Cachly 8.0 tulossa

Suositusta Cachly-mobiilisovelluksesta (iOS:lle) on tulossa uusi merkittävä päivitys Cachly 8.0. Cachly 8.0 on ominaisuuksiltaan jo valmis, mutta vielä ennen julkaisua ohjelmiston kehittäjä Nic Hubbard tekee ominaisuuksien viimeistelyjä ja käännöksiä. Julkaisupäivä on tuleva maanantai 8.4.2024. Cachly 8.0 tuo mukanaan odotettuja ominaisuuksia, mutta myös huonoja uutisia: Osa ominaisuuksista on jatkossa Cachly Pro -lisenssin takana ja Cachly Pro vaatii kuukausimaksun.

Cachly Pro


Cachly Pro on uusi lisämaksullinen premium-tilaus Cachlylle, joka sisältää joukon uusia ominaisuuksia kaikille geokätköilijöille. Cachly jatkaa pienten parannusten ja virhekorjausten tarjoamista kaikille käyttäjille, mutta ilmeisesti uudet ominaisuudet pääsääntöisesti tulevat vain Pro-käyttäjille. Loppukäyttäjille lisämaksullisuus on toki huonoja uutisia. Kehittäjän kannalta on ymmärrettävää, että moni kätköilijä on jo ostanut sovelluksen ja tuloja kehittäjälle ei juuri tule – ja kuitenkin jollain olisi tultava toimeen, jos kehitystyötä haluaa täysipäiväisesti tehdä. Sinänsä ymmärrettävä, vaikkakin erittäin harmillinen uudistus.

Tilausmaksujen avulla katetaan olennaiset toiminta- ja ylläpitokustannukset palvelimille ja karttojen ylläpidolle, minkä tekijä toivoo parantavan kokonaiskäyttäjäkokemusta. Cachly Pro:ta ei tietenkään ole pakko ottaa ja maksaa kuukausimaksua. Alkuperäinen sovelluksen hankintahinta (kertaluontoinen kustannus) jatkaa olemassa olevien ominaisuuksien, pienten parannusten ja virhekorjausten kattamista tulevissa päivityksissä.

Cachly Pro -tilausvaihtoehtojen lisäksi on tulossa uusi Offline Maps Only -vaihtoehto, jos käyttäjä haluaa käyttää vain offline-karttoja, mutta ei muita Pro-ominaisuuksia. Offline Maps Only -tilausvaihtoehto mahdollistaa uusien karttojen lataamisen ja jatkuvat karttapäivitykset.

Hinnat ovat ennakkotiedoissa hieman eläneet, mutta vaikuttaisivat olevan seuraavat:

 • Kuukausittainen maksu: 1,99€ / kk
 • Vuosittain 12,85€ / vuosi
 • Offline Maps Only – vaihtoehto 4,20€ / vuosi

Kaikkiin eri tilauksiin kuuluu 7 päivän maksuton kokeilujakso. Sinänsä 13 euroa vuodessa ei ole paha hinta hyvästä sovelluksesta, mutta hiljalleen, kun joka paikkaan hiipii kuukausimaksullisuus, niin tällaiset tilaukset alkavat käydä kukkaron päälle.

Jos olet aiemmin maksanut supporter-maksun, jotta olet saanut offline-karttojen latausmahdollisuuden käyttöösi Cachlyssä, saat säilyttää ladatut offline-kartat Cachlyssä. Uusien karttojen lataaminen jatkossa edellyttää vähintään Offline Maps Only-tason tilausta. Hyvänä uutisena on se, että Cachly Pro-tilaus tukee perhejakoa ja riittää, kun ostat yhden tilauksen, niin koko perhe saa sen käyttöönsä.

Offline-karttoja

Pohjakartat (basemaps) ovat karttojen yleisiä ominaisuuksia, jotka muodostavat karttatyylien kuten metsien, ruohikoiden, lumien, kallioiden, valtamerien ja nimikkeiden perustan. Uudet pohjakartat sisältävät mm. maailman kattavan pohjan maastotyyppejä, maiden nimet, maanosien nimet, osavaltioiden ja provinssien nimet, pääkaupunkien ja tärkeiden kaupunkien nimet, valtamerten nimet ja kääntöpiirien nimet.

Cachly 8.0:ssa on kirkkaammat värit ja paksummat viivat ovat saatavilla kaikille tie-tyypeille. Tämä ominaisuus luotiin vastaamaan tarkasti Britannian Ordnance Survey -karttavärimaailmaa.

Käyttäjä voi nyt hakea karttakohteita offline-kartoissa ilman verkkoyhteyttä. Haku rajoittuu siihen, mitä näet näytöllä, joten varmista kohdealueesi asettamalla se zoomaamalla sisään tai ulos. Offline-haku on käytettävissä Live-välilehdellä, kun offline-kartta on valittu.


Offline-kartat näyttävät nyt polkujen värejä ja symboleita niille poluille, joista tieto on saatavilla. Tämä tieto saadaan Open Street Mapsista ja se on osa osmc:symbol-tunnistetta. Tämän ominaisuuden voi myös halutessaan poistaa käytöstä.

Kuntahyppelyä

Niille, jotka innostuvat kuntien värittämisestä, hyviä uutisia – tosin ei suomalaisille kätköilijöille. Cachly 8:ssa on sisäänrakennettu kuntien värittämisen seuranta. Valitettavasti kunnat ovat saatavilla vain Australiasta, Itävallasta, Ranskasta, Saksasta, Englannista ja USAsta. Toivotaan, että tulevat päivitykset tuovat mukaan myös Suomen kunnat. Kuntakartan väritys on luonnollisesti Pro-version ominaisuus. Kunnat voidaan tuoda My Finds GPX:stä, GPX-tiedostoista ja Offline-listoista. Kuntalöydöt lisätään myös, kun kirjaat löydön Cachly-sovelluksessa.

DeLorme Haaste

Suomessa tuntemattomampi DeLorme haaste liittyy DeLormen julkaisemiin USA:n osavaltioiden karttakirjoihin (Atlas&Gazetteer), joista jokainen sisältää 50-100 sivua karttoja. Haasteena on löytää tai piilottaa kätkö jokaiselle osavaltion Atlas & Gazetteerin sivulle. Cachly 8 tuo tuen myös suoraan tämän haasteen suorittamiseen. Kuntien tyyliin DeLorme-ruutuja voi värittää ja aiemmat löydöt voi tuoda GPX:nä sovellukseen.

Live-kartta


Cachly Pro esittelee uuden Live-kartta -ominaisuuden, joka lataa kätköt automaattisesti liikkuessasi kartalla. Kun tämä vaihtoehto on käytössä, kätköt latautuvat automaattisesti, kun liikut kartalla. Tämä on toki joissakin sovelluksissa ollut aiemmin, mutta on todella tervetullut ominaisuus myös Cachlyyn. Nyt kun ajaa autolla, kartta voi seurata mukaan ja näyttää kätköt.

Online draftit

Versio 8 Cachlystä tuo myös geocaching.com draftien hallinnan. Drafteihin voi tehdä editointeja, lisätä kuvia ja ne muuttaa kirjauksiksi suoraan Cachlystä. Vaikuttaa kätevältä ominaisuudelta. Lisäksi käyttöliittymää on muokattu yhteneväisemmän ja modernimman näköiseksi, kuten kuvasta alta näkyy.

Tässä vielä muita muutoksia, jotka Cachly 8.0 tuo tullessaan

Kartat/Navigointi

 • Karttatasojen asetukset: Mahdollisuus kytkeä polkujen värit ja symbolit päälle ja pois
 • Navigoi kätkölle: Mahdollisuus jakaa kätkön sijainti
 • Parannettu paikallinen paikkojen haku
 • Navigoi kätkölle: Mapy.cz support
 • Kätköjen suodatus, osavaltion, provinssin ja kunnan perusteella (tuetuissa maissa) mahdollista.
 • Lähestymishälytykseen on tuotu uusia äänioptioita
 • Lähestymishälytyksen asetukset tuotu pääasetussivulle.
 • Suodatusikoni: Pitkä painallus laittaa filtteröinnin päälle tai pois sen mukaan onko se jo päällä vai ei.
 • Kätköjen live-suodatukseen mahdollisuus asettaa etäisyys, jolta kätköjä näytetään.
 • Omat ja jo löydetyt Adventure Labit näytetään omalla ikonillaan tai hymynaamalla.
 • Löytöhymiö näkyy nyt kartalla harmaana, jos kätkö on jo arkistoitu.
 • Visuaalinen indikaattori sille näytetäänkö itse asetettujen koordinaattien mukainen sijainti vai kätkön alkuperäinen sijainti.
 • Live-haku: Lataa uudelleen -napin napautus uudestaan antaa mahdollisuuden perua haun.

Logit

 • Loggaus-tabilla näkyy favotetuille kätköille sydänsymboli.
 • Loggaus-tabilla käytetään kätköikonia geocaching.com avatar-kuvan sijasta.
 • Logit: Omat loggaukset näyttää Great story ja Helpful -napit, mutta eivät salli äänestämistä.
 • Päivitetyt loggausten nimet käyttöön sovelluksessa (Needs maintenance ja Needs Archived poistuu)
 • Päivämäärissä voi jatkossa käyttää military-formaattia.
 • Matkaajien logeihin on mahdollista lisätä avainsanoja jatkossa.

Offline listat

 • Offline-listan suodatus kunnan perusteella
 • Offline-listasta voi luoda löydettyjen kuntien listauksen
 • Pro-versiossa tarjolla työkaluja generoida kunnat listalle.
 • Pitkä painallus delete-napissa offline-listassa tarjoaa mahdollisuuden poistaa kätkö kaikista listoista kerralla.

Tiedostojen tuonti

 • Dropbox ja Google Drive käyttävät Files -sovellusta
 • GPX-tuonnissa mahdollisuus lisätä oman muistiinpanon loppuun sisältö
 • Tuki geocaching.comin henkilökohtaiselle muistiinpanolle GPX tiedostosta tuomisessa.

Apple Watch

 • Arkistoitujen ja hyllytetyjen kätköjen nimet näkyvät yliviivattuna
 • Cachly lisätty aloitusnäyttöön lisättäviin widgetteihin (complications).

Muut ominaisuudet

 • Mahdollisuus poistaa tili (App store -vaatimus)
 • Koordinaattien kopioinnissa mahdollisuus valita kolmesta erilaisesta koordinaattiformaatista.
 • Mahdollisuus ladata wherigo-kasetti jos Wherigo-sovellus on asennettu puhelimeen.
 • Lisätty mahdollisuus valita 6:sta viimeksi käytetystä kartasta, jos painaa pitkään karttatiili-nappia.
 • Käyttäjän profiili on entistä isompi ja näyttää löytömäärän.
 • Kuvan ottaminen ja tallentaminen muistiinpanoihin lisää kuvan myös puhelimen kuvavirtaan (Camera roll)
 • Käyttäjän profiilissa näkyy jaetut ja käytettävissä olevat suosikkipisteet.
 • Pocket query -ominaisuuksiin lisätty mahdollisuus ladata pienempi GPX .zip tiedosto täyden datan sijasta. Loput tiedoista voi ladata, kun GPX on offline-listana.
 • Custom Geokätkön kuvaus sallii useampiriviset kuvaukset
 • Uusi iOS:n päivämäärän valitsin otettu käyttöön
 • Mahdollisuus ostaa Cachly paitoja ja swagia suoraan sovelluksesta
 • More-tabilla näkyy mitä uutta sovelluksessa on viime päivityksessä tullut.

Tulossa Cachly 8.1:ssä

Odotin henkilkohtaisesti todella paljon Cachly 8.0:aan luvattua Carplay-tukea. Nyt kuitenkin ominaisuus on siirtynyt seuraavaan päivitykseen. Carplay-tuen myötä voit selailla kätkölistoja ja navigoida kätkölle suoraan auton näytön kautta sekä käyttää Siriä luomaan logeja ja muutakin on kuulemma luvassa.

Monen geocaching.com tunnuksen tuki on tulossa myös myöhemmin. Tämän avulla sovellukseen voi lisätä 10 tiliä ja kirjoittamaan jokaiselle tilille uniikit loggaukset tai käyttämään tekstitemplaatteja eri tunnuksille.

Cachly 8.1:ssä käyttäjät voivat myös tallentaa oman GPS-jälkensä kätköreissuiltaan ja sovellukseen voi myös tuoda GPS-jäljen GPX-tiedostosta.

Harmittava juttu, että Cachlyn uudet ominaisuudet tulevat kuukausimaksullisen version taakse. Toisaalta Carplay-tuki on kiinnostava uutuus, jota en muista muissa geokätköilysovelluksissa nähneeni. Palataan aiheeseen, kun Carplay-tuki on julkaistu ja päästään sen käyttökelpoisuutta testaamaan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.