Testissä: Modestone-lokipaperi

Suunnilleen vuosi sitten Kiven Alla otti valikoimiinsa suomalaisen Modestone-paperin. Kiven Allan Harri kiikutti minulle muutaman arkin tuota ihmepaperia testiin. En kuitenkaan saanut testiä aikaiseksi ja kirjoitus jäi tekemättä. Juuri silloin ei lokipaperin testaaminen houkutellut, kun blogissa oli kuitenkin jo testattu lokipapereita kahteen otteeseen (Ritr -paperi, Pretex ja muut-paperit). Nyt kun Kiven Alla halpuutti Varustelekan perässä Modestone-paperin hintoja päätin kaivaa paperiarkit esiin ja testattiin jäsen A:n kanssa, onko paperista mihinkään. Onhan sentään kätköjen keväthuollon aika! Paperihan osottautui varsin toimivaksi.

Muotikivi

Modestone-paperi ei oikeastaan ole edes paperia. Modestone on kivipaperia, joka on valmistettu kalkkikaivosten sivutuotteista. En löytänyt mistään tarkempaa tietoa mistä materiaalista on kyse, joten tähän tietoon piti tyytyä. Kiven Alla mainostaa paperia kertomalla, että tonnia kivipaperia kohden säästyy 20 puuta ja 28 000 litraa jätevettä, jne. Eli paperia markkinoidaan ekotekona. Olisikin siis kiva tietää, että millaista jätettä tämän tekemiseen käytetään. Voisi itse arvioida ympäristövaikutuksia tarkemmin. Jos satut tietämään tarkemmin, niin valaisehan asiaa kommentoimalla. Hienona yksityiskohtana Modestone valmistetaan Suomessa, joten ostamalla Modestonen logivihkoksi tuet suomalaista työtä.

Kuva 1 - Kiven Alla myy Modestone lehtiötä ja valmista logiliuskaa.
Kuva 1 – Kiven Alla myy Modestone lehtiötä ja valmista logiliuskaa.

Kiven Alla myy paperia kahdessa muodossa (kuva 1). Tarjolla on 130 mm x 76 mm lehtiö, jossa on 30 paperia eli 60 sivua. Hintaa lehtiöllä on halpuutuksen jälkeen 4.90 eur. Lisäksi tarjolla on valmista logiliuskaa, johon on printattu valmiiksi asianmukaiset tekstit ja viivat. Logipaperi on 21 cm pitkä ja leveyttä on 2,3 cm, joten se mahtuu näppärästi Bison-kapseliin logiksi. Hintaan 10 liuskan nipulla on 5 euroa. Varustelekasta löytyy myös isompaa 95 mm x 150 mm 30 paperista lehtiötä hintaan 6.99 eur. Testiin saapunutta printtipaperilta näyttävää versiota en nähnyt missään myynnissä. Sanoisin, että paperin tuntuma on kuitenkin tismalleen sama sekä vihkossa, logiliuskassa, että testatussa paperissa.

Samettinen tuntuma

Kun Modestone-paperin ottaa käteen se tuntuu selkeästi erilaiselta kuin tavallinen, Ritr- tai Pretex -paperi. Modestone ei ole muiden vedenkestävien paperien tapaan tavallista paperia paksumman tuntuinen. Sen sijaan pinta on samettisen tuntuinen ja erittäin sileä. Ei kuitenkaan muovinen. Syy tietysti piilee siinä, että paperi on kalkkikaivosten jätteistä tehty, eikä sisällä tavallisia paperin kuituja.

Modestone-paperia mainostetaan veden ja rasvan kestävänä. Testissä päätin keskittyä näistä kahdesta vedenkestävyyteen, vaikka tietysti kätköilijän sipsien rasvoittamat sormetkin voivat olla uhka logikirjalle. Lisäksi testasin paperin kestävyyttä, koska mainosteksteissä sanotaan, ettei Modestone repeä helposti. Mainospuheissa myös kerrotaan, ettei paperi tule tuholaisten syömäksi. Ilmeisesti jyrsijöille ja muille paperia ravintonaan käyttäville eliöille ei kalkkikaivosjätteet kelpaa murkinaksi. Tätä en (ehkä taidon puuttuessa?) lähtenyt testaamaan.

Kiven Alla myös mainostaa, että paperin käyttökokemus on mukava, eikä paperista saa paperihaavoja. Onko paperillakin nykyään käyttökokemus? Noh, minun mielestäni tätä paperia oli ihan yhtä mukava tai epämukava käyttää kuin mitä tahansa muutakin, joten suurta eroa ei tässä. Sen sijaan oman blogikirjoitussormien terveyttä uhmaten kokeilin tuleeko paperista paperihaavoja. Ja toden totta! Modestonella ei saa paperihaavoja, vaikka yrittäisi. Paperi on pehmeää ja kun paperilla yrittää viiltää sormea, niin se taipuu ennen kuin tekee tuhojaan. En tosin ole ihan varma kuinka suuri ongelma tämä on ollut logikirjojen tapauksessa.

Voiko sille kirjoittaa?

Paperin eräs tärkeimmistä ominaisuuksissa (myös kätköilykäytössä) on sille kirjoittaminen. Varusteleka suosittelee käyttämään lyijykynää, mutta mainitsee, että kuulakärkkärikin toimii kuivaan paperiin. Tämä on omiaan herättämään tiettyjä epäluuloja paperia kohtaan. No katsotaan.

Kuva 2 - Tällaista jälkeä paperille syntyi eri kirjoitusvälineillä.
Kuva 2 – Tällaista jälkeä paperille syntyi eri kirjoitusvälineillä.

Kuvassa 2 on raapustettu sama teksti Modestone-paperille eri kirjoitusvälineillä. Paperille pitäisi pystyä kirjoittamaan muullakin kuin kynällä myyntipuheiden mukaan. Ainakin sanotaan, että avaimen pitäisi toimia. Se olisikin hyvä juttu geokätköilyn kannalta, koska silloin matkasta unohtunut kynä ei estäisi kätkön kirjaamista löydetyksi, koska kotiavaimella kirjoitus hoituisi ongelmitta.

Kuvan 2 kirjoitusvälineet ylhäältä alas ovat: lyijykynä, kuulakärkikynä, Power Tank -kynä, musta permanent-tussi, vanha fillarin avain, oksa ja Abloy-avain. Lyijärillä paperille jää oiva jälki. Kuulakärkikynä vähän nikottelee, mutta saa aikaiseksi kelvollisen jäljen. Samoin Power Tank ja tussi hoitavat homman ongelmitta. Fillarin avaimella paperille ei jää merkittävää jälkeä. Oikeastaan vain painauma siitä, kun avaimella on painettu paperia. Samoin käy oksan kohdalla. Abloy-avain sen sijaan toimii hieman paremmin ja sen jäljestä saa jotain selvääkin.

Mitenkään kovin hyvä ei siis avaimella kirjoitettavuus paperille ole, vaikka se etukäteen ajateltuna voisi nostaa Modestonen kätköilijöiden ehdottomaksi suosikiksi. Hätätapauksessa Abloylla loggaaminen onnistuu, mutta ei täydellisesti. Auton tai fillarin avain tai joku muu avain kuten Exec ei välttämättä toimi paperiin ollenkaan.

Kuva 3 - Märälle Modestonelle paperille kirjoittaminen
Kuva 3 – Märälle Modestonelle paperille kirjoittaminen

Entäs sitten jos paperi on päässyt geokätkössä kastumaan. Onnistuuko kirjoittaminen tällöin yhtä hyvin? No ei ihan. Kuvasta 3 nähdään kuinka märälle Modestonelle kirjoittaminen onnistuu. Oikean puoleinen sarake on kirjoitettu märälle paperille. Tuloksista huomataan, että märkään paperiin ei kuulakärkkäri enää tartu kovin hyvin ja tussilla märälle Modestonelle kirjoittaminen ei onnistu lainkaan. Sen sijaan lyijäri ja Powertank -kynä toimivat edelleen loistavasti.

Muut eksoottisemmat kirjoitusvälineet toimivat yhtä huonosti märälle Modestone-paperille kuin kuivallekin. Vasemman puolisesta sarakkeesta nähdään, että kuivalle Modestone-paperille kirjoitettu teksti säilyy paperilla hyvin, vaikka se kastuisikin. Ainoastaan tussissa on nähtävissä pientä liukenemista, vaikka tussi onkin permanent.

Kollaa kestää, kestääkö Modestone?

Modestone vaikuttaa varsin kestävältä paperilta ja se ei lähde repeämään samaan tapaan kuin normaali paperi (alla olevalta videolta tämän huomaa hyvin). Jos oikein tosissaan yrittää niin paperin saa kyllä repeämään. Vetolujuutta paperilla on myös huomattavasti enemmän kuin normaalilla paperilla. Äkkiseltään tämä ei tunnu kovin tärkeältä, mutta jos ajattelee mikropurkkia ja sen mahdollisesti kapeaa suuaukkoa, niin tästä voi olla hyötyä. Kätköilijäthän loggailunhimoissaan usein repivät paperia purkista esiin täysin voimin ja paperi kokee kovia. Jos paperi kestää vetämistä hyvin, eikä repeä helposti, niin sehän on oivallinen valinta tällaiseen kätköpurkkiin.

Myöskään pakkasessa ollut kastunut logirulla ei repeä ollenkaan sitä avattaessa. Jos aiempia paperitestien videoita on jaksanut katsoa, niin niissähän näkyy kuinka paperi tarraa itseensä, eikä meinaa aueta rullalta. Modestone pyörähtää auki, vaikka olisi kuinka jäässä. Toki jos se on jääkuution sisällä, niin silloin pitänee sulatella hetki. Joka tapauksessa tässäkin tapauksessa paperin kestävyys on omaa tasoaan.

Yhteenveto

Sanoisin, että Modestone on parhaimillaan mikropurkkien logikirjana, koska se on erittäin kestävää paperia. Vedenkestävyys on hyvällä tasolla, eikä paperi kärsi kosteudesta. Kosteus ei saa paperia muussaantumaan mössöksi. Ainoa haitta kosteudesta Modestonelle on, että märälle paperille kirjoittaminen ei onnistu kaikilla kirjoitusvälineillä.

Halpuutettuna Modestone-vihko on tällä hetkellä jopa halvempi kuin vastaava Ritr-vihko, joten miksi ei sitä käyttäisi. Kuitenkin mikrokätköön itse valitsisin tämän logipaperin kestävyytensä vuoksi. Ei Modestonekaan kovakouraisimpia kätköilijöitä varmasti estä logia tuhoamasta, mutta ainakin vähentää merkittävästi logiliuskan ennenaikaista hajoamista. Valmiit logiliuskat tosin ovat Kiven Alla hinnoissaan. Kymmenen liuskaa vitosella on aika paljon jos vertaa, että 28-sivuisen kosteudenkestävän (Ritr) logivihkon saa 2,70 eurolla.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.