Miten järjestän CITO:n ?

Aiemmin tällä viikolla oli puhetta, miten osallistujan kannattaa valmistautua CITO:on. Tällä kertaa ajattelin kirjoittaa siitä, mitä CITO:n järjestäminen käytännössä tarkoittaa. Kevään CITO viikonloppuun ei tietenkään enää ehdi mukaan, mutta CITO:n voi järjestää toki muulloinkin. Itsekään en ole kovin kokenut CITO:n järjestäjä. Olen järjestänyt kaksi CITO:a Harjuksen kanssa yhteistyössä, joista tuoreempi on vasta tulossa ensi lauantaina. Tietysti osallistujana olen ollut useammassakin CITO:ssa.

Ensimmäisenä tietysti pitää löytää sopiva alue siivottavaksi. Monesti sitä miettii etukäteen, että roskia pitäisi olla paljon, kun väkeäkin tulee siivomaan reilusti, mutta yleensä se on kyllä mennyt niin, että roskaa löytyy riittävästi, kun kätköilijät tutkivat tarkasti kaikki paikat. Kätköilyreissuilla on hyvä painaa törkypesät mieleen CITO:a silmällä pitäen.

Vaikein ja joskus koko idean kaatava juttu on roskien pois kuskaaminen paikalta. Kätköilijät kyllä keräävät roskat jätesäkkeihin maastosta, mutta järjestävän tahon tulisi huolehtia roskat pois siitä eteenpäin. Tietysti aina voi viedä roskat pakulla tai peräkärryllä itsekin pois paikalta, mutta tämä ei tietysti ole ilmaista huvia. Harjuksen kanssa järkkäämissä CITO:issa ensimmäisessä järjestimme roskien pois kuljetuksen itse. Suhteilla saimme homman hoidettua nätisti ja vieläpä ilmaiseksi. Pirkkalan CITO:ssa taas otimme yhteyttä Pirkkalan kuntaan ja selvitimme heidän halukkuutensa olla mukana tukemassa tapahtumaa. Saimmekin vastauksen, että roskien pois kuljetus järjestyy kunnan puolesta ja saimmepa vielä vinkkiä paikoista, jotka ovat perinteisesti siivouksen tarpeessa. Niinpä järkkäsimme vinkatuista kohteista toiseen eli Partolan kauppakeskuksen ympäristöön CITO:n ja Pirkkala lupasi hoitaa paikalle roska-astiat ja niiden pois kuljetuksen.

Kuva 3 - Vaikein juttu CITO:n järjestämisessä on roskien kuljetuksen järjestäminen. PUGC:n järjestämässä Tampereen CITO:ssa vuonna 2013 Tampereen kaupunki järjesti roskien kuljetuksen Pirkanmaan jätehuollon kautta.
Kuva 3 – Vaikein juttu CITO:n järjestämisessä on roskien kuljetuksen järjestäminen. PUGC:n järjestämässä Tampereen CITO:ssa vuonna 2013 Tampereen kaupunki järjesti roskien kuljetuksen Pirkanmaan jätehuollon kautta.

Aina homma ei kuitenkaan järjesty. Esimerkiksi tuo Pirkkalan CITO piti alunperin järjestää Tampereella, mutta eipä saatu lukuisista yrityksistä huolimatta sopivaa tahoa Tampereen kaupungilta kiinni. Joten jos heti ensimmäinen idea, ei natsaa, kannattaa vain sitkeästi yrittää niin asiat järjestyvät. Kun roskien poiskuljettamisesta neuvottelee, kannattaa kysyä myös, mitä tulee tehdä jos löytyy jotain muuta kuin sekajätettä (esim. akut ja patterit). Näin ei tule yllätyksiä siivouksen lomassa. Tietty myös yhteyshenkilön puhelinnumero on hyvä olla tiedossa ja selvillä voiko häneen olla yhteydessä tarvittaessa tapahtuman aikana.

EDIT 7.5. 2015: Seuraavan kappaleen asiat eivät pidäkään paikkaansa ja CITO:n voi järjestää teiden varsilla ilman mitään koulutuksia. Asia oli syntynyt väärinkäsityksestä (kts. Ylen uutinen aiheesta).

Huomaa myös, että maanteiden varsilla (ja esim. levähdyspaikoilla) siivoustapahtuman järjestäminen vaatii vielä hieman enemmän. Liikennevirasto nimittäin edellyttää, että ennen maantiellä työskentelevä vapaaehtoistyöryhmä on perehdytetty työhön liittyviin vaaratekijöihin ja töistä on tiedotettu hoitourakkaa valvovalle aluevastaavalle. Tämä vaatii sen, että miitin osallistujat on perehdytetty siivoustyöhön. Tienvarsien kevätsiivous katsotaan yleensä kertaluontoiseksi tiellä tehtäväksi työksi, johon osallistuvalta ei edellytä itseltään Tieturva 1 -koulutusta. Sen sijaan Tieturva 2 -pätevä henkilö järjestää ryhmälle tienvarsien siivousta koskevan perehdytystilaisuuden ennen varsinaista siivousta. Lisäksi maantiellä tai sen varsissa siivotessa tulee kaikilla osallistujilla olla yllään 2-luokan varoitusvaate (enkä puhu nyt sekundatavarasta :)), -pusero tai -liivi. Kaupunkialueella ei kuitenkaan olla näin tarkkoja, joten samat säännöt eivät päde.

Kun paikka ja roskien kuljetus on selvillä, ollaan jo reippaasti voiton puolella. Enää tarvitsee laatia kuvaus ja laittaa se julkaisujonoon. CITO -päivää odotellessa onkin sitten hyvää aikaa valmistautua itse tapahtumaan ja miettiä miten toiminnan paikan päällä organisoi.

Itse tapahtuma

Kun itse tapahtuma lähestyy, on hyvä miettiä siivottava alue. Alueesta on hyvä piirtää vaikkapa kartta ja lisätä se tapahtuman kuvaukseen. Lisäksi kartta on hyvä tulostaa matkaan, jolloin voi neuvoa tapahtumaan tulijoita eri siivousalueille kartan avulla.

Kuva 3 - Jätesäkkejä on syytä varata runsaasti, sillä niitä kuluu etenkin jos roskia on paljon.
Kuva 4 – Jätesäkkejä on syytä varata runsaasti, sillä niitä kuluu etenkin jos roskia on paljon.

Tapahtumaan kannattaa miettiä kokoontumispaikka, johon osallistujat saapuvat ja saavat ohjeet. Kokoontumispaikalta voi jakaa osallistujille mahdollisia työvälineitä ja jätesäkkejä. Usein kokoontumispaikka on hyvä olla vaikkapa paikalle tuotujen roska-astioiden lähellä, jolloin tapahtuman aikana kokoontumispaikalla tulee käytyä luonnostaan muutamia kertoja. Näin voi samalla päivittää osallistujille uusia ohjeita siivouksen edetessä. Kokoontumispaikkana voi toimia vaikkapa oman auton takaluukku tai sitten paikalle voi tuoda pienen matkapöydän, johon saa miittikirjan ja muun informaation kätevästi esille. Pöydälle saattaa mahtua myös matkaajia esiteltäväksi tai vaihdettavaksi.

CITO:on on järjestäjän hyvä ottaa mukaan myös ensiapupakkaus. Koskaan ei tiedä mitä maastosta löytyy ja haavereitakin voi sattua. Myös jo aiemmin mainittuja työvälineitä voi tuoda joko omasta takaa tai jos niitä sattuu joltain yhteistyötaholta saamaan. Koikkarin CITO:a varten saimme roskanpoimijoita Tampereen kaupungilta lainaan. Näitä kannattaa aina kysellä samalla, kun kyselee roskien kuljetusta pois paikalta. Myös jätesäkkejä kannattaa kysellä, sillä niitä kuluu paljon. Itse voi myös varautua ostamalla niitä valmiiksi. Muistaakseni Koikkarin CITO:ssa jätesäkit loppuivat kesken, vaikka niitä oltiin varattu paljon. Samoin muutamassa muussa CITO:ssa, johon olemme osallistuneet on jätesäkit loppuneet kesken. Eli paljon säkkejä!

Mikäli alueen parkkipaikkajärjestelyt vaikuttavat yhtään epäselviltä, kannattaa ihmisiä opastaa ennakkoon tapahtuman kuvauksessa pysäköimään oikein. Tällaisissa tilanteissa ei välttämättä ole ollenkaan huono ajatus myös järjestää pienimuotoista liikenteenohjausta. Jos parkkialue on selkeä, ei liikenteenohjausta tarvita. Halutessaan voi askarrella vaikka pieniä P-paikka kylttejä tai sitten ruveta liikenteenohjaajaksi tai pyytää kaveria avuksi tähän hommaan. Liikenteenohjaajalle on hyvä varata huomioliivi päälle. Samoin myös itselle voi olla hyvä laittaa huomioliivi päälle, jotta osallistujat osaavat suunnata esittämään kysymyksiään oikealle henkilölle.

Kuva 5 - CITO:n saldosta on hyvä ottaa kuva ja lisätä se tapahtuman jälkeen tapahtuman kuvaukseen. Kuvassa Tampere CITO:n 2013 saalista.
Kuva 5 – CITO:n saldosta on hyvä ottaa kuva ja lisätä se tapahtuman jälkeen tapahtuman kuvaukseen. Kuvassa Tampere CITO:n 2013 saalista.

Kamera on hyvä varata mukaan tapahtumaan, jotta voidaan ottaa ryhmäkuva. Ryhmäkuva on hauska ottaa kerättyjen roskien kanssa, jolloin tulee dokumentoiduksi myös se, kuinka paljon hyvää tulikaan tehtyä. Miittikirja on myös hyvä ottaa mukaan, vaikkei se yleisestä kuvitelmasta poiketen olekaan pakollinen. Miittikirjoja kiertää tapahtumissa ja niitä voi kysellä muiden miittien järjestäjiltä tai sitten tehdä ihan oman kirjan.

Halutessaan CITO:ssa voi tarjota osallistujille pientä purtavaa ja juotavaa. Keksit, mehu ja vesi ovat mainiota tarjottavia. Pakko ei tietenkään ole mitään tarjota, mutta esimerkiksi kuumana päivänä vesitonkka voi tulla tarpeeseen, koska siivoaminen on kuitenkin rankkaa puuhaa.

Koska roskien kerääminen (Trash Out) on vain puolet huvia, voi halutessaan valmistella tapahtumassa piilotettavan purkin (Cache In). Yleensä miitinjärjestäjä ottaa purkista huoltovastuun ja kätkö tehdään järjestäjän nimiin. Tästä tietysti voidaan poiketakin. Miitinjärjestäjänä kannattaa valmistella purkki valmiiksi ja mahdollisesti jopa miettiä sen sijoituspaikkaa, niin osaa valita purkin koon ja tyypin oikein. Eli sopiva purkki hyvään paikkaan – ei niin että purkki paikkaan, johon se nyt sattui sopimaan. Näin kätköllä on mahdollisuus nousta tusinapurkkien yläpuolelle. Purkin piilottaminen on vapaaehtoista, eikä sitä ole pakko tehdä. Jos niin kuitenkin päättää tehdä, niin halutessaan voi antaa osallistujien logata purkin ennakkoon ja käydä piilottamassa purkin porukalla ja usein näin tehdäänkin. Toinen vaihtoehto on tietysti tapahtuman jälkeen käydä itse piilottamassa muistopurkki.

CITO:n järjestäjän muistilista

  • Mieti roskien poiskuljetus
  • Hanki jätesäkkejä
  • Laadi kartta siivottavista alueista
  • Mieti kokoontumispaikka
  • Muista miittikirja
  • Ensiapulaukku
  • Kamera kuvia varten
  • Lisää jätesäkkejä
  • Halutessasi/tarvittaessa
    • Järjestä liikenteenohjaus parkkialueelle
    • Pientä evästä talkooväelle
    • Matkapöytä
    • Työkalut kuten haravat, roskanpoimijat, jne.
    • Valmistele piilotettava purkki

Jaa oma CITO:n järjestämisvinkkisi kommenttina!

2 comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.