Muutoksia reittipisteiden merkintään mysteeri/multi/wherigo/yms. kätköissä

Geocaching.com ja Groundspeak ovat päivittäneet ohjeita kätköjen reittipisteiden (engl. waypoint) merkinnästä. Muutos koskee kätkötyyppejä, joissa käytetään Final location -reittipisteitä eli käytännössä muutos vaikuttaa multikätköihin, lodjuihin, mysteeri- ja Wherigo-kätköihin. Muutos koskee takautuvasti myös jo julkaistuja kätköjä ja vaatii toimenpiteitä kyseisiä kätkötyyppejä piilottaneilta kätköilijöiltä. Lisäksi ohjeistus pitää ottaa huomioon uusia kätköjä piilotettaessa.

Jatkossa moniosaisen kätkön (yllä mainitut kätkötyypit) alkupisteellä eli kätkökuvauksessa annetut koordinaatit täytyy aina olla reittipisteenä kuvauksessa. Tämän reittipisteen tyyppi indikoi, onko alkupisteellä jotain kätkön piilottajan paikalle viemää vai onko kyseessä laskutehtävä tai vastaava. Reittipisteet lisätään seuraavan ohjeistuksen mukaisesti:

Jos

  • alkupisteellä on purkki, koordinaattilaatta tai jotain muuta tekijän paikalle viemää
    • => Alkupisteeksi lisätään “Stages of Multicache” -tyyppinen reittipiste. Reittipisteen kuvaukseen voi lisätä lisätietoja alkupisteen toteutuksesta. Esimerkiksi, “filmipurkki sillankaiteessa” tai “koordinaattilaatta magneetilla kiinni räystäässä”.
  • alkupisteellä suoritetaan laskutehtävä tai vastaava tiedonhaku
    • =>Alkupisteeksi lisätään “Question to Answer” -tyyppinen reittipiste.
  • alkupisteellä ei ole mitään, eikä siellä tarvitse etsijän käydä (esim. mysteerin boguspiste)
    • => Alkupisteeksi lisätään “Reference point” -tyyppinen reittipiste.

Kuten aiemminkin, lopullisen kätköpurkin paikka merkitään Final location -reittipisteellä ja kätkön muut mahdolliset välipisteet merkitään kuten ennenkin joko “Question to Answer” tai “Stages of Multicache” -reittipisteitä käyttäen saman ohjeen mukaisesti kuten nyt kätkön alkupistekin. Eli käytännössä ainoa muuttunut asia on kätkön alkupisteen merkitseminen ja tämä muutos siis koskee myös jo olemassa olevia kätköjä.

Vaikka tämä kuulostaa ehkä hieman uskomattomalta, että jo julkaistuihin kätköihin täytyy tehdä muutoksia, ei kyse ole varhaisesta aprillipilasta. Tämä tietysti aiheuttaa paljon vaivaa useita mysteeri-, multi- tai muita moniosaisia kätköjä piilottaneilta kätköilijöiltä. Muutos varmasti työllistää myös kätkötarkastajia ja Suomen kätkötarkastajat toivovatkin, että kätköjen piilottajat omatoimisesti päivittäisivät vanhat kätkönsä uuden ohjeistuksen mukaiseksi. Tarkastajat auttavat asiassa tarvittaessa.

Muutoksen taustalla on pyrkimys nopeuttaa kätkön tarkastusprosessia ja mahdollistaa geocaching.comiin kartan, josta näkee kätköjen saturaatioalueet (kuva 1). Tämä kartta on uusi lisäys ja toimii piilottajan apuvälineenä vapaata kätköpaikkaa kartoittaessa. Tietenkään kartta ei ole täydellinen ja siitä puuttuvat mysteerien ja multien, yms. väli- ja loppupisteet, joten kovin hyödyllisesti uudistuksesta ei ole kyse.

Kuva 1 - Kartta, josta voi tarkastella mahdollisia kätkön paikkoja saturaatiorajojen rajoissa.
Kuva 1 – Kartta, josta voi tarkastella mahdollisia kätkön paikkoja saturaatiorajojen rajoissa.

Kätkön reittipisteitä pääsee lisäämään ja muokkaamaan kuvauksen Waypoints -linkin kautta, jolloin aukeaa kuvan 2 mukainen näkymä. Voit lisätä waypointin joko valitsemalla sopivan reittipisteen tyypin ja täyttämällä tarvittavat kentät. Toinen vaihtoehto on valita kohdasta “Quick Entry” (kuva 2) linkki 1, joka luo automaattisesti Stage 1 -reittipisteen kätkölle. Quick Entryä käyttämällä reittipisteelle ei tarvitse itse keksiä Lookup code:a tai Prefix code:a. Jos täytät kentät käsin, hyviä vaihtoehtoja Lookup codelle kätkön ensimmäisen reittipisteen tapauksessa ovat esim. “Stage 1” ja Prefix Codelle esim. “S1”.

Reittipisteen voi piilottaa valitsemalla “Hide this waypoint from view except by the owner or administrator”. Näin kannattaakin tehdä näiden uusien alkupistettä merkkaavien reittipisteiden tapauksessa. Tällöin reittipiste ei häiritse kätköllä vierailevia turhaan, vaan sen näkevät vain kätkötarkastajat ja piilottaja itse.

Waypointin lisääminen
Kuva 2 – Waypointin lisääminen kätkökuvaukseen

0 comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.