Suomen parhaat kätköt 2022

Geocache.fi:ssä jälleen järjestetty vuotuinen äänestys, jossa valitaan Suomen parhaat kätköt on päättynyt ja vuoden 2022 parhaat kätköt ovat selvillä.  Äänestyksessä voi siis antaa pisteitä mielestään parhaalle viime vuonna julkaistulle kätkölle tai kätköilytapahtumalle. Tulokset on nyt julkaistu ja ne on nähtävillä täällä. Viime vuoden parhaasta kätköstä ei ole epäselvyyttä. Se on viime vuoden mega-tapahtuma Vuokatissa Siniset Ajatukset (97 ääntä). Kakkosena ja kolmosena on Jautlandiastakin tutun jaut5:n kätköt Virvatulen maja (49 ääntä) ja Maahisen maja (47 ääntä). Neljänneksi tuli 🎃🎃Kaamea halloween ilta II🎃🎃 (37 ääntä) ja viidenneksi You are here (36 ääntä).

Äänestysinto jäi tänä vuonna aiempaa laimeammaksi. Äänestäjiä oli vain 429, kun viime vuonna ääniä antoi vielä noin 600 äänestäjää. Viime vuoden voittaja sai 106 ääntä, kun tänä vuonna voittoon pääsi 97 äänellä. Niinpä äänet keskittyivät tänä vuonna hieman enemmän listan kärkipäässä.

Jos puolestaan katsotaan listaa siitä, mikä kätkö on saanut eniten äänestäjiä, ei järjestys juuri muutu. TOP 5 sisältää samat kätköt ja vain sijoitukset 4 ja 5 vaihtavat paikkaa.

Kätköntekijöiden listalla puolestaan löytyy melko perinteisiä laatukätköjen tekijöiden nimiä. Ykkösenä on jaut5 ja ihmekös tuo kun TOP3:ssa on kaksi jaut5:n kätköä. Kakkosena oleva Kajaanin latu nousee listalle täysin megatapahtuman ansiosta. Aiempien vuosien äänestyksistä tuttuja nimimerkkejä löytyy muuten listoilta: Ibiksen eri nimimerkit, TalsiT, huhhai ja KoplaKopo. Jälleen tämä lista on elänyt jonkin verran ja aiempien vuosien listan suosikeista puuttuvat tänä vuonna ainakin Tenukko ja copohontas. Mutta sehän on vain hienoa, että myös uusia kätköntekijöitä nousee listoille

Paikallisesti parhaat

Äänestystuloksissa kannattaa perehtyä myös maakunta ja kaupunkipohjaiseen listaan, josta näkee oman kotiseudun äänestyksessä pärjänneet kätköt. Näistä on kiva rupatella kollegoiden kanssa miitissä ja toki myös vilkaista, josko joku lähialueen helmi on jäänyt vielä löytämättä. Sitähän voi sitten samoin tein lähteä kätköreissulle korjaamaan tilannetta. Ja näitä tilastoja ei kannata unohtaa myöskään, kun ensi kesän kätköilyreissuja suunnittelee.

Pirkanmaalla selvästi tykätään mysteereistä, kun ykköseksi äänestettiin Master Of Mystery #64 – Tampere. Hienoa, että Tampereellekin saatiin oma MoM -kätkö. Joskus reilu 10 vuotta sitten, kun ensimmäiseen MoM -kätköön törmäsin suunnittelin tällaista myös Tampereelle. Jäi lopulta tekemättä, kun en mielestäni keksinyt riittävän hienoa teemaan sopivaa kätköpurkkia. Ehkäpä joskus pitää ratkoa tuo mysteeri, niin pääsee ihmettelemään, mitä siihen on keksitty. Pirkanmaan kakkosena on Hämeensilta ja Tampereen ratikka -virtuaali ja kolmantena Pienet Geojoulujuhlat CCE -miitti.

Missä päin Suomea parhaat kätköt ovat?

Kuten geovuosikatsauksessa kirjoitin, viime vuonna julkaistiin noin 8633 uutta geokätköä. Näistä äänestyksessä ääniä sai 1093 kätköä eli 12.7% julkaistuista kätköistä. Vertailun vuoksi viime vuonna ääniä sai 1184 kätköä, joka on suurin tätä vuotta vastaava määrä, kun ottaa huomioon, että vuonna 2021 kätköjä julkaistiin 600 kpl enemmän kuin vuonna 2022.

Jos miettii millainen on äänestyksessä pärjännyt kätkö, niin TOP50-listalta löytyy 19 tradia, 5 multia, 12 mysteeriä, 2 miittiä, 2 megaa, 3 CCE-miittiä, 1 CITO, 4 virtuaalia, 2 letterboxia. Tradit jyräävät mutta myös millä tahansa muulla kätkötyypillä kärkikahinoihin voi päästä. Myös erilaisia miittejä on TOP50:ssä tänä vuonna enemmän kuin aiemmin, vaikka toki megat listoilla aina vuodesta toiseen keikkuvatkin,

Jos tarkastellaan missä päin Suomea parhaat kätköt sijaitsevat, niin suhteellisesti eniten vuonna 2022 julkaistiin hyviä kätköjä Satakunnassa ja Ahvenanmaalla. Vähiten ääniä saaneita kätköjä julkaistiin puolestaan Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla.

Kuntakartasta puolestaan näkee tarkemmin mihin kuntiin viime vuoden parhaat kätköt sijoittuvat. Kuntakartassa tummimman vihreällä taitaa olla Ypäjä ja mahdollisesti, jotkin rannikon saaristokunnat. Tänä vuonna 99 kuntaan ei mennyt yhtään ääntä, kun viime vuonna tämä luku oli 85.

Suurin hyöty vuosittaisesta äänestyksessä on, että sen avulla voi kivasti suunnitella tulevia kätköilyretkiä laatukätköjen pariin. Näistä on myös kiva jutella geokollegoiden kanssa miiteissä. Jos oma kätkö ei tällä kertaa äänestyksessä pärjännyt, niin ei muuta kuin rakentelemaan ensi vuoden voittajapurkkia!

2 comments

  1. Tulokset hieman muuttui kun Byibis sanasta otettiin lintu pois ja näin äänet kasautui yhdelle ja samalle nimimerkille, mielestäni näin on oikea lopputulema koska porukkahan on äänestänyt nimenomaan Byibis kätköjä

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.