Kätkötyypit (päivitystä)

Joulun pyhinä oli hyvää aikaa plärätä vähän läpi mitä kaikkea sitä onkaan tullut blogiin kirjoiteltua. Blogille kun tulee jo kolme vuotta täyteen muutaman viikon päästä. Geokätköily on viime vuosina hieman jämähtänyt paikalleen, eikä suuria muutoksia ole tullut. Huomasin kuitenkin, että kätkötyypit -kirjoitukseen on tullut hieman päivitystä sitten tammikuun 2014. Pohdin, että lisäänkö vain huomaamatta postaukseen gigatapahtuman ja päivitän muutaman muun kätkötyypin kuvauksen. Näin asia ei kuitenkaan saisi kovin paljon huomiota, joten päädyin päivittämään ko. kirjoituksen ja kirjoitin myös tämän postauksen, jossa on vain muuttuneet osat. Tämä on ehkä hieman sekavaa, mutta blogialusta ei oikein taivu vanhojen päivitettyjen postauksen korostamiseen.

Gigatapahtuma

Gigatapahtuma on eventti, johon osallistuu vähintään 5000 ihmistä. Gigaeventit ovat siis suurin tapahtumakätkötyyppi. Yleensä gigassa on paljon suunniteltua ohjelmaa ja gigaan osallistuu kätköilijöitä ympäri maailmaa. Kätkötyyppi lanseerattiin vuonna 2014, kun osa keskieuroopan megoista oli huomattavasti isompia kuin muut megat ja tämä haluttiin tuoda ilmi omalla kätkötyypillään. Ensimmäinen Gigaeventti oli Project Munich 2014 elokuussa 2014. Sen jälkeen gigoja on järjestetty kolme ja kaikki niistäkin ovat olleet Saksassa (Project Glück Auf 2016, FTF Mainz-Gutenberg 2015, Project Geoxantike) . Giga-statusta ei voi saada tapahtuman jälkeen jos kävijämäärä ylittää 5000 henkilöä, mutta todennäköisesti sellainen tapahtuma voisi seuraavana vuonna olla giga. Gigatapahtumia ei voi olla maailmassa käynnissä kuin yksi yhtäaikaisesti. Gigan aikaan järjestettävät toiset tapahtumat, eivät saa megastatusta, vaikka niihin todennäköisesti gigatapahtuman johdosta osallistuukin yli 500 kätköilijää.

 

Geocaching HQ

Geocaching Headquarters (HQ) kätkötyyppi on varattu kätkölle ”Geocaching Headquarters”, joka sijaitsee Groundspeakin tiloissa Seattlessa. Tämän ikonin saa siis vain vierailemalla tuolla kätköllä. Kätkö on haettavissa vain silloin, kun HQ:n vierailijakeskus on auki. Aukioloajat kannattaa siis tarkistaa ennen aiottua vierailua kätköllä. Perjantaisin paikalla on mahdollisuus myös tervehtiä HQ:n henkilökuntaa.

 

 

Lab-kätköt

Lab cache tai ”labit” oli alunperin kokeellinen kätkötyyppi, joka avulla Groundspeak halusi koeponnistaa uusia ideoita kätkötyypeiksi. Kätkötyypin lanseerauksen yhteydessä kaikki premium-jäsenet saivat tehdä yhden lab-kätkön geokätköilykaverinsa iloksi (kirjoittelin aiheesta aiemmin). Sen koommin yksittäinen kätköilijä ei ole voinut Lab-kätköjä tehdä. Sittemmin lab-kätköt ovat vakiintuneet Geokätköilyseikkailuiksi (Geocaching Adventure). Nämä seikkailut ovat pääosin olleet megatapahtumien ohjelmanumeroita ja yleensä megatapahtuman ohessa on 8-12 lab-kätköä geokätköilyseikkailun muodossa. Nämä kätköt ovat etsittävissä tapahtuman ajan. Yleensä Lab-kätköt eroavat perinteisistä kätköistä ja osa kätköistä voi olla jopa miehitetty eli paikalla on henkilökuntaa avustamassa kätkön ”etsimisessä”. Yleensä idea on suorittaa jokin tehtävä, josta saadaan koodisana, jonka avulla kätkön voi kirjata löydetyksi erilliselle tapahtumaa varten tehdylle Lab-kätkö -sivulle. Geokätköilyseikkailu, johon lab-kätkö yleensä kuuluu, on “voimassa” vain tietyn aikaa eli Lab-kätkö ei ole saatavilla kuin rajatun ajan. Lab-kätkössä voi olla kätkörasia, mutta se ei ole pakollinen. Suositeltava se kuitenkin on. Pääasia on, että löydät kätköstä tavalla tai toisella suorituskoodin, jonka avulla lab-kätkö kirjataan geokätköilyseikkailun sivulle. Koska mahdollisuus logata Lab-kätkö löydetyksi on myös ajallisesti rajoitettu, nämä kätköt on syytä kirjata löydetyksi samoin tein (kuten tietysti kaikki muutkin kätköt).

Lab-kätköjen kuvaukset löytyvät https://labs.geocaching.com/ sivuston alta. Jos sivun avaa älypuhelimella, se osaa näyttää etäisyyden kätkölle, joten erillistä sovellusta labien etsimiseen ei tarvita. Jos haluaa käyttää GPS-laitetta, niin labs.geocaching.com -sivustolla on tarjolla GPX-tiedosto. Lab-kätköstä saa muiden kätköjen tapaan löytömerkinnän ja se kasvattaa löytömäärää yhdellä. Kannattaa kuitenkin huomata, että koska labeilla ei ole esim. D/T-luokitusta, niin kaikissa tilastoissa labit eivät näy. Päivätaulukon täyttöön tai kätköilyputken jatkamiseen labit soveltuvat. Souveniria lab-kätköistä ei kuitenkaan saa, vaikka se samalta päivältä tai paikasta muutoin olisikin saatavissa.

Vaikka Lab-kätköihin törmää yleensä megatapahtumien yhteydessä on Lab-kätköjen avulla mahdollista tehdä muutakin. Esimerkkeinä mainittakoon kosinnat, koulujen opetuksellinen kätköily, firmojen virkistyspäivät, synttärilahjat, jne. Mutta ennen kuin innostut näistä mahdollisuuksista, niin näiden toteuttaminen tarkoittaa yhteydenottoa Geocaching HQ:hun ja todennäköisesti joudut vielä jotain maksamaankin, että saat tällaisen henkilökohtaisen kätköseikkailun toteutettua.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.