Geocaching.comin syntyhistoria

Toukokuu oli ja meni, mutta historiakatsaus ei vielä päässyt ihan maaliin asti. Niinpä jatkan kirjoittamista aiheesta vielä. Yksi tärkeä osa tämän päivän kätköilyä on tietenkin geocaching.com -palvelu, josta kätkökuvaukset löytyvät. Alkuaikoina kätköt julkaistiin uutisryhmässä, mutta pian Mike Teague alkoi ylläpitää sivustoa, johon hän keräsi kätköjen tiedot, kuten aiemmassa historiablogauksessa kirjoitin.

Syyskuussa 2000 Jeremy Irish ilmestyi kuvioihin ja perusti geocaching.comin. Historian kulun selvittäminen tältä osin ei ole aivan yksinkertaista, sillä geocaching.comin alkuvaiheisiin liittyy monenlaista näkemystä ja jopa suoranaisia riitoja ihmisten välillä. Historian kulun selvittämisen tekee hankalaksi se, että osa viesteistä on tuhottu postituslistoilta ja keskusteluryhmistä ihan siinä tarkoituksessa, että myöhemmin ei selviäisi miten asiat menivät. Koitan tässä antaa kuitenkin mahdollisimman objektiivisen kuvan asiasta.

Jeremy Irish tosiaan tuli kuvioihin syyskuussa 2000 ja ilmoitti, että on varannut geocaching.com domainin ja puuhaillut oman sivuston avaamista. Joidenkin lähteiden mukaan Jeremy olisi vallannut lajin itselleen ja luvatta kopioinut kätkötiedot Mike Teaguen sivulta. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

Eräässä haastattelussa Mike Teague itse sanoi, että Jeremyn sivulla ei ollut mitään tekemistä sen kanssa, että hän lopetti oman sivunsa ylläpidon. Dave Ulmer oli kadonnut aiempien ristiriitojen seurauksena postilistoilta (ainakin väliaikaisesti) ja tämä osaltaan lisäsi Mike Teaguen vastuuta, koska hän yksin vastasi kätkölistauksista. Mike ei myöskään ollut mikään koodivelho, vaan ihan käsipelissä päivitti html:ää tekstieditorilla ja muokkasi sivuja. Tämä alkoi käydä raskaaksi, koska uusien kätköjen määrä kasvoi koko ajan, eikä hän tällä tavalla meinannut enää pysyä kyydissä mukana.

Toinen keskeinen tekijä oli se, että luonnollisesti sivuston ylläpitäjältä pyydetään ohjeistusta ja apua kätköjen tekemiseen. Mike ei kuitenkaan tuntenut, että olisi oikea henkilö laatimaan kätköilysääntöjä ja miettimään millaiset kätköt voidaan julkaista ja mitkä ei. Tämä sama asiahan aiheutti kitkaa Dave Ulmerin ja Mike Teaguen välille kuten aiemmista postauksista muistamme. Näistä syistä Mike mielellään antoi vastuun eteenpäin Jeremylle. Jeremyllä oli hyvä valmiudet koodata toimiva sivusto ja selkeästi intoa myös vastata ihmisille piilotusta koskeviin kysymyksiin.

Eräässä haastattelussa 10 vuotta myöhemmin Mike sanoi, että ei olisi ikinä hyväksynyt mukaan muita kuin fyysisiä kätköjä (ei siis virtuaaleja ja vastaavia). Myöskään matkalaisia ja kolikoita ja ties mitä muuta ei varmasti olisi koskaan tullut, jos Mike olisi vastannut kätköilysivustosta. Mies sanookin, että olisi pitänyt kätköilyn huomattavasti yksinkertaisempana, mikä todennäköisesti olisi johtanut siihen, että siitä ei olisi koskaan tullut näin suosittua. Tässä vielä Miken viesti, jossa hän kertoo Jeremyn ottavan ohjat käsiinsä:

jeremy irish, owner of geocaching.com is in the process of taking over what my site has done up to this point…. it will have more functionality than I could ever build into mine.. hopefully it will make the whole game more enjoyable..

 Mies joka myi geokätköilyn

Oletko koskaan miettinyt sitä, että koko rakas harrastuksemme pyörii yhden yrityksen ympärillä? Niin ja yritysten lakiin kirjattu tehtävä on tuottaa voittoa. Niinpä. Jos olet pohtinut tätä kysymystä, et ole yksin. Jo kätköilyn pioneerit nousivat takajaloilleen pelkästään siitä, että Jeremy rekisteröi osoitteen geocaching.com eikä esim. geocaching.org tai geocaching.net. Tuo .com pääte kun viittaa sanaan commercial eli kaupallinen.

Geokätköilyn muuttumisesta kaupalliseksi käytiin pitkät keskustelut postituslistalla alkuaikoina. Pääpiirteissään keskustelu alkoi .com päätteestä ja siitä, että Jeremy lisäsi sivustolleen mainoksia. Jeremy lopulta kirjoitti vastineen, jossa kertoi, että valitsi .com päätteen, koska ihmiset (etenkin vuonna 2000) yhdistivät mielessään webbipalvelut aina .com päätteeseen. Elettiinhän tuolloin suurinta DotCom -hypeä. Sivuhuomautuksena sanotaan, että Jeremy varasi myös geocashing.com domainin itselleen, koska arveli, että tuo hieman toisin kirjoitettu muoto saattaisi olla tai ainakin tulla suosituksi. No kaupallisuudessa puhuttaessa tuo lähinnä huvittaa 🙂

Mainoksista puhuttaessa Jeremy mainitsee, että lisäsi mainokset sivustolle saadakseen rahaa palvelinten ylläpitoon. Jeremy listaa, että rahaa on mennyt domainien varaamiseen ja ohjelmistolisensseihin. Tässä vaiheessa geocaching.com kuitenkin pyöri vielä Jeremyn omalla tietokoneella, joka oli koti-ADSL -linjan takana. Jeremy myös tähdentää, että geokätköily ei ole kannattavaa liiketoimintaa, eikä ole vielä saanut rahaa toiminnastaan (tämä siis syyskuussa 2001). Viestissään Jeremy kuitenkin myöntää, että oli ajatellut tekevänsä rahaa tällä uudella harrastuksella:


>>I will be honest and say from the outset that I considered ways to make
>>money from geocaching. There is none (It’s a hobby!).

Selitykset kuulostavat varsin uskottavilta, enkä itse epäile etteikö ne olisi totta, vaikka toisenlaisiakin mielipiteitä on esitetty. Melko pian mainokset katosivat geocaching.com sivustolta (sittemmin ne on tulleet takaisin), mutta tilalle tuli mahdollisuus tehdä lahjoituksia Paypalin kautta (ei ole enää mahdollista). Jeremy myös järjesti kampanjan, jossa myytiin geocaching T-paitoja (kuva 1), joilla mies rahoitti oikean palvelimen hankinnan geocaching.comille. Joidenkin historialähteiden mukaan tämäkin oli julma teko geokätköilyn kaupallistamisen puolesta, mutta vaikuttaa minusta melko harmittomalta. Mike Teaguekin kuitenkin mainitsi postilistalla, että hän onnistui pyörittämään sivua keräämättä käyttäjiltä latin latia. Tietysti kyse oli ehkä hieman toisenlaisesta sivustostakin, vaikkei geocaching.comkaan alkuaikana ollut ihan se mitä se on tänä päivänä. Melko pitkään Jeremykin päivitti kätköjen tietoja viikottain postilistoille oman sivunsa lisäksi. Käsittääkseni tämä ja kätköjen lisääminenkin alkuvaiheessa oli homma, joka tehtiin käsipelillä. Pian tilanne tältä osin kuitenkin muuttui ja perustoiminnallisuudet automatisoituivat. Lisäksi uusista kätköistä saattoi saada sähköpostiviestin.

Kuva 1 – Tällaisia T-paitoja myytiin 144 kappaletta ja tuloilla rahoitettiin geocaching.comin ensimmäinen oikea palvelin.

T-paitojen kauppaaminen tuotti tulosta ja 16.10. 2000 Jeremy kirjoitti postilistalle, että geocaching.com on muuttanut hänen kotoaan turvalliseen paikkaan Seattlessa. Tässä alkuperäinen viesti:

Geocaching.com new home – Jeremy 16.10. 2000

Late last night we physically moved Geocaching.com to a secure bunker in an undisclosed location in the downtown Seattle, Washington (USA) area. Because we changed the address of the machine, some people will hit (or have hit) the page which redirects you to the correct machine. This should fix itself
shortly, so do not adjust your set!

The new move locks down security on the box and gives us the equivalent of dual T3’s of bandwidth. We didn’t have even a firewall on the box before (I can say this now :), so we’re a little more protected from hacks (never immune).

Täysin moitteetta ei Jeremyä kuitenkaan voi päästää. Hän teki kätköilyn alkuaikoina monia sellaisia asioita, jotka syystäkin aiheuttivat närää kätköilijöissä. Siksi en itsekään täysin luota miehen sanaan kaikissa arkistojen syövereistä löytyneissä keskusteluissa. Osa näistä on onnistuneesti poistettu ja ovat kadonneet bittiavaruuteen ja ovat vain toisen käden tietona saatavissa, joten luotettavaa kuvaa asiasta ei oikein saa. Muutaman faktan onnistuin kuitenkin löytämään.

Eräs tällainen teko oli se, että hän meinasi kopioida luvatta kaikkien Letterboxien kuvaukset letterboxing.orgista omalle sivulleen. Jeremy halusi yhdistää kaksi harrastusta, jotta geokätköilystä ja hänen sivustaan tulisi suositumpi. Aikeistaan mies mainitsi ohi mennen 12.9. 2000 viestissä, jossa hän kertoi sivuilleen lisäämistään uusista ominaisuuksista:

Changes to Geocaching.com

1. Added nearby placenames for caches outside the US – Using the latest data from NIMA. Even data for Kenya! Will add location data for other country codes as caches are placed. I’ll try to keep the data current.
2. Letterbox finder by zip code and by state – hand entered many of the letterboxes so only have Michigan, Washington, and Oregon so far. Will add more throughout the week. http://www.geocaching.com/seek

On a side topic, Letterboxing and GPS stash hunt games are very similar in nature. Since geocaching is a pretty broad term, does anyone object to merging the two games together under the Geocaching name? The more back-end work I do on geocaching.com the more similar they become.

Any objections? Will there be confusion?

Jeremy

Viestistään Jeremy sai niskaansa melkoisen paskamyrskyn – eikä syyttä. Monet vastustivat ajatusta, että toiselta sivulta kopioitaisiin tekijänoikeuden alaista materiaalia. Kattavan kuvan keskusteluista saa Letterboxing.orgin ylläpitäjän viestistä 14.9. 2000. Sen voit lukea täällä. Lopulta Jeremy myönsi menneensä liian pitkälle ja ymmärsi, ettei letterboxingin omiminen onnistuisi noin vain.

Toinen erittäin kyseenalainen juttu on se, että aika pian geocaching.comin perustamisen jälkeen hän yritti omia koko lajin itselleen. 2001 geocaching.comista löytyi seuraavanlainen teksti:

In July of 2000, Jeremy Irish found Mike Teague’s web site and found his first cache  outside of Seattle, Washington. Recognizing the potential of the game, Jeremy approached Mike Teague with a new site design, coined the term Geocaching, and
developed a new web site adding virtual logs, maps, and a way to make it easier to maintain caches as the sport grows.

Kuten kaikki, jotka jaksoivat lukea aiemman historiapostauksen tietävät, Matt Stum keksi geocaching -termin, eikä suinkaan Jeremy. Tässä jutussa saattaa olla taustalla, että samoihin aikoihin Jeremy haki trademark -suojaa termille geocaching ja halusi vakuuttaa, että asia on hänen keksintönsä, vaikkei se tietenkään sitä ollut. Tämäkin yksityiskohta aiheutti asian mukaisen raivon geokätköilijöissä postilistalla.

Jeremyn omimisvimmaan kuului myös, ettei hän antanut kenellekään kaikkia kätkötietoja tietokannastaan. Koska alunperin kätköilyn idea oli olla vapaa ja kenen tahansa hanskattavissa, tämä tarkoitti käytännössä sitä, että ainoa mahdollisuus oli käyttää geocaching.comin palveluita, jos halusi kätkötietoja. Tätä ei syystäkään nielty sellaisenaan ja lopulta kirvoitti useammankin muun kätköilysivuston syntymisen. Se, että joku oli kaupallista siten, että sillä rahoitettiin palvelimia oli vielä ok kätköilijöille, mutta se, että joku omi kätköilijöiden tuottamat kätkökuvaukset itselleen ja oman immateriaalisuojansa alle oli liikaa. Kätköilyn piti olla vapaata. No, kaikki tietävät kuinka kävi ja nykykätköilijällä ei ole paljon vaihtoehtoja. Paitsi ehkä joissakin maissa, joissa valtaosa kätköistä on listattu paikallisella sivustolla geocaching.comin sijaan. Tietysti muitakin vaihtoehtoja on edelleen tarjolla mm. NaviCache, Terracaching ja OpenCaching (palataan näihin joskus myöhemmin), mutta geocaching.comissa on ylivoimaisesti eniten kätköjä ja muut sivustot kituvat henkitoreissaan. Aina asia ei siis ole näin ollut.

Tietokannan jakamisesta keskustelua käytiin vuoden vaihteen 2000-2001 tienoilla. Suurin osa viesteistä on sittemmin kadonnnut. Eräs Jeremyn vastaus (8.1. 2001) kuitenkin on tallella:

I’ll respond to this question, since it does come up often.

I will not provide the entire waypoint list as a downloadable file. Here aremy reasons.

Geocaching needs to have the most current information available in order to make this game the easiest to play and the most rewarding. I remove waypoints, change coordinates, and add them on a daily basis, so it is a living list.

My fear is, releasing the entire database of caches will create multiple copies of current (and non-current) caches out there on the Internet. That spawns more web sites and more web sites – ad nauseum. Eventually you don’t know what is current and what is old and outdated, or *where* it is the most current.

Now I can understand the desire to download a list of caches in your general area (say, around your state, country, etc.) – I have a waypoint for every cache in a 200 mile radius just in case I happen to be out and about and I end up close by. In that I’ll see if I can work with some of the software applications out there and set it up so you can download specific caches to your gps device instead of entering them in by hand.

Even if you do have waypoints entered into your GPS, I would definitely suggest checking in before your hunt to ensure that the cache has not gone missing (or removed for some other reason).

Jokainen voi tuosta viestistä tehdä omat johtopäätöksensä. Pääajatus kuitenkin siinä on, että kuka tahansa voisi käyttää tietokannan kopiota perustaakseen oman sivunsa ja sitten sivustot pian sisältäisivät eri kätköt, kun tietoja ei päivitettäisi kaikille sivuille. Kyllähän tässä viestissä kieltämättä on läsnä Jeremyllä pelko, että joku muu perustaa toisen sivuston, joka kilpailee hänen geocaching.comin kanssa. Muut selitykset eivät kovin uskottavilta kuulosta.

Keskustelu ei mennyt postilistalla Jeremyä miellyttävään suuntaan ja lopulta hän perusti oman geocaching.com postilistan ja lopetti keskustelun alkuperäisellä postilistalla. Jeremyn viimeisessä viestissä hän väittää, että hänen viestejään moderoidaan, eivätkä kaikki viestit pääse läpi tai niitä muutetaan. Melko naurettavalta tuo väite tuntuu ja ehkä hän oli kyllästynyt jatkuvasti saamaansa (osin aiheelliseen) kritiikkiin. Jeremy kirjoitti viimeisen viestinsä siis 31.1. 2001:

> Apparently my emails are now being moderated by the list     > owner. For this  reason I will no longer be responding to          > emails on this mailing list.
>
> The new official geocaching.com mailing list is now located on > the geocaching.com site. Send an email to list-request@… with
> “subscribe” (no quotes) in the body of the message. The            
> mailing list will be  ad free.
>
> Regarding waypoints, we will not be providing a list at this     > time. Any distribution of the waypoint list is in direct violation > of copyright and will adversely affect the game. I’d be happy   > to discuss it further on the new mailing list.
>
> Thanks,
>
> Jeremy Irish
> Webmaster, Geocaching.com

Jeremy meni niin pitkälle, että yritti omia geocaching termin täysin itselleen ja uhkasi haastaa oikeuteen kaikki muut sivustot, jotka käyttivät tätä termiä. Esimerkiksi tuohon aikaan suosittu Buxley’s GPS geocache maps -sivusto, joka näytti kätköt kartalla (geocaching.comissa ei vielä tuolloin tätä ollut) sai tämän kokea. Asiasta uutisoitiin jopa Slashdotissa 5.6. 2001 seuraavasti:

“Ed Hall, known for his cool maps that pinpoint GPS treasure hunt locations was recently threatened with legal action from Geocaching.com. Geocaching.com told Ed that he must comply with their “requests to put copyright notices on all geocaching data”. Ed had to bring his site down for one week while he sought legal advice to determine if gps locations can be copyrighted. His lawyers told him everything is legitimate and his maps are back up! I don’t think this fight is over yet but it will be interesting to see if gps location information can be copyrighted.”

Nostalgiaa kaipaavan kannattaa visiteerata tuolla sivulla, sillä se on vieläkin pystyssä. Sieltä löytyy mm. Suomen kätköt, joskin viimeisin on lisätty 2008.

Jeremy siis keskittyi keskustelemaan omilla postilistoillaan ja myöhemmin foorumeilla ja aika pian väki seurasi häntä sinne alkuperäiseltä postilistalta, koska postilistalle ei enää tietoja uusista kätköistä tullut vaan uudet kätköt julkaistiin geocaching.comissa. Hiljalleen harrastus siirtyi siihen suuntaan, että se geokätköily oli yhden firman – Grounded Inc (myöhemmin Groundspeak) käsissä. Edelleen ihmiset olivat huolissaan siitä, että kätköily muuttuu kaupalliseksi ja maksulliseksi. Keskustelu samasta aiheesta jatkui siis edelleen uusilla postilistoilla ja foorumeilla. Lopulta painostuksen alla Jeremy kirjoitti 2.6. 2000 “valan”, ettei tekisi geokätköilystä koskaan maksullista:

Fine.

I, Jeremy Irish, CEO of Grounded, Inc. will never make this a pay to play web site for Geocaching. It is in the best interest of all players that the game remain free and the non-commercial sharing of these coordinates through the web site.

Not that I’m planning for anything, but in the case that there was some sort of gambling cache (who knows, weirder stuff has happened), I suppose that would be in essence a “pay to play” cache. But the traditional game will remain purely free.

How’s that?

Jeremy

Jälkilöylyt

Siitä voi olla montaa mieltä onko geokätköilyä nykyään mahdollista harrastaa ilmaiseksi. Teoriassa se on. Käytännössä kuitenkin ilmaisten palvelujen rajat tulevat nopeasti vastaan, jos kätköjä etsii enemmän. Mobiiliapplikaatioilla ei saa montaa kätköä päivässä, ellei käytä käyttöehtoja rikkovaa ohjelmaa. Geocaching.com on se ainoa kätköilysivusto, jonka voi nykyään ottaa vakavasti. Uusien sivustojen ongelma on se,
etteivät ne mitenkään pysty kilpailemaan kätkömäärissä geocaching.comin kanssa. Toisaalta nykyisin geocaching.comin käyttöehdot eivät kiellä kätköjen listaamista toisilla sivustoilla.

Mitä kaupallisuuteen tulee, niin sitä ei voi kukaan enää kiistää etteikö Groundspeak tekisi harrastuksella rahaa. Premium-jäsenyydet ovat melko yleisiä ja esimerkiksi matkaajista ja geokolikoista geocaching.com ottaa oman siivunsa. Toisaalta harrastajamäärät ovat kasvaneet ja geocaching.comin ylläpito ja kehittäminen vaativat rahaa. Sekä hyvänä että huonona puolena asiassa on se, että yksi taho laatii pelisäännöt harrastukselle. Uusia kätkötyyppejä ei tule, ellei Groundspeak niin halua. Muutenkin välillä tuntuu, että paikallinen sopiminen ohjenuorista toimisi paremmin kuin keskitetty “hallinto” rapakon takana. Välillä Groundspeak myös väkisin ajaa omia lisäyksiään harrastukseen harrastajien mielipiteitä kuulematta. Hyvä esimerkki asiasta on muutaman vuoden takainen “haastekätkö” -kokeilu, jossa siis haasteet olivat virtuaalisia ja niitä ei laskettu kätkölöytöihin vaan niistä oli erillinen kirjanpito. Onneksi tässä(kin) asiassa Groundspeakin väki tuli järkiinsä ja luopuivat hölmöstä kokeilusta.

Pitkän matkan on geocaching.com:kin kulkenut, kuten ruutukaappauksista huomataan (kuvat 2-5). Loppuun vielä hauska anekdootti postilistalta, jossa Jeremy kirjoitti 6.12. 2000

Sorry to blast this to everyone, but if Mike Krueger is in the audience, we tried to send a new cache log to you and the email bounced.

“Please report to the information desk”

Tällaista ei näe enää 15 vuotta myöhemmin 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.