7 vinkkiä megaan osallistujalle

Vuoden 2019 kesällä eletään kaikkien aikojen megakesää Suomessa. Ensi lauantaina on vuoden ensimmäinen megatapahtuma Oulussa ja kesäkuun puolivälissä toinen mega Kiilopäällä. Megakesän päättää Lahden mega syyskuun 28. päivä.

Monet suomalaiset kätköilijät ovat jo kokeneita megakävijöitä, mutta kun megoja on useampi tarjolla ympäri Suomea, niin varmasti on mukana myös monta, jotka ensi kertaa suuntaavat kohti megatapahtumaa. Mutta mitä megassa sitten tapahtuu? Keräsimme 7 vinkkiä megaan osallistujalle, Näiden vinkkien avulla vaikutat konkarilta, vaikka osallistuisit ensimmäistä kertaa megaan.

1. Lataa Adventure Labs -sovellus

Viiden vuoden ajan megoissa on ollut mahdollista suorittaa ns. Lab-kätköjä, jotka ovat tapahtumaa varten luotuja kätköjä ja jotka ovat olemassa vain tapahtuman ajan. Labit eroavat tavallisista kätköistä siinä, että niistä saa koodin, jonka avulla kätkö kirjataan löydetyksi labs.geocaching.com -sivulla.

Tänä kesänä kuitenkin kaikki on toisin ja labs.geocaching.com on suljettu. Sen sijaan tilalla on Adventure Labs -sovellus, jonka avulla voi suorittaa kätköseikkailun (Adventure), joka voi koostua useammasta sijainnista (Location). Nämä vastaavat täysin vanhoja Lab-kätköjä. Niinpä megaan suuntaavan kannattaakin ladata valmiiksi Adventure Labs -sovellus, jolla seikkailun suorittaminen onnistuu kätevästi.

Megojen järjestäjät saattavat vielä puhua labeista tai lab-kätköistä, koska vanhat termit ja tavat istuvat monesti tiukassa. Mutta kyse on siis Adventure Labs -sovelluksella etsittävistä kätköistä. Kannattaa huomata, että näissä kätköissä on rajoitus, että kätkö tulee kirjata löydetyksi kätkön lähellä. Tällä pyritään estämään maailmalla paljon yleistynyttä huijaamista, jossa Lab-kätköjen koodeja pyydetään ja ne kirjataan löydetyksi käymättä itse tapahtumassa. Niinpä kätköt kannattaa saman tien merkata löydetyksi tapahtuma paikalla. Asiaa helpottaa se, että tavallisista kätköistä poiketen, ei seikkailuiden logeihin voi kirjoittaa mitään. Ei edes kaikkien rakastamaa KK:ta. Seikkailun lokaatiot eivät myöskään näy tilastoissa vaan vaikuttavat vain kokonaislöytömäärään.

Lisätietoja Adventure Labs -sovelluksesta löytyy tästä aiemmasta kirjoituksestamme.

2. Tutustu megan ohjelmaan

Mega eroaa tavallisista miiteistä siinä, että siellä yleensä on järjestettyä ohjelmaa. Edellä mainittujen kätköilyseikkailujen lisäksi tyypillisesti on ohjelmaa lapsille, megabingoa (jossa tulee bongata ehdot täyttäviä kätköilijöitä), luentoja, työpajoja jne.

Osa ohjelmasta on monesti sellaista, joka vaatii ennakkoilmoittautumisen, koska paikkoja on rajoitetusti. Tällaisia ohjelmia ovat yleensä erilaiset kätköilyretket (esim. veneellä lähialueen saarikätköille), köysikiipeilykurssit ja muut liikunta aktiviteetit, kuten läskipyörävuokraus. Niinpä kannattaa ennen megaa katsoa tarkempi ohjelma megan sivuilta ja suunnitella mihin kaikkeen aikoo osallistua.

3. Valitse vierailtavat kätköt etukäteen

Monesti megatapahtumissa on paljon ohjelmaa ja lisäksi tapaa samalla kertaa monia geokätköilytuttuja, joiden kanssa on kiva rupatella. Sen lisäksi tietenkin megatapahtuma on usein paikkakunnalla, jolla ei ehkä vielä ole itse käynyt kätköilemässä ja kätkökarttaa pitää tietenkin päästä megapäivän aikana tyhjentämään.

Kaikkeen ei yhden päivän tai viikonlopun aikana ehdi, joten pitää priorisoida mitä kätköjä etsii. Niinpä kannattaakin tutustua megapaikan kätkötarjontaan etukäteen ja valikoida etsittävät kätköt, niin ei jokin favomagneetti tai suoritettu haastekätkö jää vahingossa käymättä.

Ystävällisimmät megajärjestäjät yleensä ovat keränneet jonkinlaisen “pakko käydä” -kätkölistan megatapahtuman sivulle. Esimerkiksi viikonlopun Oulun megan webbisivuilta löytyy seuraava lista, jolla saa jo jonkinlaisen kuvan kaupungista ja sen kätkötarjonnasta.

Toinen vaihtoehto on tietenkin laatia lista itse, käyttäen vaikka geocaching.comin lista-ominaisuutta, jonka saa kätevästi luotua myös Pocket Queryksi tai siirrettyä mobiilisovellukseen. Myös geocache.fi on hyvä apu, kun etsii seudun favomagneetteja. Palvelusta voivat premium-käyttäjät etsiä suosikkipisteitä saaneita kätköjä joko suosikkipistemäärän mukaan tai suosikkipisteprosenttien mukaan.

4. Ota rennosti

Jos taas tuntuu, että megassa on jo riittävästi ohjelmaa yhdelle päivälle, niin aina voit ottaa rennosti. Vaikka kätköt monesti polttelevat, niin joskus voi olla hyvä vähän relata geokätköilypipoa ja vain nauttia megatunnelmasta. Megan järjestäjät ovat nähneet paljon vaivaa tapahtuman eteen, niin mikäs sen mukavampi palkinto järjestäjille, kuin yleisö, joka viihtyy tapahtumassa koko päivän nauttien ohjelmasta ja kanssa kätköilijöiden seurasta.

Tiedän. Melkein mahdoton tehtävä, mutta kannattaa joskus kokeilla.

5. Tee geohankintoja ja osta megakolikko

Megassa on monesti paikalla geokätköilykauppoja, jotka ovat tuoneet GPS-laitteita, kätköilytarvikkeita ja muuta asiaan kuuluvaa myyntiin. Monesti paikalla on ollut myös retkeilyvaatteita ja -varusteita myyviä kauppoja. Tyypillisesti paikalla on ollut kivenalla.fi verkkokaupan myyntipiste ja J-P’s geodesigns Virosta. Aiemmissa megoissa oli myyjiä kauempaakin ulkomailta, mutta megojen yleistyttyä ulkomaisia myyjiä ei ole juuri näkynyt Suomen megoissa.

Geotarvikkeissa säästää megassa ostaessa ainakin postikulut. Yleensä megatapahtumilla on myös oma tapahtumaa varten tehty megakolikko. Monet ostavat geokolikon muistoksi tapahtumasta, sillä hyvin harvoin megatapahtumien geokolikkoja tulee kätköissä vastaan.

6. Tapaa Signal tai lackey

Megatapahtumissa on usein vieraita Geocaching HQ:sta. Paikalla on usein Signal the Frog, joka avustajansa kanssa jakaa haleja ja rakastaa poseerata valokuvissa kanssasi. Käy siis nappaamassa selfie tai tavallinen valokuva Signalin kanssa. Ja kuka tietää, vaikka saisit Signalilta muistoksi matkalaisen.

Geocaching.com lackeyt eli HQ:n työntekijät keräävät vuoden mittaan pisteitä ja pisteiden avulla voivat osallistua HQ:n sisäiseen arvontaan, jossa voi voittaa matkan haluamaansa megatapahtumaan. Niinpä monesti megatapahtumissa on paikalla HQ:n lackey. Yleensä lackeyn tunnistaa sinisestä HQ:n paidasta tai hänen seurassaan viihtyvistä tapahtumajärjestäjistä tai kätkötarkastajista. Lackeyn nähdessään voi rohkeasti mennä juttusille ja vaihtaa muutaman sanan geocaching.comin palveluista ja vaikka kertoa heille millaista on geokätköily Suomessa.

Jäsen W ja Signal

7. Pidä hauskaa

Tärkein kaikista tietenkin on, että suunnittelet itsellesi juuri sinulle sopivan megareissun. Ja tänä vuonna, kun tarjolla on useampi mega, voi jokaisesta megareissustaan suunnitella erilaisen.

Nauti ja pidä hauskaa! Muista, että mega on vaan kerran vuodessa. Tai kolme kertaa 🙂

Muista myös jakaa oma megavinkkisi kommentoimalla.

Vuoden 2019 megatapahtumat

Vuoden 2020 megatapahtumat

Aiemmat megat Suomessa.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.