Testissä: Vedenkestävät logipaperit – osa 2

Heti edellisen Vedenkestävä kopiopaperi -testin jälkeen saimme tietää, että Kiven alla -verkkokaupan valikoimiin saapuu uutta vedenkestävää Pretex -kopiopaperia. Ystävällisesti saimme Kiven Alla -kaupalta tätä uutuutta pienen palan testiimme. Tämä uusi vedenkestävä paperi on hieman painavampaa (120 g / A4) kuin viimeksi testaamamme Rite in the Rain paperi (75 g / A4). Pretexin kerrotaan soveltuvan paikkoihin, joihin tavallinen paperi ei ole riittävän kestävä eli paperin pitäisi kestää myös kastuneena. Pretex on valmistettu valikoidusta sellusta ja synteettisistä polyamidi- ja polyesterikuiduista. Lisäksi Pretex -paperi on kyllästetty aineella, josta ei tarkempia tietoja ole kerrottu. Tämä uusi tuttavuus vaatii tietenkin testaamista.

Päätimme ottaa testiin mukaan myös kotikutoiset vedenkestävät logipaperit, joita jo ehdittiinkin toivoa testattavan. Tällä kertaa mukaan tästä kategoriasta valikoitui valkaistu leivinpaperi ja voipaperi. Vertailukohdaksi otimme viimeksi arvioidun ja testissä hyvin pärjänneen Rite in the Rain -paperin. Kuvassa 1 näemme paperit testin alkupuolella.

Kuva 1 - Testatut paperit vasemmalta oikealle: Ritr, Pretex, leivinpaperi, voipaperi.
Kuva 1 – Testatut paperit vasemmalta oikealle: Ritr, Pretex, leivinpaperi, voipaperi.

Koejärjestely

Koejärjestely oli pääpiirteittäin sama kuin edellisellä kerralla. Koska saimme vain pienen palan Pretex -paperia testiin, emme voineet testata tulostusjälkeä tuolle paperille. Tällä kertaa lisäsimme kynävalikoimaan ns. avaruuskynän (engl. Space pen), joka myös Ritr-kynänä tunnetaan. Eli jokaiseen paperiin koitimme kirjoittaa paperin ollessa sekä kuiva että märkä seuraavilla kynillä: lyijykynä, kuulakärkikynä, mustekynä, permanent -tussi, Ritr-kynä (kuva 2). Kirjoittamisen jälkeen upotimme paperit veteen, jotta näkisimme miten paperi säilyttää tekstin. Tällä kertaa annoimme paperien vettyä kunnolla, jonka jälkeen kirjoitimme jokaiseen eri kynillä.

Kuva 2 - Tässä testissä käyttämämme kynät ylhäältä alas: Lyijykynä, kuulakärkikynä, mustekynä (punainen), permanent -tussi ja Ritr-kynä.
Kuva 2 – Tässä testissä käyttämämme kynät ylhäältä alas: Lyijykynä, kuulakärkikynä, mustekynä (punainen), permanent -tussi ja Ritr-kynä.

Tulokset

Testi on nähtävissä alla olevalta videolta.

Kuten kuvasta 1 ja videosta näemme ovat kotikutoiset paperit selvästi erivärisiä kaupallisiin vastineisiinsa verrattuna. Seuraavaksi käymme tulokset paperi kerrallaan yksityiskohtaisesti läpi.

Pretex

Pretex -paperi tuntuu käteen todella jämäkältä, jopa hieman jämäkämmältä kuin Ritr -paperi. Siinä missä Ritr -paperin pinta tuntuu sileältä ja aavistuksen muoviselta on Pretex enemmän paksun tavallisen paperin tuntuinen ja pinta on selkeästi karheampi. Kirjoitusjälki kuivaan paperiin on kaikilla viidellä kynällä hyvää.

Kastuttuaan Pretex -paperi imee vettä itseensä selkeästi enemmän kuin Ritr. Kuvassa kolme näemme Ritr -paperin ja Pretex -paperin kasteltuina rinnakkain. Siinä missä Ritr -paperi selkeästi hylkii vettä ja vesi pisaroituu paperin pinnalle, niin Pretex imee veden itseensä ja silmin nähden kastuu läpikotaisin. Esimerkiksi kuvassa 3 vasemalla alhaalla (Ritr) näemme vesipisaran paperin pinnalle. Lisäksi punaisen täytekynän värjäämä vesi ei imeydy paperiin vaan pysyy paperin pinnalla. Kun taas oikealla Pretex -paperi imee liuenneen täytekynän värjäämän veden itseensä. Muutenkaan veden pisaroitumista paperin pinnalle ei ole havaittavissa.

Kuva 3 - Vasemmalla Ritr-paperi ja oikealla Pretex -paperi
Kuva 3 – Vasemmalla Ritr-paperi ja oikealla Pretex -paperi

Täytekynän jälki leviää Pretex -paperissa, koska paperi kostuu. Ritr -paperissa täytekynän jälki vain liukenee pois, mutta alkuperäinen kuivaan paperiin kirjoitettu jälki ei muutu suttuiseksi. Märkään Pretex-paperiin kirjoittaminen onnistuu ongelmitta, eikä paperi repeä. Se onkin paperin vahvuus, että märkänäkin paperi tuntuu erittäin jämäkältä, eikä pelkoa login muusaantumisesta tai repeämisestä käytännössä ole. Kaikki kokeilemamme kynät onnistuvat kirjoittamaan märkään Pretex -paperiin kelvollista jälkeä. Ainoastaan täytekynä hieman leviää, muttei sekään pahasti.

Rullautuvuusominaisuudet Pretex -paperilla on hyvin pitkälle samankaltaiset kuin Ritr -paperilla. Paperia on ehkä aavistuksen hankalampi saadaa tiiviille rullalle kuin Ritr -paperia, koska se on hieman jämäkämpää kuin Ritr. Kun logirullan avaa niin Pretex – kuten Ritrkin – jäävät mutkalle. Niinpä onkin helppo kuvitella miltä molemmat paperit näyttäisivät micro-purkin logirullana: Järkyttävä viuhka, jota saa tovin suoristella, että jokaisen liuskan saa asettumaan takaisin rullalle.

Pretex testin jälkeen
Kuva 5 – Pretex-paperi kuivatettuna testin jälkeen. Kaikista kirjoituksista saa helposti selvää.
Ritr -paperi testin jälkeen.
Kuva 4 – Ritr-paperi kuivatettuna testin jälkeen.

Pakastustesti paljastaa kuinka kastunut Pretex -paperi oikeastaan onkaan. Oltuaan kaksi tuntia -18°C pakkasessa logirulla ei tahdo aueta helposti, koska jokainen rullan kierros on jäätynyt kiinni sisempiin kierroksiin. Rullan avaamiseksi joutuu vähän näkemään vaivaa. Huomattavaa kuitenkin on, ettei logirulla repeä tai paperin pinta jää kiinni. Käyttämällä voimaa paperi aukeaa siististi ja pysyy ehjänä.

Kuvassa 5 näemme vielä testin jälkeen kuivatetun Pretex -paperin ja kuvassa 4 vertailun vuoksi Ritr-paperi.

Leivinpaperi

Kaikki tietävät miltä leivinpaperi tuntuu ja näyttää, joten emme kuvaile paperia tässä sen tarkemmin. Paperi kestää taittelua, mutta repeää helposti jos paperia yrittää repiä. Paperi on hieman läpikuultavaa, mikä hankaloittaa paperin käyttöä logikirjana, koska lyijykynän jäljestä on hankala saada selvää.

Kuivana paperille on helppo kirjoittaa, eikä paperi tunnu siltä, että se hajoaisi kovin helposti. Lyijykynän jälki paperille on aika haaleaa, mutta siitä saa selvää. Sen sijaan kuulakärkikynällä paperille kirjoittaminen ei onnistu ja paperille tartuu väriä vain siellä täällä. Mustetäytekynä tarttuu melko hyvin, joskin jäljessä on toivomisen varaa. Hieman yllättäen Ritr-kynä ei tartu leivinpaperiin ollenkaan.

Leivinpaperi sen sijaan hylkii hyvin vettä. Kuten kuvasta 6 näemme vesi muodostuu pisaroiksi paperin pinnalle kuten Ritr-paperissakin, eikä paperi ime vettä itseensä vaikka kuvassa 6 paperin allakin on vettä.

Kuva 6 - Vasemmalla leivinpaperi ja oikealla voipaperi.
Kuva 6 – Vasemmalla leivinpaperi ja oikealla voipaperi.

Rullaustestistä leivinpaperi selviää kunnialla: Paperi ei repeä eikä muitakaan ongelmia ilmene. Myös pakastettuna (videossa viimeinen auki rullattava paperi) leivinpaperi rullautuu nätisti auki eikä ole tarttunut itseensä ollenkaan. Kuvassa 7 näemme leivinpaperin kuivattuna testin jälkeen. Kuten kuvasta näkyy ei lopputulos kuitenkaan ole kovin häävi. Lyijykynän, kuulakärkikynän ja avaruuskynän jälki on hädin tuskin luettavissa. Mustetäytekynä on levinnyt ja rullaustestissä sotkenut muutkin logimerkinnät. Vain Permanent-tussin jälki on selvinnyt erittäin luettavana kaikkien testien läpi.

Leivinpaperi testin jälkeen
Kuva 7 – Leivinpaperi testin jälkeen. Tulos ei ole kovin mairitteleva tämän paperin kannalta.

Voipaperi

Kuva 8 - Voipaperi kirjoitustestin jälkeen.
Kuva 8 – Voipaperi kirjoitustestin jälkeen.

Voipaperi on toinen jokaisesta (tai ainakin melkein jokaisesta) kotitaloudesta löytyvä vaihtoehto logipaperiksi. Ominaisuudetkin ovat varmasti tuttuja kaikille. Kuten leivinpaperikin, on voipaperi hieman läpikuultavaa ja siksi kirjoitusjäljestä on hieman hankalampi saada selvää. Kuvassa 8 on nähtävissä eri kynien kirjoitusjälki kuivaan voipaperiin. Jälki on kaikilla kynillä huomattavasti parempaa kuin leivinpaperiin, mutta jää jälkeen silti tavallisesta tai vedenkestävästä kopiopaperista. Lyijykynän jäljestä on hieman hankala saada selvää, joskin katsomalla lähemmin se on ihan luettavaa.

Kuten kuvasta 6 ja videosta nähdään, vettyy voipaperi huomattavasti enemmän kuin leivinpaperi. Paperi ei hylji vettä ja pisaroitumisefektiä ei tapahdu. Vaikka paperi kastuu, se tuntuu varsin samalta kuin kuivana eikä muutu hauraaksi kuten tavallinen kopiopaperi. Paperin kastuttua eri kynien jäljet pysyvät paperissa varsin hyvin luettavina. Poikkeuksen tekee kuitenkin mustetäytekynä joka leviää huomattavasti. Märälle paperille kirjoitettu mustetäytekynän jälki ei kuitenkaan pahasti leviä. Rullaustestissä täytekynän jälki sotkee muita merkintöjä. Tämä saattaa kertoa kyllä enemmän mustetäytekynän sopivuudesta kätköjen loggaamiseen kuin voipaperista, koska kaikissa testeissä tämä kynä tyyppi on tuottanut ongelmia.

Pakastuksen jälkeen paperi rullautuu nätisti auki kuten Ritr-paperikin. Kaikkien testien jälkeen lähes kaikki merkinnät ovat vielä luettavissa (kuva 9). Kuitenkin märälle voipaperile kirjoitettu lyijykynän jälki on jostain syystä melkein kokonaan kadonnut ja on luettavissa vain vaivoin. Tämä onkin paperin suurin ongelma: lyijykynän sävy on niin lähellä paperin sävyä, että jos jälki katoaa edes hieman, merkintää on hankala lukea. Vain tyhjä kohta logissa paljastaa, että siinä pitäisi olla tekstiä. Täytekynän merkinnät ovat luettavissa, mutta selkeästi haalenneet. Muut merkinnät ovat melko hyvin luettavissa, joskin märälle paperille kirjoitettu kuulakärkikynän jälki on vaikeaselkoista.

Voipaperi testin jälkeen
Kuva 9 – Voipaperi kaikkien testien jälkeen. Eri kynien jälki on melko hyvin luettavaa. Lyijykynän jälki on ehkä eniten kadonnut

Kaikkien testien jälkeen voipaperi on joukon ruttuisin. Leivinpaperikin muuttui hieman ruttuiseksi, mutta ei lähellekään niin pahasti kuin voipaperi. Ruttuisuus nyt sinänsä ei mitään haittaa, koska sillä ei ole vaikutusta paperin kestävyyteen tai muihin ominaisuuksiin. Testien jälkeenkin voipaperi on hyvin kestävän oloista ja siihen tartuu hyvä jälki erikynillä, joskin lyijykynän jälki on entistä haljumpi. Voipaperi, kuten leivinpaperi, ei  auki rullaamisen jälkeen kipristy rullalle, joten ongelmia ei tule vaikka logissa olisi useampikin sivu voipaperia. Vaikkei voipaperi pärjää kaupallisille kilpailijoilleen kaikissa testeissä on se ihan varteenotettava vaihtoehto kotitekoisen logikirjan raaka-aineeksi.

Hinnat

Kotikutoisten paperien ja kaupallisten hintavertailu ei ole ihan suoraviivaista, koska Ritr- ja Pretex -paperit myydään A4:sina ja leivinpaperi ja voipaperi rullina tai arkkeina. Siksipä olemme muuntaneet leivinpaperin ja voipaperin hinnat vastaamaan suurin piirtein A4:sia. Leivinpaperipaketin (arkkeina) hinta on 1.35 eur ja paketista löytyy 24 kpl 38×42 cm arkkeja. Voipaperin hinta puolestaan on 1.85 eur ja voipaperi rullassa on 20 metriä 37 cm leveää paperia. Taulukosta 1 näemme eri paperien hinnan per A4.

Taulukko 1 – Eri paperien hinnat

Paperi Hinta per A4
Ritr -kopiopaperi 25 kpl 0,676 eur (Kiven Alla)
Ritr -kopiopaperi 200 kpl 0,295 eur (Kiven Alla)
Pretex -kopiopaperi 0,35 eur (Kiven Alla)
Leivinpaperi 0,02 eur
Voipaperi 0,016 eur

Kotikutoisten logipaperien hinnat ovat siis selkeästi halvempia kuin kaupallisten vedenkestävien logipaperien. Viime testin jälkeen Kiven alla -verkkokauppa on pudottanut 200 kpl Ritr-paperin pakkauksen hintaa roimasti ja se onkin nyt kolmikon halvin. Pretex on arkkihinnaltaan toiseksi halvin. Pretexin 10 kappaleen myyntipakkaus on kooltaan näppärä, jos haluaa tulostaa muutaman kätkötiedotteen tai askarrella pienen logivihkon. 25 kappaleen Ritr -pakkaus on suhteessa kallein ja harvalla on tarvetta 200 arkille. Suurkuluttajalle Ritr on siis edelleen paras valinta, mutta pienempää määrä tarvitsevalle Pretex -paperi antaa hyvän vaihtoehdon.

Kotikutoiset paperit ovat hinnaltaan houkuttelevia, mutta eivät ominaisuuksiltaan vastaa kaupallisia vedenkestäviä papereita. Kotikutoisista papereista varsinkin voipaperi tuntuisi lyhyen testin jälkeen toimivalta vaihtoehdolta. Mikäli sinulla on kokemuksia näiden käyttämisestä oikeina logikirjoina, niin kirjoita ihmeessä kommenttisi tähän kirjoitukseen.

Yhteenveto

Tässä lyhyt yhteenveto kaikista kolmesta uudesta paperista plussineen ja miinuksineen. Ritr:n arvion voi lukea täältä.

Pretex

+ Kestää hyvin, eikä repeä tai muhjuunnu.
+ Toimii märkänäkin hyvin ja siihen pystyy kirjoittamaan märkänä lähes kaikilla kynillä
+ Kätevä 10 kappaleen pakkaus saatavilla kohtuulliseen hintaan.
– Kastuu läpikotaisin
– Kastuttuaan ja jäädyttyään ei rullaudu auki kunnolla
– Ei suoristu kunnolla, kun paperi on kerran rullattu.

Leivinpaperi

+ Hylkii vettä kuten Ritr.
+ Löytyy joka kotitaloudesta valmiina.
+ Halpa.
– Kuulakärkikynä ja ritr-kynä ei tartu kuivanakaan. Mustetäytekynän jäljessä toivomisen varaa.
– Kaikkien testien jälkeen vain permanent-tussin jälki oli luettavaa. Leivinpaperi sopiikin siis parhaiten permanent-tussin kaveriksi kätköpurkkiin.
– Paperin väri on hailu, vaikeuttaa login lukemista. Lyijykynän jälki hankala lukea.

Voipaperi

+ Halpa
+ Vaikkei hylji vettä niin ei kastu pahasti, eikä muhjuunnu käytössä. Kestää rullaamista ja pakastamista hyvin.
+ Melkein kaikkien kynien jälki oli luettavissa testin jälkeen. Vain täytekynä oli levinnyt ja lyijykynän jälki hieman hankala lukea.
– Rypistyy ja ruttaantuu kastuttuaan käytössä.
– Paperin väri sellainen, ettei lyijykynän jälki näy kunnolla.

Kuvassa 10 on vielä vertailun vuoksi kaikki paperit testin jälkeen rinnakkain. Pretex siis tarjoaa hyvän vaihtoehdon Ritr-paperille, joskin jää vedenhylkimisominaisuuksissa hieman jälkeen. Testatuista kotikutoisista papereista voipaperi oli parempi. Varmasti taas palaamme aiheeseen kun lisää sopivia kotikutoisia kandidaatteja ilmaantuu tai jos saamme uusia kaupallisia tuotteita testiin.

Kuva 10 - Kaikki paperit testin jälkeen. Vasemmalta: Leivinpaperi, voipaperi, Pretex, Ritr
Kuva 10 – Kaikki paperit testin jälkeen. Vasemmalta: Leivinpaperi, voipaperi, Pretex, Ritr

0 comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.