Blue switch day -souvenir 2021

GPS-häirinnän poistamisesta tulee 2.5. 2021 kuluneeksi jo 21 vuotti. Ja 3.5. geokätköily täyttää 21 vuotta. 3. toukokuuta on siis geokätköilyn merkkipäivä, koska vuonna 2000 tuonna maagisena päivänä Dave Ulmer piilotti maailman ensimmäisen geokätkön. Nyt 21 vuotta myöhemmin alkaen 2. toukokuuta aina vuoden 2021 loppuun on tarjolla uusi Blue switch day -souvenir, joka juhlistaa tuttuun tyyliin GPS-häirinnän poistumisen merkkipäivää.

GPS:stä on vuosien saatossa tullut iso osa meidän kaikkien elämää. Muistan vuonna 2007, kun aloittelin kätköilyä ei ollut juuri puhelimia missä oli GPS-paikannin. Autoissa oli erilliset paikannuslaitteet ja puhelimen navigaattori ja kätköilysovellukset oli vielä pilkkeenä insinöörien silmäkulmissa. Alkuun oli melkeinpä mentävä erillisellä GPS-laitteella jos mieli käyttää GPS:ää kätköilyssä. Hiljalleen puhelimiin tuli paikannusominaisuudet, auto-GPS:t sai väistyä ja geokätköily tuli suuren yleisön saataville.

Alunperin GPS-paikannus kehitettiin Yhdysvaltain armeijan tarpeisiin. Hiljalleen käyttötarkoitus laajeni siviilikäyttöön ja lopulta 2.5. 2000 häirintäsignaali poistettiin kääntämällä suurta sinistä vipua (Big Blue Switch). Todellisuudessa mitään vipua ei ollut, mutta tästä on jäänyt legenda, josta saa tietysti oivan souvenir-aiheen geokätköilyyn. Häirintäsignaalin poisto merkitsi sitä, että GPS:n tarkkuus parani huomattavasti 100 metristä nykyiseen muutamaan metriin. Joskin alkuaikojen laitteet eivät ihan tarkkuudeltaan nykyisiä vastanneetkaan.

Ei aikaakaan, kun Dave Ulmer sai idean GPS aarrejahdista ja kävi piilottamassa maailman ensimmäisen – nyt jo kadonneen – The Original Stash – kätkön ja geokätköily sai alkunsa.

Alun perin tämän vuoden Blue Switch Day -souvenir piti tulla saataville vain 30.4 – 3.5. ajalle, mutta Geocaching HQ:n suunnitelmat ovat muuttuneet. Syyksi mainitsevat minkäs muunkaan, kuin COVID-19 pandemian ja USA:n terveysviranomaisten ohjeistukset. Tällä tietoa souvenir on saatavilla koko loppuvuoden ajan aina 31.12.2021 asti. Souvenirin saa, kun etsii minkä tahansa kätkön tai Labin tai osallistumalla miittiin. Jos nyt miittejä joskus taas saataisiin järjestää.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.