Oisko vinkkiä?

Välillä mysteereitä ratkoessa jää jumiin totaalisesti ja hyvästä yrityksestä, vinkkilistauksista ja runsaasta ajankäytöstä huolimatta mysteeri ei ota ratketakseen. Tällöin yksi reitti ulos tilanteesta on kysyä vinkkiä kätkön piilottajalta. Suhtautuminen vinkkien kyselyyn vaihtelee ja siinä missä jotkut avuliaasti tuuppaavat oikeaan suuntaan, niin toiset eivät halua lisävinkkiä antaa. Se on sinänsä kätkönomistajan päätös ja molemmat vaihtoehdot ymmärrettäviä.

Itse olen jo pidemmän aikaa kuulunut ensimmäiseen kategoriaan ja yleensä vinkkaan ratkojaa oikeaan suuntaan, mutta en kuitenkaan kerro ratkaisua suoraan. Kun näitä kyselyitä tulee, niin välillä ihmetyttää, kun kysyjä saattaa lähettää vain viestin tyyliin “Oisko vinkkiä?”. Tuohon voisi tietysti vastata lyhyesti: “On”, mutta se saattaisi kuulostaa tylyltä. Tässä on kuitenkin hyvä myös ymmärtää, että minulla ei ole valmista 5 pisteen, 3 pisteen ja 1 pisteen vihjekokoelmaa mysteereihini, ja siksipä kysymys tuntuu vähän hassulta. Niinpä ajattelin tämän kirjoituksen myötä antaa vihjeen kaikille vinkkien kyselijöille.

Kuva on generoitu Open AI:n Dall-E 2 tekoälyn avulla.

Missä jumittaa?

Mysteerikätkön piilottajana haluan tietenkin kuulla, että vinkin kysyjä on edes yrittänyt ratkoa mysteeriä itse ennen kuin annan vihjettä. Lisäksi vihjeen antamisesta tekee merkittävästi helpompaa, kun kuulee mitä ratkoja on jo yrittänyt ja mihin asti ratkaisussa päässyt. Niinpä vinkkiä kysyessä olisi hyvä kertoa, että mitä kaikkea on tullut jo kokeiltua ja mihin asti päässyt tehtävän kanssa. Näin kätkön piilottaja tietää millaisella harhapolulla ratkoja on – joskus voi vinkiksi riittää ihan se, että toteaa, että ratkaisuyritelmä on lähtenyt jo heti alusta väärään suuntaan ja ehkä sitten pieni vinkki samalla mistä suunnasta ratkaisua kannattaisi lähteä haeskelemaan.

Jos taas ratkaisu on jo melkein maalissa niin kannattaa kysymykseen jo liittää mukaan tehtävän mahdolliset laskutoimitukset ja niistä saadut välitulokset ja tulokset. Näin kätkön piilottajalla on helpompi homma tarkastaa, onko laskuissa joku virhe.

Välillä on tullut myös röyhkeitä pyyntöjä, että voisiko saada ratkaistut koordinaatit suoraan. Nämä olen jättänyt huomiotta täysin. Jonkinlaista yritystä pitää sentään osoittaa, että vinkin saa.

Vastausprosentti paranee

Kun jo heti ensimmäiseen kysymykseen liittää mukaan tietoja, mitä kaikkea on tullut yritettyä ja minkälaisia koordinaatteja on saanut aikaiseksi, on kysymys huomattavasti kutsuvampi kätkön piilottajalle, koska vinkkiä on helpompi antaa, kun tietää missä on menty pieleen. Näin vastausprosentti varmasti paranee, kun kätkönomistajalla on matalampi kynnys vastata.

Joskus minulta myös udellaan jostakin kätköstä, joka ei ole minun, mutta jonka olen löytänyt. Näihin en ole kovin mieluusti antanut vinkkiä ollenkaan, vaan olen pyytänyt ottamaan yhteyttä kätkönomistajaan. Toki sitten jos kätkönomistaja ei ole aktiivinen ja se on todennettavissa geocaching.com -sivustolta (esim. edellisestä löydöstä tai sisäänkirjautumisesta on pitkä aika), niin näissä tapauksissa olen saattanut tehdä poikkeuksen.

One comment

  1. Nyt täytyy todeta, että täysin samoilla ajatuksilla olen mysteerien osalta Jos ei edes yritä tai ei pääse finaalin, miksi tarve saada purkki. Toki helppo löytö ja tilastot hienoon malliin.

    Itse yritän ensin useamman ajatuksen kautta mutta kun tulee seinä vastaan, voi kysyä vinkkiä tekijältä. Olen tehnyt noin 60 mysseä eri ideoilla. Silloin tällöin vinkkiä kysytään ja mieluusti annan mutta en tosiaan suoraa vastausta vaan vähän kiertäen.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.