Yökätköilyä partiolaisille

Näin vuoden pimeimpään ja märimpään aikaan sohvan nurkka ja sähköiset härvelit tuppaavat houkuttelemaan monia enemmän kuin ulkoilu. Partiotoiminnassa kuitenkin pyritään erityisesti korona-aikana olemaan ulkona mahdollisimman paljon.

Pirkkalan Sotkapojat -lippukunnan Silkkiuikut-sudenpentulauman 7- ja 8-vuotiaiden poikien kanssa päätimme tutustua yögeokätköilyyn. Sudenpentuikäisten partio-ohjelmassa ei ole erikseen geokätköily-aktiviteettia, mutta kätköily sopii mainiosti muihin aktiviteetteihin. Noin puolet pojista oli aikaisemmin käynyt hakemassa kätköjä ja muillakin oli jonkinlainen aavistus mistä on kysymys.

Tavallisen peruskätkön etsiminen poikalaumalla ei todennäköisesti olisi suuri menestys, mutta sain vinkin että Pirkkalasta löytyy taskulamppukätkö GC80R77 – Bring on the night.

Yökätkö on jännittävä

Geokätkön löytääkseen pitää seurata heijastinnastoilla merkittyä noin kilometrin pituista polkua. Ensimmäisen nastan löytämiseen tarvitaan lisäksi kompassin apua. Partiota ajatellen tämä on loistava lisä, koska samalla päästään lyhyesti tutustumaan myös kompassin käyttöön.

Bring on the night on todella hyvin toteutettu ja sopivan haastava kätkö. Aikuisellekin on aika jännittävää etsiä taskulampun valokeilalla pieniä kiiluvia pilkkuja metsästä. Polun lopusta löytyykin sitten itse kätkö.

Heti alussa kävi selväksi että kyseessä on sopivan jännittävä ja mieluisa tehtävä. Ensimmäisen nastan bongaaminen kesti aika kauan, kun laumalla ei ollut vielä selvää käsitystä mistä on kysymys. Tämän jälkeen homma eteni todella vauhdilla – välillä oli laumanjohtajilla tekemistä pysyä nastalta toiselle kirmaavan lauman perässä.

Osaa vähän jännitti synkkä pimeä metsä ja vaanivat Pirkkalan sudet, mutta kunnialla kaikki purkille asti selviytyivät ilman petojen hyökkäyksiä. Kiertämiseen 11 hengen laumallamme meni runsaat puoli tuntia. Kun itse kävin yksin kätkön aiemmin hakemassa, meni minulla kymmenisen minuuttia kauemmin.

Uskon että monet haluavat pian mennä etsimään lisää kätköjä – ja osa varmaankin aikoo tulla rauhassa oman perheen kanssa uudestaan hakemaan tämän kätkön.

Vinkkejä kätköillan järjestämiseen

Loppuun vielä muutama vinkki, jos harkitset vastaavan tapahtuman järjestämistä:

  • Laumanjohtajan on hyvä käydä etukäteen hakemassa kätkö, jotta tietää mitä odottaa – ja samalla varmistuu että kätköllä on kaikki kunnossa. Olisi tylsää joutua laumaillassa keskeyttämään kätkön etsiminen, jos joku heijastin ei löytyisi.
  • Kaikille tietysti mukaan oma lamppu ja heijastinliivi. Laumanjohtajan kannattaa ottaa mukaan pari varalamppua sekä kynä.
  • Lauman perään kävelemään yksi aikuinen, joka kerää talteen tippuvat esineet (lamput, kompassit, hanskat).
  • Kannattaa kertoa sudenpentujen vanhemmille etukäteen, että ohjelmassa on pimeässä metsässä liikkumista, niin pimeässä liikkumista jännittävät voivat henkisesti varautua tapahtumaan.

Jutun on kirjoittanut Pasi Kovanen, joka toimii Pirkkalan Sotkapojat -lippukunnan 7- ja 8-vuotiaiden poikien sudenpentulauman johtajana.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.