Benchmarkit jää historiaan

Benchmarkit ovat olleet eriskummallinen “kätkötyyppi”, joka on ollut saatavilla vain pohjois-Amerikasta. Nyt tämä “kätkötyyppi” on lopullisesti jäämässä historiaan geocaching.com sivustolla ja benchmarkit ovat jatkossa saatavilla vain waymarking.com sivustolla.

Penkkimerkki

Benchmarkit tulivat geocaching.comiin vuonna 2000 kun HQ importoi NGS (National Geodetic Survey) hallinnoiman tietokannan, joka sisälsi Benchmarkkien tiedot. Senpä takia geocaching.comin Benchmark tietokanta ei ole pitkään aikaan sisältänyt kaikkia Benchamarkkeja, joita maastosta oikeasti löytyy.

Benchmark Seattlen alueelta

Benchmark on piste, jonka sijainti tiedetään tarkasti ja joka on merkitty jollakin tavalla. Usein Benchmarkit ovat olleet metallikiekkoja, jotka on valmistettu tätä varten. Suomessa lähin verrokki voisi olla kiintopiste. Osa Benchmarkeista voi olla olla jopa kymmenien vuosien takaa tai jopa 1800-luvulta tai aiemmin ja osa on siksikin pitänyt harrastuksesta, koska se on välillä ollut salapoliisityötä, että Benchmarkin oikeasti löytää.

Nyt kuitenkin on aika jättää Benchmarkeille jäähyväiset, sillä Geocaching HQ on ilmoittanut poistavansa siihen liittyvät ominaisuudet sivustoltaan marraskuun 1. päivä – joulukuun loppu välisellä ajanjaksolla. Tarkempi päivä tullaan ilmoittamaan kun se on tiedossa.

Amerikan hommia

Benchmarkkien poistaminen on ymmärrettävästi joillekin iso pettymys. Löytöä Benchmarkeista ei ole saanut, mutta silti löydettyjen Benchmarkkien määrä on ollut nähtävillä geokätköilijän profiilissa. Niinpä tästä on tavallaan saanut yhden kätköikonin lisää profiiliin. Niinpä monet suomalaiset ovatkin näitä pohjois-Amerikan reissuillaan etsineet. Kuten myös allekirjoittanut elokuussa.

Perusteluissa miksi tämä ominaisuus poistetaan HQ viittaakin siihen, että tämä on paikallinen ominaisuus Yhdysvalloissa, kun taas geokätköily on maailman laajuinen harrastus. Lisäksi syy miksi Benchmarkit lisättiin geocaching.com sivulle oli se, että siihen aikaa kätköjä ei ollut paljon löydettäväksi, niin oli helppo tapa lisätä etsittävää lisäämällä Benchmarkit. Nyt tilanne on toinen.

Benchmarkeilla ei myöskään ole “kätkön”omistajaa kuten muilla kätkötyypeillä. Niinpä kukaan ei huolehdi, että benchmarkin kuvaus arkistoitaisiin, jos kiintopiste katoaa maastosta. Niinpä todella monet benchmarkkien kuvaukset ovatkin sellaisia, joita ei oikeasti maastosta löydy ja siksi niiden etsimiskokemus ei ole HQ:n mukaan hyvä.

Missä mun logini on?

Aika paljon mielipahaa benchmarkkien poistouutinen on aiheuttanut siksi, että benchmarkkeihin liittyvät kuvat ja loggaukset ollaan myös poistamassa. Niinpä monet kokevat, että kymmenet, sadat ja jopa tuhannet tunnit, mitä on käytetty benchmarkkien etsimiseen menevät hukkaan. Toiveissa olisi, että logit saisivat olla, mutta tällä tietoa ne tullaan poistamaan. Sen sijaan kätköilijän profiilissa näkyvä benchmarkkien löytömäärä tulee jäämään näkyviin. Niitä vain ei voi enää etsiä lisää. Henkilökohtaisesti voin kyllä todeta, että ihan kreivin aikaan tuli omat benchmark -löydöt tehtyä elokuussa.

Lisäharmina Yhdysvalloissa on myös haastekätköjä, joihin liittyy benchmarkkien etsiminen – esimerkiksi tietty määrä benchmark-löytöjä. Geocaching HQ aikoo arkistoida tällaiset haastekätköt, joiden suorittamiseen tarvitaan bechmarkkeja 2.1. 2023. HQ on luvannut myös kirjoittaa loggauksena tämän tiedon haastekätköihin, jotka se aikoo tuolloin arkistoida.

HQ kertoo, että Waymarking.com sivustolla on olemassa kategoria benchmarkkeja varten ja sitä voi jatkossa käyttää bechmarkkien “piilottamiseen” ja löytämiseen.

4 comments

  1. Ja 4. tammikuuta 2023 Benchmarkit poistuvat. Niihin liittyvät haasteet arkistoidaan jo 2.1.2023

    1. Hei. Vieläkö voin merkitä benchmarkin löydetyksi? Kävin Floridassa ja St Augustinessa löysin sen. Kuinka se kirjataan, jos voi vielä kirjat?
      Terveisin ennap

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: