Löytömäärät vaihtuvat pisteiksi

×
Pelästytimme lukijoita 1.4. 2018 aprillipilalla, että löytömäärät vaihtuvat pisteiksi. Löytömäärät pysyvät ennallaan, eikä tällaisia muutoksia ole luvassa oikeasti.

Planetary pursuit -kampanjassa geokätköilijät ovat keränneet pisteitä ansaitakseen souvenireja. Kampanjaa on vielä viikko jäljellä ja jo nyt HQ:sta kuuluu kummia: Geokätköilijöiden löytömäärät ovat jäämässä historiaan ja tilalle tulee Planetary Pursuitista ja Mary Hyden seikkailusta tutut pisteet. Otimme selvää, mistä on oikein kysymys.

Ystäväliiga oli kokeilu

HQ:n mukaan ystäväliiga oli kokeilu, jota on seurattu tarkalla silmällä ja käyttäjien dataa on analysoitu ahkerasti. Ystäväliiga ja pisteiden keruu on selkeästi aktivoinut geokätköilijöitä aivan toisella tavalla kuin perinteiset löytömäärät ja niinpä HQ on nyt päättänyt luopua löytömäärien listaamisesta kokonaan. Sen sijaan heti Planetary pursuitin päättymisen jälkeen 10.4. alkaen löytömäärät jäävät historiaan ja tilalle tulee geokätköilijän keräämät pisteet. Jatkossa kätköilijä ei enää kartutakaan löytömääräänsä vaan pistepottiaan. 10.4. kätköilijän löytömäärä muutetaan pisteiksi. Pisteitä saa samankaltaisesti kuin ystäväliigan aiemmissa kisoissa. Alla taulukko pisteytyksestä. Sama pisteytys on voimassa uusien kätkökirjausten kanssa, mutta kuten alla olevasta haastattelusta huomataan, on muitakin uudistuksia luvassa ja jatkossa pisteiden kerääminen ei ole niin suoraviivaista kuin löytöjen kerääminen tähän asti.

 

Kirjaustyyppi Pistearvo
Löytökirjaus mihin tahansa seuraavista kätkötyypeistä: tradi, virtuaali, webcam 5 pistettä
Löytökirjaus multikätköön tai Letterboxiin 10 pistettä
Löytökirjaus mysteerikätköön tai Earthkätköön 15 pistettä
Löytökirjaus kätköön, jolla on yli 10 suosikkipistettä 15 pistettä
Osallistu mihin tahansa eventtiin (miitti, CITO, jne) 15 pistettä
Pudota matkalainen kätköön 4 pistettä
Löytökirjaus wherigoon 10 pistettä
Vierailu HQ:ssa 100 pistettä
Löytökirjaus project A.P.E -kätköön 25 pistettä
DNF-kirjaus -5 pistettä
Huoltopyyntö -10 pistettä
Kätkön piilotus 30 pistettä
Vastaanotettu suosikkipiste omaan kätköön 1 piste / favo

Kuten taulukosta käy ilmi, pistemäärä voi myös vähentyä. Puusilmäilemällä löytökirjauksista kertynyt pistepotti alkaa huveta. Ikävä juttu, jos kätköilijät jättävät tämän takia jatkossa DNF:t kirjaamatta. Myös huoltopyyntö -10 pistettä on herättänyt kummeksuntaa. HQ:n foorumeilla käydyssä keskustelussa on kuitenkin päädytty konsesukseen, että sen täytyy tarkoittaa huoltopyyntöä kätköilijän omalle kätkölle, koska muuten siinä ei ole mitään järkeä. Myös kätköjen tekijöitä muistetaan ja jatkossa kätköpiilotuksista saa 30 pistettä tililleen. Ei hassummin. Myös hyvien kätköjen tekemiseen kannustetaan ja omalle kätkölle saaduista suosikkipisteistä saa jatkossa yhden löytöpisteen.

Me kysyimme, HQ vastasi

Annika Lebensmittel HQ:sta ennätti vastata muutamaan kysymykseen aiheen tiimoilta.

Vaikka HQ:n edustajilla pitää kiirettä saimme Skypellä kiinni HQ:n nykyisin markkinoinnista vastaavan Annika Lebensmittelin. Kysyimme häneltä tarkemmin mistä on kyse

Annika, mitä ihmettä tapahtuu. Tämähän on massiivinen muutos geokätköilyyn, mistä idea tähän?

Totta, tämä on varmaan isoin yksittäinen muutos geokätköilyn historiassa sitten lajin synnyn vuonna 2000. Jokin aika sitten Bryanista tuli Groundspeakin toimitusjohtaja ja Jeremy siirtyi ideoimaan uusia kampanjoita ja tapoja, jolla kätköilyn suosiota voitaisiin entisestään lisätä. Tämä on nyt ensimmäinen näistä isoista muutoksista. Olemme keränneet ystäväliigasta käyttäjädataa ja palkanneet parhaat data analyytikot sekä valjastaneet syväoppimisalgoritmit analysoimaan sitä. Tulos oli, että pistepohjainen laskenta olisi parempi geokätköilyyn kuin löytömääräpohjainen. Se saa ihmiset liikkumaan kätköillä enemmän ja sitä me HQ:ssa haluamme.

Millä tavalla pistemääräpohjainen laskenta on parempi kuin alkuperäinen löytömääriin perustuva systeemi?

Kun geokätköilijät keräävät pisteitä löytöjen sijasta, ovat esimerkiksi matkalaiset huomattavasti keskeisemmässä osassa geokätköilyä. Aiemmin ne vain kiertelivät purkeissa ja usein ne jäivät matkalle. Geokätköilijät eivät pitäneet niistä juurikaan huolta ja kätköjen matkalaisinventaariot olivat pielessä. Matkalainen, joka oli merkattu kätköön, ei ollutkaan siellä. Tämä aiheutti turhia pettymyksiä. Samoin olimme kiinnittäneet huomiota siihen, että kätköilijät monesti eivät pudottaneet matkaajia heti kätköön, vaan kirjaukset venyivät jopa päiväkausia. Joskus jopa viikkoja. Kolmanneksi geokäktöilijät jakoivat matkalaisten koodeja netissä toisilleen. Mutta nyt kun matkalaisten pudotuksesta kätköön saa pisteitä, niin geokätköilijät oikeasti ottavat matkaajat mukaan ja pudottavat ne heti kätköön, koska siitä saa pisteitä. Lisäksi pudotus tulee tehdä 7 päivän aikana, tai muuten siitä ei saa pisteitä ollenkaan. Uskon tämän motivoivan kivasti matkalaisten liikuttamiseen. Olemme nimittäin huomanneet jo kahden ensimmäisen viikon aikana Planetary Pursuit -kampanjassa, että ihmiset ovat suorastaan innostuneet pudottelemaan matkalaisia kätköihin. Matkalaisten loggausten määrät ovat nousseet huimasti.

Entä onko muuta syytä kuin matkalaiset tähän uudistukseen?

Voi toki, on tietenkin. Pisteenlaskusysteemiä voidaan tarvittaessa muuttaa. Näin kätköilijöiden aktiivisuutta voidaan suunnata kohti tiettyjä tavotteita. Voisin tässä paljastaa, että kevään CITO-viikoille on luvassa bonus-pisteitä ahkerille CITOajille. Näin voi helposti kasvattaa pistepottiaan. Tämä on omiaan myös tasottamaan eroja aloittelijoiden ja pitkään harrastaneiden välillä. Eihän aloittelijalla ole muuten mahdollisuuksia kuroa tuhansien löytöjen etumatkaa kiinni, mutta kätköilemällä aktiivisesti voi äkkiä ottaa kokeneemman kätköilijän pistemäärässä kiinni.

Kevään CITO-viikko on vasta alkusoittoa. Meillä on luvassa mielenkiintoisia kampanjoita, joista en voi vielä kauheasti puhua. Julkisesti olemme maininneet, että luvassa on yhteisöpäiviä (community day), jolloin on luvassa tuplapisteet kaikista löydöistä sekä miiteistä on luvassa jotain mukavaa extraa, joka paljastetaan myöhemmin. Lisäksi Geocaching App saa päivityksen 10.4. ja sinne aukeaa uusi kauppapaikka.

Kauppapaikka? Saako sieltä ostettua premium-jäsenyyksiä vai mitä?

Toki sieltä voi premium-jäsenyyden ostaa, mutta sieltä on jatkossa saatavilla kaikkea muutakin mukavaa pikku rahalla. Esimerkkinä voisi sanoa, että sieltä voi ostaa itselleen geocharm, nimisen onnen kalun. Kun tämä amuletti on käytössä, kätköilijän keräämä pistemäärä tuplataan seuraavan 24 tunnin ajan. Myös Signal -sammakko on ostettavissa geokamuksi sovelluksen kaupasta. Kun Signalin ostaa geokamukseen ja vierailee sadalla kätköllä saa 1000 ylimääräistä pistettä. Aika mahtavaa vai mitä? Lisäksi tarjolla on myös jästi, jonka voi ostaa kaverilleen lahjaksi. Se vähentää kaverin saamia pisteitä 50 % viikon ajan.

Aikamoisia uudistuksia luvassa. Oletteko miettineet miten geokätköilijät reagoi näihin?

Kyllähän sitä on pohdittu aika paljon täällä HQ:ssa. Uskomme kuitenkin, että monet pitävät uudistuksesta ja ehkä saamme jo kerran lopettaneita harrastajia aktivoitua tällä tavalla. Ainakin pystymme vastaamaan paikannuspohjaisten pelien kovenevassa kilpailussa haasteisiin. Mutta nyt minun pitää mennä, tässä on vielä aika monta asiaa mitkä pitää hoitaa, ennen kuin tämä uudistuslanseerataan.

Kiitokset haastattelusta! Mukavaa huhtikuun alkua teille sinne HQ:hun.

Huh huh! Aikamoisia uudistuksia on luvassa. Elämme siis jännittäviä aikoja, kun geokätköily hakee uutta suuntaa. Raportoimme aiheesta lisää heti, kun maailmalta tihkuu lisätietoja aiheesta.

4 comments

  1. Aivan järkyttävä uutinen, jos noin on tapahtumassa. En tiedä pitäisikö sitten lopettaa harrastus, ei kuulosta enää kivalta touhu, jos tulee jotain pisteiden keräämistä ja vertailua muihin. Ainakin kätkömäärä olisi hyvä pysyä näkyvissä, koska se on asia, joka on pitänyt kirjaa missä on käynnyt ja se tarkempi lista, jossa käynnit näkyy tarkemmin.

    1. Ei hätää, Emma! Kyseessä oli aprillipila. Löytömäärät säilyy entisellään 🙂 Ei siis kannata vielä lopettaa kätköilyä. Unohdin tänään aamusta lisätä maininnan, että kyse on aprillipilasta, koska aprillipäivän jälkeen valppaus vitsille on yleensä vähäisempään. Lisäsin maininnan kuitenkin nyt.

  2. Kun itse luin tätä, niin hämmennystä herätti kunnes päivämäärä pelasti.
    Tämä oli kyllä hyvä, kiitos tästä.

    1. Kiitokset kommentista. Mukava oli myös kirjoittaa tätä. Kaiken lisäksi tämä olisi ihan mahdollista

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.