Kätköjen kokoluokituksista

Lue päivitetty juttu tämän vanhentuneen sijasta

 

Kätkörasioita on vaikka minkä muotoisia ja kokoisia. Jotkut purkit sopivat paremmin kätkökäyttöön ja jotkut vähän huonommin. Tässä postauksessa perehdytään kätköjen kokoluokituksiin tarkemmin. Myöhemmin varmasti palaamme myös muihin kätköpurkin valintaan vaikuttaviin kriteereihin kuten vesitiiviyteen ja pakkasen kestävyyteen.

Kätkön kooksi voi piilotettaessa valita seuraavat vaihtoehdot: micro, small, regular, large, other ja not chosen. Seuraavassa perehdymme jokaiseen näistä pienimmästä suurimpaan ja lopulta päätyen sekalaiseen seurakuntaan.

Micro

Mikrokätkö on pienin kokoluokitus ja on tilavuudeltaan n. 1 dl tai pienempi. Tyypillisesti mikrokätköön ei mahdu vaihtotavaroita ja se sisältääkin vain lokikirjan ja kynän sekä mahdollisesti kätkötiedotteen. Usein mikrokätköt ovat myös liian pieniä matkalaisille. Tavallisin mikropurkki on filmipurkki. Kuvassa 1 on liuta erilaisia mikrokätköjä. Filmipurkin lisäksi kuvassa on kaksi melko yleistä bison-kapselia ja lisäksi Englannissa paljon käytetty suippeneva rasia. Myös PET-putkilo (kuva 2) eli limsapullon aihio on nykyisin melko suosittu mikrokätkörasia. PET-putkilon vahvuus on hyvä säänkestävyys.

Kuva 1 – Erilaisia mikrokätköjä.

Vuosien mittaan mikrokätköstä on tullut melkeinpä suosituin kätkökoko. Ehkäpä hieman turhankin suosittu. Mikrokätkö on varmasti tullut suosituksi, koska monenlaisia mikrorasioita, kuten pieniä peltiaskeja, lääkepurkkeja tai filmipurkkeja on helposti kaikilla saatavilla ja mikro on helppo piilottaa paikkaan kuin paikkaan. Kannattaa kuitenkin muistaa, että monesti iso kätköpurkki on löytäjälle mieluisampi, etenkin jos siellä on vaihtareita, joita mikrokätköön vain harvoin mahtuu.

Kuva 2 – PET-putkilosta on viime vuosina tullut suosittu mikrokätkörasia säänkestävyytensä vuoksi.

Onko nanokätkö micro?

Eräs poikkeustapaus on ns. nanokätköt (kuva 3 & 4). Nämä kooltaan noin 10 ml kätkörasiat ovat erittäin pieniä ja ovat tietysti alle 1 dl ohjeellisen mikrokätkön koon. Joskus nämä piilottaja merkkaakin kooltaan micro-kätköksi. Ehkä parempi kuitenkin olisi merkitä nano -kätköt other -kokoisiksi ja mainita kuvauksessa, että purkki on nano. Näin etsijä tietää mitä hakea, eikä turhaan kuikuile niitä tavanomaisia mikron piilotuspaikkoja. Monien toivelistalla on ollut, että Groundspeak lisäisi uuden kätkökoon nanoja varten, mutta vaikka asiaa on pyydetty vuosia, mitään ei ole vielä tapahtunut.

Kuva 3 – Nanokätkö on erittäin pieni, noin sormenpään kokoinen, kätkörasia.

Joskus puhutaan myös ns. nacro -kätköistä. Tällä tarkoitetaan purkkia joka on jotain nano- ja mikrokätkön välimaastossa olevaa. Esimerkiksi kuvan 1 suippeneva mikrokätkö saattaa joskus kulkea nimellä nacro.

Kuva 4 – Nanokätkön sisällä on pieni logiliuska. Pienen login nyhrääminen pakkasessa on hankalaa ja siksi nanot ovatkin monien inhokkeja.

Small

Small eli pieni on kokoluokka kätkörasioille desistä litraan asti. Small -kokoiseen kätköön (kuva 5) yleensä mahtuu pienet vaihtotavarat ja matkaajat sekä geokolikot. Lisäksi tietysti purkissa on logikirja ja kynä sekä kätkötiedote. Small -kokoinen kätkö on mikron ohella nykyisin kaikkein yleisin kätkökoko.

Kuva 5 – Muutaman desin vetoinen Curver-rasia on kelpo valinta small-kokoiseksi kätkörasiaksi.

Regular

Regular eli normaalikokoiset kätkörasiat ovat kooltaan litrasta 20:een litraan. Monesti tuo yläraja ajatellaan pienemmäksi ja esimerkiksi ämpäri on merkattu jo large -kokoiseksi. Ämpäri kuitenkin on vielä ihan regular -kokoinen kätkö. Suomessa kätkökoot ovat hieman painottuneet pienempään ja siksi monesti regular -kätkötkin ovat vain muutaman litran vetoisia. Amerikassa ja siellä päin regular -kätkörasiat kuitenkin ovat useimmiten isompia. Itsekin on tullut löydettyä amerikkalaisten piilottamia Regular -kätköjä ja niiden tyypillisin koko oli n. 5 litraa.

Kuva 6 – Regular -kätköön mahtuu kaikenkokoiset matkaajat ja vaihtotavaraa.

Normaaliin Regular-kätköön voisi ajatella mahtuvan vaikkapa kenkäparin. Joskin myös hieman pienemmät rasiat lasketaan tähän luokkaan. Kuitenkin Regular -kätköön tyypillisesti mahtuu jo jonkin verran vaihtotavaraa ja kaikenkokoiset matkalaiset – aivan suurimpia lukuunottamatta – mahtuvat regular -kätköön.

Large

Groundspeakin ohjenuorat määrittelevät Large -kokoisen kätkön viiden gallonan kokoiseksi. Tuo on reilu 18 litraa. Ilmeisesti gallona on suomalaisille hieman tuntemattomampi mitta ja kun guidelinesit mainitsevat largen olevan 5 gallonan ämpärin kokoinen on Suomeen rantautunut vain tuo, että ämpäri on large-koon kätkö. Näin ei kuitenkaan ole ellei tosiaan kyseessä ole tavallista ämpäriä (n. 8-10 l) isompi saavi.

Kuva 7 – Normaali ämpäri ei vielä ole large-kokoinen kätkörasia, vaikka niin yleisesti kuvitellaan.

Large -kokoisiin kätköihin siis mahtuu jo kaikenlaiset matkaajat ja vaihtotavarat. Isoimpiin Large-kätköihin mahtuu myös kätköilijä itse sisälle. Eli ylärajaa Large-koolla ei ole. Large-koon kätköt ovat melko harvinaisia, koska isoa purkkia on yleensä hankala piilottaa. Valitettavasti postaukseen ei löytynyt kuvaa (jonka julkaisemiseen olisi oikeudet) Large -kätköstä. Googlen kuvahaulla kuitenkin löytää esimerkkejä tästäkin kätkökoosta.

Other

Other eli muu kätkökokoon tipahtavatkin sitten kaikki muut kätköt. Yleensä nano merkataan other -koolla. Jotkut myös merkkaavat other -kokoisiksi kätköt, joissa löydettävä objekti voi olla iso, mutta itse kätkörasian koko pieni. Tällaisia ovat esimerkiksi kiveen poratut kätköt tai tekokivet, yms. Monesti Other-koon kätköstä on hyvä antaa lisätietoja kätkökuvauksessa, jotta etsijä tietää mitä hakea. Myös magneettilevy usein merkitään other-kokoiseksi koska sillä ei ole varsinaista tilavuutta miltei ollenkaan.

Kuva 8 – Erikoisia kätköjä. Feikkikivi yleensä merkataan mikroksi, koska sen sisällä on usein bison-kapseli. Sen sijaan kotilon sisään sijoitettu nano-kätkö on other-kokoinen.

Not Chosen

Ennen kevättä 2014 kätkökoko voitiin jättää valitsematta kätkökuvauksen luonnin yhteydessä. Näin kätkön kooksi tuli Not chosen eli ei valittu. Nykyisin tätä vaihtoehtoa ei enää ole mahdollista käyttää uusissa kätköissä, mutta tietenkin aiemmin piilotetuissa kätköissä tämä voi tulla edelleen vastaan.

Yleisesti ottaen tässä vaihtoehdossa ei ollut kovasti järkeä, mutta tällä tavoin tietenkin kätkönomistaja saattoi koittaa (keinotekoisesti) vaikeuttaa kätkön löytämistä, koska etsijä ei tiedä minkä kokoista purkkia pitäisi etsiä.

Miten määritän kätkörasiani koon?

Kätkörasian koko on tietysti monesti kokeneemmalle kätköilijälle todella helppo määrittää, kun vastaan on tullut jos jonkin näköistä purkkia ja silmä on kehittynyt sen verran, että osaa sanoa minkä kokoinen kätkö on. Aloittelijalle kätkökoon valinta kuitenkin voi tuottaa harmaita hiuksia. Mikäli ei tiedä mikä aiotun kätkörasian tilavuus on, kannattaa tarkistaa löytyykö tilavuusmerkintä rasian pohjasta. Monissa pakastusrasioissa se sieltä löytyy (kuva 9).

Kuva 9 – Monesti rasian pohjasta löytyy merkintä siitä, minkä kokoinen rasia on.

Jos merkintää ei kuitenkaan löydy, on koko helppo tarkistaa. Konkarikätköilijä Harjus monesti väärin kokoluokitellulla kätköllä on todennut, että “tuohon kun litran kaataa niin yli lorisee.”. Vaikka tämä tietysti on huumoria, niin tuolla tavoin kätkön koko on helppo tarkistaa. Eli vettä mitta-astiaan ja kaataa purkkiin kunnes purkki on täynnä. Tämän jälkeen on helppo katsoa paljonko mitta-astiaan jäi vettä ja tehdä pieni laskutoimitus rasian tilavuuden selville saamiseksi. Kuvissa 10-12 testataan erään purkin tilavuus. Vettä mitta-astiaan jäi n. 4 dl eli purkin koko oli 6 dl eli small.

Lisätietoja kätköjen kokoluokituksista

Kätköjen kokoluokituksista on keskusteltu myös geocache.fi:n foorumeilla. Lisäksi lisätietoa löytyy myös Geocaching.comin knowledge bookseista.

0 comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.