Velhot yhtykää! Testissä Nianticin paikannukseen perustuva Harry Potter: Wizards Unite -peli

Vaikka blogi pääosin keskittyy geokätköilyyn, niin eivät muutkaan GPS-pelit ole rajattu aiheiden ulkopuolelle. Pokemon Go oli kesän 2016 hitti ja mekin kirjoitimme siitä. Nyt Pokemon Go:n tekijältä Nianticilta on ilmestynyt uusi GPS-paikannukseen perustuva peli Harry Potter Wizards Unite. Teemansa peli lainaa Harry Potter -kirjoista ja -elokuvista.

Harry Potter: Wizards unite

Pokemon Go:ta on tullut pelattua tasaiseen tahtiin oikeastaan koko kolmen vuoden ajan. Välillä enemmän ja välillä vähemmän aktiivisemmin. Olen miettinyt kuinkahan paljon peli on vaikuttanut omaan kätköilyaktiivisuuteeni ja kyllä se varmasti on vienyt aikaa kätköilyltä ja olen huomannut, että nykyään useammin tulee vilkaistua, onko tässä Pokestop kuin että onko tässä geokätkö. Ainakin jos reissun päätarkoitus ei ole kätköily.

Pelin karttanäkymä

Näissä tunnelmissa päätin ladata uuden Harry Potter: Wizards unite pelin. Peli asentui nopsaan ja sitten kokeilemaan. Ensireaktio pelistä oli todella sekava ja tuntui, että pelissä on paljon kaikenlaista, minkä merkitystä ei tajua ollenkaan. Kun peliä sitten muutaman tunnin pelasi, niin homma alkoi selvitä, kun peli opasti eri asioiden kanssa. Eikä se peli lopulta niin monimutkainen ollutkaan, vaan hyvin tutun oloinen PoGon pelaajalle. Joskin jonkin verran monipuolisempi ja erittäin paljon kauniimpi kuin PoGo.

Tarrakirja

Pelissä pelaajaa esittää velho, joka liikkuu kartalla siinä missä pelaaja liikkuu oikeassa maailmassa. Kartalle ilmestyy satunnaisesti (tai vähemmän satunnaisesti) vaakunan näköisiä ikoneita. Kun ikonia klikkaa, pääsee auttamaan pulaan joutunutta Foundablea, jonka seurassa on ilkeä taika Confoundable. Tekemällä itse taian sormella ruudulle piirtämällä voi yrittää karkoittaa Confoundablen ja jos taika onnistuu, saa Foundablen itselleen. Teosta palkitaan kokemuspisteillä ja tarrakuvalla, jonka voi liimata kokoelmaansa Registryyn. Foundablet siis ovat vähän kuin Pokemonit PoGossa ja Registry tarrakirja kuin Pokedex.

Loitsujen tekemiseen pelaajan pitää piirtää ruudulle taian vaatima riimu (alla esimerkkejä). Ruudun ylälaidassa oleva mittari laskee sitä mukaan, kun loitsun tekemiseen kuluu aikaa. Nopeus on siis valttia. Mutta samoin tarkkuus. Riippuen siitä, kuinka hyvin pelaaja loitsun ruudulle piirtää, mittari joko nousee tai laskee loistun piirtämisen jälkeen. Tasoja on neljä: Fair, Good, Great ja Masterful. Parhaimman Masterful tason loitsun tekeminen vaatii nopeutta ja paljon tarkkuutta, mutta harjoittelulla sekin onnistuu.

Tarrakirjassa on eri sivuja ja kun sivun saa täyteen, voi sivun kehyksen päivittää. Tällöin tarrat katoavat ja pääsee keräämään samaa sivua uudestaan. Vähän tylsää grindaamista. Kun tietyn Foundable-kategorian kuvia kerää riittävästi, niin kyseisen kategorian Rank kasvaa. Tästä saa palkinnoksi Runestoneja ja Scrolleja. Ensimmäisiä voi käyttää Wizarding Challengeissa ja jälkimmäisiä hahmonsa kehittämiseen.

Confoundablen karkoittamisen vaikeus näkyy loitsimisen alussa.

Tavarataivas kartalla

Foundablejen lisäksi kartalle ilmestyy raaka-aineita (Ingredients), joita tarvitaan erilaisten taikajuomien sekoitteluun padassa. Patoja on käytössä yksi ja toisen voi rahalla vuokrata. Kun pataan sotkee sopivat raaka-aineet ja odottelee parista tunnista vuorokauteen, niin taikajuoma valmistuu kuin itsestään. Taikajuomia voi käyttää juomasta riippuen tehostamaan loitsuja, parantamaan velhoa Wizarding challengessa tai vaikka tuplaamaan kerätyt kokemuspisteet. Jos Pokemon Go analogiaa hakee, niin nämä ovat tavallaan kuin marjoja PoGossa, mutta osa juomista toimii kuten PoGo:n Lucky egg tai Star piece.

Lisäksi kartalle voi ilmestyä Portkeyitä. Nämä vastaavat hieman Pokemon Go:n munia. Portkeyn aktivoimiseen tarvitaan avain. Pelaajalla on yksi kultainen avain, jota voi käyttää loputtoman määrän kertoja ja kertakäyttöisiä avaimia saa esimerkiksi tasojen noususta. Kun avain on laitettu Portkeyhyn, pelaajan tulee kävellä 2 kilometristä 10 kilometriin aktivoidakseen Portkeyn. Kun Portkey aktivoituu, syntyy portaali, joka näkyy hauskasti AR-tilassa ikkunana tästä maailmasta pelimaailmaan. Portaalin sisällä on huone, josta kerätään 5 kipinän näköistä partikkelia ja näistä jokaisesta saa jonkin bonuksen kuten kokemuspisteitä tai raaka-aineita.

Kolmas kartalle ilmestyvä asia on siemenet ja vesikannut. Näitä tarvitaan kartalla olevissa kasvihuoneissa, joissa voi laittaa siemenet kasvamaan. Kun siemenet on istutettu ja pelaaja odottaa tunnista vuorokauteen, ilmestyy kasvihuoneen lähistölle kartalle istutetun siemenen mukaisia raaka-aineita. Tällä konstin voi saada harvinaisempia raaka-aineita, joita ei muuten kartalle ainakaan kovin usein ilmesty.

Tavernassa on tunnelmaa

Kun Confoundableja kerää tai käy mittelemässä voimiaan Wizarding Challengessa, niin taikojen tekemiseen tietenkin kuluu taikavoimia. Taikavoima-akkujaan voi käydä latailemassa erilaisissa tavernoissa. Tavernat (Inn) ovat Harry Potter pelin Pokestopit. Siinä kohdassa, missä Pokemon Go:ssa on Pokestop tai Gym, niin Harry Potterissa on taverna tai kasvihuone. Tai sitten linnoitus (Fortress).

Tavernassa tehdään taika ja peli arpoo sinulle annoksen, jonka mukaan taikavoimat lataantuvat. Kasvihuoneissa puolestaan jo aiemmin mainitun kasvatuksen lisäksi voi myös nypätä yhden kolmesta kasvista kukkaruukusta irti ja siitä voi saada joko raaka-aineita tai taikavoimia. Tai molempia.

Taverna

Lisäksi puistoalueilla (varsinkin tiheään asutuilla alueilla) voi nähdä pelimaailmassa myös lippuja. Lipuilla ei ole sen kummempaa toiminnallisuutta, mutta riippuen mikä kuva lipussa on, niin sen mukaisia vaakunoita (trace) kartalle ilmestyy. Eli siis jos etsit Ministry of Magic kategorian Foundableja kannattaa suunnata kohti Ministry of Magic lipulla varustettua aluetta, jne. Alueelle toki ilmestyy muitakin traceja, mutta merkattu kategoria on paremmin edustettu alueella.

Wizards unite!

Kartalla yllättävänkin harvassa olevat Fortressit (linnoitukset) vastaavat jollakin tapaa Pokemon Go:n gymejä. Fortressissa pelaajat voivat yksin tai maksimissaan viisipelaajaa yhdessä haastaa itsensä taistelussa kovimpia vastustajia vastaan. Osallistuminen Wizarding Challengeen vaatii runestonen käyttämistä. Mitä parempi runestone on käytössä, sitä paremmat palkinnot on luvassa taistelusta.

Wizarding challengessa valitaan haluttu runestone.

Linnoituksessa on myös eri tasoja. Aluksi vain helpoimmat tasot ovat avoinna, mutta kun tasoja suorittaa, aukeaa kyseisessä linnoituksessa myös vaikeampia tasoja. Helpoimmilla tasoilla vastassa on kaksi vastustajaa ja vaikeammilla useampi. Jos pelaajat osallistuvat samaan haasteeseen yhdessä kohtaa jokainen vastustajan kuitenkin yksin. Jos pelaajia olisi kaksi ja vastustajia neljä, pitää kummankin pelaajan voittaa kaksi vastustajaa. Pelaajat eivät siis varsinaisesti pääse pelaamaan samaa taistelua yhtä aikaa.

Itse kokeilin heti alkuun Wizarding Challengeja yksin ja neljä ensimmäistä onnistui yksinkin. Kaksin tai useamman pelaajan voimin pääsee sitten pidemmälle. Rajoitteeksi voi tosin tulla se, että Wizarding Challengejen suorittaminen vaatii myös taikavoimia, joten ihan loputtomasti näitä ei voi putkeen suorittaa.

Ammattimaista loitsintaa

Harry Potter Wizards Unite pelissä pelaaja pääsee luomaan itselleen oman profiilin. Erilaisia Snapchatista ja muista viestimistä tuttuja Augmentointeja omalle naamalle profiilikuvaa varten löytyy kiitettävästi. Lisäksi pelaaja pääse valitsemaan oman taikasauvan, erilaisia otsikoita, ja haasteiden suorittamisen merkiksi saatavia leimoja. Hieman petyin, kun killan saa valita vapaasti, eikä lajitteluhattu valinnut kiltaa puolestani vaikkapa pelin alussa tekemieni valintojen pohjalta. Kiltaa ja muita tietoja voi vaihtaa missä vaiheessa vaan.

Lisäksi pelaaja voi valita erikoistumisalan (profession). Tarjolla on kolme vaihtoehtoa Auror, Magizoologist ja Professor. Jokaisella on vahvuudet ja heikkoudet. Erikoistumistakin voi vaihtaa kesken pelin, mutta aiempi kehitys erikoistumisalalla ei ole tällöin käytettävissä. Keräämällä kääröjä ja kahdenlaisia kirjoja pääsee erikoistumaan. Erikoistuminen käytännössä parantaa pelaajan eri ominaisuuksia ja hänestä tulee parempi ottamaan kiinni Foundableja ja taistelemaan Wizarding Challengeissa.

Grindaamista vai tarinankerrontaa?

Alkuun peli vaikuttaa monipuolisemmalta kuin Pokemon Go. Aika pian kymppitason tienoilla alkaa peli tuntua liiankin tutulta ja tekeminen on lähinnä samojen ja uusien Foundablejen kerääminen. Homma alkaa hieman puuduttaa.

Harry Potteriin on kehitetty enemmän tarinaa kuin Pokemon Go:ssa ja se pitää mielenkiintoa paremmin yllä. Lisäksi eventit tuovat lisävaihtelua, mutta ne ovat jo tuttuja juttua PoGosta.

Jotenkin Harry Potter kuvasto ei puhuttele minua yhtä paljon kuin ylisöpöt Pokemonit. Kummankaan maailman ylin ystävä ennen peliä en ole ollut, mutta jotenkin Harry Potterissa en jaksa kiinnostua puuttuko minulta tarrakirjasta yksisarvinen vai joku kirjoista ja elokuvista tuttu hahmo. Jostain täysin selittämättömästä syystä Gotta catch’em all in Pokedex toimii paremmin.

Erilaiset tehtävät tuovat kivaa vaihtelua.

Toisaalta Harry Potter on monilta osin monipuolisempi kuin Pokemon Go. PoGo on tuntunut melkeinpä alusta asti siltä, ettei siinä ole mitään pelattavaa. Harry Potterissa elementtejä ja tehtävää on enemmän, mutta toisaalta varsin yksinkertaisia pelimekaniikat Wizards Unitessakin ovat.

Harry Potter on huomattavasti näyttävämpi peli kuin Pokemon Go. AR-tilan animaatiot ovat todella upeita ja viimeisteltyjä. Ilmeisesti pelintekijät ovat ihastuneet animaatioihinsa sen verran paljon, ettei niitä voi ohittaa. Niinpä Foundablejen loitsiminen on aika verkkaista puuhaa. Todenteolla verkkaisuus alkaa ärsyttämään kun sadatta kertaa loitsii tylsää toukkaa tai jotain muuta usein toistuvaa Foundablea.

Pokemon vai Harry?

Testijaksolla pelailin molempia Harry Potteria ja Pokemonia vuorotellen. Kyllä se Potter vaikutti omaan Pokemon aktiivisuuteeni merkittävästi. Molempien pelien pelaaminen alkaa jo käydä työstä. Aika näyttää kumpaa peliä tulee lopulta pelattua.

Avausviikonloppuna Harry Potter oli taloudellisesti ainakin pettymys, eikä se päässyt lähellekään Pokemon Go:n myyntilukuja. Tietysti voi olla, että peli on rakennettu hieman eri tavalla ja rahankäyttö tulee Harry Potterissa vasta myöhemmin houkuttelevammaksi. Pokemonin tapaan Harry Potter on ilmainen, mutta käyttämällä rahaa saa etuja pelissä.

2 comments

  1. Fortressissa voi olla maksimissaan VIISI pelaajaa.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.