Locationless kätkötyyppi tekee paluun!

Kuten tiedetään vuonna 2020 vietetään geokätköilyn 20-vuotisjuhlia useammallakin tavalla (tapa 1, tapa 2, ..). Juhlinnassa tehdään kunniaan geokätköilyn historialle. Niinpä takaisin tuodaan Locationless -kätkötyyppi tasan yhden kätkön muodossa ja kätkö tulee olemaan saatavilla vuoden 2020 ajan. Kätkönomistajana on Geocaching HQ.

Locationless? Sijainniton?

Locationless -kätköt olivat osa geokätköilyä sen aikaisten vaiheiden ajan. Locationless-kätkössä idea on, että kätkökuvaus antaa ohjeet, mitä pitää löytää jostakin päin maailmaa (sijainnilla ei ole väliä) ja tästä vaaditusta kohteesta tulee lähettää kuva oman loggauksen yhteydessä ja myös koordinaatit, joista kyseisen asian löysi. Esimerkiksi locationless-kätkön tehtävässä saatettiin pyytää kuvaa nostosillasta sen ollessa auki loggauksen yhteyteen. Kätköilijän tehtävä oli sitten etsiä jostakin päin maailmaa nostosilta ja ottaa siitä kuva, kun se oli auki ja lähettää kuva koordinaattien kera kätkön omistajalle.

Lopulta kätkötyyppi ei kuitenkaan istunut kovin hyvin kätköilyyn. Geokätköily on kuitenkin sijaintipohjainen peli ja locationless -kätkössä homma menee ikään kuin takaperin. Niinpä Geocaching HQ (silloin Groundspeak) arkistoi kaikki locationless -kätköt vuonna 2005 ja niistä tuli oma kategoriansa Waymarking.comiin.

Hetkellinen paluu

Vaikka Locationless -kätköjä ei ole aktiivisena Geocaching.comissa, niin HQ pitää hauskana ideana tuoda 20-vuotisjuhlintaan takaisin kätkötyyppi yhden kätkön muodossa vuoden ajaksi. Tämä kätkö on jo julkaistu ja se on Find Signal the Frog® – Locationless in 2020 (GC8FROG). Geokätköilijät voivat logata kätkön etsimällä ja ottamalla kuvan itsestään joko täysikokoisen virallisen Signal The Frog maskotin kanssa tai virallisen 2020 Signal the Frog bannerin kanssa. Molemmat näistä löytyvät varmiten mega- tai gigaeventeistä. Niinpä nyt viimeistään kannattaa ilmoittautua tuleviin mega/gigatapahtumiin Suomessa tai ulkomailla.

Logataksesi löydön GC8FROG-kätköstä pitää sinun siis nähdä Signal the Frog henkilökohtaisesti ja olla joko itse kuvassa tai sisällyttää jokin henkilökohtainen esine kuvaan, jossa signal näkyy. Lisäksi halutessasi voit lisätä loggaukseesi koordinaatit, joissa signal sammakon näit. Jos törmäät Signal sammakkoon useamman kerran ensi vuonna, et voi kuitenkaan kirjata kätköä löydetyksi useampaan kertaan. Kätkö tullaan arkistoimaan ja lukitsemaan 1.1. 2022, joten löytö kannattaa kirjata samoin tein, jottei se unohdu. Vuonna 2023 et sitä voi enää tehdä. Nyt sitten vain jahtaamaan himoittua (monille) uutta kätkötyyppi-ikonia.

P.s. Vaikka kätkökuvaus on julkaistu, ei sen kirjaaminen löydetyksi onnistu kuin vasta ensi vuonna siinä vaiheessa, kun Signal the Frog ja 2020 Signal the Frog banneri tekevät ensi esiintymisensä.

P.p.s. Locationless -kätköstä et saa USA tai osavaltio souvenireja, vaikka kätkö kartalla siellä päin sijaitseekin.

2 comments

  1. “Esimerkiksi locationless-kätkö saattoi pyytää nostosillasta sen ollessa auki. ”
    Puuttuuko joku sana?

    1. Kyllähän siitä sana puuttui, vaan se oli kyllä pienellä salapoliisin työllä pääteltävissä seuraavasta lauseesta. Korjasin kuitenkin.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: