Pohjoismaiden vanhimmat kätköt – osa 1 Ruotsi

Jostain syystä vanhat kätköt aina kiinnostavat. Suomessakin nuo muutaman ensimmäisen vuoden aikana piilotetut kätkövanhukset sijaitsevat usein hienoissa luonnonpaikoissa. Jostain syystä usein louhikoissa. Toisaalta varmasti alkuaikojen ne huonommat kätköt ovat myös aikojen saatossa jo karsiutuneet. Kesälomareissulla tuli haettua kaksi eri Pohjoismaiden vanhinta kätköä, josta sitten lähti idea kirjoitukseen Pohjoismaiden vanhimmista kätköistä. Ja kirjoittaessa yksi blogaus venähti sarjaksi. Tässä osa 1 Ruotsi.

Tässä lista Pohjoismaiden vanhimmista kätköistä julkaisujärjestyksessä.

Ruotsi – Match Stash GC4D

Match Stash on Ruotsin vanhin aktiivinen kätkö ja toiseksi vanhin aktiivinen kätkö Euroopassa heti Europe’s first -kätkön jälkeen. Kätkön piilotti elokuussa 2000 Tobias Radeskog. Sama herra ehti kuitenkin piilottaa Ruotsin ensimmäisen – jo arkistoidun – kätkön Noodle Stash 14.6. 2000. Noodle Stash -kätköä on kuitenkin löydetty Geocaching.com -sivuston olemassaolon aikana vain kahdesti ja toinen näistä on omistajan luvalla hyväksytty kirjaus, kun kätkö on löytynyt noin 200 metriä alkuperäisestä piilopaikastaan rikottuna. Noodle stash -kätkön paikalla on nykyisin muistolaatta (kuva alla).

Tuohon aikaan ei vielä ollut geocaching.com sivua, vaan Mike Teague ylläpiti kätkölistauksia päivittämällä GPS Stash -sivustoa käsin. Myöhemmin kätköt siirrettiin geocaching.comiin, joten osa kätkövanhusten ensimmäisistä nettikirjauksista on voinut kadotakin. Yllä olevassa kuvassa näkyy Ruotsin ensimmäisen kätkön alkuperäinen kätkökuvaus Mike Teaguen ylläpitämällä sivustolla, jota ei enää ole.

Match stash, joka on siis vanhin edelleen aktiivinen kätkö Ruotsissa, on Noodle stashin sisarkätkö. Noodle stashin sisältönä oli alunperin nuudeleita, makarooneja, pussi herneitä ja ilmaisen Internet-yhteyden sisältänyt CD-levy. Match Stashissa puolestaan alunperin oli 6 tulitikkuaskia, pepsi ja permanent-tussi. Logikirjaa kätkössä ei ollut vaan vierailijoita ohjeistettiin käyttämään permanent-tussia ja kirjaamaan loggaus purkin kanteen. Purkkina toimi sininen jäätelörasia sisarkätkön tapaan. Etäisyyttä näillä kahdella kätköllä oli noin 1500 metriä.

Tänä päivänä jäljellä on siis vain Match stash, joka on Ruotsin vanhin aktiivinen kätkö. Kätkö ei kuitenkaan ole ollut aktiivisena koko 23 vuotta, vaan kätkö oli välillä arkistoituna. Vuonna 2001 kätkön sisältö oli huonossa kunnossa ja lopulta itse Jeremy Irish arkistoi kätkön 19.9.2001. Vuonna 2006 kätkö palautettiin arkistosta, mutta se ei kuitenkaan ollut etsittävissä. Kätkö sai kätkötarkastajilta patisteluja, että saataisiinko se vielä kuntoon ja kätköarkistoitiin uudestaan myöhemmin vuonna 2006. Vuonna 2010 oli jälleen arkistoista palauttamisen aika ja tämän jälkeen tr_s nimimerkillä kätköilevä Tobias Radeskog vei paikalle uuden kätkön juhlistaakseen geokätköilyn 10-vuotista taivalta. Ei ehkä ihan normi kätköilyn sääntöjen mukaan tässä pelattu, mutta toisaalta, kun kyse on merkittävästä kätköstä niin toiminnan ymmärtää. Ruotsin vanhinta kätköä ei voitu palauttaa arkistoista, koska sen lähistölle oli jo piilotettu myöhemmin uusi kätkö, joka varasi paikan.

Match stash -kätkö sijaitsee helposti saavutettavalla paikalla Sätrassa Tukholmasta lounaaseen. Kätkön pystyy hakemaan varmasti päivä Tukholmassa -tyyppisellä risteilylläkin pienellä etukäteissuunnittelulla. Autolla kätkölle mentäessä parkkipaikka löytyy noin 200 metrin päästä kätköstä ratsastuskoulun pihasta, josta voi kätevästi napata toisenkin kätkön Sigge1 #1Hästen ohikulkiessaan.

Match stash -kätkölle vie hyvät polut perille asti. Aivan nollapisteessä joutuu hieman kiipeilemään kalliolla, mutta ei mitään vaikeaa normaalikuntoiselle. Kätkö on nykyisin peltirasia, joka löytyy kyllä helposti.

2 comments

  1. “Kätkö ei kuitenkaan ole ollut aktiivisena koko 23 vuotta, vaan kätkö oli välillä arkistoituna. Vuonna 2001 kätkön sisältö oli huonossa kunnossa ja lopulta itse Jeremy Irish arkistoi kätkön 19.9.2001. Vuonna 2006 kätkö palautettiin arkistosta, mutta se ei kuitenkaan ollut etsittävissä. Kätkö sai kätkötarkastajilta patisteluja, että saataisiinko se vielä kuntoon ja kätköarkistoitiin uudestaan myöhemmin vuonna 2006. Vuonna 2010 oli jälleen arkistoista palauttamisen aika”

    Outoa toimintaa, kyllä pitäisi koskea samat säännöt vanhojakin kätköjä kuten sungeariakin mikä on ihan hunningolla ja huollosta vastaa kävijät jotka jättää lapun sammalikkoon tai kirjaa ilman lokivihkoa. Oma suht uusi kätkö arkistoitiin tarkastajan toimesta 3 denarin jälkeen 🙂

    1. Kyllähän Seattlessakin APE-kätkö palautettiin vuosien jälkeen, eikä se herättänyt suurempaa vastustusta. Sun Geariin palataan myöhemmin, mutta kyllä piilottaja siitä on huolta pitänyt, mutta systemaattiselle tuhoamiselle ei kukaan mitään voi.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.