Haastattelussa uudet kätkötarkastajat

Jokin aika sitten Suomessa aloitti peräti kolme uutta kätkötarkastajaa. Oli aika osuva sattuma, kun juuri ennen tuota aprillasimme lukijoita, että kätkötarkastajat ryhtyvät tarkistamaan myös kätköllä vierailijoiden nimet kätköjen logivihkoista. Lähestyimme uusia kätkötarkastajia geocaching.com viestikeskuksen välityksellä kysyen saisiko heiltä kenties haastattelua. Ystävällisesti he suostuivat haastatteluun, joten tässä se tulee. Kysyimme kaikilta kolmelta kätkötarkastajalta samat kuusi kysymystä.

Leonardo AI tekoälyn näkemys kolmesta uudesta suomalaisesta kätkötarkastajasta.

Aiemmissa kätkötarkastajien haastatteluissa on käynyt ilmi, että uudelle kätkötarkastajalle tulee mystinen puhelu, jossa henkilöä pyydetään kätkötarkastajaksi. Kysytäänpä siis alkuun pitääkö tämä paikkaansa eli miten sait kutsun kätkötarkastajaksi?

Circine Kutsuhan tuli puhelinsoitolla aprillipäivänä. Aamulla oli tullut luettua blogista aprillaus tarkastajien kasvaneesta työmäärästä. Myöhemmin päivällä tuli puhelinsoitto, joka alkoi tähän samaan aprillipilaan nojaten. Melkoinen epäilys siinä nousi, että nyt on päätetty pilaa jatkaa vielä pidemmälle. Lopulta sitten alkoi vähän epäilyt hälvetä, ehkäpä se soittaja (Vulpes_ignis) olikin tosissaan.

Descarted: Kätkötarkastaja Thymallus Thymallus soitti huhtikuun alussa ja kysyi haluaisinko lähteä tarkastajaksi. Hetki oli hieman hämmentävä ja puhelukin jokseenkin sekava, koska pieni aprillauksen maku siinä oli ilmoilla. Niinpä vastasin, että harkitsen asiaa, koska arvelin, että tarkastajan työhön kuluu jonkin verrankin aikaa. Seuraavana päivänä soitin takaisin ja sanoin, että lähden mukaan hommaan.

LemmusLemmusFin Puhelimeni soi aprillipäivänä. Olin juuri lukenut aprillipilakeskustelua Suomen geokätköilijöiden Facebook-ryhmästä.

Entä mikä oli ensimmäinen ajatuksesi kätkötarkastajaksi ryhtymisestä?

Circine Ensimmäisenä oli tottakai kovin otettu olo, hienoa kun tälläinen tilaisuus suodaan. Aivan puskista kutsu kuitenkin saapui!

Descarted No kuten sanoin, mietin kuinka paljon aikaa se vaatii. Arki on aika kiireistä jo muutenkin ja kätköilylle on jäänyt hieman vähemmän aikaa viime aikoina. Mutta kyllä heti toisena ajatuksena oli, että onpas siistiä ja etuoikeutettua jos pääsisi tarkastajaksi, koska se toisi selkeästi taas jotakin uutta kätköilyyn.

LemmusLemmusFin Että tämä on jatkumo samalle aprillipilalle ja nykyiset tarkastajat soittelevat tuntemilleen kätköilijöille pilapuheluita. Ja jatkoajatuksena, että miten muka minä olisin juuri sopiva tähän hommaan.

Kuulostaa siltä, että alkuun ajatukset oli koko triolla aika hämmentyneet. No miltä tuntuu nyt, kun tarkastajan uraa on muutama viikko takana?

Circine Edelleen tuntuu erittäin hyvältä, mutta opeteltavaa on kyllä ollut paljon enemmän kun luulin. Onneksi kokeneet tarkastajat ovat olleet hienona tukena tässä opettelussa!

Descarted Aika hyvältä tuntuu. Paljon on ollut ja on opeteltavaa vieläkin.

LemmusLemmusFIN Alkutietotulvan jälkeen on osannut jo hieman nauttia. Alkuun tiedon määärä olikin aika valtaisa, mutta onneksi sitä on pystynyt omaksumaan ja aina löytyy uutta opittavaa.

No miten alku on sujunut? Onko ollut joitakin vaikeita juttuja?

Circine Kyllähän ne tavalliset petit kuusen oksallakin tuntui aluksi vaikealta. Aina sellainen tunne, että tulikohan nyt kaikki kohdat tarkastettua. Hyvin on kuitenkin lähtenyt käyntiin. Julkaisutahti on toki edelleen melko verkkaista, ettei sitten tulisi vääriä julkaisuja pukattua ulos. Haastekätköt on kyllä ehdottomasti vaikeimpia, niissä on niin paljon eri asioita mitä pitää muistaa tarkastaa, eikä kaikkeen löydy yksiselitteisiä ohjeitakaan.

Descarted hyvin on lähtenyt liikkeelle. Olen jo julkaissut yli 100 kätköä ja yllättänyt itsenikin tuolla. Aiemmin sitä ajatteli kätkön piilottamista vain omasta näkövinkkelistä ja omien kätköjen kohdalla on ollut helppo arvioida mikä on ok ja mikä ei. Muut kätköilijät piilottavat kovin erilaisia kätköjä (ja hyvä niin!) mutta välillä on hankala arvioida mikä on sallittua ja mikä ei ohjenuorien puitteissa. Myös haastekätköjen arviointi tuntuu olevan kinkkistä puuhaa.

LemmusLemmusFIN Alku on mennyt tietysti paljon uutta opetellessa ja vaikeita juttuja ei ainakaan vielä ole tullut vastaan.

Entä miten luulette kätkötarkastajuuden vaikuttavan teidän omaan kätköilyyn?

Circine Tuskinpa tällä suurta vaikutusta on omaan harrastamiseen. Toki se jotain pieniä rajoitteita asettaa, mutta niillä ei omaan harrastamisen tyyliin ole vaikutusta.

Descarted Tiesin jo etukäteen toki, ettei tarkastajan ole syytä käydä hakemassa FTF:iä kätköistä, mutta se ei ole ollut itselle tärkeä osa kätköilyä, joten se ei vaikuta asiaan. Itse ajattelin, että vähentääkö tämä kätköilyä, kun pitää käyttää aikaa kätköjen tarkastamiseen niiden etsimisen sijasta. Tällä hetkellä kyllä vaikuttaa siltä, että on käynyt päin vastoin ja kätkötarkastajuus on lisännyt kätköilyintoa entisestään ja kätköillä on tullut käytyä enemmän.

LemmusLemmusFIN toki nopeat lähdöt jäävät nyt historiaan. Tietysti tulee varmasti juteltua kätköilystä paljon yleisemmällä tasolla jatkossa.

Entä onko jokin asia yllättänyt kätkötarkastamisessa tai tarkastajuudessa? Jos niin mikä?

Circine Eniten on yllättänyt, kuinka paljon noita sääntöjä on vaikka jo luuli ne osaavansa aivan kannesta kanteen ulkomuistista 😂

Descarted Minua on yllättänyt tapa, miten Suomen kätkötarkastajat toimivat. Olin ajatellut aiemmin, että homma on yksilötyötä, mutta sehän on tiimityötä isolta osin ja tiimi tuntuu todella tiiviiltä ja toimivalta. Koko ajan keskustellaan miten ohjenuoria tulkitaan ja minkälaiset kätköt on ok ja mitkä ei. Ja tämä on vain hyvä asia, koska tämä takaa tasapuolisuuden tarkastusprosessissa. Myös tarvittavan tiedon määrä on yllättänyt. Vaikka koin, että tunnen geocaching.comin ohjenuorat melko hyvin, niin tulkintoja vaativien kätköjen määrä on verrattain suuri ja todella paljon joutuu pohtimaan mikä on ok ja mikä ei.

LemmusLemmusFIN ehkäpä se suuri taustatiedon määrä, joka tarkastajalla täytyy olla. Lisäksi se, että osa kätköttäjistä ei ole juurikaan perehtynyt kätkön piilottamiseen millään lailla, vaan alusta alkaen on ryhdyttävä opastamaan. Ja toinen asia mikä hieman on yllätyksenä tullut on se, että “geoyhteisössä” ei ole juurikaan ollut puhetta uusien tarkastajien nimistä, vaikka varmaankin useaa tuokin asia kiinnostaa 😀

Tosiaan uusien kätkötarkastajien identiteetti ei ole vielä tiedossa. Yleensä kuitenkin uudet tarkastajat ovat “tulleet kaapista” jonkin ajan päästä, joten eiköhän näiden kolmen uuden tarkastajankin identiteetti vielä selviä. Kiitokset haastattelusta.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.