Kolme pientä sanaa

Tällä kertaa en kirjoita rakastamisesta, vaikka otsikosta voisi niin päätellä 😉 Sen sijaan tällä(kin) kertaa puhutaan paikantamisesta. Uusi what3words -palvelu mahdollistaa minkä tahansa paikan paikantamisen maapallolla 3×3 metrin pinta-alan tarkkuudella kolmen sanan avulla. Esimerkiksi Tampereen keskustorin kartoissa näkyvä keskipiste on 3wordsin paikannusjärjestelmällä nimeltään amuses.wiser.soda. Vastaavasti Helsingin kartalla esiintyvä keskipiste on tailed.gagging.trips.

Kuva 1 - What3words:n avulla voit paikantaa kolmen sanan avulla.
Kuva 1 – What3words:n avulla voit paikantaa kolmen sanan avulla.

what3words -karttapalvelun ja yrityksen takana on Chris Sheldrick ja Jack Waley-Cohen. He keksivät idean paikannuksesta sanojen avulla koordinaattien sijaan, kun kyllästyivät koordinaattien typottamiseen. Perinteinen 15 numeron koordinaatti kun on helppo kirjoittaa vahingossa väärin navigaattoriin tai GPS:ään. Kaikilla kätköilijöillä on varmasti kokemusta tästä. Kolme sanaa on helpompi onnistua kirjoittamaan oikein kuin 15 numeroa. Herrat Sheldrick ja Waley-Cohen mainitsevat, että uudesta koordinaattijärjestelmästä on erityisesti hyötyä alueilla, joissa kadun numerot eivät ole selkeästi merkitty tai katuja ei ole nimetty selkeästi.

Kuva 2 - W3W (What3words) jakaa maapallon 3x3 metrin kokoisiin ruutuihin, joilla on jokaisella oma kolmisanainen nimi.
Kuva 2 – W3W (What3words) jakaa maapallon 3×3 metrin kokoisiin ruutuihin, joilla on jokaisella oma kolmisanainen nimi.

What3words jakaa maapallon 3m x 3m ruudukkoon. Jokaisella ruudulla on yksikäsitteinen kolmisanainen nimi. Nimissä käytetään englanninkielisiä sanoja, mutta lokalisointi löytyy tällä hetkellä kahdeksalle eri kielelle. Mukana on englannin lisäksi mm. saksa, ranska, venäjä ja ruotsi, mutta suomea ei kielivalinnoista löydy.

What3wordsia voi käyttää heidän sivustonsa kautta tai sitten mobiiliapplikaatiolla (iOS tai Android). Ruutujen sanat on muodostettu algoritmilla, joka antaa asutuimmille alueille yleisempiä sanoja ja etäisimille ja harvaan asutuille alueille, kuten valtamerille, hankalampia sanoja.

What3words vaikuttaa hyvältä idealta, jos sitä vain kaikki käyttäisivät. Palvelun avulla voi kertoa sijaintinsa vaikkapa festarialueella aika nopeasti kavereille esim. tekstarina. Miksei tämä voisi korvata osoitteet kirjeissä ja korteissakin. Joskushan osoitteet eivät ole mitenkään yksikäsitteisiä ja saattavat kartalla näyttää aivan väärään paikkaan. Mutta tuskinpa nyt ihan tälle asteelle mennään – ainakaan kovin pian. Joskin Rio de Janeirossa ja Kapkaupungissa ilmeisesti kuljetusfirmat ovat siirtyneet What3wordsia käyttämään.

Eipä tämä uusi koordinaattijärjestemä varmastikaan geokätköilijöiden maailmaa mullista, vaikka kyllähän 3×3 metrin alue jo aika hyvin tarkkuudeksi riittääkin. Uniikkia tässä ideassa on sanojen käyttäminen numeroiden sijasta. Lisäksi jäämme jännityksellä odottamaan, koska näemme ensimmäiset tähän liittyvät mysteerit.

Alla pääset kokeilemaan palvelua itse. Jos haluaa rullata karttaa ja katsella paikkojan sanoja, niin unlock pin -toiminnolla se onnistuu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.