Maastopyörällä Plan & Ride -traililla

Reilu viikko sitten julkaistiin Kangasalle ja Pälkäneelle Tampereen suunnalle Plan & Ride -traili. Trailissa on 21 tradikätköä ja idea on suunnitella oma maastopyöräilyreitti ja kulkea traili suunniteltua reittiä pitkin. Maastossa on siis useampia polkuvaihtoehtoja ja varsinaista suoraa kierrosta kätköjen kautta ei löydy.

Trailin kätköt kartalla
Trailin kätköt kartalla

Sen verran hektistä on ollut, ettei ole ehtinyt paljon kirjoittelemaan blogia saatikka suunnittelemaan kätköretkiä. Niinpä matkaan lähdettiin aika ad hoc -tunnelmissa. Pakkasin mukaan reppuun vähän vaihtovaatteita ja vettä. Fiksumpi olisi varmaan ottanut myös jonkun työkalusarjan pyörää varten, mutta näillä mentiin. Sen verran etukäteen katsottiin, että neljä pohjoisinta kätköä on melko kaukana lopuista. Niinpä nämä neljä pohjoisinta saisivat jäädä odottamaan myöhempää aikaa.

Ensin 7.5 km lämmittelyajo pyörällä pakettiauton luo ja pyörät kyytin. Kurvattiin Vehoniemen automuseolle parkkiin ja siitä lähdettiin matkaan. Toki reitille osui monia muitakin kätköjä kuin Plan & Ride MTB -trailin kätköjä. Ja tietenkin nekin piti hakea. Mukana olleella (geo)kollegalla oli joitakin kätköjä enemmän vielä hakematta ja niitäkin haettiin samalla. Tässä listaus kätköistä, joita en vielä ollut löytänyt.

 1. Plan & Ride: Kangasala-Pälkäne-Kangasala MTB 4
 2. Plan & Ride: Kangasala-Pälkäne-Kangasala MTB 20
 3. Plan & Ride: Kangasala-Pälkäne-Kangasala MTB 6
 4. Männykkö
 5. Plan & Ride: Kangasala-Pälkäne-Kangasala MTB 7
 6. Plan & Ride: Kangasala-Pälkäne-Kangasala MTB 16
 7. Plan & Ride: Kangasala-Pälkäne-Kangasala MTB 8
 8. Plan & Ride: Kangasala-Pälkäne-Kangasala MTB 9
 9. Nest #3 – talousmetsäläinen
 10. Nest #2 – peikon koti
 11. Nest #4 – symbioosi
 12. Laavu
 13. Plan & Ride: Kangasala-Pälkäne-Kangasala MTB 10
 14. Plan & Ride: Kangasala-Pälkäne-Kangasala MTB 11
 15. Nest #6 – veden pesä
 16. Pälkäneen Kyynel
 17. Nest #5 – tuholainen
 18. Plan & Ride: Kangasala-Pälkäne-Kangasala MTB 12
 19. Plan & Ride: Kangasala-Pälkäne-Kangasala MTB 13
 20. Plan & Ride: Kangasala-Pälkäne-Kangasala MTB 14
 21. Nest #1 – piilopesijä
 22. Plan & Ride: Kangasala-Pälkäne-Kangasala MTB 15
 23. Arpinen harju
 24. Plan & Ride: Kangasala-Pälkäne-Kangasala MTB 17
 25. Plan & Ride: Kangasala-Pälkäne-Kangasala MTB 18
 26. VehoSyrjä
 27. Plan & Ride: Kangasala-Pälkäne-Kangasala MTB 19
 28. Plan & Ride: Kangasala-Pälkäne-Kangasala MTB 5

Kaikkiaan näiden 28 kätkön ja kolmen muun kätkön, joita minulla ei ollut luonnoksina, hakeminen vei vajaa 6 tuntia sisältäen tunnin ruokatauon ja pari lyhyempää levähdystaukoa. Mukava kiekka tehtäväksi päiväseltään, mutta hätäisempi ehtii kiertää kierroksen työpäivänkin jälkeen. Meidän tahtimme oli melko rento.

Plan & Ride -trailin reitin varrella oli useampikin laavu. Muistaakseni 3 kpl. Vehoniemen laavu vaikutti uudelta ja sieltä löytyi puut ja pilkkomalaitteet. Laavu-nimiseltä kätköltä löytyi myös laavu, mutta en muista nähneeni puita lähistöllä. Tällä kertaa emme kuitenkaan turvautuneet nuotioruokaan, vaan pidimme ruokatauon Aapiskukolla noin puolivälissä reittiä. Menimme reitin läntistä reunaa etelään Aapiskukolle ja 0 km Pälkäne kätkölle (ei listauksessa yllä) asti. Siten reitin itäinen reuna jäi paluumatkalle.

Reitin polut olivat superhelppoja ajettavia ja sopivat erinomaisesti aloittelijalle. Myös tavallisella pyörällä pärjää valtaosalla poluista. Mitä nyt jotain pätkää ajettiin hiekkapohjaisella enduroradalla ja kapearenkaisella maasturilla ajanut kaveri vähän valitti. Läskipyörällä ei tuolla pätkällä ollut ongelmaa. Mutta tavallisella jopolla voisi matka katketa siihen, vaikka valtaosan kätköistä pystyisi hakemaan tavallisella pyörälläkin, jos persaus kestää.

Valtaosa poluista oli kivettömiä hiekkaharjun metsäpolkua. Myös merkittävä määrä metsätietä osui reitillemme. Oikeastaan kivikkoista pätkää reitillä oli vain kahdessa kohtaa. Toisen niistäkin olisi voinut kiertää helpompaa reittiä, mutta halusimme tietoisesti valita vaikeamman reitin. Ja heti sitten vedinkin lipat tuolla reitillä.

Kätköt Plan & Ride -traililla olivat tavallisia PET-putkiloita. Kätköt olivat hyvin koordinaateissaan ja vain yhtä niistä sai hakea ihan huolella – muut löytyivät melkeinpä heti paikalle saavuttua. Se yksi vaikeampi vaikutti ehkä hieman siltä, ettei olisi ollut paikallaan, koska kiinnitysmekanismi ei täysin vastannut paikkaa. Mutta ei se täysin väärässäkään paikassa ollut.

Sen sijaan reitille osuneet Nest-sarjan kätköt olivat laadukkaita, joskin vähän jo ikääntyneitä kätköjä. Muutama sarjan kätkö oli peruspurkkeja, mutta loput vähän massasta erottuvia ilahduttavia kätköjä. Kävimme myös 16 vuotta sitten piilotetulla kätkövanhuksella “Arpinen harju”. Kätkö ehkä vaatisi huoltokeikan, mutta toisaalta olimme vuoden ensimmäiset kävijät, joten ymmärtää, miksi kätkönomistajalla ei ole ehkä suurta hinkua käydä kätköä huoltamassa.

Plan & Ride -sarjan purkeille pääsi melkein perille maastopyörällä. Nest-sarjan kätköille ja muutamalle muulle saattoi joutua 30-50 metriä kävelemään pyörältä, mutta ei niin pitkää matkaa, että olisi tullut tarve lukita pyörä.

Reittiä voi kyllä suositella ajettavaksi maastopyörällä tai miksei tavallisellakin fillarilla, jos intoa riittää. Polut ovat helppoja aloittelijalle ja tarjoavat kyllä kuljettajan niin halutessa myös vauhdin hurmaa, sillä alamäkiä riittää. Toki myös ylämäkiä riittää, mutta sähkömaasturilla nekin taittuvat tuosta vaan. Märkiä paikkoja tai kaatuneita puunrunkoja ei ollut merkittävästi, joten siltäkin osin ajaminen oli mukavaa. Ei muuta kuin polulle hakemaan kätköjä! Mekin päätimme jo seuraavasta reissusta hieman vaikeammille poluille.

Weellu ja kherrala hymy huulilla kierroksella.

2 comments

  1. Kas, taisi jäädä tuo mainitsematta kirjoituksessa. Alku- ja loppusiirtymät poistaen taisi tulla noin 28 km mittariin eli siis lenkin pituus Vehoniemen kahviolta kierros aloittaen ja päättäen.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.