Geokätköilyn ensimmäinen kuukausi

Pari edellistä geokätköilyn historiaa esittelevää postausta on käsitellyt kätköilyn kahta ensimmäistä päivää. Yllättävän paljon tapahtui noinkin lyhyessä ajassa. Nyt on aika katsoa miten kätköily tästä laajeni ja tutustumme siihen mitä tapahtui ensimmäisen kuukauden aikana. Alla pieni lista “tärkeistä” päivämääristä:

 • 3.5. 2000 Dave Ulmer piilottaa ensimmäisen kätkön
 • 4.5. 2000 Ensimmäinen kätkö on löydetty ensimmäisen kerran
 • 5.5. 2000  Ensimmäinen maininta Car stash -kätköistä
 • 7.5. 2000 Geokätköt #2 ja #3 piilotettu Mike Teaguen toimesta Mt. St. Helensille.
 • 8.5.2000 Mike Teague ilmoitti GPS Stash Huntin kotisivusta, jonne hän alkoi kerätä kätköjen tietoja
 • 10.5. 2000 Ensimmäinen Dave Ulmerin loggaus toisen piilottamaan kätköön
 • 11.5. 2000 Stamped Offset Stash (SOS) -kätkötyyppi. Multin esiaste.
 • 13.5.2000 Ensimmäinen USA:n ulkopuolinen kätkö Uuteen-Seelantiin
 • 15.5. 2000 James Coburn perustaa geokätköilysähköpostilistan eGroupsiin (nykyisin Yahoo). Lista on vieläkin olemassa ja sisältää paljon tietoa kätköilyn alkuajoilta ja osin tässäkin jutussa sitä on käytetty tietolähteenä.
 • 15.5. 2000 COS-kätkötyypin lanseeraus ja ensimmäinen COS-kätkö. Mysteerin esiaste.
 • 30.5.2000 Laji saa nykyisen “Geocaching” nimensä. Matt Stum ehdottaa lajille uutta nimeä koska “stash” -sanalla ajatellaan olevan huonoja konnotaatiota.

Aiemmassa postauksessa mainitsin, että Mike Teague oli henkilö joka kirjoitti ensimmäisen loggauksen ensimmäiselle kätkölle. Ikävä kyllä en ainakaan itse ole onnistunut tuota loggausta mistään löytämään. Ilmeisesti loggaus on tehty vain kätkön logikirjaan. Teague oli myös se, joka piilotti seuraavat kaksi kätköä 7.5. 2000 seuraten Ulmerin jalanjälkiä. 8.5. 2000 Mike kirjoitti sci.geo.satellite-nav uutisryhmässä seuraavan viestin:

I put together a stash hunt page.. Still under development, but most everything you need to know is there..

http://www.triax.com/yngwie/gps.html

Mike siis loi ensimmäisen sivuston, joka kokosi kätköjen tietoja (kuva 1 & 2). Sivu oli varsin yksinkertainen HTML-sivu, jonka Mike teki omien kotisivujensa kylkeen. Motivaationa Teaguella oli luoda yksi paikka, josta kätköjen tiedot löytyvät, jotta kätköilijät eivät joutuisi etsimään kätköjä viestien joukosta uutisryhmästä. Mike päivitti sivua kirjoittamalla HTML:ää tekstieditorilla. Aina kun joku loi uuden kätkön, tuli kätkön tekijän lähettää aiheesta sähköposti Mikelle, joka sitten julkaisi kätkön sivulla. Tavallaan tätä voisi pitää eräänlaisena alkukantaisena tarkastusprosessinakin, vaikka tosiasiassa Mike ei varmastikaan kätköjä sen kummemin tarkastanut.

Kuva 1 - Mike Teaguen ylläpitämä ensimmäinen geokätköilysivu näytti tältä.
Kuva 1 – Mike Teaguen ylläpitämä ensimmäinen geokätköilysivu näytti tältä.
Kuva 2 - Kätkölistaussivu mallia 8.9. 2000. Valitettavasti itse kätkökuvauksia tuolta ajalta ei ole säästynyt.
Kuva 2 – Kätkölistaussivu mallia 8.9. 2000. Valitettavasti itse kätkökuvauksia tuolta ajalta ei ole säästynyt.

Mike ei ole ollut kovin aktiivinen kätköilijä. Hänen geocaching.comin profiilissa (nimimerkki yngve) on viisi löytöä (4 tradia ja yksi APE -kätkö). Mike on aikanaan myös piilottanut viisi kätköä, mutta yksikään niistä ei ole enää aktiivinen. Mies ilmeisesti pelästyi aikanaan hieman, kun eräällä kätköllä oli käynyt pommiryhmä pommiepäilyn johdosta. Tämä säikähdys osaltaan ja muut hankaluudet, kuten rahapula ja luonnonpuiston hoitajien linjaus, että geokätköily on kieletty, saivat Miken arkistoimaan kätköjään ja lopulta homma jäi sikseen. Mitä sitten kävi geokätköilysivustolle, siihen palaamme tulevissa postauksissa.

7.5. 2000 Dave Ulmer lanseerasi uuden termin Divine Stash, joka siis oli tarkoitettu kätköille, jotka olivat konfluenssipisteessä (siis esim. 61°00.000, 23°00.000). Ideana oli, että näihin kätköihin voisi laittaa jotain parempaa vaihtotavaraa kuin tavallisiin kätköihin. Siitä kätkötyypin nimi Divine (=jumalainen). Ensimmäiseen Divine Stashiin Dave Ulmer piilotti rahaa, kultaa, koruja, jne. Tarina ei kerro kuinka paljon rahaa oli piilotettu ja olivatko korut arvokkaita. Divine -kätköidea ei kuitenkaan lähtenyt kovin hyvin lentoon, eikä näitä jumalaisia jemmoja ole juuri näkynyt aivan alkuaikojen jälkeen.

Ulmerin ensimmäinen loggaus

10.5. 2000 Dave Ulmer kirjoittaa tiettävästi ensimmäisen säästyneen kätköloggauksen uutisryhmään. Dave kirjoittaa pitkästi kokemuksistaan etsiessään Mike Teaguen kätköä. Loppuun Dave toteaa, että Miken kätköt ovat liian vaarallisia. Tämä herättää uutisryhmässä keskustelua, koska osa kätköilijöistä koki, että kätköjen tulee tarjota haastetta ja osa taas oli sitä mieltä, että niiden pitäisi olla helppoja, jotta kuka tahansa voisi ne löytää.

Matt Stum kirjoittaa aiheesta seuraavasti:

I myself would prefer the more challenging stashes… I would find it no fun to look for one 3 ft from a sidewalk in someone’s front yard.

I’ve been thinking about how the webpage should be laid out, etc. and I think it would be nice to come up with a voluntary rating system describing the difficulty of the terrain, etc.  Not only would this warn those who don’t like the danger, but it would also keep those of us who do from wasting our time with the garden variety stashes.

Don’t get me wrong… I see a need/desire for all sorts of stashes so that everyone can play.

Tätä voidaan pitää vaikeus- ja terrainluokitusten alkuna. Ihan heti näiden viestien jälkeen luokituksia ei otettu käyttöön, mutta peruskivi näillekin kätkökuvausten elementeille oli jo valettu.

Heti seuraavana päivänä 11.5. seuraa seuraava lisäys reilun viikon vanhaan lajiin, kun Dave Ulmer ehdottaa Stamped Offset Stash -kätkötyyppiä (SOS). Ideana tässä kätkötyypissä oli se, että kätköilijä menisi johonkin sijaintiin, vaikkapa paikallisen monumentin äärelle ja löytäisi sieltä lukuparin, joka indikoisi suuntaa ja matkaa kätkölle. Näin kätköilijä kävisi kohteessa, jossa ei ole kätköä ja löytäisi kätkön sivummalta. Alkuun Ulmer ehdottaa numeroiden stanssaamista esim. monumentin kiinnityspulttiin. Hieman myöhemmin samana päivänä Ulmer kuitenkin lisää, että ehkä olisi fiksumpaa stanssata numerot vaikkapa 2 pennin kolikkoon ja liimata kolikko huomaamattomaan paikkaan monumentissa.

Vaikka nykykätköilijälle tämä vaikuttaa hieman mysteeriin vivahtavana kätkönä (ja sitä se tietysti onkin), niin hieman myöhemmin offset -kätköistä muotoutui multikätkötyyppi. Suomestakin löytyy vanhojen multien joukosta kätköjä, joissa mainitaan, että kätkö on ns. offset -multi. Esimerkkinä vaikkapa PekkaR:n Hattulan Pappilan Apupapin Patupata -kätkö.

Ulmer halusi laajentaan lajia jatkuvasti, jotta uusia osallistujia saataisiin mukaan. 15.5. 2000 hän ilmoittikin jälleen uudesta kätkötyypistä. Tällä kertaa esiteltiin COS -kätkö eli Circular Offset Stash. Idea tässä kätkötyypissä oli se, että kätköilijän pitäisi kulkea tietyn koordinaattipisteen ympärillä ympyrän kehää pitkin ja kätkö löytyisi jostain kohtaa kehältä. Etsijä ei siis etukäteen tietäisi kätkön tarkkaa sijaintia. Internetissä julkaistaisiin vain ympyrän keskipiste ja säde. Tai sitten niin, että jos COS-kätkön keskipisteenä olisi vaikkapa Seattlen Space Needle -näkötorni, niin säteen pituus olisi näkötornin korkeus. Vielä samana päivänä Ulmer piilotti ja julkaisi koordinaatit ensimmäiselle COS -kätkölle, jossa piti ensin määrittää keskipisteen korkeus, jotta ympyrän säteen sai selville. Tässä on selkeästi jo mysteerin ainekset kasassa, eli ehkäpä tätä COS-kätkötyyppiä voisi pitää mysteerikätköjen esi-isänä.

Huomion arvoinen päivä on myös 13.5. 2000, jolloin julkaistiin ensimmäinen kätkö USA:n ulkopuolella. Tämä ensimmäinen USA:n ulkopuolinen kätkö sijaitsi Uudessa-Seelannissa. Eurooppa sai odottaa ensimmäistä kätköään aina kesäkuun alkupuolelle asti.

Hauska yksityiskohta on myös Dave Ulmerin laatima Stash Hunt FAQ, jonka ensimmäisen version hän julkaisi 12.5. 2000.  En rupea käymään FAQ:ta sen tarkemmin läpi, vaan voit lukea sen itse täältä: Global Positioning Stash Hunt FAQ. FAQ:ssa on aika pitkälti selitetty kätköily kuten se nykypäivänäkin tunnetaan. Muutama juttu on tietysti jäänyt matkan varrelle ja uusia ideoita otettu mukaan. Mutta miltä Car stash kuulostaa? Toimisiko nykykätköilyssä se, että saisi auton käyttöönsä poimimalla avaimet kätköstä ja palauttamalla ne sinne 😉 ?

Ei nimi lajia pahenna – vai pahentaako?

26. toukokuuta 2000 Dave Ulmer kirjoitti reilua viikkoa aiemmin perustetulle geokätköilysähköpostilistalle, että hän on tullut toisiin aatoksiin Global Positioning Stash Hunt nimen suhteen. Alla viesti:

Greetings,

I’ve been having some second thoughts about the GPS Stash Hunt project especially since things have slowed down a bit.

I’m thinking we got the right game but the wrong name!

Reluctantly, I put on my spandex, buy some bottled water, and load up my walkman with Barbara Streisand and take a new look at stash hunting….

It appears that the word Stash has some negative connotations, maybe illegal, maybe subversive, maybe just too related to the hippies and drugs. Doesn’t seem to fit in todays spandex, natural, eco tourist world we now live in.

Hunt also has problems, it takes us back to our hunter gather roots and certainly doesn’t relate to our environmentalist, pro-sumer consumer reality of today.

If the idea is going to sell in todays market, it may need a name that garners fuzzy feelings of respect and admiration of our fragile environment. Something the do-gooder of today would be proud of. Something the school teacher and Boy Scout leader could have pride in teaching their children. Something that makes your wife “feel good” about you after a long day of
searching.

So should we change the name? To what? Should we change the game?

Second Thoughts?

Dave…

Viestissään Dave siis pohdiskelee Stashingin huonoa konnotaatiota. Siitä voisi tulla mieleen liikaa huumekätköt. Lisäksi myös hunt -sanaa Dave pohdiskelee – se ei ole riittävän myyvä ja pyytää ehdotuksia lajin uudeksi nimeksi. Osittain tämä pohdiskelu johtui siitä, että laji ei ollut vielä lähtenyt Daven toivomalla tavalla lentoon. Ensimmäisenä viestiin vastasi Mike Teague, joka muistutteli, että oli juuri lisännyt kaksi uutta kätköä sivustolleen, eikä stashingin suosion kasvu olisi mitenkään hidastumassa. 26.5. myös muuan Matt Stum kirjoittaa rauhoitellakseen Davea ja muistuttaa, ettei Roomaa rakennettu päivässä. Asioille pitää antaa aikaa. Matt muistuttaa myös viestissään, ettei kätköjen määrä saisi korvata laatua; olisi parempi jos kätköjä olisi vähemmän mutta laadukkaita. Tämäkin keskustelu kuulostaa kovin kovin tutulta, vai mitä?

Viestissään Matt myös lupaa harkita oman kätkösivuston tekemistä lähinnä omaksi huvikseen. Stum myös kirjoittaa siitä, että pitäisikö kätköllä olla nimi ja kuvaus vai ei. Matt ehdottaa, että miksei kätköllä voisi olla em. tietoja jos piilottaja niin haluaa – ei saisi liikaa rajoittaa piilottajan vapautta. Lisäksi kätköille varmasti tulisi nimi joka tapauksessa pian sen jälkeen kuin muutama ihminen on kätköllä vieraillut ja haluaisi keskustella kokemuksista keskenään.

Viestin lopussa Matt ehdottaa uutta nimeä Stash:n tilalle, vaikkei pidä nimeämisasiaa kovin tärkeänä:

As you can tell from my post, if you want an alternate
word for stash, I’d suggest cache. But I don’t think
it’s really important. Again, the “game” will take on
a life of its own… we don’t need to force it. Let
popular terminology take over as it’s used.

Hieman myöhemmin saman päivänä Matt Stum vielä palasi kätkökuvaus -keskusteluun ja kirjoitti, että kätköistä kerrotaan jo nyt liikaa kätkösivulla, että ihmisille pitäisi antaa vapaus etsiä niitä ilman spoilereita. Ajo-ohjeet ja muut tarkemmat kuvaukset piilopaikasta pitäisi antaa omana kohtanaan, joka on selkeästi merkitty Spoiler -varoituksella. Tästäkö juontaa juurensa kätkösivun teksti “**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.” ? Osin tässä oli tietysti takana se, että haluttiin, että Stashingissa GPS:n käyttö on oleellinen osa ja laji eroaa lodjauksesta. Mike Teague otti tämän asiakseen ja samalla ehdotti, että kätkötiedoista kuitenkin selviäisi millainen itse purkki on. Näin syntyi kokoluokituksen esiaste.

Nimiasiasta järjestettiin uutisryhmässä lopulta kysely, jossa keskusteluun osallistujat saivat äänestää nimimuutoksen puolesta tai vastaan. Puolesta/vastaan -äänien lisäksi nimiehdotuksia sateli keskustelijoilta. Uudelle lajille ehdotettiin mm. seuraavia nimiä: CacheMeIn, Planeteering, GeoSatPlaneteering, Global Treasure Hunt, GPS trove hunters, PlanetStash, jne. Erääksi ongelmaksi nimen vaihdon kanssa koettiin se, että nimi oli jo alkanut levitä ja se löytyi esim. letterboxing -sivulta ja myös Garminille asiasta oltiin jo oltu yhteydessä GPSH nimellä. Pikku hiljaa kelkka alkoi hieman kääntyä siihen, että olisi liian myöhäistä vaihtaa nimeä (vain 23 päivää lajin keksimisen jälkeen!!).

28. päivä toukokuuta Dave Ulmer kuitenkin kirjoitti, että alkaa lämpiämään termille Geostashing. Tuo termi tulisi sanoista Geoid Stashing, jossa Geoid viittaa WGS84:n Geoid:hen. Halu oli kova luoda uusi sana kuvaamaan aktiviteettia ja Geostashing sai jonkin verran kannatusta, mutta siinä oli sama alkuperäinen ongelma eli sanan stash negatiiviset konnotaatiot. 30. toukokuuta Matt Stumm lopulta ehdotti:

Regardless of the final name, can we please replace
the word “stash” with “cache”? “GPS Cache Hunt”
and “Geocache” still sound find. I believe it still works
with all of the variations that David came up with
(Geocaching, geocacher, etc).

Here’s my reasoning:

1) Several people have already stated their dislike for
the term “stash” on the basis that it sounds illegal.
To my ears, “stash” sounds a little immature, but that’s
a personal feeling.

2) “Back in the old days”, especially in the Yukon and
northern climes, explorers would leave caches of food
and supplies at known locations so that they’d
have them on their return trip. Some caches were
“community property” and known by all who took a
particular trail. If they needed something, they took it,
and if they had extras of something, they left it. Sound
familiar?

3) The word “cache” both brings forth feelings of nostalgia for the days of exploring, as well as a “techie” feeling for those
that associate it with computer memory.

Personally, when I get a chance to check on my cache’s
again (they’re 6 hrs from where I live) I’ll remove all references
to any particular game. I’ll probably add a custom rubber
stamp and register the cache with the letterboxing folks as
well. Might as well double the fun. My “clue” for the letterboxing
folks will simply be the lat/lon coordinates. I believe their game
is flexible enough to allow that.

Matt

Loppu onkin historiaa ja nimeksi lajille tuli Geocaching. Päivää myöhemmin Ulmer virallisti uuden nimen. Kannattaa huomata, että samassa viestissä geocaching -nimen kanssa Matt ilmoittaa, että aikoo muuntaa kätkönsä Letterbox -hybrideiksi eli ne toimivat osana kumpaakin lajia. Letterboxitkin tulivat siis osaksi geokätköilyä melko alkuvaiheesta alkaen. Samana päivänä Mike Teague vielä ehdotti kätkön piilotuspäivän lisäämistä kätkön kuvaukseen. Näin kätkölistauksen voisi järjestää niin, että viimeksi piilotetut eli uusimmat kätköt voitaisiin näyttää ensimmäisenä.

Ensimmäisen vajaan kuukauden jälkeen siis lajin suuntalinjat olivat pitkälti selvät ja moni vielä tänäkin päivänä käytössä oleva asia oli jo saanut muotonsa. Suurta suosiota kätköily ei vielä ollut saanut ja kätköjä oli 21 kappaletta. Historiakatsauksemme blogissa jatkuu taas pian ja katsomme miten laji kehittyi tästä eteenpäin.

Loppuun vielä eräs aika naulan kantaan osunut kommentti Mike Teaguelta toukokuulta 2000:

No matter how easy GPS stash hunting, with the coordinates, container descriptions, etc, might seem to an experienced orienteer or gps’er, in its current state, it is a game that is IMMEDIATELY accessable to ANYONE with a GPS… That, I think is the true attraction… You may, as I do, remember getting my first GPS reciever and thinking “wow! this is so cool! yeah! kick ass! excellent! ahhhh! hmmmm… uhhhh.. what can I actually _do_ with it though?”.. GPS stash hunting is probably the first activity anyone can do, right from the start, when they put the first batteries in their unit.
(presuming there’s a stash within reasonable distance!)

0 comments

 1. Kiitos palautteesta. Kiva, että juttu on ollut mielenkiintoinen. Itsellä oli ainakin kivaa juttua kirjoittaessa.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.