Pienet geojoulujuhlat

Lauantaina 10.12.2022 oli aikamoinen miittipäivä Suomessa. Tarjolla oli peräti 10 Community Celebration Eventtiä (CCE) ja lisäksi liuta muita tapahtumia. Pirkanmaan talousalueellakin oli peräti kaksi CCE-miittiä, joista toisen järjestäjänä olimme itse.

Vuoden lopun CCE-miittien tiuhuus tietenkin johtuu siitä, että nämä palkintomiitit tulee järjestää ennen kuin vuosi vaihtuu 2023:ksi. Itsekin jouduin Pirkanmaa United Geocachers -yhdistyksen kanssa neuvottelemaan, jotta saatiin molemmat miitit mahtumaan samalle päivälle. Onneksi joustoa löytyi puolin ja toisin, niin saatiin molemmat Pirkanmaan tapahtumat järjestettyä – molemmat miitit kun vaativat normaalia enemmän valmistelua.

Pienet geojoulujuhlat

Halusin järjestää jotakin spesiaalia Community Celebration Eventiksi, eikä vaan kahden tunnin pönötystä jossakin tai pidempää laavusessiota (vaikka toki nekin mukavia on). Työnantajani antaa käyttää tiloja viikonloppuisin omiin tarkoituksiin, joten paikka oli pidempään jo mielessä, mutta ongelmana oli COVID-rajoitukset, jotka eivät mahdollistaneet tapahtuman järjestämistä ennen tätä syksyä. Ja syksy olikin pirun kiireinen, mikä näkyy ehkä blogin aktiivisuudessakin ja meni aika viime tippaan tapahtuman järjestäminen.

Tilojen lisäksi mietin, että tottakai pitää jotain ohjelmaakin olla ja olin yhteydessä wanhaan geokollegaan Assankassaan ja kysyin, että tulisiko hän kertomaan Arduino- kätkön rakentamisesta. Varsinaista työpajaa, jossa osallistujat pääsisivät itse rakentamaan jotakin, ei tällä kertaa minulla ollut aikaa järjestää. Assankassa suostui ja niinpä ensimmäisenä esityksenä tapahtumassa oli Arduinolla kätkön rakentaminen. Esitys vähän venähti, kun Assankassa innostui kertomaan rakentamisesta, vaan eipä tuo haitannut kiinnostuneita.

Itse opin, että Arduino-alustaa voi simuloida ja ohjelmoida TinkerCAD -palvelulla, jolla olen tottunut mallintamaan 3D-tulostettavia malleja. TinkerCAD:lla voi suunnitella piirin, suunnitella ohjelman käyttäen Scratchia muistuttavaa visuaalista ohjelmointikieltä ja sen jälkeen vielä tarkistaa millainen ohjelmakoodi tekstinä muodostui. Varsin kätevää! Lisäksi TinkerCADista voi etsiä muiden tekemiä piirejä ja esimerkiksi Assankassan esityksessä mainittu Speden Spelit -kätkön elektroniikka löytyy valmiina ihmeteltäväksi TinkerCadista. Assankassan esittelemä kätköidea taas löytyy täältä. Tallenne esityksestä on tulossa!

Tekoälyn tuottamaa riemua

Tekoäly loggaa

Esityksen lopussa Assankassa esitteli Open AI GPT-3 algoritmiin perustuvaa chatbottia, jonka avulla voi generoida vaikka Arduino -koodia. Tekoäly on yllättävän vakuuttava ja pakkohan sillä on itsekin vähän leikkiä.

Tekoälyllä leikkiessä tuli mieleen, että eikö tuskastutakin joskus tusinapurkkien loggaaminen? Ei hätää, tekoäly kyllä generoi hienon loggauksen vähän tusinampaankin purkkiin. Tosin kovin persoonallista tyyliä ei tekoälyloggaus edusta, mutta kyllä tämmöinen geneeriseen kätköön käy hyvin. Alla esimerkki videon muodossa.

Tarkastaja luutimassa

Toisena esityksenä kuultiin Thymallus Thymalluksen esitys omasta kätkötarkastajan roolistaan. Siinä missä muut tarkastajat ovat keskittyneet uusien kätköjen tarkastukseen ja julkaisuun, on Thymallus Thymallus keskittynyt kätkön elinkaaren muihin vaiheisiin eli hyllytyksiin, arkistointeihin ja kätköjen siirtämisten tarkastamiseen. Esityksessä Thymallus Thymallus kertoi näihin liittyvistä säännöistä ja esitteli tietyin rajoituksin millaisia työkaluja geocaching.com tarjoaa tarkastajalle. Tästäkin esityksestä on tallenne tulossa myöhemmin.

Thymallus Thymallus esittämässä

Miitissä oli tarjolla glögiä, pipareita ja poppareita ja kätköilijänimimerkki maripa piti huolta, että näitä herkkuja riitti vieraille. Taskinen puolestaan operoi Vincitin pakohuonepeliä, joka viriteltiin tapahtumaan vuosien (kiitos COVID!) tauon jälkeen. Hyvinhän pakohuonevanhus tuntui toimivan, joskin ennen tapahtumaa yhtä pakohuoneen laitteista piti vähän korjailla. Miitin lopuksi arvottiin vielä muutama Vincitin lahjoittama geokolikko kaikkien arvontaan osallistuneiden kesken.

Mukavaa tuntui miittivierailla olevan ja sen verran kivaa oli järjestäjilläkin, että eipä tuota tiedä, josko joskus taas nähtäisiin näissä merkeissä. Tapahtuman jälkeen oli hyvää aikaa hetki kätköillä lumisessa säässä, jonka jälkeen oli aika suunnata Lempäälään Pirkanmaan päivän toiseen CCE-tapahtumaan. Hienot pikkujoulut oli myös PUGC taikonut ja kävipä tässä jälkimmäisessä tapahtumassa paikalla myös joulupugci, joka toi kilteille kätköilijöille pienet lahjat. Meidän minikätköilijät olivat ainakin otettuja joulupugcin lahjoista.

JouluPUGCi

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.