Osa GPS-laitteista voi lakata toimimasta huhtikuun 6.

Osa GPS-vastaanottimista saattaa lakata toimimasta tai saattavat mennä sekaisin huhtikuun 6. päivä. Sitä luulisi, että aprillipäivä on tullut ajoissa, mutta ei. Syynä ongelmaan on laitteiden ajankäsittelyyn liittyvä rajoite, joka koskee vanhoja GPS-laitteita. Uusilla laitteilla ei ole hätää ja ne jatkavat toimintaansa normaalisti.

Kyse on eräänlaisesta GPS-laitteiden Y2K-ongelmasta. GPS-signaali sisältää aikaleiman, jota osaltaan tarvitaan sijainnin laskemiseen. Aikaleima sisältää viikkonumeron, joka esitetään 10:llä bitillä. Tämä tarkoittaa, että viikkonumerolla voi aikaleimassa olla 2^10 eli 1024 eri kokonaislukuarvoa. Aina 1024 viikon välein siis laskuri menee ympäri ja alkaa uudestaan nollasta. Tämä tapahtuu noin kerran 20 vuodessa ja nyt 6. huhtikuuta päivän vaihtuessa 7. huhtikuuta näin käy historiassa toisen kerran. Koska GPS on amerikkalainen järjestelmää alkaa siinä viikko aina sunnuntaista. Ensimmäinen laskurin nollaus tapahtui vuonna 1999, jolloin GPS ei ollut vielä siviilikäytössä.

Uudet GPS-laitteet eivät käytä vanhoja LNAV-viestejä vaan uudempia CNAV-viestejä, joissa viikkonumero on esitetty 13-bitillä ja tällöin viikkonumerot riittävät seuraavaksi 160 vuodeksi. Mutta jotkut vanhat, päivittämättömät laitteet käyttävät vanhoja GPS-viestejä ja siten saattavat alkaa toimia väärin. Käytännössä kukaan ei tiedä miten tämä vaikuttaa paikannukseen, mutta on epäilty, että vanhat laitteet tulkitsevat viestin siten, että elämmekin 20 vuotta historiassa ja tulkitsevat GPS:ltä tulevan aikaleiman väärin, joka edelleen johtaa väärään paikannustulokseen

Gps.gov -sivusto ilmoittaa, että laitteet, jotka noudattavat ICD-200/IS-GPS-200 spefikaatiota toimivat ongelmitta. Muista laitteista ei tiedetä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että likipitäen kaikki vuoden 2010 jälkeen julkaistut laitteet toimisivat jatkossakin ongelmitta. Tässä kannattaa muistaa kuitenkin se, että vaikka laite olisi julkaistu ennen vuotta 2010, voi se olla päivityksessä saanut korjauksen ongelmaan. Hyvästä yrityksestä huolimatta en onnistunut löytämään listaa laitteista, jotka saattaisivat lakata toimimasta.

Tässä lista Garminin GPS-laitteiden julkaisuajankohdista

Eli jos siis huhtikuun 6. päivän jälkeen alkaa kertyä paljon denareita, niin kannattaa tarkistaa oman GPS-laitteen tilanne 🙂

5 comments

  1. Wikipedian mukaan (https://en.wikipedia.org/wiki/Global_Positioning_System) GPS-laiteet sallittiin siviilikäyttöön jo 1980-luvulla: “The GPS project was launched by the U.S. Department of Defense in 1973 for use by the United States military and became fully operational in 1995. It was allowed for civilian use in the 1980s.”

    Täytyypä tsekata, miten vanha GPS 12 XL selviää huhtikuun alusta.

    1. Juu onhan tuo ollut siviilikäytössäkin mahdollista käyttää GPS:ää jo pidempään, mutta koska tarkkuus oli 120 metrin luokkaa häirinnän vuoksi, ei GPS:llä juuri ollut käyttöä ennen kuin häirintä poistettiin signaalista toukokuussa 2000. Siksipä kuluttajalaitteet pääosin tulivat markkinoille 2000-luvun alussa ja on aika marginaalissa se porukka, joka on siviilikäytössä GPS:ää käyttänyt ennen vuotta 2000.

      1. Ja vielä tarkennan sen verran, että Wikipedian viittaama siviilikäyttö liittynee Reaganin päätökseen antaa GPS siviilikäyttöön ilmailussa. Se ei siis tarkoita kuluttajakäyttöä.

    1. Tomtomin sivu vaikutti asialliselta, mutta Garminin sivusta ei ollut paljon hyötyä, kun ei kerrottu mihin laitteisiin vaikuttaa tai ei ollut mahdollisuutta tarkistaa sarjanumeron perusteella, vaikuttaako muutos. Toisaalta nythän tuon jo näkee ihan GPS:n käynnistämällä 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.