Geocaching.com vanha API poistuu – osa sovelluksista voi lakata toimimasta

Jokunen aika sitten kirjoittelin ja varoittelin vanhojen GPS-laitteiden toimimattomuudesta huhtikuun 6. päivä. Nyt on luvassa lisää toimimattomuutta suurella todennäköisyydellä, kun geocaching.com:n API:n vanha versio poistuu käytöstä 1.6.2019. Päivämäärä on peräisin API-partnereille lähetystä uutissähköpostista ja tässä on kuukauden jatkoaika. Alkuperäinen määräaika oli 1.5.2019.

Mikä on API?

Mikä tämä ihmeellinen API sitten? Tavalliselle tallaajalle se ei paljon kerro, mutta kyseessä on ohjelmointirajapinta, jonka avulla erilaiset geokätköilysovellukset hakevat tietonsa geocaching.comista. Sovellus pyytää API:n kautta tietoja geocaching.comista ja saa vastauksena kätköjen tiedot, kuten kuvaukset, loggaukset, yms. Samoin API-rajapinnan kautta sovellus voi lähettää tietoja, kuten kätköilijän Draftit tai kätkökirjaukset geocaching.comiin. Toki jotkin sovellukset sallivat myös kätkötietojen lataamisen sovellukseen GPX-tiedoston avulla ja tällöin sovellus (ei ainakaan yleensä) käytä tietojen lataamiseen API-rajapintaa.

Uusi geocaching.com API

Uusi API julkaistiin jo viime kesänä, jonka jälkeen sovelluskehittäjät ovat ruvenneet hiljalleen ottamaan sitä käyttöön. Uusi API on varsin erilainen vanhaan nähden ja sovelluskehittäjille tämä tarkoittaa, että siinä missä aiemmin piti tehdä yksi API-kutsu, jolla pyydettiin tietoja, niin uudessa API:ssa voi joutua tekemään useamman kutsun saman asian tekemiseksi. Tämä puolestaan tarkoittaa, että sovelluksia on päivitettävä ja niiden ohjelmistoja muutettava.

Vanha API-käytti XML-muotoista viestintää, kun uusi API taas käyttää JSONia. Tämä lisää sovelluskehittäjien työmäärää, koska API-kutsujen vastausten käsittelyt täytyy koodata uusiksi. Niinpä osa sovelluskehittäjistä onkin laittanut hanskat tiskiin, eivätkä jaksa päivittää sovelluksiaan käyttämään uutta API:a. Lisäksi vielä on varmasti suuri joukko oman onnensa nojaan jätettyjä sovelluksia, jotka ovat toimineet tähän asti ainakin välttävästi, koska API on pysynyt pitkään samana, mutta kun vanha API poistuu kokonaan ja on vain mahdollista käyttää uutta APIa, niin nämä heitteille jätetyt sovellukset lakkaavat toimimasta kokonaan.

Uusi API – uudet rajoitukset

Vanhan API:n kanssa premium-käyttäjillä oli päivittäinen 10 000 ladatun kätkön raja per sovellus. Tavallisilla käyttäjillä rajoitus oli 3 kätköä päivässä. Uudessa API:ssa rajoitukset on laitettu uusiksi:

 • 3 täydellistä kätkökuvausta per päivä – ilman premiumia.
 • 10,000 pientä kätkötietojen hakua per päivä – ilman premiumia
 • 16,000 täydellistä kätkökuvausta per päivä – premium-jäsenyys vaaditaan
 • 10,000 pientä kätkötietoa per päivä – premium -jäsenille

Pienellä kätkötiedolla tarkoitetaan perustietoja, kuten kätkön sijaintia, nimeä, tähdityksiä,yms mutta se ei sisällä esimerkiksi kätkön kuvausta.

Vaikka vaikuttaa siltä, että premium-käyttäjille ladattavien kätköjen määrä on kasvanut, niin todellisuudessa näin ei ole. 16 000 tuhannen kätkön raja jaetaan jatkossa kaikkien API:a käyttävien sovellusten kesken. Esimerkiksi, jos GSAK:lla lataa vaikkapa 16 000 kätköä tietokantaan, niin sen jälkeen ei sinä päivänä voi ladata vaikkapa Cachlyllä yhtään kätköä. Määrä on useimpiin tarpeisiin varsin riittävä, mutta esimerkiksi juuri GSAK:n käytön kannalta rajoite on ikävä. Osalle käyttäjistä tämä saattaa tulla yllätyksenä, kun oma suosikkisovellus ei enää lataakaan kätköjä.

Mitkä sovellukset toimivat jatkossakin?

Kätköilijää tietenkin kiinnostaa mitkä sovellukset jo käyttävät uutta API:a ja varmasti toimivat jatkossakin. Valitettavasti mitään kattavaa tilannelistausta ei ole olemassa. Tässä tiedot, mitä sain haalittua aiheesta.

Varmasti toimivat jatkossakin

 • Viralliset Geocaching sovellukset (ml. Adventure lab)
 • Cachly
 • C:geo (ei käytä API:a rikkoen siten käyttöehtoja)
 • GSAK
 • Cachetur.no
 • GeoohLive
 • LonelyCache
 • TBScan

Uuden API:n käyttöönotto käynissä

 • GDAK
 • LocusMap
 • Project-gc.com
 • GCDroid
 • geocache.fi
 • Looking4Cache (tulossa versiossa 4.0)

Eivät toimi jatkossa

 • Maloo
 • CacheBird
 • NeonGeo

Monen monta sovellusta on siis joiden toiminnasta ei ole tietoa. Jos sovellus ei ole päivittynyt pitkään aikaan, niin on hyvin todennäköistä, ettei se toimi kesäkuussa. Toivotaan, että haksu10 ja Kiven Alla saavat geocache.fi:n käyttämään uutta API:a ennen kesäkuuta. Muuten voipi suomalainen kätköily hieman mullistua.

Tiedätkö, jonkun sovelluksen, joka ei ylläolevassa listassa ole mainittu, ottaneen käyttöön uuden API:n tai ilmoittaneen, ettei päivitystä ole luvassa? Kerro siitä meille kommentoimalla, niin täydennetään listaa.

5 thoughts on “Geocaching.com vanha API poistuu – osa sovelluksista voi lakata toimimasta”

  1. Katselin sovelluksen versiohistoriaa iPhonella ja siellä ei ollut mainintaa, että uutta API:a olisi otettu käyttöön. Katselin myös sovelluksen foorumeilta ja sielläkään ei ollut mainintaa uuden API:n käyttöönotosta. Sen sijaan oli tammikuulta kysymys, että tullaanko uutta APIa tukemaan, mutta siihen ei ollut kukaan vastannut. Tältä pohjalta sanoisin, että ehkäpä Looking4Cache ei tällä tietoa toimi. Mutta tilanne toki voi vielä muuttua.

 1. Tällaisen viestin löysin L4C:n sivuilta; 4.0 versio työnalla, johon uusi API-tuki
  _____________

  L4C 3.0 IS PUBLISHED
  Posted on March 17, 2019 10 Comments
  Tonight the new version of Looking4Cache was released. I have already posted about the new features, so here is not much more. Only an info to the current update and informations how it goes on now.
  Current update: If the app stays in the start screen for a longer time after the update, give it a few minutes. For very large databases the database migration takes a bit longer. Please don’t quit the app.
  Looking4Cache 4.0: I’ve been working on the next big update for a few weeks now. Here I develop the integration in geocaching.com completely new. L4C then uses the new API from Groundspeak, which offers more possibilities. I don’t know if L4C 4.0 will be a nearly 1:1 representation of the previous functions, or if I will be able to integrate new functions (friends, fieldnotes, more trackable details) directly.
  With L4C 3.0 (user interface and usability) and 4.0 (data in the background) the all-round renewal is complete and the technical basis for the next years will be established. The already announced feature iCloud Sync, which is most questioned, will follow after 4.0.
  I wish you lots of fun with the new version and a good start into spring!

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.