COVID-19 viruksen vaikutukset kätköilyyn

Reilu kuukausi sitten Suomi siirtyi poikkeustilaan ja pian sen jälkeen kirjoittelin jo aiemmin jutun, jossa arvelin, että miitit ainakin kärsivät COVID-19 viruksen aiheuttamasta poikkeustilanteesta. Niinhän siinä kävi, että Suomen kesäkuun mega The Greatest Crater in Europe, jouduttiin perumaan. Sitä en arvannut, että myös kaikki kätköjulkaisut päätyisivät tauolle, mutta niin vain kävi. Kätkötarkastajat tekivät päätöksen, koska silloin tällöin FTF-jahti johtaa kokoontumisiin ja pelättiin yli 10 hengen kokousten syntyvän spontaanisti. Toisena syynä varmasti vaakakupissa oli nyt jo purettu Uudenmaan alueen eristys.

Kätköjen julkaisu on varmasti aiheuttanut FTF-hunttereille turhautumista ja sitä onkin käyty aina Ilta-Sanomia myöten purkamassa. Toisaalta itse olen havainnut, että tämä kevät on ollut omilla kätköilläni poikkeuksellisen aktiivinen. Uskonkin, että olemme saaneet lajin pariin uusia harrastajia enemmän kuin pitkään aikaan. Monet aiemmin aktiivisetkin ovat saattaneet aktivoitua uudestaan, kun muut lajit ovat tauolla. Eli ei niin pahaa, etteikö jotain hyvääkin.

Keräsin alle HQ:n aiemmin viikolla julkaisemat muutokset geokätköilytapahtumien aikatauluihin. Löytyypähän sama lista suomeksikin niitä varten, joilta ei englanti niin hyvin suju.

COVID-19 pandemian aiheuttamat muutokset

Mega- ja Giga-tapahtumat

Geocaching HQ auttaa mega ja giga-tapahtumien järjestäjiä siirtämään tapahtumiaan tarvittaessa. Aina se ei ole kuitenkaan mahdollista ja näin kävi esimerkiksi Lappajärven tämän vuoden megan kohdalla. Erinäisistä syistä ja yhteistyökuvioista johtuen tapahtumaa ei voitu siirtää, vaan se piti peruuttaa.

Eurajoen Mega-tapahtumasta elokuulla ei ole vielä kuultu uutisia ja siellä varmasti järjestäjät kuumeisesti pohtivat mitä tapahtuman kanssa tulisi tehdä. Ensi viikolla Suomen hallitus on luvannut miettiä kesän suurten tapahtumien kohtaloa ja jatketaanko suurtapahtumien rajoituksia edelleen. Luulen, että tämän jälkeen kuulemme Eurajoen 100wattia megan järjestäjien suunnitelmista. Tietysti kaikki toivomme, että tapahtuma voidaan pitää suunnitellusti tai sitten sitä on mahdollista siirtää perumisen sijasta. Koronatilanteella voi kuitekin olla vaikutuksia tapahtumaan, vaikka se pystyttäisiin muutoin järjestämään, jos esim. Suomen rajat ovat edelleen kiinni, eivätkä ulkomaalaiset kätköilijät pääse paikalle. Tässä vaiheessa emme voi vielä kuin toivoa parasta. Huonoin tapaus tietysti olisi, että koronavirusepidemian toinen aalto osuisi syksylle ja päädyttäisiin syksylläkin uuteen lockdown- eli kotikaranteenitilanteeseen.

Seattlen 20-vuotisjuhlien osaltakaan tilanne ei näytä kovin valoisalta. USA:ssa pandemia jyllää voimakkaasti ja ympäri maailmaa matkustuskiellot ovat voimassa edelleen. Vielä on varhaista sanoa elokuun tilanteesta, mutta kyllähän tilanne vähän näyttää siltä, että on täysin mahdollista, että tämäkin tapahtuma joudutaan siirtämään.

Tavalliset miitit ja CITOt sekä kätköjulkaisut

Geokätkötarkastajat voivat aluekohtaisesti lakata julkaisemasta kätköjä ja tapahtumia sekä arkistoida jo julkaistuja tapahtumia paikallisten rajoitusten johdosta. Suomessa yli 10 hengen tapahtumat on tällä hetkellä edelleen kiellettyjä, joten miitit eivät tämän rajoituksen vuoksi ole mahdollisia. Mielenkiintoista nähdä, kuinka kauan tämä tilanne jatkuu.

Jos joku miettii, että onko tämä suomalaisten kätköntarkastajien “viimeisen pilkun päälle” tekeminen tarpeen COVID-19 viruksen aiheuttamassa poikkeustilassa, niin tilanne on kyllä melko yleinen ympäri maailmaa. Ruotsin kätkötarkastajat julkaisivat maaliskuun viimeinen päivä kartan, josta käy ilmi tilanne Euroopassa. Punaisella merkityissä maissa oli kätköjen julkaisu lopetettu kokonaan maaliskuun viimeiseen päivään mennessä. Oranssilla merkityissä maissa ei julkaistu miittejä, mutta kätköjä kylläkin. Harmaalla merkityistä maista ei ollut tietoa. Kuva on toki jo muutaman viikon vanha, joten tilanne on voinut muuttua jo kumpaan suuntaan tahansa.

Monet ovat toivoneet HQ:lta tapaa järjestää virtuaalisiamiittejä Hangoutsissa, Skypessä tai Zoomin kaltaisissa videoneuvottelutyökaluissa. Tähän HQ ei kuitenkaan ole suostunut ja muistuttaa, että geokätköily on sijaintipohjainen peli ja tällaisessa virtuaalimiitissä sijainnilla ei olisi mitään merkitystä. Mielestäni ymmärrettävä päätös, vaikka varmasti monelle pettymys. Toisaalta eipä mikään estä järjestämästä virtuaalimiittiä, vaikka ei siitä löytömerkintää saisikaan. Eipä tosin ole tällaisia ainakaan julkisesti missään näkynyt.

Kätköjulkaisuihin liittyen kätkötarkastajat ovat ilmoittaneet myös, että he antavat lisäaikaa kätköjen huoltamiseen. Eli tällä hetkellä, vaikka kätkö olisi hyllyllä, ei siihen välttämättä ilmesty kätkötarkastajan patisteluviestiä. Lisäksi HQ:n automaattiviestit heikkokuntoisten kätköjen omistajille on lopetettu toistaiseksi. Kätkön heikko kuntohan määräytyy kätkön Health Score -algoritmin mukaan. Tarkkaa algoritmin sisältöä ei ole paljastettu.

Find Signal the Frog® – Locationless-kätkö

Tänä vuonna oli löydettävissä erikoiskätkö eli Locationless Find Signal the Frog -kätkö. Idea oli kuvauttaa itsensä Signal-sammakon kanssa tai tietyn julisteen edessä mega- tai gigatapahtumassa, jolloin sai Locationless kätkön kirjattua. Nyt kun mega- ja gigatapahtumia on peruttu ja siirretty ensi vuodelle on tämän kätkön määräaikaa jatkettu myös vuodella. Kätkö on kirjattavissa aina 31.12.2021 asti.

Community Celebration -tapahtumat

Tänä vuonna piti juhlistaa 20-vuotista geokätköilyä ympäri maailmaa Community celebration -tapahtumissa toukokuusta alkaen. Koska tapahtumien järjestäminen koronaviruksen johdosta on vaikeaa, on tapahtumille annettu ruhtinaallisesti jatkoaikaa ja uusi takaraja tapahtumille on vuodella eteenpäin eli 31.12.2021.

Memory Lane

Blogin Facebook-sivulla ehdimme jo riemuita Memory Lane -kevätkampanjasta, mutta ennen kuin siitä saatiin tarkempia tietoja, niin se ehdittiin jo siirtää COVID-19 viruksen vuoksi. Alun perin kampanjan piti alkaa 1.4. ja jatkua kesäkuuhun, mutta tällä tietoa uudet päivämäärät ovat kesäkuun 1. päivästä tammikuun 3. päivään 2021. Vielä ei ole Geocaching HQ:lta tullut tietoja, mistä kampanjassa on kyse.

Cache In Trash Out® (CITO) – Kausi 1

CITO-kausi ehti jo alkaa maaliskuun ensimmäisenä päivänä, mutta vain harvat ehtivät vierailla CITO:ssa ja ansaita uuden souvenirin. Kampanjan loppupäivämäärää on nyt kuitenkin rukattu ja se loppuu vasta 31.8.2020. Tuon päivän jälkeen alkaakin heti perään CITO syyskausi, joka jatkuu marraskuun loppuun. Toivotaan, että kesällä päästään miittejä järjestämään ja saadaan myös siivoilua tehtyä CITOjen merkeissä.

Adventure Lab

Adventure Labien tekijät ovat saaneet lisäaikaa labien tekemiseen. Määräaikaa jatkettiin jo aiemmin keväälle ja nyt sitä on jatkettu edelleen elokuun loppuun. 31.8.2020 mennessä pitäisi siis Adventure Lab saada tehtyä ja julkaistua, jos sellaisen oikeuden on itselleen saanut. Näitähän ei kaikki pääse tekemään, vaan mukaan ilmottauduttiin erikseen. HQ on luvannut seurata COVID-19 pandemian etenemistä ja tarvittaessa antaa vielä lisää aikaa labien tekijöille.

Virtual Reward 2.0

Virtual reward -virtuaalikätköjen tekijöillä oli vuosi aikaa tehdä saamansa virtuaalikätkö. Käytännössä määräaika virtuaalin tekemiselle oli päättymässä kesäkuussa. Nyt kuitenkin HQ on antanut jatkoaikaa vuoden loppuun asti eli viimeinen Virtual Reward 2.0- kätkön julkaisujonoon laittamispäivä on 31.12.2020.

Lopuksi

Paljon on siis COVID-19 koronavirus tuonut muutosta kätköilyynkin. Tärkein kuitenkin on vielä mahdollista eli liikkua kauniissa Suomen luonnossa ja nauttia siitä sekä mukavista kätköilyseikkailuista.

Tulevaisuuden ennustaminen on aina hankalaa ja jos olisin hyvä siinä, niin varmaan selvittäisin Euro Jackpotin ensi kierroksen numerot. Eli se, mitä kaikkea koronavirus vielä tuokaan, ei ole kenellekään selvää. Tilannetta itse arvioisin siten, että tämä tulee kestämään vielä pitkään, aina siihen asti, että rokotus virusta vastaan on saatavilla.. Joidenkin arvioiden mukaan tilanne jatkuu aina vuoteen 2022 asti.

Kansantalous ei kuitenkaan kestä rajoituksia, joten niitä puretaan. Uskonkin, että jatkossa tulee useampi aalto, jossa rajoituksia löysätään, sitten kiristetään ja sitten taas löysätään, jne. sen mukaan, miten sairaaloiden käyttöaste vaihtelee. Kätköilyyn tämä siis tarkoittaisi ehkä yllättäviäkin tilanteita, joissa tapahtumia joudutaan yllättäen perumaan. Isompien tapahtumien osalta kristallipalloni sanoisi, että ne ovat kiellettyjä vielä pitkäänkin. Mutta toivottavasti olen väärässä.

2 comments

  1. Meille ainakin tuli oikeus tehdä Adventure Lab ilmoittautunutta minnekään. Tai sitten olemme ainakin autuaasti unohtanut asian.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.