Syksyn CITO-viikko lähestyy

Juuri, kun ollaan palauduttu edellisestä souvenir-jahdista, onkin jo aika muistutella seuraavasta. Nimittäin syksyn CITO-viikko lähestyy kovaa vauhtia ja siivoustapahtumien suunnittelulla alkaa kohta olla kiire. CITO-viikko on siis 23.9. – 1.10. 2017 ja tuona aikana osallistumalla CITO-tapahtumaan tienaa itselleen souvenirin. Tätä kirjoittaessa Suomessa on julkaistu vain 4 CITO-tapahtumaa tuolle viikolle, joten rohkeasti vain suunnittelemaan siivoustapahtuman järjestämistä.

Mikä CITO on?

CITO eli Cache in Trash Out on siivoustapahtuma, jossa geokätköilijät kokoontuvat siivoamaan jonkin alueen. Vaihtoehtoisesti voidaan myös kunnostaa polkuja tai kitkeä vieraslajeja tai tehdä jotain muuta vastaavaa. Yleisin CITO-aktiviteetti on kuitenkin siivous. Perinteisesti tapahtumassa on myös piilotettu alueelle uusi kätkö. Joskin nykyisin, kun kätkömäärä on kasvanut, ei aina uutta purkkia piiloteta.

Jos kyseessä on siivoustapahtuma, niin yleensä tapahtuman järjestäjä huolehtii roskien poiskuljetuksen ja tarjolla on jätesäkkejä siivoajille järjestäjän puolesta. Osallistujan on hyvä ottaa mukaan siivoiluun sopiva vaatetus ja suojaavat hansikkaat. Mukaan kannattaa varata myös hyvä jalkineet ja reipasta siivousmieltä! Jos roskapihdit sattuu kotoa löytymään, nekin kannattaa ottaa CITOon mukaan. Tarkemmin CITOilusta osallistujan kannata voi lukea vanhemmasta kirjoituksesta täältä.

Miten järjestän CITOn?

Järjestäjän kannalta CITO yleensä vaatii hieman enemmän kuin peruspönöttelymiitti, jossa seisoskellaan minimiaika puistossa/torilla/… Ensinnäkin CITOn minimikesto on yksi tunti, kun tavallisella miitillä se on 30 minuuttia. CITOssa järjestäjän tulee huolehtia roskien pois kuljetuksesta tai ainakin sopia jonkun tahon kanssa roskien kärräämisestä jatkokäsittelyyn. Lisäksi olisi syytä järjestää jätesäkkejä osallistujille ja niitä muuten kuluu todella paljon. Kannattaa myös muistaa, että CITO:n tulee olla kaksi viikkoa ennen tapahtumapäivää julkaisujonossa. Eli jos syyskuun 23. päivä aikoo tapahtuman järjestää, tulee se olla tarkastusjonossa viimeistään 9.9. 2017. Mielummin hieman aikasemminkin.

Aiemmin olenkin kahdesti kirjoittanut CITO:n järjestämisestä. Yleisesti CITO:n järkkäämisestä löytyy tästä kirjoituksesta vuodelta 2015. Keväällä 2017 laadin 5 kohdan listan vinkeistä, jotka auttavat järjestäjää organisoimaan onnistuneen CITO:n.

Ei muuta kuin suunnittelemaan siivoustapahtumaa omille kulmille!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.