Mysteerikätköille oma sovellus: Geocaching Mysteries

Juksasimme geokätköilijöitä tällä pilalla aprillipäivänä 2020. Toistaiseksi siis mysteerikätköille ei ole tulossa omaa sovellusta.

Geocaching HQ ilmoitti tänään varhain Suomen aikaa uudesta geokätköilysovelluksesta: Geocaching Mysteries. Ideana on siirtää kaikki nykyiset mysteerikätköt Geocaching -sovelluksesta ja geocaching.com -sivustolta omaan sovellukseen.

Uusi sovellus ladattavissa pian

HQ ilmoitti, että uusi Geocaching Mysteries -sovellus tulee ladattavaksi sekä Android että AppStore sovelluskauppoihin vielä myöhemmin tällä viikolla. Viestissään geocaching foorumeilla HQ ilmoitti, että mysteerikätköt poistuvat vanhoista sovelluksista vielä tämän viikon aikana. Samoin geocaching.com -sivustolta mysteerikätköt siirtyvät uuteen mysteries.geocaching.com sivustoon, jossa niitä voi selata listauksena. Nopeasta julkaisuaikataulusta johtuen karttanäkymä on saatavilla aluksi vain sovelluksessa. Myöhemmin keväällä karttanäkymä saadaan uudelle mysteerisivustolle.

Foorumilla julkaistun ilmoituksen saatteena Geocaching HQ:n edustaja Frau Globetrotter perustelee muutosta tällä tavalla (vapaasti käännetty suomeksi):

Jo pitkään mysteerikätköt ovat olleen kätköilymaailman omituisuus. Aloittelijoille on vaikea ymmärtää, ettei sinisen kysymysmerkin kohdalla kartalla ole välttämättä kätköä, vaan kysessä on pulma, joka pitäisi itse ratkaista ennen kuin kätkölle pääsee. Tämä on osaltaan monimutkaistanut sovelluskehitystä ja myös itse geocaching.com sivuston kehitystä, koska osa sivun toiminnoista on täytynyt varta vasten luoda mysteerikätköjä silmällä pitäen (geochecker, korjatut koordinaatit, jne). Lisäksi mysteereiden vaikeusluokitus poikkeaa radikaalisti muista kätköistä. Niinpä Adventure Labs -sovelluksesta saatujen hyvien kokemusten pohjalta olemme päätyneet ratkaisuun, jossa mysteerikätköt siirretään omaan sovellukseen, jolloin ne eivät ole häiritsemässä kartalla.

Vain vähän tietoa sovelluksesta

Vaikka HQ:n lackey avasikin sovelluksen taustoja, niin tietoja sovelluksesta on tihkunut vain vähän. Saateviestin ohessa oli vain yksi kuva. Sovellus näyttää kovin perinteiseltä kätköilysovellukselta ja siinä on karttanäkymä, kätkölistaus, kätköjen loggaus ja viestikeskus. Ilmeisesti muitakin toimintoja on “more” -valikon takana, mutta tässä kohtaa on vielä vaikea mennä sanomaan mitä sieltä löytyy. Suomalaisittain tietysti hienoa, että HQ:n havainnekuvassa on näkymä Suomesta kartalla.

Jos sovelluksesta on tihkunut niukasti tietoa, niin mysteries.geocaching.com sivustosta vielä vähemmän. Forumin keskustelijoiden arvioiden pohjalta vaikuttaisi siltä, että mysteerien kätkökuvaus on suunniteltu uusiksi mysteerikätköjen paremman tuen vuoksi. Tämä vaikuttaa vähän pelottavalta, jos pitää paikkaansa, sillä se varmasti tarkottaisi monelle mysteerille ongelmia, jos sivun rakenne on muuttunut. Monet mysteerikätköt, kun perustuvat kätkökuvausten tiettyihin elementteihin. Nähtäväksi jää.

Miksi oma sovellus?

Päällimmäisenä fiiliksenä uudistuksesta on pieni hämmennys. Toki HQ on aiemminkin irrottanut harrastuksesta esim. locationless -kätköt waymarking-sivustolle ja perustanut wherigo.com -sivuston. Labkätköt siirrettiin myös omaan sovellukseensa, mutta miksi mysteerit nyt siirretään myös omaansa? Tästähän seuraa järkyttävä sähellys, kun kätköillessä pitää vaihtaa kolmen sovelluksen välillä. Aina seuraaavaa kätköä valittaessa pitää tarkastaa Geocaching Mysteries -sovellus, Adventure Labs ja Geocaching -sovellus.

Ymmärrän tietysti pointin, että aloittelijoita voivat hämätä mysteerikätköt, koska ne eivät yleensä sijaitse annetuissa koordinaateissa. Mutta eikö tämän olisi voinut ratkaista vaikka suodatinominaisuudella, joka suodattaa aloittelijalta mysteerit pois kartalta?

Marginaalisena etuna tietysti sovellusta pläräämällä erottaa mysteerikätköt paremmin ja näin COVID-19 epidemian aikoina voi käyttää vain tätä uutta sovellusta, kun miettii minkä kätkön ratkaisi seuraavaksi.

Kommentoi mitä mieltä olet uudistuksesta?

9 comments

  1. No huh huh. Päinvastainen kehitys olisi käyttäjän kannalta suotava: Adv labit ja wherigot samaan sovellukseen muiden kätkötyyppien kanssa. Kirjattuja koordinaatteja tarvitaan myös multeihin, saadaanko seuraavaksi multisovellus… Toisaalta, voihan olla, että uudistus tuo mysteereihin jotakin paremmin käyttäjiä palvelevaa. Onhan Adv Lab -sovellus kerrassaan mainio. Mielenkiinnolla odotan.

  2. Whergo-kaseteille tuli myös radiosoitto-ominaisuus, samassa tiedotteessa kerrotaan.

  3. Vähän turha työn tekemiseltä vaikuttaa. Saahan ne nytkin halutessaan pois tai pelkästään näkyviin.

  4. Ihan loistava! Just nää tällaiset absurdisti mahdollisen ja mahdottoman välimaastossa roikkuvat jutut on parhaita. Aluksi ajatukseni oli ”mitä &$¥% nyt taas HQ:lta”, kunnes tajusin. Kiitos mainiosta päivän piristyksestä!

  5. Ihanaa, ihanaa. Minulle ainakin muutos on todella TÄRKEÄ.
    Olen 80-v, minun kotikaupungissani 80-prosenttisesti kätköt ovat nykyään
    mysteerejä.Ratkaisuohjeita et löydä mistään, joka paikassa varoitetaan Stasin tapaan avaamaan avausohjetta. Ostin hädissäni kirjan : How to puzzle cachee, 317 sivua englanniksi kuinka ratkaista mysteerejä. !!!!!!!
    Minulle geocaching ja on ollut tapa saada vanhus ja lapsenlapset liikkeelle ihailemaan hienosti valittuja kätköpaikkoja ja niiden maisemia. Pätkääkään ei kiinnosta ratkaista kotona mikä numero on itäisen pituuspiirin kolmannen luvun lukuarvo jonka saa sotaa edeltäneen Viipurin marttojen kotiseutuhameen liepeestä. Koko mysteeri on snobbailua, ei kuulu geocachingiin. Äkykkyyttään voi mennä osoittamaan yliopistoon tai muualle.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.