Lähiömysteeri – Tesoma

Kävimme pari vuotta sitten kanssa Harjuksen kanssa testaamassa Lähiömysteerin kaksi seikkailua Hervannassa. Saimme vihiä, että Lähiömysteerillä on uusi seikkailu valmistumassa Tesomalla, joten sehän piti lähteä testaamaan. Tässä lyhyt raportti. Jos et entuudestaan tiedä mikä Lähiömysteeri on, kannattaa lukaista ensin aiempi juttumme aiheesta.

Tesomalla tavataan

Mikä onkaan parempi tapa aloittaa seikkailu kylmällä säällä, kuin nauttia kupponen kuumaa juotavaa.

Intoa puhkuen painan työpaikan oveen kiinni ja hyppään autoon kurvatakseni Pedro’s pubiin Tesomalla. Niin olemme saaneet kirjeen sähköpostiin, jossa kerrotaan Tesomalaisen erittäin pidetyn Terhin kadonneen ja nyt tarvittaisiin kyvykkäitä etsijiä, että Terhi löydettäisiin tai hänen olinpaikastaan saataisiin jotain vihiä. Tämähän on selkeästi Geoetsiv.. eikun geokätköilijöiden tehtävä. Torstai-illan liikenne tuottaa vähän ongelmia ja olen juuri sovittuna aikana pysäköimässä autoani. Yllätyn positiivisesti, kun kauppakeskus Westerin pihalta löytyy paljon pysäköintitilaa ja tästä on vain kivenheiton kävely Lähiömysteerin aloituspisteelle Pedro’s pubiin. Pysäköinti on kiekolla ilmaista kaksi tuntia. Se riittää juuri Lähiömysteeriin, sillä tehtävän suorittamiseen on etukäteen saapuneen kirjeen mukaan aikaa kaksi tuntia. Ja sitä paitsi, geokätköilijät varmasti hoitaa tämän homman nopeasti.

Harjus odottelikin jo paikalla ja käppäiltiin Pedro’siin kunnes baaritiski alkoi lähestyä. Tunsimme jo viime seikkailusta tutun kuumottelun. Nyt pitäisi kerätä rohkeus ja kysyä baarimikolta, onko hän nähnyt Terhiä? Sanoisiko hän, että tuolla hän istuu nurkassa kantapöydässään vai olisiko hän juonessa mukana ja ymmärtäisi, että Lähiömysteeriä ollaan tekemässä. Kysymällähän tuo selviää. Tällä kertaa baarimikko tiesi heti mistä on kyse ja kertoi, että takahuoneeseen olisi jäänyt Terhin omaisuutta ja kiikutti Terhin käsilaukun meille tutkittavaksi. Tilasimme kuumaa juomaa (perinteen mukaisesti Glögiä) ja istuuduimme pöytään miettimään tehtävää.

Pulmia ja pulmaa

Harjus eläytyi Terhin rooliin.

Ensimmäinen tehtävä aiheuttaa päänvaivaa sen verran, että siinä ehtii glögilasin tyhjentää. Lopulta kuitenkin vedän ässän hihasta ja saamme lukon auki. Hieman yllättää paljonko tavaraa naisen käsilaukkuun mahtuu. Tietysti sen pitäisi olla jo tässä iässä selvä asia, mutta vaihtoehtoja seuraavaksi etapiksi on monta. Itse asiassa yksi liikaakin (edelliset ratkojat ovat jättäneet huomaamatta yhden välipisteille tarkoitetun vihjeen kassiin mukaan). Onneksi valitsemme vihjeistä sen oikean tai kierroksemme olisi ollut tarkoitettua paljon lyhyempi.

Lähdemme kävelemään ja homma etenee mukavasti. Välipisteet ovat kuumottavampia kuin Hervannan mysteereissä, koska kumpikaan meistä ei tunne Tesomaa kovin hyvin, emmekä voi olla varmoja, että ratkaisu on oikein ilman Googlea. Googlen avulla kuitenkin homma etenee mukavasti. Yhdellä välipisteellä yksi tehtävä jää ratkomatta, mutta se ei haittaa etenemistä. Yhdellä taas koemme suurta epävarmuutta ratkaisusta ja ratkaisu tuntuu epäloogiselta. Onneksi mukanamme on QR-koodeihin piilotettuja vihjeitä joka pisteelle. Jos jää jumiin voi siitä skannata vihjeen, jonka avulla päässee eteenpäin. Epäloogiselta tuntunut piste ratkeaa tällä tavoin. Myöhemmin kuulimme, että pisteellä oli enemmänkin vihjeitä, mutta jostain syystä emme löytäneet niitä. Lähiömysteeriä pyörittävä Mikko lupaa, että pistettä muutetaan, koska muillakin testipelaajilla on ollut hieman ongelmia täällä.

Tässä baarissa oli hyvin tilaa.

Eräällä välipisteellä kuitenkin matkamme on katketa. Kyseisestä ravintolasta vihjettä ei löydy, vaikka henkilökunta yrittää tosissaan sitä etsiä. Myöhemmin kierroksen jälkeen tajusimme, että käsilaukussa aluksi ollut vihje olisi kuulunut olla tällä pisteellä. Edelliset pelaajat ovat siis vahingossa ottaneet vihjeen mukaansa, vaikka vihjeet on syytä jättää välipisteille. Tästä mukana olevat ravintolat kyllä kiitettävästi muistavat muistuttaa.

Loppukierros kuluu ongelmitta. Lopulta olemme maalissa ja Terhin kohtalo on selvinnyt. Kierrokseen meni hieman vajaa 2 tuntia, kun eteni rauhassa. Yhdet glögit tuli kierroksella nautittua, mutta muuten emme jääneet ravintoloihin viettämään aikaa. Jos niin tekee, niin kierros kestää kyllä yli 2 tuntia. Käveltävää tulee muutama kilometri. Kierroksen pituus on mielestäni aika sopiva. Tehtävät ovat kyllä helpon puoleisia (ensimmäistä lukuunottamatta) ja geokätköilijän vinkkelistä olisin itse kaivannut vähän enemmän haastetta tai jotakin uutta. Tehtävät olivat sellaisia, että jos on mysteerikätköjä yhtään ratkonut, niin tehtävät ovat varmasti tuttuja. Jos Tesomaa ja sen palveluja ei tunne, niin se tarjoaa kyllä mukavasti lisähaastetta. Paikallistuntemusta omaavalle tehtävät ovat tältä(kin) osin helpompia.

Terhi oli monien käsilaukkujen nainen. Hän myös suojasi laukkunsa lukoilla.

Puhtoinen lähiöni

Lähiömysteeri kierros maksaa 50 eur (ma-to) ja 60 eur (pe-la). Kierrokselle pääsee mukaan 2-8 henkilöä kerrallaan, joten henkilöä kohden hinta ei ole kova jos mukana on isompi porukka. Toisaalta olimme Harjuksen kanssa kaksin ja tehtävää ja pähkittävää riitti kummallekin. Jos olisi isompi porukka ollut, niin osalle ei olisi jäänyt tehtävissä paljonkaan tekemistä.

Me osasimme!

Jos lähtee matkaan sillä ajatuksella, että hyödyntää happy hourin jokaisessa ravintolassa, niin kokemus voi olla hyvinkin erilainen kuin meillä, kun ajatus oli kuitenkin olla ilman alkoholia. Alaikäisille kierros ei sovi, koska tarkoitus on vierailla baareissa. Se on ehkä osaltaan harmi, koska kierros voisi olla juuri parhaimmillaan lasten kanssa kierrettynä. Rasteille pääsee myös lastenrattailla tai polkupyörällä. Toisaalta osa kohteista taas on sellasia, ettei niiden lähellä mielellään käy humalassa. Siinä mielessä tästä jää vähän ristiriitaiset fiilikset. Tietysti jos kiertää kierroksen aikuisten kesken selvinpäin kuten me homma toimii, mutta ehkä siitä joku jää puuttumaan. Tehtävät kun ovat lopulta yksinkertaisia, eikä kokeneelle kätköilijälle tarjoa uusia kokemuksia.

Lähiömysteerin löydät näistä osotteista

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.