Ulkomaan kartat Garminiin

Kovin usein kysellään mistä saa jonkin maan kartat GPS-laitteeseen. Suomen maastokartat löytyvät tietenkin http://kartat.hylly.org/ sivustolta. Nykyisin karttojen päivitys on muuten automatisoitu ja kartat päivittyvät viikon välein, joten geokätköilijät saavat nauttia tuoreista karttadatoista. Ohje karttojen lataamiseen GPS-laitteeseen löytyy aiemmasta kirjoituksesta.

Ulkomaan kartat

Ulkomaan kartat ovatkin hieman hankalammat. Tietysti, jos on ostanut Garminin GPS:n T-mallin, jonkinlainen pohjakartta löytyy suurimmasta osasta Eurooppaa. Mutta jos ei ole T-mallia ostanut, pitää kartat löytää muualta. Monet käyttävätkin Frikart.no -sivustoa, jolta voi ladata OpenStreetMappiin pohjautuvaa karttadataa maittain. Frikart (=free maps, ilmaiset kartat) palvelusta kartan lataaminen GPS:n käy niin ikään hyvin yksinkertaisesti:

1. Mene osoitteeseen http://www.frikart.no/garmin/index.html

2. Valitse kartalta haluamasi maa, esim. Ruotsi.

3.Valitse haluamasi näköinen kartta, esim. Topo Summer ja klikkaa “File for GPS”. Hyväksy tiedoston lataus OK:lla jos selaimesi asiasta kysyy.

4. Liitä GPS-laite tietokoneeseen USB-kaapelilla.

5. Avaan Tiedostojenhallinta (engl. Windows explorer) ja navigoi hakemistoon, johon latasit gmapsupp.zip tiedoston. Esim. Lataukset

6. Pura zip-paketti tai klikkaa hiiren oikealla napilla ja valitse avaa. Kopioi tiedosto gmapsupp.img (esim. hiiren oikea nappi ja valikosta kopioi).

7. Navigoi tiedostojen hallinnassa muistikortin asemalle (Siirrettävä Media<aseman tunnus>) tai englanniksi Removable disk <aseman tunnus>

6. Luo muistikortille GARMIN -niminen kansio jos siellä ei jo sitä ole valmiina.

7. Kopioi lataamasi .img tiedosto tähän kansioon (oikea hiiren klikkaus ja valitse liitä).

8. Jos sinulla vanhempi GPS-malli, muuta tiedoston nimeksi GMAPSUPP.IMG (oikea hiiren klikkaus tiedoston nimen päällä ja valitse “Nimeä uudelleen” tai englanniksi “Rename“). Vaihtoehtoisesti F2-näppäin hoitaa homman. Uudemmissa malleissa voit nimetä tiedoston mitenkä haluat, esim. ruotsi.img

9. Kartat on nyt siirretty ja olet valmis kätköilemään ulkomailla!

 

Jos jostain syystä et halua käyttää Frikartin karttoja, niin on olemassa myös muita palveluja, kuten OpenMtbMap.org, josta voit myös ladata OpenStreetMappiin pohjautuvia karttoja. Ohje näiden lataamiseen löytyy vanhemmasta kirjoituksesta täältä.

Ruotsin rasterikartat

Vaikka Frikartin kartoilla pärjää mainiosti on Ruotsista tarjolla rasterimaastokarttoja. Näitä löytyy sivustolta http://www.bengt.nolang.se/kartor/ Sivulta valitsee esimerkiksi Terrängkartanin alta Garmin GPS, jonka jälkeen aukeaa kansiollinen .kmz tiedostoja. Nämä ovat rasterikarttoja, jotka Garminin laitteessa tulee siirtää Garmin/CustomMaps hakemistoon. Tämän jälkeen kartta näkyy automaattisesti oikein.

Rasterikarttoja voi olla CustomMaps -hakemistossa Oregon 700-sarjan laitteissa vain 5 yhtäaikaa. Niinpä kannattaakin katsoa tästä kuvasta, mitkä karttaruudut Ruotsista valitsee, jos näitä karttoja käyttää. Itse taidan jatkossakin käyttää OpenStreetMapiin pohjautuvia karttoja, sillä rasterikartat vaikuttavat vähän hankalilta.

Jos tiedät saako Ruotsista tai muista Euroopan maista ilmaisia vektorikarttoja mainittujen lähteiden lisäksi, jaa ihmeessä tietosi kommentoimalla.

 

 

One comment

  1. Jälleen hyvä päivitys, kiitoksia. Ruotsalaisten rasterikarttojen (Terrängkartan) lataussivujen mukaan:

    “Kartan är uppdelad i småkartor (tiles) om 1000×1000 pixlar. Upplösningen är 5m/pixel så varje tile motsvarar en yta om 5km x 5km och är individuellt geopositionerad.” … “För att underlätta nedladdningen har de grupperats i rutor om 50km x 50km som då innehåller 100 tiles.”

    Weellun Oregon 700 -kapulaan lataamat 5 “ruudullista” vastaavat siis 5 x 100 karttatiiltä, mikä on Garminin Oregon 600 ja 700 -sarjojen gepsien hyväksymä käyttäjäkarttojen (CustomMaps) maksimimäärä. Kartta (12 500 km2) vastaa tuolloin pinta-alaltaan melkolailla Pirkanmaan maakunnan kokoa.

    Garminin Custom Maps -ominaisuutta koskeva FAQ-sivu: https://support.garmin.com/faqSearch/en-US/faq/content/UcO3cFueS12IwCnizrJjeA

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.