Projektina vempainkätkö – idea

Nykyisin paljon puhutaan, että on tympeätä, jos kätköpurkki on vain filmipurkki tai PET-putkilo roikkumassa kuusen oksalla. Kieltämättä PET-putkiloita on tullut noukittua havupuusta useampia satoja jos ei tuhansia ja kyllähän se pidemmän päälle alkaa tympiä. Aina tietysti voi piilottaa isomman purkin ja saada sillä jo kätkön hieman mielenkiintoisemmaksi, mutta suosikkipistemagneettia siitä tuskin silloinkaan tulee. Toisaalta monet pitävät hienojen paikkojen esittelystä, mutta niitäkin saattaa olla rajoitetusti jäljellä tiheään kätkötetyillä alueilla. Niinpä yksi vaihtoehto on tehdä hieno tekninen toteutus.

Englantia puhuvat puhuvat Gadget cacheista. Termille ei ole oikein vakiintunutta suomennosta, mutta yritetäänpä tämän projektin yhteydessä vakiinnuttaa käännös vempainkätkö. Aina on tuntunut hieman kankealta puhua hienosta (teknisestä) toteutuksesta. Vempainkätkö kuulostaa vähän hassulta, mutta osin se on tarkoituskin – onhan kyseessä yleensä hauska kätkö. Parempaa termiä voi ehdotella kommentoimalla. No niin, asiaan!

Projektina vempainkätkö

Niin – sain tuossa päivänä eräänä idean, että pitääpä tehdä jokin hauska vempainkätkö. Sellaista kun ei ole tullut vielä piilotettua. Joskus muutamia vuosia sitten kuitenkin tuli rakenneltua Reverse cache lahjaksi geokollegalle, joten rakentelu ei aivan vierasta ole. Mutta tietysti normaaliksi kätköksi tarkoitetussa purkissa on monia asioita, joita pitäisi ottaa huomioon eri tavalla.

Alkuun pohdin haluanko spoilata kätköä tällä sivustolla, koska se voisi viedä osan etsimisen ja löytämisen riemusta pois. Lopulta päädyin kirjoittamaan kätkön tekemisestä, koska se voi olla mielenkiintoista luettavaa. Lisäksi jos tämän projektin esittely (ja toteutuksen läpikäynti) innostaa muitakin tekemään vempainkätköjä, niin sehän olisi pelkästään hienoa. Näin saataisiin paljon lisää laadukasta etsittävää kaikille. Eikä kaikki kätköilijät taida (vielä) seurata tätä sivustoa (joo saa vinkata geokamuilleen, että laittavat seurantaan). Ja eihän sitä tiedä koska tämä purkki päätyy piiloon.

Koska olen suhteellisen mielikuvitukseton, päätin kopioida idean olemassa olevasta kätköstä, jonka satuin näkemään eräällä Youtube -videolla. Suomessa ei ole vielä omalle kohdalle tällaista osunut. Se ei silti tarkoita, etteikö sellaista voisi jo jossain päin olla olemassa. Videolla nähty kätkö koostuu kolmesta ammuslaatikosta: Yksi ammobox on lopullinen kätkö ja kaksi muuta toimivat välipisteinä. Juju on siinä, että kahdella ensimmäisellä välipisteellä tulee olla yhtä aikaa, joten tiimityötä tarvitaan. Ensimmäiseltä välipisteeltä löytyy vastaanotin ja toiselta lähetin. Kun lähettimestä painetaan nappia, näyttää vastaanotin näytöllä koordinaatit lopulliselle kätkölle. Välipisteet on sijoitettu erilleen toisistaan ja kiinnitetty puuhun vaijerilla, jotta niitä ei voi siirtää. Video ehkä selventää asiaa parhaiten.

Taustatyötä

Ensimmäinen ajatus videon katsomisen jälkeen oli, että “wau mikä kätkö”, haluan tehdä tuollaisen. Heti toinen ajatus lyö kasvoille: mitenkähän tuo toimii Suomen talviolosuhteissa ja sateessa, jne. Kolmas ajatus on, että mitenkähän tuollainen rakennetaan. Osaankohan rakentaa tuollaista?

Hetken pohdittuani päätin, että jos en tuota itse rakenna, niin en koskaan saa vastausta kysymykseen säänkestävyydestä. Ja eiköhän tuommoisen osaa rakentaa jos asiaan vähän perehtyy. Siis tutkimaan miten tuollaisen tekeminen onnistuisi. Videolta käy ilmi, että purkissa on patterikotelo, johon geokätköilijä tuo mukanaan oman 9 voltin patterinsa. Lisäksi purkissa on näkyvillä LCD-näyttö ja antenni. LCD-näyttö näyttää kovasti Arduinoiden kanssa käytettävältä HD47880-yhteensopivalta näytöltä. Purkin sydämenä toiminee varmaankin siis Arduino. Ne ovat suhteellisen halpoja Kiinasta tilattuna, joten se voisi olla sopiva kätköilykäyttöön muutenkin. Antenni puolestaan kovasti näyttää WiFi USB sovittimien mukana tulevalta antennilta. Kiinasta saisi niitäkin.

En tosin usko, että purkkia on toteutettu WiFillä (tai suomalaisittain WLANilla), koska videolla sanotaan purkkien väliseksi matkaksi yli 150 jalkaa eli 50 metriä. WLAN saattaisi kyllä kantaa tämän matkan, mutta WLAN -rauta on suhteellisen kallista ja kuluttaa paljon sähköä. Etenkin jos halutaan tuollaista kantamaa. Uskoisin, että kyseessä on jokin halvempi vaihtoehto kuten RF. Pientä internetin pöyhimistä ja kappas vaan – Arduinolle saisi halvalla RF-moduuleja. Myyntipuheet lupaavat yli 100 metrin kantamaa, joten se voisi olla hyvä vaihtoehto – oli sitä käytetty alkuperäisessä purkissa tai ei.

Näillä eväillä voikin ruveta sitten kasaamaan ostoslistaa. Palataan siihen tuotapikaa.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.