Huuhkajankierros – Patikkatraili Lapinlahden ja Rautavaaran rajamailla

Nusut kävi kiertämässä Huuhkajankierros ja Älänne -trailit Itä-Suomessa Lapinlahden ja Rautavaaran rajamailla. Nusut kirjoitti parhaat vinkit näille traileille ja jakaa omia kokemuksiaan.

Huuhkajankierros – hulppeita harjumaisemia

Elokuun loppupuolella 2020 LaraG järjesti Community Celebration-miitin Rouskunhiekalla. Päätimme jäädä miitin jälkeen telttaan yöksi ja käyttää seuraavan päivän patikointiin läheisillä Huuhkajankierroksen ja Älänteen traileilla. Rouskunhiekalta olisi toki  päässyt kiertämään myös Kaivannonkierron, mutta se oli jo käytynä aiemmin. Kaivannonkiertoakin voi kyllä lämpimästi suositella, sillä maisemat ovat kerrassaan mukavat tuolla 3,5 km pituisella ympyrälenkillä ja kierroksella on viitisentoista kätköä.

Nuotioaamiaisen jälkeen suuntasimme Huuhkajankierrokselle kauniissa tyynessä säässä. Huuhkajankierros sijaitsee Lapinlahden puolella aivan Rautavaaran rajan tuntumassa. Reitti on nimensä mukaisesti kierros, eli rengasmainen polku ja pituudeltaan kuusi kilometriä. Reittiin kuuluu 20 trailikätköä ja sohvalta käsin ratkottavissa oleva bonuskätkö. Lisäksi reitin varrella on vanhempaa perua olevia kätköjä yhteensä neljä kappaletta.

Kierros kulkee kauniissa harjumaisemissa, joten jonkin verran mäkeä on kiivettäväksi, mutta mitenkään erityisen raskaalta ja mäkiseltä reitti ei tuntunut. Maasto oli kaunista hiekkaharjua ja männikköä ja polku oli poikkeuksellisen leveä valtaosalla reittiä. Pitkoksia oli vain lyhyelti.

Laavuja oli kaksi: reitin alussa/lopussa oleva Vongankosken laavu, sekä reitin puolivälissä oleva Huuhkajanniemen laavu. Molemmilla laavuilla näytti olevan sekä puuliiteri että WC ainakin pikavilkaisun perusteella.

Huuhkajankierros 9 ja Huuhkajankierros 10 kätköjen väliin jäävän Peipusenlammen kohdalla polun reittiä on muutettu siten, että uusi reitti kulkee lammen itäpuolella harjulla. Vanha reitti on kulkenut lammen länsipuolta suon yli. Nyt suon yli vieneet pitkokset on purettu pois ja varmempi tapa selvitä kuivin jaloin Huuhkajan kierros – Suon reunalla -kätkölle on kiertää uutta reittiä harjun kautta vähän edestakaisin sahaten.

Kierros vaikutti kunnossapidetyltä. Reitti oli merkitty valkoisin raidoin puihin ja viitat olivat kunnossa. Pitkokset olivat ehjät yhtä muutaman metrin pituista pätkää lukuunottamatta. Reitin varrella oli pieniä tauluja, joissa kerrottiin ympäröivästä luonnosta. Myrskyn kaatamat puut olivat kaikki sahattu pois polulta ja missään kohtaa ei tarvinnut runkojen yli kiipeillä. Myöskään mitään epämääräisiä märkiä kohtia ei ollut, vaan reitin pääsee mainiosti kulkemaan lenkkareilla.

Reitin kulkemiseen meni meiltä noin kaksi tuntia ja vartti. Pidimme ruokatauon vasta kierroksen jälkeen Vongankosken laavulla. Reitistä jäi mukava maku, kun polku oli niin hyväkuntoinen ja maisemat todella kauniit. Huuhkajankierroksen olisi voinut hyvinkin karauttaa maastopyörällä tai läskipyörällä.

Älänteen luontopolku

Huuhkajankierroksen jälkeen lähdimme urakoimaan Älänteen jonomaista 8,5 km pitkää luontopolkua kahden auton taktiikalla. Tämä lenkki olikin sitten maisemiltaan paljon tavanomaisempi lukuunottamatta aivan perillä odottavia kauniita hiekkarantoja. Lisäksi polun kunto oli heikompi kuin Huuhkajankierroksen ja edestakaisin kävelyä ei voi edes kahden auton kanssa kokonaan välttää, kun aivan toiseen päähän ei tietä vie.

Huuhkajankierrosta, samoin kuin Kaivannonkiertoa voi ilomielin suositella nautinnollista kätköilypatikkaa (tai pyöräilyä) ajatellen. Älänne vaatii jo vähän enemmän sietokykyä sekä jonomaisen muotonsa että polun kunnon vuoksi (hajonneita ja poistettuja pitkoksia, kaatuneita puita, ojia ja märkiä paikkoja ilman kunnollisia ylityksiä on jonkin verran). Eli ei muuta kuin tehden eväät, pakaten georeppu ja matkaan näille mukaville traileille kätköilemään.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.