Geokätköily voi olla kuihtuvan kylän pelastus

Suomessa maaseudulla ja syrjemmässä muuttotappiokunnat hiljalleen kuihtuvat ja autioituvat samaan aikaan, kun väestö keskittyy isoihin kaupunkeihin ja ympäristökuntiin. Kehitys on tietenkin ollut käynnissä jo pitkään. Eräänkin tutkimuksen mukaan viisi vähiten vetovoimaista kuntaa ovat Kärsämäki, Siikalatva, Kivijärvi, Paltamo ja Merijärvi. Syitä voi olla suuren työllistäjän irtisanomiset tai lopettaminen kunnassa kokonaan, tai koulutuksen tarjoajan lähteminen kunnasta. Tällaisessa tilanteessa kunnan päättäjät ovat kinkkisen ongelman edessä: Miten parantaa kunnan vetovoimaisuutta? Yksi suhteellisen helppo tapa on lisätä matkailua, joka tukee muuta paikallista elinkeinoelämää, kuten majoitustoimintaa, ravintolapalveluita, jne. Ja mikä onkaan parempi tapa houkutella paikalle väkeä kuin – aivan oikein – geokätköily? Geokätköilijät lähtevät innosta puhkuen paikalla jos tarjolla on laadukkaita kätköjä runsaasti ja ehkä jotain bonustakin tarjolla.

Suomessa geokätköilyn mahtia ei ole kovin laajalti hyödynnetty. Oikeastaan vain Porvoo on viime vuoden geotourillaan ja megatapahtumalla lähtenyt tosissaan mukaan matkailun edistämiseen geokätköilyn avulla. Tästä voisi moni pienempikin suomalaiskunta ottaa mallia.

Sen sijaan Kanadasta löytyy huikea esimerkki, kuinka geokätköilyä voi käyttää matkailun edistämiseen ja koko kunnan elvyttämiseen.

Kanadan geokätköilypääkaupunki

400 asukkaan Highland Eastin kunnassa on seitsemän kylää, jotka ovat julistautuneet Kanadan geokätköilypääkaupungiksi. Kunta sijaitsee Haliburtonin läänissä keskellä mökkeilijöiden suosimaa aluetta, jossa ei ole paljon mitään muuta. Seitsemästä kylästä Wilberforce on se mistä kaikki lähti liikkeelle ja niinpä myös geokätköilypääkaupungin keskus. Wilberforcen keskustasta löytyvät palvelut kuten ravintola, curling-halli, alakoulu, huoltoasema sekä paikoitellen silloin tällöin myös kenttää puhelimelle. Kylän pankki sulki ovensa vuonna 2017. Paikalliset joutuvat käymään pankissa naapurikunnassa ja Highland Eastissa tietenkin pelätään, että paikalliset tekevät ostoksetkin samalla naapurikunnan puolella. Niinpä geokätköilystä ja matkailusta on tullut kunnalle yhä tärkeämpi tulon lähde.

Paikallinen postiyrittäjä Mary Barker on kätköillyt vuodesta 2005 alkaen ja huomasi, että Wilberforceen oli piilotettu yksi kätkö, jonka hän etsi. Hän huomasi, että kätkön loggauksissa oli viesti yli sadalta vierailijalta, jotka olivat kaikessa hiljaisuudessa käyneet Wilberforcessa. Barker hoksasi, että moni näistä vierailijoista on varmasti käynyt syömässä ravintolassa tai ostoksilla paikallisessa kaupassa. Tästä heräsi ajatus, että mitä geokätköily oikeastaan voisikaan tehdä kylälle.

Vuonna 2006 Barker sai rahoitusta paikalliselta ELY-keskusta vastaavalta taholta ja muutamalta muulta yhteisöltä ja kylien nimikyltteihin lisättiin rahoituksella lisäkilpi “Kanadan geokätköilypääkaupunki”. Vuonna 2006 tällaiset kyltit herättivät paikallisissa paljon ihmetystä ja monet kyselivät, että mikä ihme on geokätköily. Monilla oli myös vaikeuksia lausua koko sanaa. Alusta alkaen mukana geokätköilyhankkeessa on ollut myös kunnan nykyinen johtaja Dave Burton.

Kanadan suosituin Geotour

Wilberforce on osannut käyttää geokätköily-yhteisön voimaa hienolla tavalla ja houkutellut huomattavan määrän geokätköilijöitä alueelle vierailemaan. Vuonna 2015 muutama paikallinen geokätköilijä alkoivat kerää rahaa geotourin perustamista varten. Geotourissa kätköilijän kannalta idea on kerätä koko sarja kätköjä, jolloin mahdollisesti saa pienen palkinnon vaivannäöstään. Geotourin tekijän puoleltahan tavoite on houkutella turisteja ja vierailijoita alueelle.

Geotourin passiin koodeja keräämällä kätköilijä saa palkinnoksi tarroja ja jopa geokolikon.

Wilberforcen Geotour GT5D on tällä hetkellä Kanadan suosituin ja kolmanneksi suosituin koko maailmassa suosikkipisteiden määrällä mitattuna. Suosikkipisteitä geotourilla on kirjoitushetkellä noin 6650. Ensimmäisen 3 kuukauden aikana Wilberforce geotour keräsi 2000 suosikkipistettä. Vertailun vuoksi huippusuositulla Porvoon geotourilla on tällä hetkellä 3032 suosikkipistettä (toki Porvoon geotourissa on merkittävästi vähemmän kätköjä). Alun perin geotourissa oli 100 kätköä, mutta vuonna 2017 geotouria laajennettiin Kanadan 150-vuotisjuhlien kunniaksi viidellä kymmenellä kätköllä, jolloin koko geotourilla on 150 kätköä.

Wilberforce geotourin kätköt eivät ole PET-putkiloita kuusenoksalla. Sen sijaan ne ovat usein käsityönä tehtyjä hieman erikoisempia kätköjä. Osana voi olla jonkin pelin tai pulman ratkaiseminen ennen kuin logikirjaan pääsee käsiksi. Esimerkiksi geotourin kätkön #87 Let’s Make Music purkilla on xylofoni ja melodian alku esitettynä. Kätköilijän tehtävä on löytää kolme viimeistä puuttuvaa nuottia melodiasta, joiden avulla saa aikaiseksi numerot, jotka sopivat numerolukkoon.

Nykyisin Wilberforcessa järjestetään myös geokätköilytapahtumia. Toukokuussa on tulossa Amazing Race -henkinen tapahtuma, jossa 2-4 hengen joukkueet kisaavat etapeilla, joita suoritetaan ympäri kylää. Tarkempia yksityiskohtia tapahtumasta ei ole vielä paljastettu.

Geotourilta on saatavilla vierailijoille eri tasoisia palkintoja. Keräämällä kätköiltä koodeja geotour-passiin saa 25 kätkön kohdalla geotour -sertifikaatin ja ensimmäisen tarran. Lisää tarroja on luvassa 50 ja 75 kätkön kohdalla. Kun on löytänyt 100 kätköä, luvassa on punainen nauha. Ja kun kaikki geotourin 150 kätköä on löydetty, luvassa on palkinnoksi geokolikko (niin kauan kuin niitä riittää). Lisäksi kaikkien geotourin kokonaan suorittaneiden kesken arvotaan toukokuussa 2018 viikonlopun yöpyminen paikallisessa majoitusliikkeessä. Ilmeisesti näitä bonuspalkintoja on luvassa myöhemminkin aika ajoin.

Paikallinen kauppiaskaan ei ole jäänyt lepäämään laakereilleen vaan on reivannut tuotevalikoimaansa geokätköilijöille sopivammaksi. Kauppaan on ilmestynyt “Cache Stash” osio, josta löytyy asiaan kuuluvia matkamuistoja ja kätköilytarvikkeita. Myös turisti-info tarjoaa GPS-laitteita vuokralle viiden dollarin päivätaksalla. Paikallinen ravintola myös tarjoaa geoburgeria ruokalistallaan.

Palaute niin paikallisilta yrittäjiltä kuin geokätköilijöiltä on ollut järjestäen hyvää. Geokätköilijät ovat ihastuneet alueen kätkötarjontaan ja palaavat paikalle silloin tällöin jatkamaan geotouria, jos eivät saa sitä kerralla maaliin. Paikallisille kätköilijöille geotourin ja kätköjen pitämisessä on paljon hommaa, sillä kätköt tarvitsevat aika ajoin huoltoa, jotta ne pysyvät houkuttelevassa kunnossa. Mutta kun kyseessä on kunnan talous, niin mitäpä ei olisi valmis sen eteen tekemään.

Linkkejä

2 comments

  1. Tämä juttu oli mielenkiintoinen, kiitos siitä blogin kirjoittajalle!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.