Tampereen Geofilmifestivaalit – GIFF 2018 – tulokset

Jo perinteiseen tapaan Hervannan elokuvateatterin penkkirivit täyttyivät taas lauantaina 10.11.2017 geokätköilijöistä, kun neljännet Tampereen Geofilmifestivaalit polkaistiin käyntiin. Paikalle oli saapunut 143 geokätköilijää ja 3 tuomariston jäsentä ruotimaan elokuvia. Väkeä oli paikalla varsin mukavasti ja erityisesti ilahdutti kuinka hyvin he, jotka syystä tai toisesta eivät paikalle päässeet vapauttivat lippunsa muiden halukkaiden käyttöön.

Elokuvateatteritoiminta Hervannan elokuvateatterissa on taas vaihteeksi loppunut ja niinpä salissa ei ole tarjolla valmista laitteistoa filmien näyttämiseen. Tälläkin kertaa sopiva videotykki löytyi Riemurinteeltä ja oma äänentoistolaitteistoni tuli taas hyötykäyttöön.

Alkuun katsoimme muutaman paikallista tuotantoa olevan geokätköilyaiheisen sketsin, jossa varoiteltiin geokätköilyn vaaroista sekä maanomistaja Markku Nappakaalia kiusasivat taas kätköilijät. Nämä pätkät oli sarjassamme leikkaamon lattialta löytynyttä. Lisäksi näimme finaalista karsiutuneen filmin, jonka tekijänä oli ipoded. Lisäksi suomalaisen finalistifilmin päätähti Raija Ilves kertoi terveisensä. Sama tervehdyspätkä hieman vakavammalla luennalla lähetettiin myös aiemmin eräälle kansainväliselle vlogaajalle. Sketsit ja muut nähdyt pätkät ovat tulossa myöhemmin kaikkien ihmeteltäväksi Youtubeen. Sketsien jälkeen katsoimme kaikki 16 finalistia, jotka olivat

 1. The Night I Became a Were-Cacher | Kanada

 2. Finding our family’s lost monument through Geocaching | USA
 3. Geo | USA
 4. Geocaching documentary: Winter caching in Finland | Suomi
 5. I Am Geocache | USA
 6. All you need is CACHE | Ranska
 7. Justice GIFF League | Espanja
 8. Geocaching in the Change of Time | Saksa
 9. Geocaching is Awesome. | Kanada
 10. One day | Tsekki
 11. Why I Geocache | USA
 12. Six techniques geocaching | Ranska
 13. Geocache Mojo | USA
 14. Little Helpers From Outer Space | Saksa
 15. TFTC | Saksa
 16. COMA | Espanja

GIFF-elokuvat tulevat saataville tuttuun tapaan Youtubeen piakkoin. Palataan asiaan silloin. GIFF:n säännöt estävät esimerkiksi meitä julkaisemasta kautta aikain ensimmäistä suomalaisfinalistia ennen tiistaita. Jos filmit jäivät jostain syystä näkemättä, niin suomalaisfinalistin pääsee näkemään Youtubesta klo 20:00 tiistai-iltana. Filmi julkaistaan Youtuben premierinä, jossa pääsee elokuvaa katsoessa chattamaan elokuvan tekijöiden kanssa 🙂 Alla linkki Youtube-ensi-iltaan (klikkaa otsikkoa, play napista alkaa elokuvan toisto, joskin saatavilla vasta tiistaina).

Alussa nähty finaalista pudonnut ipoded-nimimerkin tekemä elokuva puolestaan löytyy jo täältä

Tuomareiden valinta

Tuomareina Tampereen Geofilmifestivaaleilla oli tuttuun tapaan alan ammattilaisia. Mukana tänä vuonna oli muusikko, lauluntekijä, kirjoittaja Heikki Salo, joka on ehkä tunnetuin Miljoonasade-yhtyeen keulakuvana. Toisena tuomarina oli näyttelijä ja kirjailija Karoliina Blackburn. Kolmantena tuomarina oli elokuva-ohjaaja Ida-Maria Olva. Tuomarit ruotivat elokuvat läpi ja julistivat mielestään parhaan elokuvan tapahtuman jatkoilla. Tuomareiden valinta oli espanjalainen COMA -elokuva. Tarkemmat perustelut löytyvät alla olevasta videosta tuomareiden itsensä lausumina. Valitettavasti Heikillä oli sen verran kiire eteenpäin, ettei hän ehtinyt mukaan tapahtuman jatkoille.

Yleisöäänestys

Yleisö äänesti tuttuun tapaan suosikkielokuviaan älypuhelimillaan. Yleisön top 3 erottui selvästi: Geocaching Documentary: Wintercaching in Finland, TFTC ja COMA olivat suosikkeja. Tarkan äänenlaskennan jälkeen Tampereen voittajaksi nousi saksalainen TFTC. Alla olevasta kuvaajasta käy selville tarkemmat tulokset. Tiukkaa oli kisa tänä vuonna, vaikka top 3 erottuikin selvästi.

Globaaliäänestys

Tänä vuonna ensimmäistä kertaa mukana on myös kansainvälinen yleisöäänestys. Äänestys toimii näin:

 1. Osallistu viralliseen GIFF miittiin (vielä ehtii, tapahtuma jatkuu maanantaihin asti)
 2. Kirjaa “Attended”-logi osallistumaasi tapahtumaan
 3. Täytä äänestyslomake täällä: https://www.surveymonkey.com/r/2018GIFF

Jonkin verran olemme saaneet palautetta maailmalta omasta finalistielokuvastamme. Jännä nähdä miten pärjäämme kansainvälisessä yleisöäänestyksessä. Kuten Tampereellakin, uskoisin, että ympäri maailman kilpailu on tiukkaa. Tosin USA:n suunnalta emme ole kuulleet palautetta filmistämme, joten siellä päin ehkä suomalainen huumori ei niin innosta. Mutta kävi miten kävi, jo finaaliin pääsy oli meille voitto. Palataan suomalaisfinalistin syntytarinaan tällä sivustolla piakkoin.

Mikä ihmeen GIFF?

GIFF eli Geocaching Film Festival on vuodesta 2013 asti vuosittain järjestetty geokätköilyaiheinen lyhytelokuvafestivaali. Tapahtuman idea on, että geokätköilijät lähettävät lyhytelokuvia Geocaching HQ:n raadille, joka valitsee finalistit. Finalisti elokuvat näytetään marraskuun alussa ympäri maailmaa järjestettävissä GIFF-miiteissä. Kätkötarkastajista koostuva raati valitsee Signal Awardin eli koko GIFF:n voittajan. Tänä vuonna mukana oli ensimmäistä kertaa maailman laajuinen yleisöäänestys. Ennen vuotta 2015 GIFF järjestettiin HQ:n block party -tapahtuman yhteydessä Seattlessa.

Tässä vielä loppuun Tampereen GIFF 2018 tervetulotoivotusvideo, jossa Suomen finalistielokuvan päähenkilö toivottaa kaikki oikein tervetulleeksi GIFF-tapahtumaan

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.