Mitä CITO:ssa tapahtuu ja mitä mukaan?

Nyt kun 13. vuosittainen CITO (Cache In, Trash Out) viikonloppu on tulossa (24-27.4. 2015), niin on hyvä muistutella siitä miten CITO:on kannattaa valmistautua. Ensi viikonloppuna osallistumalla CITO:on voi myös  ansaita itselleen souvenirin. CITO ei siis ole tavallinen miitti, jossa jutellaan kätköilijöiden kanssa, vaan tarkoitus on siivota ympäristöä ja mahdollisesti piilottaa kätkö. Toki siivoamisen ohessa sitten jutellaan muiden kätköilijöiden kanssa 🙂

Mitä mukaan CITOon?

Mitä CITO:ssa tapahtuu riippuu vähän tapahtumasta, mutta yleensä kerätään roskia maastosta. Useimmiten järjestäjä on järkännyt paikalle roskalavan ja jätesäkkejä. Järjestäjä neuvoo osallistujille siivousalueen ja osallistujat keräävät roskia jätesäkkeihin, jotka sitten kiikuttavat roskalavalle. Joskus on CITO:ssa haravoitukin yhteisiä alueita, mutta tämä on harvinaisempaa, eikä ihan täysin osu CITO:n alkuperäiseen ideaan. Sen sijaan CITO:ssa usein piilotetaan alueelle kätkö, mutta tämäkin on vapaaehtoista ja joskus saturaatio estää kätkön piilottamisen tai sitten CITO:n järjestäjä ei halua ottaa huoltovastuuta uudesta purkista.

CITO:ssa siis kerätään roskia ja samalla saa tapahtumasta löytömerkinnän. Joskus roskien siivoominen tarkoittaa myös rikotun lasin keräämistä maastosta. Niinpä CITO:on kannattaa varata hyvät kestävät ja käsiä suojaavat hanskat mukaan. Tavallisilla näppylähanskoilla pääsee jo pitkälle, mutta jos maasto on märkää, voivat ne ikävästi kastua. Jos haluaa hifistellä, voi hankkia viilto- tai jopa pistosuojatut hanskat, joiden avulla voi varmistaa, ettei lasinsirut ja muut terävät esineet aiheuta vaaraa (kuva 1).

Kuva 1 - Viilto- tai pistosuojahanskat estävät haavoja CITO:ssa, mutta tavallisillakin työhanskoilla pärjää hyvin.
Kuva 1 – Viilto- tai pistosuojahanskat estävät haavoja CITO:ssa, mutta tavallisillakin työhanskoilla pärjää hyvin.

Myös vaatetukseen kannattaa kiinnittää huomiota. Ei kannata laittaa parhaita vaatteita päälle, eikä välttämättä edes uusimpia ulkoiluvaatteita, vaan valita vaatteet säähän sopivasti, mutta myös siten, että niiden sotkeutumisella ei ole väliä. Samoin jos CITO -päivänä on lämmin, ei shortsit silti ole välttämättä paras varuste, jos CITO-alueella on tiheätä kasvillisuutta tai puskia. Myös kengät on syytä olla maastoon sopivat, eikä sandaalit välttämättä ole sopivin valinta. Jos nurkissa sattuu pyörimään huomioliivit, voi ne vetäistä päälle CITO:on lähtiessä. Jos CITO on urbaanissa ympäristössä, niin näin tiellä liikkujat huomaavat sinut helposti. Samalla myös hyvä asia (eli roskien kerääminen) saa sopivasti huomioita jästien silmissä. Tiedä vaikka innostuisivat itsekin siivoamaan jonkun alueen.

Myös joistain työkaluista voi olla CITO:ssa hyötyä: lapio, harava ja roskanpoimin saattavat tulla tarpeeseen. Lapiolla voi olla hyvä ottaa pienempiä roskia (jos niitä on paljon) ja lapata jätesäkkiin. Roskanpoimijalla taas yksittäisten roskien poimiminen käy hieman mukavammin (kuva 2). Roskanpoimija ei paljoa maksa ja siitä on useasti hyötyä kätköillessäkin korkealla olevien purkkien tavoittelussa. Omat työkalut voi halutessaan merkata vaikkapa värillisellä teipillä tai sitten ihan kirjaamalla oman nimen ja puhelinnumeron niihin, jos pelkää että ne menevät siivouksen tuoksinassa sekaisin. Halutessaan auttaa CITO:n järjestäjää voi ottaa mukaan myös omat jätesäkit. Ne kun yleensä tuntuvat hupenevan vauhdilla, vaikka järjestäjä olisi varautunut CITO:on huolella.

Kuva 2 - Jos sattuu omistamaan roskanpoimijan on se hyvä ottaa CITO:on mukaan.
Kuva 2 – Jos sattuu omistamaan roskanpoimijan on se hyvä ottaa CITO:on mukaan.

Siivous käy työstä ja töitä paiskiessa voi jano tai nälkä yllättää. Niinpä ei välttämättä ole huono idea ottaa mukaan vesipullo ja jotain pientä evästä, jota on kiva napostella CITO:n jälkeen samalla kun tarkastelee juuri siivottua aluetta. Usein CITO:n lopussa myös kätköilijät kokoontuvat juttelemaan, kuten muissakin miiteissä. Jotta muut kätköilijät oppisivat yhdistämään oikeat kasvot nimimerkkiisi kannattaa laittaa nimilappu rintaan, jossa lukee kätköilijänimimerkkisi.

Tiivistelmänä vielä mitä CITO:on tulisi ottaa mukaan:

 • Hanskat
 • Nimilappu
 • Sään mukaiset vaatteet, joiden likaantumisella ei ole väliä
 • Hyvät kengät
 • Vesipullo ja eväät
 • Käsipyyhkeitä
 • Mahdollisesti:
  • Työkalut (lapio, harava, roskanpoimin, jne)
  • Jätesäkkejä
  • Huomioliivit

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.