Project A.P.E – historia ja tulevaisuus

Geocaching HQ kyseli taannoin geokätköily-yhteisöltä, mitä tulisi tehdä taannoin löytyneelle Project A.P.E -kätkölle Mission 9: Tunnel of Light. HQ sai yli 9000 vastausta ja nyt on aika äänestää kätkön lopullisesta kohtalosta. HQ on päätynyt neljään eri vaihtoehtoon, joista voit valita mieleisesi

  1. Kätkö palautetaan paikalleen ja palautetaan arkistosta. Kätkön voisi siis logata ympäri vuoden.
  2. Kätkö asetetaan näytille HQ:iin. Koska A.P.E -kätkö on osa kätköilyn historiaa se olisi näytillä kätköilijöille. Kätköä ei voisi logata löydetyksi, mutta siihen voitaisiin laittaa matkaajan koodi, jolla sen voisi logata nähdyksi. Matkaajalla olisi uniikki ikoni.
  3. Kätkö olisi näytillä HQ:ssa mutta vietäisiin kerran vuodessa viikoksi alkuperäiselle paikalleen, jossa sen voisi logata löydetyksi. Tämä viikko olisi Going Ape Mega-eventin aikaan.
  4. Kiertävä artefakti. A.P.E-kätkölle annettaisiin matkaajan koodi (ja ilmeisesti uniikki ikoni) ja matkaaja kiertäisi (mega ja giga) eventtejä ympäri maailmaa. Matkaajan voisi logata nähdyksi, mutta A.P.E -kätköä ei.

Vaihtoehdot 1 ja 3 vaatisivat hieman ohjenuorien (guidelines) venyttämistä, koska normaalisti kätköä ei tuotaisi näin pitkän ajan jälkeen arkistosta, eikä väliaikaisia kätköjä normaalisti sallita. Tietysti tämänkaltaisen erikoistapauksen yhteydessä ohjenuorista poikkeaminen olisi perusteltua.

Voit äänestää omaa suosikkivaihtoehtoasi alla olevasta linkistä 5.3. 2017 mennessä

 

A.P.E:n historia

Viimeksi kirjoitin lyhyesti Project A.P.E -kätköjen historiasta, mutta minua jäi vähän kaivelemaan pintapuolinen historiaan tutustuminen, joten pengoin vähän arkistoja syvemmältä ja selvitin tarkemmin A.P.E -kätköjen historiaa.

Keväällä 2001 20th Century Fox valmistautui julkaisemaan Planet of the Apes elokuvan, joka siis oli uudelleenlämmittely vanhoista 60-70-lukujen elokuvista. 20th Century Fox halusi tehdä julkisuustempauksen markkinoidakseen uutta elokuvaa ja olivat huomanneet, että tietokonenörtit ympäri maailman olivat innoissaan uudesta geokätköilyharrastuksesta. Hieman yllättäenkin elokuvastudio halusi markkinoida tälle suhteellisen pienelle kohdeyleisölle. Tuolloin kätköilijöitä oli vain murto-osa nykymäärästä.

Uusi harrastus kuitenkin tarjosi hyvän mahdollisuuden tehdä onnistunut julkisuustemppu. Tätä varten Fox Studios keksi kätköjä varten alijuonen, jolla ei ollut mitään tekemistä itse elokuvan kanssa. Juoni oli, että kapinallisryhmä ihmisiä yritti paljastaa vaihtoehtoisen kädellisten evoluutioteorian (Alternative Primate Evolution = A.P.E). Paljastaaksen tämän teorian kapinallisryhmä on piilottanut artefakteja ympäri maailmaa (A.P.E -kätköt). Tietysti kaiken voi sanoa lyhyemmin: Fox studios piilotti elokuvaan liittyviä esineitä muutamaan tarkoitusta varten tehtyyn kätköön. Luonnollisesti ensimmäisenä paikalle ehtinyt saisi vaihtaa kätköstä parhaat elokuvarekvisiitat.

Toukokuun 26. päivä vuonna 2001 asiasta uutisoitiin eräällä sivustolla näin:

20th Century Fox has launched a really unique promotion for its Planet of the Apes film: using global positioning satellite (GPS) technology, fans can get involved in an interactive scavenger hunt search for hidden caches of props that were used in the film. The first person to successfully find out the location of the cache and reach it will get to keep the authentic prop!

Fox is calling this contest “Project A.P.E.” (www.projectape.com — the A.P.E. standing for “Alternative Primate Evolution”), and officially launched it yesterday. Using the new online gaming technology called Geocaching, every Friday the film’s Official website will supply new coordinates which can be used to determine the location of the latest hidden cache. The contest will run for 13 weeks, allowing a lucky thirteen individuals the chance to be the first to walk away with the exclusive Apes goodies. For those of you who don’t have GPS system right now, every Friday the website will also give away a Garmin eTrex GPS unit to a randomly selected winner.

There’s also some hidden clues embedded in the Project A.P.E. game that, we’re told, are important to the film’s storyline. These secrets will “unlock long-hidden secrets that could present a clue to our past – or a key to our future,” said the studio.

This week’s operation is called “Devil’s Spoon” and is located in California at the coordinates N 37° 50.759 W 121° 56.041. You can view maps and discover clues about the location of the cache by visiting the Project A.P.E. website, as well as finding out what was in the cache when its eventually discovered. Remember, if you missed out on this week’s hunt, every Friday a new location will be announced for the next three months!

Salamyhkäisyyttä ja vinkkejä

Toinen vinkki rajasi osavaltioita sellaisiin, jotka ovat ison vesistön rajaamia. (Kuvan lähde Markwellin Project A.P.E -kätköjä koskevalta sivulta http://www.markwell.us/projectape.htm)
Vinkkikartta näytti tämänkaltaiselta. Kuva ei ole alkuperäiseltä sivustolta vaan visualisointi Markwellin Project A.P.E -kätköjä koskevalta sivustolta (http://www.markwell.us/projectape.htm)

Fox oli erittäin salamyhkäinen kätköjen julkaisun suhteen ja sekös kätköilijöitä innosti. Kun uusi kätkö oli tulossa, sivustolle ilmeistyi epämääräinen vinkki, joka saattoi sanoa, että seuraavaksi julkaistava kätkö on osavaltiossa, jonka alkukirjain on I, T tai K. Lisäksi mukana oli kartta (vasemmalla). Viikkoa myöhemmin paljastui toinen vinkki, joka saattoi kuulua “Kätkö on piilotettu sellaiseen osavaltioon, jota rajaa iso vesistö. Tästäkin oli uusi kartta tarjolla (oikealla). Lopulta viimeinen vinkki kertoi koordinaatit kätkölle. Idea oli siis katsoa kuka ehtisi kätkölle ensimmäisenä ja saisi palkinnoksi elokuvan rekvisiittaa. Tuleepa tästä mieleeni, että onko FTF-jahti saanut tästä alkunsa.

Monet kätköjen palkinnoista olivat lopulta esineitä, jotka vain vilahtavat elokuvassa tai ovat taustalla. Eli ei kovin keskeisiä lopulta. Esineiden joukossa oli mm. nahkaiset silmälaput, soihtu, veitsi, jne. Ei mitään kovin arvokasta. Kätköjen piilottajat siinä missä jotkut ensilöytäjät saivat myös T-paitoja ja keräilykortteja.

Näin ne piilotettiin

Kaikki tietenkin odottivat uusia A.P.E-kätköjä kuin kuuta nousevaa -josko sellainen ilmaantuisi lähikulmille. Ainakin USA:ssa. Mutta ketkä piilottivat kätköt? Piilottajat valitsi geocaching.comin perustaja ja toimitusjohtaja Jeremy Irish. Hän otti sähköpostilla yhteyttä aktiivisiin kätköilijöihin ja kertoi, että Fox Studios haluaisi piilottaa Project APE kätkön sinne, missä ko. kätköilijä oli. Aika harva varmaan kieltäytyi tällaisesta kunniasta.

Kun piilotuksesta oli sovittu, Fox Studiosin edustaja otti yhteyttä ja keskustelu kätkön sijainnista, koosta ja muusta ohjeistuksesta alkoi. Fox toivoi, että kätköt piilotettaisiin mahdollisimman lähelle keskusta-alueita, jotta osanotto A.P.E-jahtiin olisi mahdollisimman suurta. Tuon ajan kätkömäärillä “lähellä keskustaa” saattoi kuitenkin tarkoittaa kymmenien, jos ei satojen, mailien ajomatkaa. Tässä tietenkin oli se riski, että mitä lähempänä asutusta melkeinpä largeksi kooltaan luokiteltava rasia olisi, sitä helpommin se tulisi jästityksi. Tuolloin kun ei vielä ollut kertynyt niin paljon kokemusta vilkkaille alueille kätköjen piilottamisesta.

Kun Fox oli hyväksynyt paikan, piilottaja pääsi odottelemaan postia kuriiripalvelulta, joka toimitti kätkön sisältöineen Foxilta piilottajalle. Sitten piilottaja pääsi raahaamaan painavaa kookasta rasiaan metsään ja saattoi vain toivoa, ettei kukaan huomaa purkin piilottamista. Piilottaminen oli suuri kunnia, mutta myös anonyymiä puuhaa. Kätköt julkaistiin Project A.P.E -tunnuksella, eikä piilottaja saanut hiiskua kätköistä etukäteen. Harrastajia oli vähemmän ja sana kulki nopeasti suusta suuhun. Niinpä piilottajien tuli esittää, etteivät he tienneet kätköstä mitään ja jotkut kävivät loggaamassa oman kätkönsä ensimmäisten joukossa, jottei piilottajan identiteetti paljastuisi.

Projektin loppu

Kuten kaikki hyvät projektit, Project A.P.E:kin tuli päätökseen ja elokuvan julkaisun jälkeen Fox hylkäsi kätköprojektin.  Monet kätköistä arkistoitiin jo vuonna 2001. Jeremy Irish ilmoitti vuonna 2003, (tuolloin hän oli vielä HQ:n toimitusjohtaja) että loput A.P.E -kätköt muutettaisiin tradeiksi. Muutama taidettiin muuttaakin, mutta lopulta osa kätköistä jäi A.P.E -kätköiksi. Project A.P.E -sivusto katosi internetistä ja jäljelle jääneet kätköt jäivät geokätköilijöiden pyhiinvaelluskohteiksi.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.