Handtrap – Käsiansa

Tällä sivustolla on ollut harmittavan vähän juttua kätköilyn tärkeimmästä asiasta eli itse kätköistä. Kätköistä kirjoittaminen on melko hankalaa spoilaamatta kätköä pahasti. Muutama viikko takaperin olin Harjuksen kanssa vetämässä mysteerinratkontakurssia Kajaanissa. Käytimme tietenkin tämän tarjoaman mahdollisuuden hyväksi ja kurssin jälkeisen ajan kätköilimme tehokkaasti lähialueella. Kajaanin pohjoispuolella tuli kartalla vastaan (kirjoitushetkellä) vajaa sata suosikkipistettä kerännyt kätkö, jonka nimi etäisesti soitti kelloja. Ihan kuin se olisi ollut, parhaan kätkön äänestyksessä kärkisijoilla tai sitten joku on aiemmin maininnut asiasta. Päätimme vierailla paikalla ja voi pojat mikä kätkö! Yli 11 vuotisen kätköilyuran jälkeenkin, laji osasi yllättää ja löytyi kätkö, joka jaksaa hymyilyttää edelleen, vaikka löydöstä on jo muutama viikko.

Jos siis aiot etsiä tänä kesänä vain yhden kätkön, se voisi olla tämä: Handtrap -käsiansa (GC6GJ1Q). Suosittelen lähtemään pidemmältäkin katsomaan tätä kätköä. Ylipäätään Kainuun seudun kätköt tuntuivat todella laadukkailta, joten kannattaa saman tien tehdä pidempikin piipahdus.

Otin yhteyttä Handtrap -kätkön tekijöihin nennnnuskaan, 6bt:hen ja Niko_Kainuuseen. Ilokseni sain kun sainkin haastattelun ja luvan julkaista muutaman kuvan kätköstä. Vihdoin siis toteutuu myös juttu, jossa esitellään hienoja kätköjä 🙂

Alta voit katsoa vielä kätköä varten tehdyn mainosvideon ennen kuin siirrytään mahdollisia spoilereita sisältävän sisällön pariin

VAROITUS: SEURAAVA TEKSTI SISÄLTÄÄ SPOILEREITA KÄTKÖSTÄ

Ensimmäisenä minua tietenkin kiinnostaa, mistä idea kätkölle on peräisin. Epäilen, että idea on saatu eräästä toisesta kätköstä, josta löytyy video Youtubesta. Annetaan tekijöiden kuitenkin kertoa, mistä idea on peräisin.

Ajatus kyseisestä kätköstä alkoi muhimaan vuoden 2014 aikana etsiessäni ideoita uusiin kätköihin Youtubesta. Siellä näin videon kanadalaisesta geokätköstä Hand Trap CARMH3 (GC3TBR5 ). Hieno kätkö jäi mieleeni ja palasin aina aika-ajoin katsomaan tuota ison meren takana olevaa rakennelmaa. Vasta keväällä 2016, saatuani haltuuni sopivan kätköaihion, alkoi idean jalostaminen konkretiaksi ja tänne sopivaksi.

Tosiaan tuosta Kanadalaisesta kätköstä löytyy video youtubesta (linkki), josta selviää mistä suurin piirtein on kysymys. Tietysti idea on alunperin kotoisin Saw II -elokuvasta, jossa eräässä kohtauksessa esiintyy hieman vastaava käsiansa, joskin hieman vaarallisempi versio. Tuo kyseinen kohtaus löytyy myös Youtubesta, joskaan ei ole sovelias alle 15-vuotiaille. Eräs itseäni vahvasti tässä Kainuun kätkössä kiehtonyt yksityiskohta oli nimenomaan se, että elokuvasta on poimittu kohtaus ja siitä on toteutettu kätkö. Kätköllä käynnin jälkeen heti aloin pohtimaan, että mistä muista elokuvakohtauksista saisi tehtyä vastaavasti kätkön. Ehkä jatkossa sitä elokuvia katsookin “sillä silmällä” hieman eri tavalla.
Toinen Handtrap -kätköllä huomiota kiinnittänyt asia oli itse kätköpaikka. Kätkö on periaatteessa keskellä ei mitään, mutta paikalla on kuitenkin jotain. Kätkö sopii kohteeseen niin hyvin, että vaikuttaa siltä, että koko kohde on rakennettu vain kätköä varten. Kysytäänpä kätköntekijäkolmikolta, että onko asianlaita näin?

Kätkön paikan löytyminen oli myös pitkä prosessi. Vuonna 2014 YLE:llä oli netissä artikkeli “Merkitse kartalle – missä Suomen sodat näkyvät?” (https://yle.fi/uutiset/3-7380825). Siellä olleesta kartasta etsiskelin kohteita, joita tänne Kainuuseen oli merkitty ja joihin mahdollisesti voisi harkita geokätkön tekemistä. Silloin hoksasin sinne merkityn Handtrapin kohteen mutta vasta alkukeväästä 2016, kun päätös kätkön tekemisestä oli tehty. Usutin kaverini käymään paikan päällä arvioimaan sen soveltuvuutta kätkön paikaksi. Sopivaa paikkaa etsittiin ympäri Kainuuta ja myös sen ulkopuolelta. Onneksi paikka löytyi sitten lähialueelta. Kohteen lisäksi pidimme siitä, ettei mistään kartasta tai ilmakuvasta voi nähdä mitä tai mikä paikalla on.

Eli taustatyötä kätköntekijät ovat tehneet reilusti ennen toteutukseen ryntäämistä. Koko kohteen rakentaminen paikkaan olisikin ollut melkoinen urotyö, mutta silti ei käy kiistäminen, että kätkö sopii tähän kohteeseen aivan täydellisesti. Tietysti tästä herää kysymys, että jos paikka ei ole kätköä varten rakennettu, niin mikä se on alunperin ollut. Sen verran erikoinen rakennelma kuitenkin on. Ehkä piilottajat osaavat vastata.

Jotain aavistusta paikan historiasta minulla oli jo entuudestaan, mutta sain lisätietoa alueen silloisen maanomistajan UPM:n Pohjois-Suomen maankäyttöpäällikön kautta. Esitellessäni kätköideaa hänelle ja hankkiessani lupaa kätkön sijoittamiselle, hän sanoi kyselevänsä vanhemmilta työntekijöiltä, mikä kohde on alunperin oikestaan ollut. Kyseisenlaisia paikkoja on muuallakin Suomessa ja Kainuussa. Paikan rakentamisen sysäyksenä on ollut vuoden 1968 tapahtumat sen jälkeen kun Varsovan liitto miehitti Tsekkoslovakian. Kohde on rakennettu ammusvarastoksi, mutta sellaisena sitä ei ole ollut tarvetta käyttää ja käyttämättömäksi se on jäänyt muutenkin ollen nyt hylätty, kuten muutkin vastaavat kohteet.

 

Kätköaihio

 

Selvempi juttu. No entä sitten kätkön rakentaminen? Vaikka itse kohdetta ei ole paikalle tarvinnut rakentaa, on kätkön tekemisessä ollut varmasti hommaa.

Alkuvuonna 2016 lumien vielä ollessa maassa, esittelin ideaani kajaanilaisille kätköilynimimerkeille nennnnuska ja 6bt. He innostuivat kätköajatuksesta ja lupautuivat suunnittelemaan ja rakentamaan kätköä yhdessä kanssani. Ilman heidän apuaan kätköä tuskin olisi rakennettu ollenkaan. Alkuvaiheessa suunnittelimme yhdessä erilaisia ideoita ja asioita mitä kätköön voisi tulla. Erilaisten yksityiskohtien joukosta sitten vähitellen alkoi muodostumaan se kokonaisuus mitä aioimme rakentaa. Yksityiskohtia hiottiin pitkään ja vasta kun kaikki oli päätetty etenimme materiaalin yms. hankintavaiheeseen. Työnjaoksi muodostui karkeasti ottaen sellainen, että nennnnuska ja 6bt vastasivat “somistuksen” hankkimisesta ja muokkaamisesta minun vastuulleni tullessa kätkölaatikon suunnitteleminen ja muokkaaminen halutunlaiseksi. Tällä työnjaolla myös kustannukset jakautuivat sopivan tasaiseksi, vaikka emme budjettia alkuvaiheen jälkeen kovin seuranneetkaan.
Kätkön muoto alkaa hahmottuun
Hienoa jälkeä kolmen hengen tiimi on totisesti saanut aikaiseksi. Monesti kätköllä vierailija ei välttämättä aavista sitä, kuinka paljon aikaa ja vaivaa kätköntekijä on saattanut laittaa kätkön rakenteluun. Etenkin, jos kätköpurkki on jotain muuta kuin mitä kaupanhyllyltä saa valmiina kuuseen ripustettavaksi. Eli kauanko kätkön rakentaminen kesti?

 

Kätkön suunnitteleminen alkoi talvella 2016 muistaakseni helmikuussa ja se jatkui ihan julkaisuun asti (julkaisu tapahtui 13.8.2016) . Varsinaisesti rakentaminen alkoi keväällä, kun lumet olivat sulaneet. Sen jälkeen kätköä rakennettiin muun elämän salliessa koko kesän ja elokuussa saimme sen lopulta kuljetettua osina paikalle ja koottua siellä. Viimeinen yllätys tuli kun olimme sijoittamassa kätköä paikalleen ja totesimme, ettei se sovi sisään. Onneksi pienoisella lekan heiluttamiselle saimme kolisteltua kohteen ruostetta pois ja laatikon paikalleen, sisäänmeno aukossa oli varaa ehkä noin senttimetri suuntaansa mutta niin vain saimme huokaista helpotuksesta, kun saimme kätkön lopulta paikoilleen.

 

Lähempänä valmista
Kätkön rakentaminen kesti siis noin puoli vuotta ja tekijöitä oli kolme. Ihan siis pienestä projektista ei ole kyse. Harva tulee miettineeksi kätköllä käydessään, että esimerkiksi kaikki kätkön äänet tekijät ovat tallentaneet itse. Entä sitten talouspuoli, menikö kätkön rakentamiseen paljon rahaa?

Rahaa rakentamiseen meni useita satoja euroja, ehkä noin 300 – 400 euroa varsinkin, jos lasken mukaan itselleni ostamat sähkötyökalut, joita tarvitsin laatikon ja siihen tulleiden asioiden muokaamiseen. Pääosa materiaalista ja osista olivat halpoja, mutta kun niitä tulee riittävästi, kasvaa summatkin yllättäen isoiksi.
Somisteet valmistettiin pääosin kierrätysmateriaalia käyttäen, lisäksi tavaraa hankittiin kiinalaisista verkkokaupoista ja ihan rautakaupasta.
Kätköt tietenkin vaativat aina jonkin verran huoltoa. Jos kätkö on erityisen suosittu, se saattaa vaatia huoltoa hieman useammin, ihan vain senkin takia, että logikirja tulee useammin täyteen. Myös, jos kätkö sisältää teknisiä härveleitä on aina mahdollisuus, että ne menevät jollain tavalla rikki. Herääkin kysymys, onko kätköä tarvinnut huoltaa paljon.

Pyrin aina rakentamaan kätköt sellaisiksi, että niiden huoltaminen olisi mahdollisimman vähäistä. Handtrapin kanssa onnistuimme siinä hyvin, sitä ei ole tarvinnut käytännössä huoltaa ollenkaan. Kerran vuodessa olemme kävässeet paikalla tarkastamassa sen ja vaihtaneet varmuuden vuoksi virtalähteet.

Onko kätkön toteutuksen kanssa tullut esille jotain yllättäviä ongelmia, joita ei osannut etukäteen aavistaa?

Ainoa asia, mikä hieman on yllättänyt, on kohteen sisälle muodostuva kosteus. Sitä muodostuu olosuhteiden vuoksi sisäpinnoille jonkin verran. Siihen on tarkoitus hakea helpotusta poraamalla tuuletusreikiä kohteeseen sekä mahdollisesti kokeilla asuntovaunuihin tarkoitettuja kosteudenpoistajia.

Kieltämättä kätköllä vieraillessa oli kostea tunnelma. Enkä nyt tarkoita kätköilijän tunnelmaa, vaan kätköpaikan katossa ja muillakin pinnoilla oli vesipisaroita. Ei ehkä ihan paras yhdistelmä geokätkön tai varsinkaan elektroniikan kanssa. Toisaalta kosteus toi omaa tunnelmaansa ja jos vahingossa pyyhkäisi hiuksilla rakennelman kattoa, niin sieltä sai kevyen kylvyn niskaansa. Mutta siirrytäänpä positiivisempiin asioihin. Mikä kätkössä oli mielestänne erityisen onnistunut juttu?

Mielestäni onnistuimme hyvin tuomaan kätkölle sen ilmapiirin, mihin sillä pyrimmekin, eli esikuvansa viitoittamalla tavalla se tuo esiin Saw -kauhuelokuvan tunnelmaa, niin hyvin kuin se täällä Kainuussa vain onnistuu.

Olen samaa mieltä tekijöiden kanssa. Kätkö tuo tunnelman esiin mahtavalla tavalla. Pitää tässä vaiheessa vielä kannustaa epäröiville: Lähtekää oikeasti käymään tällä kätköllä – se on sen arvoista. Ja koska kukaan ei kuitenkaan usko minua, niin päätänpä kysyä tekijäporukalta, että millaista palautetta kätköilijöiltä on heidän korviinsa kantautunut

Palaute on ollut kiittävää ja kätköä ylistävää. On oikein mukavaa lukea loggaustekstejä, kun niissä lukee muutakin kuin kk. Kätköstä on pidetty kovasti. Siitä kertoo sen saamat favot, joita on tällä hetkellä 96 kappaletta ja kätköllä käyneistä premium-jäsenistä 82% on antanut sille suosikkipisteen.
Ihmettelen hieman miksi tuo prosentti on noinkin alhainen. Miltei joka viides premium-jäsen on ollut sitä mieltä, ettei kätkö ole suosikkipisteen arvoinen. Erikoista. Noh, toisaalta olen löytänyt kuusenoksa-PET-putkiloita, joilla on useita suosikkipisteitä, joten voihan se olla, että makuja on monia. Koska en keksi, mitä muuta voisin tästä kätköstä täysin spoilaamatta purkkia kysyä, niin päätän tiedustella, onko tekijöillä jo mielessä uusia kätköprojekteja.

 

Lopputulos: Kätköilijällä on kätkö käsissään. Kiinni. Kuvassa tiimin jäsen W.

Ainahan niitä uusia ideoita on muhimassa. Kainuussa on erittäin korkea taso geokätköissä, niinpä myöskin ideoiden jalostaminen loppuun asti on haastavaa varsinkin, kun en halua tehdä kuin itseäni miellyttäviä kätköjä. Silloin tietää, että myös muutkin geokätköilijät pitävät kätköistäni. Tällä hetkellä ei ole yhtään kätköä rakenteilla.
Vaikka on pieni pettymys, ettei Niko_Kainuulla ja kumppaneilla ole uusia projekteja työn alla, niin olen kyllä täysin samaa mieltä siitä, että Kainuussa on korkea taso geokätköissä ja hyviä toteutuksia löytyy paljon. Suosikkipisteiden määrä ei kerro koko totuutta, koska kätköilijöitä on vähemmän kuin Etelä-Suomessa. Muutoinkin ehkä vierailijatkin hakevat muutaman kätkön matkalla pohjoiseen, eivätkä välttämättä tule paikalle varta vasten kätköilemään, vaikka kyllä kannattaisi.

Loppuun vielä päätän kysyä Niko_Kainuulta muutaman hänen omana kätköilyynsä liittyvän kysymyksen. Millaisista kätköistä itse pidät?

Itse pidän kätköistä, jotka esittelevät jotain mukavaa ja joiden rakentamiseen on käytetty aikaa ja vaivaa. Lisäksi pidän pulmalaatikoista ja kätköistä, jotka ovat johonkin tiettyyn aiheeseen räätälöityjä. Kaikkia tuollaisia kätköjä täällä Kainuussa riittää paljon. Pidän erityisesti Tenukon, ibisten (ibis64 ja ibis66) ja MalluFin kätköistä.

Entä mikä on mukavin kätköilymuistosi?

En taida pystyä nimeämään mitään yksittäistä mukavinta kätköilymuistoa, niitä on niin paljon. Parhaita muistoja kätköillessä olen saanut, kun olen päässyt harrastamaan ja kokemaan kätköilyä ystävieni ja tärkeiden ihmisten kanssa.

Kiitokset Niko_Kainuu, nennnnuska ja 6bt haastattelusta sekä hienosta kätköstä. Sekä tietenkin luvasta julkaista kätköön liittyviä kuvia spoilaamisen uhallakin.

7 comments

  1. Ja eilen kierrettiin Kainuussa kaikki matkalla pohjoiseen kätköt, suosittelen lämpimästi

    1. Kiitos M vinkistä. AR-mysteerien tekeminen on tosiaan sallittu. Tällä kertaa en rynnännyt kirjoittamaan aiheesta heti, vaan päätin kokeilla AR-mysteerin tekemistä itse. Nyt kun oma mysteerini on julkaistu ja ensimmäiset kokemukset etsijöiltäkin on saatu, niin pystyn kirjoittamaan jutun loppuun 🙂

      1. Hieno homma 🙂 Itselläkin tässä kehittelyn alla oma AR-mysse.

  2. Kun tuota tämän sivun AR artikkelia yrittää avata, tulee vain “Oops! That page can’t be found.” :/ Vielä julkaisun aikoihin sen pystyin lukemaan, nyt ei enää onnistu.

    1. Joo joku muukin tästä jo mainitsi. Koitin säätää kuntoon, toivottavasti nyt aukeaa

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.