Tuunaa geokätkö: Koronakätkö

Kiven Alla -kaupan järjestämässä Tuunaa geokätkökisassa avoimen sarjan kolmannelle sijalle nousi Marjut Kinnusen Koronakätkö. Tuttuun tyyliin jaan rakennusohjeet tähän kätköön blogissani. Ehkäpä tästä jotkut saavat innostusta tehdä vähän erikoisempia kätkötoteutuksia. Ainakin omasta mielestäni on aina ilo löytää kätkö, jonka eteen on vähän nähty vaivaa.

Nämä tarvitset

Tuomariston arviossa koronakätkössä viehätti ajankohtaisuus sekä kokonaisuuden viimeistely. Harva kätköllävierailija edes tajuaa, kuinka paljon vaivaa kätkön eteen on nähty. Lisäpisteitä tuomaristo antoi myös siitä, että kätkössä oli hyödynnetty kierrätysmateriaaleja, joka sopii kätkön maapalloteemaan myös hienosti. Tietystikään tuomareiden pisteillä ei ollut lopullisessa äänestyksessä mitään merkitystä.

Kierrätystarvikkeet
• Verinäyteputkilot (päiväys vanhentunut, muuten käyttämättömiä)
• Vanha pallogrilli

Verinäyteputkiloita ei ehkä jokaisella ole saatavilla äkkiseltään ajateltuna. Kiinan kaupasta kuitenkin näitä löytyy ja 100 kpl irtoaa noin kympin hintaan. Hakusanana voi käyttää vaikka “blood collection tubes”. Jos sopivaa pallogrilliä ei löydy nurkista, voi sopivan metsästää roskalavoilta tai Tori.fi:stä ja miksei vaikka paikalliselta kirpputorilta. Näiden kahden “pääraaka-aineen” lisäksi tarvitset seuraavat:

  • Spraymaali
  • Spraymattalakka
  • Kontaktiliimaa
  • Uretaanivaahtoa
  • Akryylimaaleja
  • Muovipinnoitettua vaijeria
  • Rautalankaa
  • Kuljetusliinan pätkiä
  • Tarvittaessa pahvilaatikko/pahvimukeja avuksi liimaamiseen
  • Mahdollisesti kynsilakkaa putkiloiden värjäämiseen
  • Hiomapaperia
  • Veitsi tai puukko
  • Tussi
  • Maalarinteippiä

Koronakätkö – rakennusohjeet

Näillä ohjeilla voit rakentaa oman koronakätkösi. Ohjeet on mukailtu Marjut Kinnusen alkuperäisohjeista. Koronaosan mallia voi katsoa taitelijan tekemästä suurennoksesta.

0. Jos verinäyteputkiloissasi ei ole valmiiksi punaista korkkia, voit maalata ne punaiseksi kynsilakalla.

1. Liimaa putkilot yhteen juurestaan pallomuotoon siten, että korkit ovat ulkoreunalla. Voit käyttää apuna putkiloiden asettelussa pahvimukeja, pahvilaatikoita ja muita tukia, joihin voit tarvittaessa tehdä putkilon mentävän reiän, jotta saa sopivan tuen. Liimauksen voi tehdä kahdessa vaiheessa: ensin yläpuoli ja kun tämä on kuivanut liimaa mukaan pallomuodon alapuoli.

2. Suojaa putkiloiden päät maalarinteipillä, jotta ne eivät sotkeudu uretaanivaahtoon.

Välitulos liimauksen jälkeen

3. Levitä uretaanivaahtoa riittävästi putkilohimmelin keskustaan. Uretaanivaahto laajenee pursottamisen jälkeen, joten voit odottaa hetken ensimmäisen kierroksen jälkeen, jotta näet tarvitsetko lisää vaahtoa. Yritä saada vaahtoa pallon muotoon. Ole varovainen, sillä uretaanivaahto on todella tarttuvaa ja sotkee paikat helposti. Hanskoja kannattaa käyttää.

4. Kun uretaanivaahto on kuivunut muotoile korona veitsellä tai puukolla pallon muotoiseksi.

5. Maalaa koronapallo mustaksi akryylimaalilla. Koristele oransseilla ja harmailla pisteillä.

6. Pura vanha pallogrilli osiin.

7. Hio vanhan pallogrillin pinta hiomapaperilla. Anna erityistä rakkautta mahdollisille ruosteisille kohdille.

8. Maalaa pallogrillimaapallo spraymaalilla siniseksi. Näin syntyvät merialueet. Grillin mahdolliset reiät voi halutessaan tukkia vaikka sikaflexillä, mutta eipä pienet reiätkään haittaa.

9. Piirrä vapaalla kädellä huolellisesti maapallon maa-alueet. Mallina voit käyttää karttapalloa. Jos käytät tavallista karttaa, huomaa napa-alueiden muodot, jotka on tasokartassa usein suhteellisesti liian suuria.

10. Maalaa maa-alueet maapalloon akryylimaaleilla käyttäen taiteellisesti omaan makuun sopivia värejä. Karttakuviointia varten voit sekoittaa eri akryylimaaleja saadaksesi täydellisen tuloksen.

11. Lakkaa maapallo matalla spraylakalla.

12. Kasaa korona ja maapallo yhteen. Maapallossa käytä muovipinnotteista vaijeria puunoksakiinnitystä varten. Korona kiinnitetään maapallon sisälle roikkumaan rautalangalla. Maapallon puolikkaat kiinnitetään toisiinsa kuormaliinan pätkillä. Kuormaliinat voit kiinnittää sikaflexillä tai muulla pitävällä liimalla.

Siinä siis rakennusohjeet, joilla rakennat edelleen kesällä 2020 ajankohtaisen koronakätkön. Kun koronakätkö on piilotettu, ei muuta kuin etsimään sopivaa piilopaikkaa kätkölle. Jos innostut rakentelemaan tällaisen kätkön, niin jaa ihmeessä kuva lopputuloksesta.

Tämän kirjoituksen myötä saimme päätökseen Tuunaa geokätkö -kisan molempien sarjojen TOP3:n läpikäynnin. Jos kaipaat johonkin finalistikätköön vielä rakennusohjeet, niin jätä kommentti alle 👇 ja katsotaan saataisiinko sellaiset tehtyä.

Aiemmin julkaistut kisaan osallistuneiden kätköjen rakenteluohjeet:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.