Helsingin edustan saarikätköille

Tämä kirjoitus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Helsinki Odysseyn kanssa.

Sammakko Helsingissä -miitin jälkeisenä sunnuntaina päästiin asiaan. Kello yhdeksän saavuimme Lauttasaaren eli paikallisten kielellä Larun satamaan ajatuksena hypätä Helsinki Odysseyn Silver Eagle -veneen kyytiin ja kiertää Helsingin edustan saarikätköjä. Helsingin edustalle on piilotettu etenkin lukuisia haastekätköjä, jotka ovat erityisesti tilastoihin hurahtaneiden mieleen.

Helsinki Odyssey tarjoaa veneretkiä Helsingin edustan kätköille joustavasti. Sovimme retkemme yksityiskohdat WhatsAppissa ja retki järjestyi todella nopealla aikataululla. Helsinki Odyssey tarjoaa tänä kesänä geokätköilyretkiä Helsingin edustan saarille ensimmäistä kertaa. Olimme kolmas ryhmä, joka oli kipparina toimineen Robertin matkassa.

Saarikätköily on huoletonta, kun osaava kippari huolehtii navigoinnista saaresta toiselle. Ilmoitamme vain seuraavan saaren nimen ja vene liikkuu. Rantautuminen käy kätevästi myös, kun Robert katsoo, mihin on paras rantautua ja huolehtii veneen rantaan. Muiden pyyhältäessä veneeltä kätkölle jää hän huolehtimaan, että vene myös odottaa saaresta palaavia kätköilijöitä. Aivan huonojalkaisimmille veneestä hyppiminen ei sovi, sillä veneen keula on välillä jonkin verrankin korkeammalla kuin rantaviiva. Toki tarvittaessa kipparia voi pyytää etsimään helpommin rantautumiseen sopivan kohteen. Lisäksi reissuun on hyvä varautua kumppareilla tai muilla vedenkestävillä kengillä, koska kun veden äärellä ollaan, on aina vaarana, että lenkkarit kastuvat. Kesällä tietysti crocsit tai vastaavat toimivat myös.

Helsingin edustalla riittää etsittäviä kätköjä saarissa useampaankin reissuun. Pelkästään haastekätköjä on reilu 50 kpl. Mikäli haluaa tavoitella 59° Graticulea on syytä tehdä retki Porkkalan suuntaan. Mikäli haasteet ja tavalliset saarikätköt riittää, lähempääkin löytyy (kts. kuva alla). Tai sitten voi tehdä vaikka retken Haliluodolle, jos haluaa aistia avomeritunnelmaa.

Kipparina toimivan Robertin mukaan minimiretken pituus on kolmisen tuntia. Erilaiset aamu- ja iltapäiväretket onnistuvat ongelmitta ja halutessaan voi retkelle buukata myös saunan ja käydä kätkökierroksen jälkeen saunomassa saaressa ja nauttia saaristosta tällä tavoin. Erilaisista vaihtoehdoista kannattaa kysellä Robertilta suoraan.

Teimme itse kuuden tunnin kierroksen, jossa välissä käyttiin heittämässä yksi ryhmän jäsen rantaan neljän tunnin kohdalla. Hintaa reissulle tuli 80€ per henkilö. Ryhmässämme oli 5 henkilöä. Maksimissaan veneeseen mahtuu 6 henkilöä ohjaajan lisäksi mukavasti. Kuuden tunnin retkemme aikana ehdimme hakea seuraavat kätköt:

 1. Saariretki: Pohjoinen Käärmeluoto
 2. Saariretki: Läntinen Käärmeluoto
 3. Småholm
 4. Tvijälp2
 5. Ei päivääkään ilman haastekätköaluetta – challenge
 6. Haastekätköjä 15 eri maasta – challenge
 7. Haastekätköjä 40 eri alueelta – challenge
 8. Ei päivääkään ilman haastekätkökuntaa – challenge
 9. Jasmer haastekätköhaaste 🔮 Challenge cache Jasmer
 10. Termiittitoteemi
 11. Uintia 🏊 maakunnissa hopeahaaste | 🥈challenge
 12. Uintia 🏊 maakunnissa pronssihaaste |🥉 challenge
 13. Jasmer saarihaaste 🏝️🚣 Jasmer island challenge
 14. Lilla Hallonkobben
 15. Helppoa veneilyä 🚣‍♀️ eri maissa|🥉 challenge
 16. Porsas 🐷
 17. Helppoa veneilyä 🚣‍♀ eri maissa|🥈 challenge
 18. Uintia 🏊 eri maissa hopeahaaste | 🥈 challenge
 19. Uintia 🏊 eri maissa pronssihaaste|🥉 challenge

Helsingin edustan saarien kätköistä monet ovat puussa. Veneretkelle on siis syytä ottaa mukaan onkivapa tai vaikkapa geo-otin, jolla purkit saa puusta alas. Mukana meillä oli myös tikkaat, jotka otettiinkin muutamalle puuhun kiipeämistä vaativalle kätkölle mukaan, mutta ne osottautuivat tällä kertaa turhiksi apuvälineiksi.

Toukokuun alussa tehty kierros oli oikein mukava, kun sattui sopivan aurinkoinen päivä. Rantaan tullessa naamaa kuumotti hieman ja se oli taas hyvä muistutus, että veneillessä myös keväällä olisi hyvä laittaa aurinkorasvaa. Onneksi ei kuitenkaan tullut pahemmin palettua. Toukokuu ei ehkä ole kätköilyn kannalta parasta aikaa saarikätköillä, sillä linnuilla oli pesimäpuuhat aluillaan. Niinpä saarikätköille kannattaakin suunnata vasta vähän myöhemmin, kun linnut ovat saaneet pesintänsä tehtyä. Muutamia kätköjä meidänkin reissun jälkeen on ihan syystäkin tilapäisesti hyllytetty pesinnän vuoksi.

Voin kyllä suositella Helsinki Odysseyn palveluita kätköilijöille. Saarikätköjen etsiminen hoituu joustavasti ja rennolla meiningillä Robertin seurassa. Kätköilijältä vaaditaan vain paikalle saapuminen – pelastusliivit löytyvät talon puolesta. Jos ei itse saa koko veneellistä täyteen, Robert kertoi, että hän voi myös yhdistellä seurueita ja tarvittaessa pääsee vaikka lintubongarien kanssa yhteiselle retkelle. Toiset jäävät saareen bongaileen lintuja ja toiset käy sillä välin kätköillä 🙂

Lisätietoja

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.