Testissä: Fenix TK25 UV -taskulamppu

Viime vuoden lokakuussa testasimme Fenix LD02 v2.0 kynävalon, jossa on taskulampun lisäksi mukana UV-valo. Idea oli hyvä, mutta kynävalo on kynävalo, eikä se ainoana valaisimena talvipimeillä oikein riitä. Niinpä olikin ilahduttavaa kuulla, että Kiven Alla oli ottanut valikoimiinsa Fenix TK25 UV lampun, joka on täysiverinen tehokas taskulamppu ja siinä on mukana erittäin tehokas UV-lamppu. Tämä piti saada oitis testiin. Ja Kiven Alla ystävällisesti lamppua lainasikin. Täällä päässä vaan kaikista muista kiireistä johtuen testi on vähän kestänyt. Tässä se testi nyt sitten kuitenkin olisi.

Fenix TK25 UV

Lamppu tulee LD02:n kaltaisessa pahvipaketissa. Paketista löytyy lampun lisäksi suojapussi, jonka saa tarralla vyölle, repun olkahihnaan tai muuhun vastaavaan kiinni tai sitten lenkistä roikkumaan. Lisäksi mukana tulee vyöklipsi, rannehihna, varatiivisteet sekä takuutodistus ja ohjekirja. Sisältö jota laadukkaalta lampulta sopiikin odottaa.

Valaisimen muotoilu

Valaisin on 14,2 cm pitkä, paksuutta rungolla on 2,4 cm ja paksuin kohta eli valaisimen pää on 4 cm paksu. Painoa valaisimella on ilman akkua 156,5 grammaa. Valaisin tuntuu käteen todella jykevältä etenkin pariston kanssa. Muotoilu on hyvää ja lamppu istuu aikusen käteen mainiosti. Vyöklipsillä lamppu ei ihan niin mukavasti istahda käteen, mutta onneksi sen saa helposti pois. Kädensijassa on uritus, joka parantaa otetta lampusta, vaikka kädet hikoaisi kuinka FTF-jahdissa. Lamppu on valmistettu alumiinista. Lampun patterikotelon kierteet toimivat hyvin ja laatuvaikutelma on hyvä. Valaisimen runko on valmistajan mukaan tärinävaimennettu ja sen pitäisi suojata virtalähdettä iskuilta ja kolhuilta. Iskunkestävyyttä Fenix lupaa 1 metrin pudotuksen verran. Lamppu on vesitiiveysluokitukseltaan IPX-8 eli uppovesitiivis kahteen metriin asti. Lisäksi lampulla on viiden vuoden takuu.

Lampun rungon päässä on kaksi painonappia. Napit ovat melko jäykkiä. Kumipinta napeissa jättää vähän toivomisen varaa. Kumi on melko pehmeää ja siitä jää vaikutelma, että se voisi hajotakin jos jäisi repussa puristuksiin. Mutta normaalia käyttöä se varmasti kestään pitkään. Isompi painonappi työntyy lampun päästä sen verran esiin, ettei lamppu voi “seistä” rungon takaosalla. Toisinpäin lamppu pysyy nätisti pöydällä pystyssä.

Isommasta napista painettaessa lamppu menee päälle ja pois. Jos isoa nappia painaa varovasti, niin lamppu toimii taktisessa tilassa eli lamppu pysyy päällä vain sen aikaa, kun nappia painaa. Valitettavasti nappi on sen verran jäykkä, että monesti on vaikea painaa nappia riittävän varovasti, että saisi taktista tilaa käytettyä. Yleensä lopputuloksena lamppu napsahtaa pysyvästi päälle. Ei tämäkään iso puute ole, mutta koska lampussa on toinenkin nappi, olisi sitä voinut hyödyntää taktisessa tilassa.

Lampun päässä oleva pienempi nappi toimii moodin valitsemena, kun lamppu on päällä. Nappia painamalla valaisin vaihtaa aina seuraavaan tilaan. Valaisimessa on tilan muisti ja eri käyttökertojen välillä aiemmin valittu tila säilyy. Jos pienempää nappia painaa, kun lamppu on pois päältä, niin lamppu toimii strobo-tilassa eli vilkkuu nopeasti. Itse en vieläkään ole keksinyt tarvetta taskulampun strobo-tilalle, joten olisin itse arvostanut enemmän sitä, että pieni nappi toimisi taktisena nappina valolle, kun valaisin ei ole pysyvästi päällä. Mutta nämä nyt on pieniä hienosäätöjä toiminnassa.

UV-moodin saa päälle vääntämällä lampun valaisin osaa neljäsosakierroksen. UV:n vaihto toimii, vaikka lamppu olisi päällä. Vaihto eri ledien välillä on todella helppoa.

Vaikka lamppu on melko painava, niin sen koko on kuitenkin vielä näppärä. Lamppu mahtuu taskuun kivasti, eikä lampussa ole kovin teräviä kulmia, jotka repisivät taskun rikki. Ehkä farkkujen etutaskuun en lamppua kuitenkaan ujuttaisi, tai se saattaa herättää kysymyksiä muissa ihmisissä, että kuinkas iloisia sitä ollaankaan kohdatessa muita kätköilijöitä.

Valona yössä

Tietenkin tärkein ominaisuus taskulampussa on se, että näkeekö sillä pimeässä mihinkään. Fenix TK25 UV:ssa on UV:n lisäksi neljä eri toimintatilaa. Alla olevassa taulukossa on valmistajan ilmoittamat tehot eri tiloille:

Turbo Teho Keski Matala UV
Valovirta 1000 lm 300 lm  100 lm 15 lm 3000 mW
Käyttöaika (18650 akulla) 2 h 5 h 20 min 22 h 20 min 110 h 6 h 25 min
Valaisuetäisyys 225 m 124 m 75 m 25 m

Käyttöajat eri tehoilla ovat varsin vakuuttavat. Turbo-moodillakin luvataan kaksi tuntia käyttöaikaa. 1000 lumenia ei kuitenkaan kahta tuntia ole tarjolla vaan teho asteittain alkaa tippua melko nopeasti. Muutenkin lampussa on ylikuumenemissuoja, joka rajoittaa lampusta irti saatavia tehoja, kun lämpötila uhkaa nousta. Toisaalta aika harvoin turbo-moodille tarvetta onkaan.

Teho-moodi riittää pimeässä metsässä hyvin pitkälle. Myös keski-moodi on käyttökelpoinen. Matalalla teholla etsintä on pilkkopimeässä hankalaa, mutta matala-tila on tarpeen kaupungissa, jos ei halua kiinnittää jästien huomiota. Alla kuvat täysin pimeässä sateisessa syksyisessä metsässä kaikista moodeista.

Kuten kuvista on nähtävissä, niin lampulla pärjää pilkkopimeässäkin. Yksin kulkiessa keskiteho on melko riittävä. Jos taas kulkee porukalla yhden lampun varassa, niin Teho-tila on hyvä valinta. Turboa lähinnä tarvitsee silloin jos haluaa syystä tai toisesta tähyillä vähän pidemmälle. Kätevä esimerkiksi etsiessä kätköä puiden latvoista pimeässä.

Kertaakaan pitkäksi venyneellä testijaksolla ei akku päässyt loppumaan kesken kätköilyrupeaman. Tietysti jos koko pimeän ajan aikoo kätköillä talvi-iltana ja -yönä, niin sitten on syytä varata vara-akkuja mukaan. Pelkkään yhden illan iltakätköilyyn akku riittää komeasti.

UV-lamppu

Sen lisäksi, että Fenix TK25 UV on erinomainen taskulamppu, on siinä mukana erittäin tehokas UV-valo myös. Tehoa luvataan 3000 mw eli 3 wattia. Aiemmin testasimme kaikki Kiven Alla -kaupan silloin valikoimissa olleet lamput UV-testissä. Tuolloin ykköspaikalle nousi CacheFire UV Focus taskulamppu, jossa niin ikään on 3 watin UV-ledi. Eli lähtökohdat ainakin on Fenixin TK25 UV:ssa kohdallaan.

Fenixin UV-lamppu on käytännössäkin erinomainen. Se on erittäin tehokas ja valaisee UV-kohteet pimeässä 10 metrin etäisyydeltä vaivatta. Pidempää matkaa en valitettavasti tällä kertaa testannut, mutta en usko, että pidempikään matka tuottaa ongelmia. UV-valo on väriltään vaaleaa. Tämä on vain hyvä asia, kuten minua joku aiemmissa UV-lampputestien kommenteissa opasti. Heikkolaatuisessa lampussa UV-valoa tuotetaan paljon myös näkyvillä taajuuksilla, josta johtuu valon violetti väri. Kun näkyvää taajuutta tuotetaan vähemmän, on lamppu tehokkaampi. TK25 UV:n tapauksessa näin on.

Ylläolevassa kuvassa vertailukohtana on UV-lamppu-testin voittaja CacheFire UV Focus. Kuten kuvasta nähdään, tuottaa TK25 UV huomattavasti vähemmän hajavaloa, mutta valaisee UV-kohteet kuitenkin erittäin hyvin. Lisäksi kuvassa valehtelee hieman se, että TK25:llä piti näyttää valaistavasta kohteesta hieman ohi, jottei kuva pala puhki.

Valokeilaa vertailevissa kuvissa näkyy, että TK25 UV:n keila on reunoilta hieman pehmeämpi kuin CacheFiren lampussa. Värien ero on myös selkeästi nähtävissä. Kuvia ei siis ole editoitu millään tavalla ja kuvat on otettu samalla kameralla. Lyhyesti sanottuna siis TK25 UV:n UV-valo on mitä parhain.

Yhteenveto

Fenix TK25 UV toimii yhdellä 18650-akulla. Hintaa lampulla on Kiven Alla -kaupassa 108,90 € eikä lamppua muualtakaan tuntunut halvemmalla saavan.

Yhteenvetona voisi sanoa, että tämä on melkeinpä täydellinen lamppu kätköilijälle. Valotehoa löytyy, akku kestää ja mukana tulee erittäin pätevä UV-valo. En keksi miksi geokätköilijä ostaisi minkään muun lampun kuin tämän, jos hakusessa on tehokas käsivalaisin. Pieni miinus tulee painonapin pehmeydestä ja siitä, ettei se ole upotettu reunuksen sisään. Muuten lampusta on vaikea keksiä pahaa sanottavaa. Tietysti hinta on aika kova, mutta jos haluaa taskulampun tässä teholuokassa, niin muutkin vaihtoehdot maksavat saman verran. Tässä lampussa saa geokätköilijä mukana erittäin hyvän UV-valon, eikä siitä tarvitse erikseen maksaa. Eikä kätköreissulle tarvitse enää mukaan kuin yhden lampun.

P.s. Jutun tekemisen jälkeen päädyin itse ostamaan kyseisen lampun. Kalliiksi tuli. Jälleen kerran.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.