Arvio: Geoetsivät ja megakätkö

Geoetsivät-kirjasarja on ehtinyt jo 14. osaansa kirjassa Geoetsivät ja megakätkö. Blogissa aiemmin katsastimme sarjan 12. osan Geoetsivät ja revontulten salaisuus. Toki myös olemme kirjoittaneet aiemmista osista ja haastattelleet kirjailija Johanna Hulkkoa. Lukaisimme sarjan uusimman kirjan, joka on selkeästi ammentanut inspiraationsa Helsingin UrbanHEL -megatapahtumasta, jossa myös kirjan virallinen julkaisu tapahtuu.

Geoetsivät ja megakätkö

Geoetsivät ja megakätkö kirjassa Geoetsivät osallistuvat geokätköilyn suurtapahtuman järjestämiseen Nokian Tehdassaaressa. Tapahtuman valmisteluissa on paljon tehtävää ja Geoetsivät auttavat Geohait-nimistä kätköilyporukkaa tapahtuman järjestelyissä. Alueella kuitenkin sattuu paljon outoja sattumuksia. Jopa liikaa ollakseen ihan sattumaa. Lopulta, kun tapahtuman salassa pidetty lokikirja katoaa, on varmaa, että joku sabotoi tapahtumaa ja haluaa sen epäonnistuvan. Geoetsivien apua tarvitaan jälleen mysteerin ratkaisemisessa.

Geoetsivät sarjan 14. osa keskittyy megatapahtuman järjestämiseen. Kirjassa hienolla tavalla esitellään mitä kaikkea megatapahtuman järjestelyihin liittyy ja geoetsivät auttavat eri vastuualueilla. Sen kautta lukijalle tulee tutuksi kuinka paljon suurtapahtuman järjestäminen vaatiikaan. Ja Geoetsivät kyllä kirjassa tuntevat järjestelyjen vaativuuden nahoissaan. Valmisteluita pitää jatkaa vaikka vähän väsyttäisikin ja aikaa ei ole hukattavaksi.

Järjestelyjen ohessa Raparperi toki ehtii ärsyyntyä vanhempiensa toimintaan ja toki ehditään vähän punastella Raparperin ihastuksen Jompen seurassa – niin kiire ei ole. Yhtäläisyydet UrbanHEL -tapahtumaan on havaittavissa, mutta eivät ole liian läpinäkyviä. Esimerkiksi kirjassa Nokian kirjastossa aukeaa geokätköilynäyttely tapahtuman kanssa samanaikaisesti, joten mukana on viittaus Tekniikan museon näyttelyyn, joka järjestetään UrbanHEL tapahtuman yhteydessä.

Hienona oivalluksena kirjailija Johanna Hulkko on nostanut esiin ja tapahtumien keskiöön megatapahtumien lokikirjan. Se on aina ainutlaatuinen jokaiselle tapahtumalle ja aikuisillekin kiva yllätys joka kerta. Kirjassa Geoetsivistä Pasi-Antero arvuuttelee vähän väliä millainen logikirjasta mahtaa tulla, eikä meinaa malttaa odottaa lokikirjan paljastusta itse tapahtumassa. Koska logikirjan mystisyyttä korostetaan, on dramaattista, että tämä huolella valmisteltu salaisuus katoaa ennen julkistusta. Oman alakouluikäisen jälkikasvun mielestä kirjan jännittävin hetki olikin, kun lokikirja katosi.

Luimme kirjan lasten kanssa ja etenkin kirjan alkupuolella lapset nauroivat muutamille jutuille ääneen, mikä on mainio saavutus kirjan huumorilta. Etenkin Geohaiden ryhmäläpy aiheutti naurua ja sitä myös muisteltiin myöhemmin leikeissä. Samoin Petterin vastaus puhelinmyyjälle aiheutti hilpeyttä sekä aikuisissa että lapsissa – vaikka lapsilla ei ole kokemusta puhelinmyyjistä.

Lukiessa hieman välillä sekoitti, kun puhuttiin megakätköstä ja megatapahtuman lokikirjasta välillä sekaisin. Milloin Raparperin isä oli tekemässä lokikirjaa ja milloin megakätköä ja lopulta megakätkölle tai lokikirjalle annettiin nimikin – Sampo – kuin kirjailijakin olisi hieman miettinyt miksikä tuota kutsuu. Toisaalta megakätköhän tavallaan on se logikirja, joten ei ratkaisu täysin vääräkään ole.

Oma 8-vuotias minikätköilijämme kuuluu kirjan kohderyhmään ja Geoetsivät ja megakätkö tuntui iskevän kovasti. Nuorempi viisivuotiaamme ei jaksanut niin paljon innostua tarinasta, mikä oli ihan odotettua.

Geoetsivät ja megakätkö on mainio lisäys kirjasarjaan ja tässä kirjan osassa geokätköily on tarinan keskipisteessä megatapahtuman järjestelyjen kautta. Kannattaa napata oma nimmaroitu kirja matkaan viikonlopun megatapahtumasta Helsingissä, sillä kirja on kyllä lukemisen arvoinen luki sen sitten yksin, lasten tai lastenlasten kanssa.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.