Näin teet saturaatiotarkastuksen – vanhentunut ohje

 

Lue uudempi ohje täältä

 

Tämä ohje on kirjoitettu heinäkuussa 2017 Porvoon CacheCon tapahtumassa kätkötarkastajilta saatujen tietojen perusteella.

Saturaatiotarkastus

Yksi yleinen ongelma on se, että omaa kätköä tehdessä ei välttämättä tiedä, onko kätköpaikka oikeasti vapaa. Pahimmassa tapauksessa on ehtinyt jo naamioida paikkaan sopivan hienon kätkön ja laatia kätkökuvauksen ja pettymys tulee kuin DNF puusilmälle siinä vaiheessa, kun tarkastaja käskee siirtää purkkia, koska liian lähellä on jokin toinen kätkö.

Pettymys siinä vaiheessa, kun purkki on täysin valmis, on ymmärrettävästi suuri. Onneksi kätkötarkastajilla on ratkaisu tähän ongelmaan. Mikäli et ole varma, onko kätköpaikkasi vapaa, voit tehdä ns. saturaatiotarkastuksen eli selvittää, onko valitsemasi kätköpaikka vapaa vai ei. Homma tapahtuu niin, että kun suunnittelet uutta kätköä, luot ensin kätkökuvauksen. Sinun ei tarvitse kirjoittaa kuvausta eikä lisätä attribuutteja. Sen sijaan koordinaatit tulee olla haluamasi kätköpaikan koordinaatit. Kätkön nimeksi voit kirjoittaa isoilla kirjaimilla SATURAATIOTARKASTUS. Kun tämä on tehty, laitat kätkön julkaisujonoon (Submit for review). Kätköön on syytä laittaa myös viesti Reviewer note:lla, joka siis on loggaustyyppi, joka on valittavissa vain ennen kätkön julkaisua (kuva 1). Reviewer noteen on hyvä kirjoittaa, että kätkö ei ole paikallaan, eikä kuvausta ole syytä oikeasti julkaista, vaan olet tekemässä vain saturaatiotarkastusta nähdäksesi, onko kätköpaikka vapaa vai ei.

Kuva 1 - Kätkötarkastajille voi laittaa viestiä reviewer note -loggauksella. Nämä loggaukset poistuvat kuvaussivulta kun kätkö julkaistaan.
Kuva 1 – Kätkötarkastajille voi laittaa viestiä reviewer note -loggauksella. Nämä loggaukset poistuvat kuvaussivulta, kun kätkö julkaistaan.

Sitten vain odotellaan ja tarkastaja vastailee saturaatiotiedusteluun. Vastaus tulee kätkökuvauksen sivulle logimerkintänä ja saat asiasta myös sähköpostin, jos muutoinkin sinulle loggauksista tulee sähköpostia. Reviewer noteja ei edes tarvi jälkikäteen kätkökuvauksesta poistaa, sillä ne eivät tule näkymään kätkön julkaisun jälkeen. Jos kätköpaikka ei ollut vapaa, voit uudelleenkäyttää kätkökuvauksen jossain muussa kätkössä. Yksinkertaisesti vain vaihdat koordinaatteja ja teet uuden saturaatiotarkastuksen. Tai jos et jostain syystä haluakaan tehdä kätköä, koska ko. paikka ei ollut vapaa, niin kätkökuvauksen voi aina arkistoida – myös tässä vaiheessa, kun sitä ei ole vielä julkaistu.

No entä jos joku muu ehtii ensin?

Aiemmin tässä saturaatiotarkistusprosessissa oli sellainen puute, että kätköt tarkistettiin aina GC-koodijärjestyksessä, kuten joskus kirjoitin julkaisujonoista. Eli vaikka olit tehnyt saturaatiotarkistuksen, ei se ollut tae siitä, etteikö joku muu ehtisi vanhemmalla GC-koodilla tehdä kätkön paikalle, jonka olit varannut saturaatiotarkistuksen avulla. Nyt Suomen kätkötarkastajat ovat päättäneet muuttaa tätä käytäntöä.

Jos teet saturaatiotarkistuksen, on paikka varattu sinulle kohtuullisen ajan. Nyrkkisääntönä voidaan pitää 2-3 kuukautta. Jos joku toinen kätköilijä tekee paikalle kätkön ja se tulee julkaisujonoon, kätkötarkastaja ottaa sinuun yhteyttä ja kysyy oletko vielä tekemässä kätköä paikalle, vai voiko tämän toisen jo julkaisuvalmiin kätkön julkaista. Muutaman kuukauden määräajan umpeuduttua, sinulta ei enää tulla kysymään, vaan jos samalle paikalle tulee toinen kätkö, se menee julkaisussa ohi. Jos haluat rauhassa työstää kätköä ja / tai kätkökuvausta kannattaa aina silloin tällöin laittaa kuvaukseen reviewer note, joka kertoo asiasta, että kätkö on edelleen työnalla, eikä projektia ole hylätty.

Jos hylkäät projektisi jostain syystä, etkä sitä koskaan tee valmiiksi voi paikalle siis tulla toinen kätkö. Kannattaa myös varautua siihen, että Geocaching HQ siivoa arkistoon julkaisemattomia hylättyjä kätkökuvauksia aina silloin tällöin.

4 comments

  1. Miten kannattaa toimia jos haluaa laittaa uuteen kätköön TB:n? Huomasin, että jos vielä julkaisemattomaan kätköön laittaa reissarin, reissarin omalle sivulle ilmestyy julkaisematon kätkö sijaintipaikkana.

    1. Hyvä kyssäri geo-doge! Ei tosiaan kannata pudottaa matkaajaa julkaisemattomaan kätköön etukäteen, vaan kannattaa pudottaa kulkija vasta sitten, kun kätkö on julkaistu. Muutoin matkalaisen avulla voi saada vihiä uudesta kätköstä etukäteen.

  2. Päädyin sellaiseen ratkaisuun että TB on virtuaalisesti omassa hallussani siihen asti jos ja kun joku sen loggaa. Kerrankin saa grabata.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.