Saturaatiotarkistus – 2018 ohje

Kätkön piilottamista koskee ns. saturaatiosääntö eli kaksi kätköä ei voi olla 0.1 mailia lähempänä toisiaan. Tuttavallisemmin tämä tarkoittaa, että kahden kätkön välimatka tulee olla vähintään 161 metriä. Monilla tiheään kätkötetyillä alueilla voikin olla vaikea löytää vapaata kätköpaikkaa omalle purkilleen. Saturaatiotarkistuksen avulla voi tarkistaa, onko kätköpaikka vapaa vai ei.

Geocaching.com on kokenut vuoden aikana paljon muutoksia ja niinpä viime vuoden elokuussa laadittu ohje saturaatiotarkistuksen tekemiseksi on jo hieman vanhentunut ja se oli muutenkin hieman sekava. Niinpä päätin päivittää ohjetta, jotta aloittelijoiltakin tarkistus onnistuisi helposti. Eli jos haluat tarkistaa etukäteen ennen kätkön piilottamista, onko kätköpaikkasi vapaa, voit tehdä saturaatiotarkistuksen seuraavasti.

  1. Mene osoitteeseen https://www.geocaching.com/play/hide ja valitse “Create a new geocache
  2. Valitse “Continue” otsikon “Already know Your Hiding Spot?” alta.
  3. Valitse kätkötyyppi, esim. tradi ja anna suunnittelemasi kätkön koordinaatit. Jos liian lähellä on tradi-kätkö, järjestelmä ilmoittaa tästä heti. Kun löydät vapaan kätköpaikan, jatka ruudun alalaidasta klikkaamalla “Continue”
  4. Saturaatiotarkistusta varten sinun ei tarvitse antaa waypointteja, ellet sitten ole tekemässä multia (tai mysteeriä), jossa on useampi osa ja haluat saturaatiotarkistaa kaikki välipisteet. Jos teet tradia, voit painaa vain “Continue” ja jatkaa eteenpäin.
  5. Kirjoita kätkön nimeksi SATURAATIOTARKISTUS. Halutessasi voit täyttää myös muut kentät, mutta pakollista se ei ole. Hyväksy palveluehdot laittamalla rasti ruutuun ja jatka eteenpäin klikkaamalla “Continue”.
  6. Voit valita kätkön koon, tähdityksen ja attribuutit, niin halutessasi, mutta saturaatiotarkistusta varten näiden ei tarvitse olla vielä oikein. Samoin voit laittaa kätkön piilotuspäiväksi, vaikka tämän päivän. Voit muokata näitä (ja muita) tietoja myöhemmin, kun saturaatiotarkistus on tehty. Lopuksi paina “Save and preview”, jolloin kätkö saa GC-koodin ja kuvaus on valmis saturaatiotarkistukseen.
  7. Kuvauksen ylälaidassa on sininen banneri, jossa on kaksi nappia, “Edit cache” ja “Submit for review”. Ensimmäisestä pääset vielä muokkaamaan kätköä ja jälkimmäisestä voit laittaa kätkön tarkastusjonoon. Klikkaa “Submit for review” -nappia.
  8. Kirjoita avautuvaan ikkunaan terveiset kätkötarkastajalle. Siihen on hyvä kirjata lisätiedoksi, että kätkö ei ole vielä paikallaan ja kätköä ei tule vielä julkaista vaan olet tekemässä saturaatiotarkistusta nähdäksesi, onko kätköpaikka vapaa vai ei.

Sitten vain odotellaan ja tarkastaja vastailee saturaatiotiedusteluun. Vastaus tulee kätkökuvauksen sivulle logimerkintänä ja saat asiasta myös sähköpostin, kuten muistakin loggauksista. Reviewer noteja ei tarvitse jälkikäteen kätkökuvauksesta poistaa, sillä ne eivät tule näkymään kätkön julkaisun jälkeen. Jos kätköpaikka ei ollut vapaa, voit muuttaa kuvaukseen uudet koordinaatit ja tehdä saturaatiotarkistuksen uudestaan.  Tai jos et jostain syystä haluakaan tehdä kätköä, koska ko. paikka ei ollut vapaa, niin kätkökuvauksen voi aina arkistoida – myös tässä vaiheessa, kun sitä ei ole vielä julkaistu.

Kätköt tarkistetaan aina GC-koodijärjestyksessä, kuten joskus kirjoitin julkaisujonoista. Tähän on kuitenkin pieni poikkeus eli jos olet tehnyt saturaatiotarkistuksen, niin kätköpaikka on varattu sinulle kohtuullisen ajan, vaikka joku vanhemmalla GC-koodilla yrittäisi tehdä siihen kätköä. Nyrkkisääntönä voidaan pitää 2-3 kuukautta. Jos joku toinen kätköilijä tekee paikalle kätkön ja se tulee julkaisujonoon, kätkötarkastaja ottaa sinuun yhteyttä ja kysyy oletko vielä tekemässä kätköä paikalle, vai voiko tämän toisen jo julkaisuvalmiin kätkön julkaista. Muutaman kuukauden määräajan umpeuduttua sinulta ei enää tulla kysymään, vaan jos samalle paikalle tulee toinen kätkö, se menee julkaisussa ohi.

Jos haluat rauhassa työstää kätköä ja / tai kätkökuvausta kannattaa aina silloin tällöin laittaa kuvaukseen reviewer note, joka kertoo asiasta, että kätkö on edelleen työnalla, eikä projektia ole hylätty. Muuten voi käydä niin, että Geocaching HQ arkistoi kätkökuvauksesi. Samalla tulee kerrottua kätkötarkastajalle, että olet edelleen tekemässä kätköä saturaatiotarkistuksella varaamallesi paikalle.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.