Testissä: Jasb vedenkestävä logivihko

Blogissa on testattu melkoinen määrä erilaisia vedenkestäviä logipapereita. Toisaalta onhan lokivihkot kulutustavaraa ja laadukkaalla logivihkosta pystyy parantamaan kätköllä vierailijoiden kokemusta, vaikka vesi olisi näin keväänkorvalla päässyt purkkiin sisään. Tällä kertaa testasimme viimeisen vuoden aikana suosioon nousseen kiinankaupan Temun valikoimista löytyvän edullisen lehtiön. Kyseessä on siis Jasb vedenkestävä vihko. Kyseistä vihkoa on saatavissa kyllä muistakin kiinakaupoista. Aiemmin tässä blogissa olemme testanneet mm. seuraavat paperit

Jasb – jokasään vihko

Vihkon kannessa on tuotteen merkiksi ilmoitettu Jasb. Tilasin kaksi vihkoa samalla kertaa Temusta ja hintaa kahdelle vihkolle tuli 4,67€. Toki piti tilata muutakin krääsää, jotta minimitilauksen 10€:n summa tuli täyteen. Yhden vihon hinnaksi tuli siis 2,34 €. Jos tilaisia viisi saisi, yhden 2,20€ kappalehintaan.

Lehtiössä on muovipintaiset kestävän tuntuiset keltaiset kannet ja 48 sivua. Lehtiön koko on 7.6cm x 12.7cm, joten kaikkein pienimpiin kätköihin se ei sovi, mutta regular-kätköön vihko sopii mainiosti. En onnistunut Temusta löytämään pienempää logivihkokokoa. Kaupan kuvaus vihkosta ei kerro oikeastaan mitään paperin laadusta.

Lehtiön sivut ovat kellertävät ja niissä on rivitys. Pystysuuntaan on katkoviivat, jotka rivityksen kanssa muodostavat ruutuja, jotka antavat tukea tarkempaan piirtelyyn tai mysteerinratkontaan. Paperi tuntuu käteen hieman karhealta ja tuntuma on hyvin samanlainen kuin aidossa Rite in the Rain -paperissa. Modestoneen verrattuna paperi on selkeästi karheampaa, mutta ei Jasbn sivutkaan mitään hiekkapaperia ole. Tuntuma paperissa on paksuhko ja lievän muovinen. Uniikkina yksityiskohtana tässä vihkossa on voimakas tuoksu. Haju muistuttaa tinneriä ja tuo mieleen, että millähän aineella sivut on kyllästetty? Herättää myös kevyen huolen paperin terveysturvallisuudesta.

Miten siihen kirjoitetaan?

Testasimme vihkoa perinteiseen tyyliin. Ensin kirjotetaan erilaisilla kynillä ja katsotaan mikä tarttuu. Sen jälkeen paperia liotetaan vedessä ja katsotaan säilyykö kirjoitusjälki. Kun paperi on vettynyt, yritetään siihen kirjoittaa uudestaan samoilla kynillä. Lopuksi paperi siirtyy pakkaseen muutamaksi tunniksi, jotta nähdään miten kastunut paperi käyttäytyy jäätyessään.

Kirjoitusvälineiksi valitsimme ne tyypillisimmät eli:

Kuten alla olevasta kuvasta käy ilmi, kaikki viisi kynää tarttuivat erinomaisesti vihkon pintaan. Oikeastaan millään kynällä ei ollut vaikeuksia kirjoittaa vihkoon, mikä on siis mainio juttu ja ei itsestään selvä lopputulos (kts. esim. voipaperitesti).

Sen sijaan kun paperi kasteltiin vesikulhossa, kävi selväksi, että mustekynän jälki ei tartu paperiin kunnolla. Kirjoittamisen ja paperin veteen upottamisen välillä oli useampi minuutti, joten teoriassa voisi kuvitella mustekynän jäljen kuivuneen. Paperin veteen upotessa kuitenkin mustekynän jälki liukeni suurelta osin. Vihkoon kyllä jäi himmeä merkintä mustekynästä ja vaikutti siltä, että pidempi upotusaika veteen ei tuota himmeää jälkeä enää himmentäisi.

Toinen havainto paperin upottamisesta oli, että paperi nousee aina pintaan ja vesi valuu pois sen pinnalta. Paperi hieman kostuu, mutta ei muutu läpimäräksi. Paperia pidettiin vedessä noin 10 minuuttia ja tämä efekti säilyi loppuun asti. Myöhemmin testasin asiaa uudestaan pitämällä paperia vedessä pidempään ja vaikutti siltä, että vaikka osa tuosta ominaisuudesta häipyy ei se kuitenkaan kokonaan kadonnut pidemmässäkään kosketuksessa veden kannsa.

Kun paperi oli ollut noin 10 minuuttia vedessä, nostimme sen pois ja koitimme kirjoittaa siihen testissä käytetyillä kynillä. Hieman yllättäen kirjoitusjälki oli osalla kynistä hyvinkin erilainen. Tavallisella kuulakärkikynällä jälki paperiin oli merkittävästi parempi kun paperi oli ollut vedessä. Jäljestä tuli tummempaa ja leveämpää, mikä oli mielenkiintoista. Mustekynällä kirjoittaminen onnistui kohtalaisesti märkään paperiin, mutta märempiin kohtiin jälki ei meinannut tarttua (kuvassa alla alempien kirjoitusten toinen rivi – rivin loppu on himmeä). Lyijykynällä kirjoittaessa märkään paperiin tuntui, ettei jälki meinannut tarttua. Jälki oli myös haaleempaa (jokseenkin näkyvissä kuvassa alla, vrt kolmansia rivejä). Permanent-tussilla jälki oli kohtalaista, mutta märemmässä kohdassa tussi ei tarttunut ollenkaan. Uni Power Tank -kynällä ei ollut ongelmia kirjoittaa kostuneeseen paperiin, eikä kirjoitusjäljessä ollut juuri eroa.

Seuraavaksi kokeilimme viedä märän paperin ulos lumihankeen ja pakkaseen. Repäisin muutaman sivun vihkosta ja rullasin ne ja sitten nippu märkänä hankeen. Kun paperit hain pakkasesta takaisin, piti ensimmäisenä tietenkin koittaa avata rulla. Aiemmin testattu Miltecin lehtiön sivut tarttuivat toisiinsa niin, että paperi repesi, kun sivuja koitti irroittaa toisistan. Jasbn paperi ei tartu samaan tapaan itseensä. Vaikka rulla oli jäässä, sivut irtoilivat toisistaan nätisti. Myöskään kirjoitusominaisuuksiin pakastaminen ei vaikuttanut ja paperiin kirjoittaminen onnistuu nätisti useimmilla kynillä. Vain jäisiin paikkoihin on hankala mustekynällä tai tussilla kirjoittaa. Tästä valitettavasti ei tullu räpsäistyä kuvaa.

Yhteenveto

Kiinankaupan Jasb vedenkestävä vihko ei ole yhtään pöllömpi vihko ominaisuuksiltaan. Erilaiset kynät jättävät siihen hyvin jäljen ja paperi on kestävää. Ainoa huoli on paperin pistävä haju, joka väistämättä herättää kysymyksen, kuinka turvallista tätä paperia on käyttää. Toisaalta, eipä eväsleipää tähän paperiin olla käärimässä, mutta hieman laittaa mietityttämään.

Jos vertaa tämän hintaa muihin kilpureihin, on tämä edullisin vaihtoehto, mutta ei merkittävän halpa. Alla olevien kolmen ensimmäisen vihkon hinnat ovat Kiven Alla -kaupassa.

  • Rite in the rain vihko 6,90 €
  • Modestone vihko 6,90€
  • Miltec -vihko 3,90€
  • Jasb vedenkestävä vihko 2,30€ (kiinan kaupassa)

Mökkimies.comissa Miltecin vihkon hinta on 2,90€, jolloin ero Jasb-vihkoon on jo melko pieni. Miltecin ominaisuudet tosin eivät olleet ihan yhtä hyvät kuin Jasb-vihkossa, mutta toisaalta Miltecin vihko ei haissut liuottimille.

Jasb vedenkestävä vihko on hyvälaatuinen, mutta hajun luoma epävarmuus sen ominaisuuksien turvallisuudesta laskee luottamusta tuotteeseen. Edullisuus toki tässä houkuttaa, mutta ihan varauksetta en tätä suosittele kuitenkaan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.