Pelasimme: Go Cache -korttipeli

Syksyllä lautapelimiitin aikoihin oli Kiven allan Harrin kanssa puhetta geokätköilyaiheisista peleistä kuten Treasure Hunt. Mainitsin Harrille Go Cache -korttipelistä ja mieshän innostui asiasta. Hiljan Kiven Alla saikin valikoimiin Go Cache -korttipeliä hintaan 19.90 eur. Pitihän se peli sitten tilata testiin ja katsoa, onko siitä mihinkään.

Kuva 1 - Go Cache -korttipelissä pelaajalla on kädessä viisi korttia.
Kuva 1 – Go Cache -korttipelissä pelaajalla on kädessä viisi korttia.

Geocaching rulez

Kuva 2 - Sääntökortin avulla ei peliä opi. Erilliset säännöt tarvitaan.
Kuva 2 – Sääntökortin avulla ei peliä opi. Erilliset säännöt tarvitaan.

Peli tulee muovikotelossa, jossa kortteja on kätevä säilyttää. Pelissä on 52 pelikorttia + 2 sääntökorttia (kuva 2). Pelin mukana tulevat sääntökortit tosin enemmän toimivat muistin tukena peliä pelatessa kuin virallisina ohjeina. Niiden avulla pelin sääntöjä ei voi oppia. Niinpä kun kaivoimme pelin paketista niin yllätys oli aikamoinen, kun ei ollut oikein hajua miten peliä pitäisi pelata. Onneksi internetin ihmemaailma pelasti ja pienen googlailun jälkeen löysimme pelin sääntösivun. Sittemmin Kiven alla käänsi ohjeet suomeksi ja julkaisi ne sivullaan.

Peli lupaa, että se on helppo oppia 10 minuutissa. Kun ohjeet oli luettu ja opastusvideo Youtubesta katsottu, niin sen jälkeen peliin pääsi kyllä nopeasti sisään. Ensimmäisellä kerralla tosin pelasimme hieman väärillä säännöillä, mutta jo toisella pelikerralla olimme sisäistäneet säännöt ja pelasimme niiden mukaan. Peliin mahtuu mukaan 2-4 pelaajaa ja yksi kierros kestää 10-30 minuuttia. Peli on siis varsin nopea pelata. Lautapeliporukalla pelasimme peliä nopeana “välipelinä” raskaampien pelien välissä.

Ässä hihassa

Pelin tavoitteena on logata 10 kätkölöytöä. Toiset pelaajat yrittävät estää sinua saavuttamasta 10 löytöä pelaamalla jästikortteja, jotka estävät kätköjen loggaamisen. Peliä voi halutessaan pelata myös pienempään tai suurempaan kätkömäärään, jolloin pelin pituus tietenkin muuttuu samassa suhteessa. 10 kätkölöydöllä peli kuitenkin päättyy suhteellisen nopeasti eikä siihen ehdi vielä kyllästyä.

Pelissä jaetaan jokaiselle pelaajalle 5 korttia ja loppu korttipakka asetetaan kuvapuoli alaspäin pöydälle. Vuorollaan pelaaja voi pelata ensin GPS ja/tai kulkuvälinekortin. Nämä ovat boostaavia kortteja, jotka lisäävät kätkölöytöjen määrää, kun pelaaja löytää kätkön tai tekevät jotain muuta pelaajan kannalta hyödyllistä. Näiden korttien pelaamisen jälkeen pelaaja voi poistaa kädestään ei-toivotut kortit laittamalla ne pelattujen korttien pinoon. Sitten pelaaja nostaa pakasta lisää kortteja niin, että hänellä on taas 5 korttia kädessä. Tämän jälkeen hän pelaa tasan yhden haluamansa kätkökortin. Kätkökorttien ominaisuudet vaihtelevat korteittain: joistain saa useamman kätkölöydön, joistain vain yhden. Lisäksi, joillain kätköillä kaikki pelaajat saavat löydön tai kukaan ei saa kätkölöytöä, mutta kortin pelannut saa jotain muuta bonusta. Kätkökortit jakautuvat kahteen tyyppiin: Urbaanikätköihin ja erämaakätköihin.

Kuva 3 - Muovitin kortit muovitaskuilla, jolloin ne eivät kulu kovassakaan käytössä. Korttimuoveja saa esim. lautapelit.fi -verkkokaupasta.
Kuva 3 – Muovitin kortit muovitaskuilla, jolloin ne eivät kulu kovassakaan käytössä. Korttimuoveja saa esim. lautapelit.fi -verkkokaupasta.

Kätkökortin pelaamisen jälkeen vastapelaajat voivat pelata jästikortteja pelaajaa vastaan. Jästikortilla voi estää kätkön loggaamisen tai poistaa pelaajan GPS- tai kulkuvälinekortin. Pelaaja voi puolustautua jästejä vastaan elämänlanka-korteilla, jotka voivat poistaa jästiongelman tai sitten tehdä kätköstä immuunin jästeille. Kuka tahansa vastapelaajista voi pelata jästikortteja ja niitä voi pelata useamman kierroksen. Jos  pelaaja onnistuu puolustamaan kätköään hän saa kätkökortin ilmoittaman määrän löytöjä. Tässä vaiheessa myös boostaavat GPS- ja kulkuvälinekortit voivat lisätä saatujen kätkölöytöjen määrää. Boostaaja-kortit toimivat usein vain yhdelle kätkötyypille, esim. vain urbaanikätköille, joten tämä lisää pelin taktisuutta.

Vuoron lopuksi siis lasketaan pelaajan kätkölöydöt ja kirjataan ylös pelaajan kokonaislöytömäärään. Sitten alkaa seuraavan pelaajan vuoro, jolloin hän yrittää logata kätköjä. Näin siis edellisellä vuorolla pelatut jästikortit vaikuttavat seuraavaan vuoroon, koska tässä välissä toiset pelaajat eivät saa nostaa uusia kortteja. On pärjättävä niillä korteilla mitä kädessä on seuraavaan omaan pelivuoroon asti.

Mene kätkölle!

Peli on hauskaa ja siinä on jonkin verran taktisuutta. Parhaimmillaan peli on kolmella tai neljällä pelaajalla. Kahdella pelaajalla peli käy hieman tylsäksi, koska pelaajien interaktio on melko ennalta-arvattavaa. Useammalla pelaajalla peli pääsee oikeuksiinsa ja hauskoja hetkiä syntyy kun joku pääsee viimeisenä pelaamaan TFTC -kortin, jolla saa nollattua vastustajan kokonaislöytömäärän. Tai sitten kätkötilastokortin, jolla voi vaihtaa oman ja vastustajan kokonaislöytömäärän päikseen. Myös ROT13-kortti on aina hauska. Sitä ei tahdo koskaan muistaa mitä siinä lukikaan ja pitää ROTata se auki.

Kuva 3 - Pelin korttien grafiikka on hyvää, mutta korttien ulkoasu on hieman tumma ja oikean yläkulman symobleista ei tahdo saada selvää.
Kuva 4 – Pelin korttien grafiikka on hyvää, mutta korttien ulkoasu on hieman tumma ja oikean yläkulman symobleista ei tahdo saada selvää.

Pelikorttien grafiikka on ihan kelvollista tasoa ja sitä on ilo katsella. Ikävästi vain grafiikka on aika tummaa ja korttien symboleista on hankala siksi saada selvää. Symbolit ovat pienellä oikeassa yläkulmassa ja koska grafiikka on tummaa, on ensi kertaa pelaavien aina vaikeuksia saada selvää minkä tyyppinen kortti on kyseessä. Korteissa käytettävä alalaidan värikoodaus toimii paljon paremmin ja lopulta yläreunan symbolit tuntuvatkin turhilta. Vaikka korttien kuvitus on värikästä ja piristää kortteja, niin silti korteista jää hieman tumma ja ankea vaikutelma. Pelin korttien vasemmassa yläkulmassa ja oikeassa alakulmassa on perinteisen korttipakan symbolit ja siten kortit toimivat myös tarvittaessa tavallisina pelikortteina. Go Cache -peliä nämä symbolit eivät häiritse, sillä tumman grafiikan vuoksi niitä ei meinaa huomata 🙂

Kaverikseen peli tarvitsee kynän ja paperin pisteenlaskua varten tai sitten jonkun muun kirjanpitotavan. Pelaillessa peliä tuli mieleen, että pisteenlaskun olisi voinut tehdä vaikkapa geokätköpelimerkein, joka olisi lisännyt hauskuutta, eikä olisi tarvinnut tylsänpuoleista pistekirjanpitoa pitää paperilla ja kynällä. Tässä on tietysti hieman säästetty, kun ei ole tarvinnut tehdä pelimerkkejä ja lisäksi myös pakkauskuluissa on voitu näin säästää, koska peli ei tarvitse erillistä laatikkoa.

Pelimekaniikkaa ja lautapeliharrastajia

Pelimekaniikka on onnistunut ja peli on tasapainoinen. Välillä tosin tuntuu, että jästikortteja on hieman liian vähän, jotta voisi estää vastapelaajien aikeet logata kätköjä. Toisaalta tämä voi olla tarkoituksellista ja vie peliä kohti maalia. Silti välillä turhauttaa, kun ei voi vaikuttaa vastapelaajien toimiin, koska interaktio pelaajien välillä muodostuu lähinnä jästikorttien pelaamisesta. Niinpä niitä olisi toivonut olevan pakassa muutama enemmän.

Geokätköilijäporukalla peli on hauskaa ja mielikuvitus lentää korttien parissa, koska kortit ruokkivat kätköilijän mielikuvitusta. Vaan miten on kun peliin tulee mukaan jästiystäviä? Pelasimme peliä lautapeliharrastajien kanssa. Aiemmista pelaamistamme Cache Me If You Can ja Treasure Hunt -peleistä lautapeliharrastajat ovat pitäneet, eivätkä ole valittaneet teemasta. Tässä pelissä kuitenkin lautapeliharrastajat olivat sitä mieltä, että peliin oli jotenkin vaikea samaistua ja päästä sisään. Ehkä geokätköilyteema on siis jästille liian vahvasti mukana. Eräänä kommenttina lautapeliharrastajat sanoivat, että jos kortit olisivat selkeämmät, niin ehkäpä peliin olisi päässyt paremmin mukaan. Peliharrastajat totesivat myös, että teema tuntuu hieman päälleliimatulta ja voisi periaatteessa olla mikä vaan. Lautapeliharrastajat kehuivat tasapainoista pelimekaniikkaa. Heille peli toi mieleen Munchkin -nimisen klasikkokorttipelin. Tämä oli kuitenkin kehu, koska Munchkin on kuulemma erittäin hyvä korttipeli. Itse en ole tuota peliä pelannutkaan, mutta Wikipedian kuvauksen perusteella yhtäläisyyksiä vaikuttaisi tosiaan olevan jonkin verran.

Kuva 4 - Kätkölöytöjä pelissä saa hieman terrainikkaammistakin kätköistä.
Kuva 5 – Kätkölöytöjä pelissä saa hieman terrainikkaammistakin kätköistä.

Tuomio

Go Cache on kevyt ja hauska korttipeli, jota pelaa mielellään, jos pelaajia on riittävästi. Kyllä tämä mielestäni ihan 20 euron arvoinen paketti on ja toimii hyvin vaikkapa lahjana kätköilevälle kaverille, jolla on jo kaikki tarvittava kätköilyvarustus. Ei-kätköilevien kaverien kanssa peliä voi pelata, mutta suhtautuisin tähän varauksella. Lautapeliharrastajien kanssa kävi selväksi, että pelin teemaan on vaikea samaistua, jos kätköilystä ei tiedä paljoa. Niinpä heille peli ei välttämättä ole niin hauska kuin kätköilijöille. Ihan napakymppi peli ei ole, sillä jästikorttien niukkuus tekee pelaajien välisestä interaktiosta välillä turhan vähäistä. Peliä kuitenkin pelaa mielellään ja lyhyen keston vuoksi Go Cachen pariin palaa mielellään. Voisin hyvin kuvitella ottavani pelin mukaan kätköilyreissulle ja tappavani aikaa lentokentällä/laivalla/junassa/jne kätköilykavereiden kanssa pelaten Go Cachea.

4stars

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.