Testissä: Miltech vedenkestävä lehtiö

Olemme testanneet aika kattavan valikoiman vedenkestäviä papereita Pretexistä RitRiin ja voi- ja leivinpaperista Modestone -kivipaperiin. Niinpä kun Kiven Alla -kaupan valikoimiin putkahti uutuutena Miltech vedenkestävä lehtiö, niin sitä ei voinut vain ohittaa, vaan se piti ottaa testiin. Ja jatkossakin varmasti testaamme erilaisia papereita logivihkokäytössä, sillä eräs blogin lukija jo jonkin aikaa sitten lähetti melkoisen valikoiman papereita testattavaksi. Mutta palataan niihin myöhemmin.

Vihko heti testin jälkeen

Miltech vedenkestävä lehtiö

Lehtiön tuotekuvaus ei kertonut mitä paperilaatua lokivihko on. Pieni internethakukaan ei heti vastannut kysymykseen. Joillakin sivuilla mainittiin, että kyseessä on “päällystetty paperi” mitä se ikinä tarkoittaakaan.

Lehtiön kannessa on paikka vaikkapa kätkön nimelle ja GC-koodille. Lehtiön koko on 10×15 cm, joten se sopii parhaiten Regular -kokoisiin kätköihin tai isompiinkin. Ehkä johonkin Small-kokoiseen tämän voisi myös saada mahtumaan. Sivuja lehtiössä on 48, joten ihan heti sitä ei tarvitse olla vaihtamassa jos vierailijat vain täyttävät vihkon tiiviisti.

Lehtiön sivut ovat keltaiset ja siinä on rivitys. Pystysuuntaan on katkoviivat, jotka rivityksen kanssa muodostavat ruutuja, joten vihko sopii myös ristinollan pelaamiseen hienosti. Paperi tuntuu käteen karhealta kuten normaali kopiopaperi. Paperi repeää helposti eikä siinä mielessä vaikuta kestävämmältä kuin tavallinen lehtiö.

Testivihkossa on jokaisella sivulla tulostettuna myös musta piste. En tiedä, onko tämä vain virhe tässä kyseisessä vihkossa vai onko tuo piste jokaisessa vihkossa. Myös se, että onko se tarkoituksella vai virhe tulostuksessa on hankala sanoa. Hieman ärsyttävä se kuitenkin on.

Lehtiön kannet ovat kiiltävää pahvia tai jotakin sen kaltaista. Tosin vaikuttaa kyllä, että voisivat olla jotakin muoviakin. Tai ainakin vahva muovipinnoite kartongissa on. Kannet eivät taitu tai repeä helpolla ja vaikuttavat kestäviltä.

Näin testattiin

Koejärjestely oli pääpiirteittäin sama kuin aiemmin. Kirjoitimme lehtiöön ensin erilaisilla kynillä ja tämän jälkeen kastelimme vihkon nähdäksemme kuinka kirjoitettu teksti leviää kastuessaan. Kastelun jälkeen kirjoitimme uuden kierroksen samoilla kynillä nähdäksemme vieläkö kaikki niistä tarttuu märkään paperiin. Tämän jälkeen laitoimme vihkon pakkaseen, jossa jäädytimme sen. Tämä toimi eräänlaisena talvisimulaationa, jossa märkä logivihko jäätyy kätköpurkissa. Kun logivihko oli ollut reilun puolituntisen pakastimessa, yritimme avata sitä ikään kuin kirjoittaisimme nimimerkkimme vihkoon. Tällä kertaa lämpimästä kelistä johtuen, emme kuitenkaan ehtineet kokeilla jäätyneeseen vihkoon kirjoittamista ennen kuin vihko oli jo taas silmiin nähden sulanut märäksi.

Kirjoitustestissä käytimme tällä kertaa seuraavia kyniä tässä järjestyksessä:

  • Mustekynä
  • Permanent tussi
  • Kuulakärkikynä
  • Uni Powertank -kynä (ns. avaruuskynä)
  • Lyijykynä (Eurajoen megan mainoskynä 🙂 )

Testi ja tulokset

Alla olevalta videolta näet miten testissä kävi.

Kuten videolta näkyy, kaikki kynät kirjoittivat hienosti logivihkoon. Joidenkin hyvin muovisten paperien kanssa esimerkiksi kuulakärkikynillä on ollut vaikeuksia jättää jälkeä, mutta Miltechin lehtiön kanssa ei tätä ongelmaa ole.

Sen sijaan vihkon kastuessa mustekynän jäljestä lähti puolet saman tien pois. Mahdollisesti pidempään vettyessä saattaisivat mustekynämerkinnät haihtua kokonaan tai sitten levitä lukukelvottomaksi. Muutoin merkinnät vihkossa säilyivät mainiosti. Samoin myös märkään vihkoon kirjoittaminen onnistui ongelmitta kaikilla kynillä.

Paperi repeää helposti jäätyneenä

Kun logivihko oli ollut pakastimessa, kävi selväksi, että sivut kiinnittyvät toisiinsa tiukasti märkinä jäätyessään. Kun lehtiön sivuja yrittää avata, paperi repeää helposti, kuten videollakin kävi. Jos olisin jatkanut sivun avaamista samasta kohtaa, olisi paperi vain repeytynyt.

Lisäksi etenkin jäätyneenä, mutta myös märkänä tulee selväksi, että lehtiön heikko kohta on sivuja yhdessäpitävä rengas. Tai ei oikeastaan se rengas vaan paperin leikkaus renkaiden kohdalla. Kastuessaan lehtiö pullistuu ja sivut eivät edes kuivuessaan asetu yhtä nätisti kuin ennen kastumista. Tämä tekee lehtiön renkaasta ahtaan ja kun sivuja plärää, ohuet paperin kohdat renkaan lähistöllä tuppaavat repeytymään, vaikka sivuja käsittelisi varovasti. Niinpä sanoisin, että kätköilykäytössä vihkon kanssa käy niin, että kun se kastuu ja sen jälkeen kätköllä käy muutamia kätköilijöitä, niin lehtiön sivut alkavat irtoilemaan, vaikka vihkoa pitäisi kuin kukkaa kämmenellä.

Sivut repeävät irti harmillisen helposti kun vihko on kastunut.

Yhteenveto

Miltechin vedenkestävä lehtiö on halpa. Hintaa on vain 3.5€, kun esimerkiksi vastaava Modestone -vihko maksaa 6,90€. RitR -vihko on normaalisti 7,90€ tosin näytti kirjoitushetkellä olevan tarjouksessa 5,90€. Joka tapauksessa Miltech on joukon halvin.

Testin jälkeen kuivuneena vihko on pulleampi kuin ennen testiä

Miltechin vihkoon tarttuu hyvin eri kynät ja jälki pysyy vihkossa vaikka se kastuisikin. Vihkon paperi on herkkää repeämään jäätyneenä. Lisäksi vihkon kastuttua (ja vaikka se kuivuisi) se pullistuu ja lehtiön rengas käy ahtaaksi. Sivujen kiinnityskohtien leikkaus on herkkä hajoamaan, etenkin jos vihko on joskus kastunut. Joten vanha viisaus halvalla ei saa hyvää, pitää paikkaansa, mutta kyllä tämmösen silti voi kätköönsä laittaa paremman vedenkestävän vihkon puutteessa.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.