Testissä: Armytek Prime C2 pro -taskulamppu

Armytek on kanadalainen taskulamppuvalmistaja, joka on tänä vuonna palannut Suomen markkinoille omalla verkkokaupallaan. Vaikka verkkokaupan käännös luo hieman epäilyttävän kuvan, lamppujen pitäisi olla huippulaatuisia. Koska Fenixit, Lumonitet ja Olightit ovat jo tuttuja, päätimme tutustua myös Armytekin tarjontaan. Armytek lupaa lampuilleen muuten 10 vuoden takuun! Koska geokätköilijä tarvitsee pimeneviin syysiltoihin tehokkaan taskulampun, testasimme Armytekin ulkoilukäyttöön tarkoitetun valikoiman lippulaivan eli Prime C2 pro -lampun.

Armytek Prime C2 pro

Prime C2 pro -lampusta on olemassa muutama eri versio. Myynnissä on magneettilla kiinnitettävällä USB-laturilla varustettu versio ja ilman USB-latausta oleva versio. Hinta molemmissa malleissa on sama 80 euroa, mutta USB-laturilla varustetussa lampussa mukana tulee 18650 akku, mikä tekee tästä houkuttelevamman vaihtoehdon. Testissä kuitenkin oli ilman magneettikiinnitteistä laturia oleva versio. Lisäksi molemmista lampuista on olemassa värisävyltään erilaiset versiot eli lämmin valkoinen ja kylmä valkoinen. Testasimme kylmän valkoisen version, jossa kerrotaan olevan enemmän valotehoa.

Lamppu toimitetaan ruskeassa (huomaamattomassa 🙂 ) pahvilaatikossa. Kovin applemaista unboxaus-kokemusta tästä on vaikea saada. Mutta kun lampun ottaa paketista, niin tuntee kyllä pitelevänsä käsissään varsin laadukasta taskulamppua. Lampun eri osat tuntuvat jämäköiltä ja alumiinirunko tuntuu käteen miellyttävältä. Lamppu on juuri sopivan kokoinen aikuisen käteen ja virtanappi osuu kivasti peukalon alle. Virtanapin vastakkaisella puolella on rungossa pieni lovi, joka estää taskulamppua luiskahtamasta kädestä.

Lampun rungon päässä on voimakas magneetti, jolla lampun voi laittaa loggauksen ajaksi kiinni – kuinka kätevää, jos lähellä sattuu olemaan sopiva paikka lampulle. Toisaalta magneetti ottaa taskussa esineisiin kiinni. Herkempää elektroniikka tai vaikkapa hotellien huoneavaimia ei lampun kanssa oikein voi pitää samassa taskussa. Toisaalta lampun mukana toimitetaan laadukkaan tuntuinen vyökotelo, jossa lamppua voi pitää kätköillessä tai magneetin saa halutessaan lampusta pois, joten sinänsä tästä ei ongelmaa muodostu. Geokätköillessä magneetti on kiva olla mukana, koska sitähän voi tarvita yllättäen, jos purkki pitääkin vaikka onkia putkesta magneetilla. Näin ollen on mukavaakin, että kun lamppu on mukana, niin matkasta löytyy myös magneetti ja McGyver-henkinen askartelutuokio vain odottaa sopivaa kätköä.

Lampun päähän saa kiinni käsilenkin narun. Käsilenkki kiinnitetään lisäämällä kierteiden väriin metallinen rinkula, jossa käsilenkki on kiinni. Käsilenkissä on jämäkkä kiristysklipsi ja muutenkin naru vaikuttaa laadukkaalta. Lisäksi kerrankin rannelenkki on riittävän iso, joten, jos kiristysklipsin avaa kokonaan, saa ranteen pujottamatta helposti sujahtamaan lenkistä. Rannelenkin heikoin osa on selkeästi pieni metallinen rinkula, jolla rannelenkki on kiinni lampun kierteiden väliin tulevassa rinkulassa. Käsilenkin metalliosat tuntuvat muutenkin aina olevan tiellä, ehkä johtuen lampun pään magneetista ja lamppua tulee käytettyä mielummin ilman lenkkiä. Mutta tämä on varmasti makuasia.

Patterikotelon kierteet vaikuttavat todella laadukkailta. Patterikotelo on tiivistetty kahdella kumitiivisteellä. Itse en ole tällaista aiemmin nähnyt, vaikka varmasti tuplavarmistus on joissakin muissakin lampuissa. Hyvän tiivistyksen johdosta lampun väitetäänkin kestävän upotuksen 10 metrin syvyyteen. Lisäksi lampun väitetään kestävän myös pudotuksen 10:stä metristä. Niinpä siis taskulampun pudotus kätköillessä veteen ei tulisi ongelmaksi tämän lampun kanssa. Aika huikeata.

Pituutta lampun rungolla on 124 millimetriä ja painoa lampulla on akun ja magneetin kanssa 114 grammaa ja ilman akkua 68 grammaa. Lampun ja rannelenkin lisäksi pakkauksessa tulee vyökotelo, joka vaikuttaa laadukkaalta ja sen saa kiinni joko suoraan vyöhön tai yläreunan muovilenkistä roikkumaan vaikkapa karbiinihakaan. Mukana tulee myös “kynäklipsi” jolla lampun saa vaikkapa taskun suuhun kiinnitettyä. Pakkauksesta löytyy myös kaksi kumitiivistettä varalle.

Valoteho

Lampun mukana tulee paperinen englanninkielinen käyttöohje. Suomenkieliset ohjeet löytyvät Armytekin sivuilta. Ohjeet ovat tarpeen, sillä alkuun lampun eri tilojen opetteluun kannattaa varata hetki. Tai lähinnä siihen, miten tilasta pääsee toiseen. Lampun napin painallus, kun sytyttää lampun viimeksi valittuun tilaan tai sitten sammuttaa lampun. Lampun toiminta on jaettu eri käyttötiloihin: turbo, main, kuutamo, strobo. Käyttötilan sisällä eri tilaan esim. Main 1, Main 2 ja Main 3 siirryttään pitämällä painonappia pohjassa, jolloin lamppu vaihtaa tilaa. Sen sijaan käyttötilojen välillä siirrytään silloin kun lamppu on päällä tai pois päältä painamalla nappia useasti peräkkäin. Kaksi painallusta vie pääkäyttötilaan (main), kolme painallusta vie turbo-tilaan ja neljä napsautusta vie strobo-tilaan. Kuutamo-käyttötiloihin puolestaan päästään pitämällä nappia pitkään pohjassa, kun valaisin on pois päältä. Kuulostaa monimutkaiselta ja sitä se alkuun onkin. Hetken opettelulla lampun kanssa pääsee sinuiksi ja yleisimmät tarpeelliset valinnat löytyvät helposti.

Normaalisti lampun nappi toimii on/off kytkimenä. Halutessaan lampun saa myös taktiseen tilaan eli lamppu palaa vain silloin, kuin nappia pidetään pohjassa. Mielenkiintoisesti tämän saa aktivoitua löysäämällä akkupesän korkkia 1/4 kierrosta. Sen jälkeen painetaan virtakytkin pohjaan ja kiristetään korkki. Lisäksi lampun painonapissa on lampun varaustilan merkkivalo. Merkkivalo vilkkuu n. 5 sekunnin välein vihreänä, jos varaustaso on hyvä. Jos varaustaso on alle 25 % valo muuttuu keltaiseksi ja lopulta punaiseksi, kun akun varausta on enää alle 10 % jäljellä. Merkkivalo pitää erikseen kytkeä päälle ohjekirjan ohjeiden mukaisesti.

Alla olevaan taulukkoon on koottu Armytekin muutaman lampun (jotka tullaan testaamaan tällä sivustolla) speksit ja vertailun vuoksi Lumonite Compass V4 otsalamppu. Valotehot alla on Armytekin ja Lumoniten ilmoittamat, eivätkä siis mittaamiani. Joskin kannattaa huomata, että Armytek esittää sivuillaan sekä teoreettiset, että mitatut arvot. Armytekin sivulla kylmälle värisävyn Prime C2 Prolle ilmoitetaan 2100 lm, mutta mitattu valoteho on 1700 lm. Armytek ilmoittaa mitanneensa tehot käyttäen omaa 18650-Li-Ion akkuaan. Tarkempaa tietoa mittauksista en kuitenkaan löytänyt.

Moodi Prime C2 Pro Prime A1 Armytek Wizard Pro v3 XHP50 Lumonite Compass V4
Turbo 2 1700 lm / 1h 1800 lm / 1h
Turbo 1 950 lm / 1.7h 500 lm / 0.8h 900 lm / 1.7h  1000 lm / N/A (hetkellinen)
Main 3 420 lm / 4h 95lm / 4.2h 390 lm / 4h  630 lm / 2.8 h
Main 2 180 lm / 10.5h 34 lm / 11.7h 165 lm / 10.5h  230 lm / 8 h
Main 1 35 lm / 50h 10 lm / 35h 30 lm / 50h  85 lm / 24 h
Kuutamo (firefly) 3 6 lm / 12 päivää 5.5 lm / 12 päivää  3 lm / 25 päivää
Kuutamo (firefly) 2 1.7 lm / 40 päivää 2 lm / 8 päivää 1.5 lm / 40 päivää
Kuutamo (firefly) 1 0.15 lm / 200 päivää 0.15 lm / 90 päivää 0.15 lm / 200 päivää
Strobo/vilkku 3 10 hz / 1700 lm / 2h 10 hz / 1800 lm / 2h
Strobo/vilkku 2 1 hz / 1700 lm / 5h 1 hz / 1800 lm / 5h
Strobo/vilkku 1 1 hz / 180 lm / 52h 1 hz / 165 lm / 52h

Valostore on ollut kova mitttailemaan lamppujen tehoja, mutta näin satunnaisella lamppujen testaajalla ei ole mahdollisuuksia niin kattavaan valotehojen testaamiseen. Niinpä kävimme tuikkimassa metsässä valoilla ja räppäsimme kuvan valokeilasta. Lisäksi testasimme eri valotilat noin metrin korkeudesta maahan näytettynä. Alla tulos. Eihän näistä mitään absoluuttisia valotehoja voi mittailla, mutta ehkä niistä saa kuvaa paljonko lampusta lähtee valoa.

Valotehot. Klikkaa niin näet kuvan isompana.

Maastossa testasimme lamppua täysin pimeässä metsässä. Main-tilat riittävät melko hyvin jokaiseen tilanteeseen. Turboa sitten ehkä tarpeen mukaan päälle. Firefly-tilalle on varmasti omat käyttökohteensa, kun pimeänäköä ei saa pilata tuikkimalla valolla, mutta geokätköilykäytössä se vaikutti hieman turhalta.

Turbo-tilaa käytettäessä kannattaa huomioida, että valaisin voi kuumeta voimakkaasti. Sen laittamineen esim. taskuun voi yllättää epämieluisasti 🙂 Lampussa on lämmönsäätelypiiri ja kun ledin lämpötila ylittää 60°C, valaisimen kirkkaus tippuu asteittain. Valaisimen jäähdyttyä riittävästi kirkkaus nousee taas Turbo-teholle. Valmistajan mukaan lämpötilanhallinta auttaa pidentämään valaisimen käyttöikää sekä tekee valaisimen käytöstä turvallisempaa. Mikäli valaisin pääsee jäähtymään käytön aikana riittävästi muutenkin (esimerkiksi talvikäytössä), valaisimen aktiivinen lämpötilanhallinta ei kytkeydy päälle.

Vertasimme lamppua myös aiemmin testattuun Compass V4 otsalamppuun, jonka hetkellinen valoteho on yli 1000 lumenia. Alla vertailun vuoksi kuvat Compass V4:stä suurin piirtein samoista paikoista kuin yllä. Ja kyllä se hieman näyttää siltä, että Compass V4:stä lähtee enemmän valotehoa kuin Armytekistä, joten ihan kaikkia luvatuista lumeneista ei Armytekin lampusta saada. Toisaalta silmä ja kamera voi tässä hieman valehdella, sillä Armytekin lampulla valo kantaa pidemmälle kuin Compass V4:llä. Kuvista näyttäisi myös, että Compass V4:n valo olisi keltaisempaa kuin Armytekin lampun.

Akun kesto

Prime C2 Pro käyttää yhtä 18650 Li-Ion akkua. Akku kestää turbo-moodissa valmistajan ilmoituksen mukaan tunnin. Kirkkaimmassa main-tilassa akulle luvataan neljän tunnin kestoa, mikä on jo aika hyvä kätköilykäyttöön. Main 2-tilan 10.5 tuntia riittää pidempäänkin kätköilyrupeamaan (jos vain valoteho riittää).

Lampun mukana testiin tuli myös Armytekin oma 18650 akkujen laturi XXC-168B. Laturi vaikutti aika rimpulalta ja suosittelen jättämään sen kaupan hyllyyn ja hankkimaan kunnon akkulaturin. Armytekin kalliimmasta laturimallista ei ole kokemuksia, mutta alta kympin laturi ei ollut hyvä, eikä sitä tullut testijaksolla juurikaan käytettyä.

XXC-168B laturi kannattaa jättää ostamatta – vaikutti hieman rimpulalta. Sen sijaan Armytekin 18650 akku vaikutti toimivan moitteetta.

Pätevä geokätköilyyn

Armytek Prime C2 Pro on hyvä taskulamppu. Vaikea siitä on keksiä negatiivista sanottavaa. Lamppu on laadukas ja se toimii niin kuin lupaakin. Eri tehotilat riittävät kätköilykäyttöön mainiosti. Eli tärkein on kunnossa: Valoa piisaa pimeässä illassa kätköjen etsimiseen. Tehotilojen välillä siirtymisessä on hieman opettelua, mutta sen oppii nopeasti. Jos etsit laadukasta taskulamppua geokätköilyyn voi Armytekin Prime C2 Pro hyvinkin olla valintasi. Ominaisuudet riittävät ainakin hyvin geokätköilyyn ja akun kestokin on hyvä. Plussaa ehdottomasti pudotus kestävyydestä ja vesitiiviydestä. Pienet kolhut eivät siis tahtia haittaa. Voin suositella lamppua kyllä geokätköilykäyttöön.

Samalla ledillä varustettua lamppua en tahtonut kilpailijoiden valikoimista löytää. Ilmeisesti Fenixin TK47:ssa on käytössä sama XHP-35 ledi. TK-47 maksaa kuitenkin lähemmäs 150 euroa ja toimii kahdella akulla. TIetysti lamppujen ominaisuudet ovat muutenkin erilaiset, joten suoraan niitä ei voi keskenään verrata. Tuntuisi kuitenkin, että Armytekissä on hinta-laatusuhde ihan hyvin balanssissa.

P.s. Jos Armytekin lamppua olet ostamassa kannatta tarkistaa päivän tarjoukset, jotka löydät täältä. Näin voit säästää hinnassa vielä useamman euron.

6 comments

    1. Kiitos Seppo linkistä. Zebralighttia ei taida saada Suomesta, mutta Euroopasta kyllä, että sinänsä ei ongelmaa. Näyttää suurin piirtein samanhintaiselta tuo Zebran lamppu. Huomasin myös itse jonkun toisen XHP-35-ledillisen lampun tässä päivänä eräänä, mutten nyt enää löytänyt linkkiä. Oli muuten toissapäivänä tämä Armytekin lamppu tarjouksessa hintaan 56 euroa. Se on jo varsin mukava hinta tälle lampulle.

      1. Ainakin Erikoistukku.fi Oulussa myy jotain Zebran malleja. ArmyTekillä näkyy tämän päivän tarjouksena olevan Prime C2 Pro v3 XHP35 (lämmin) samaiseen 56 euroon (+toimitus 6.90e tai nouto Helsingistä). Ei hullumpi.

      2. Joo 56 euroa ei ole kyllä yhtään pöllömpi hinta tästä lampusta.

    1. Pitääpä mahdollisesti vertailla hieman Zebran lamppujakin seuraavassa Armytekin Prime A1 lampun testissä

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.