TBScan – iOS sovellus, jolla loggaat matkaajat kätevästi

Jäävätkö sinullakin matkaajat helposti loggaamatta heti? Tuntuuko kännykällä matkaajien koodien naputtelu turhauttavalta? Ei hätää – apuun rientää uusi iOS -sovellus, jonka avulla loggaat matkaajat naputtelamatta ensimmäistäkään merkkiä koodista. Nimittäin sovellus tunnistaa matkaajan koodin puhelimen kameran avulla ja loggaus käy käden käänteessä.

Bugit skanneriin

Sovelluksen päänäkymä
Sovelluksen päänäkymä

Sovellus käyttää Geocaching Live APIa ja laitteelle pitää tuttuun tapaan antaa lupa käyttää Geocaching.comin tietoja. Kun lupa on annettu, niin ruutuun ilmestyy sovelluksen pääruutu. Pääruudusta näkee oman profiilikuvansa sekä loggaamiensa TB:iden määrän. Hieman hämäävästi tässä lukemassa on kyllä mukana myös kirjattujen geokolikoiden määrä eli kyse on kaikenlaisista matkaajista. Pääruudussa on kaksi isoa nappia, joista valitaan matkaajlle tehtävä toiminto: Discover tai Log. Lisäksi löytyy sovelluksen asetukset ja oma matkaaja- inventory (kirjelaatikko oikeassa alanurkassa).

Kamera näkymässä kuva on zoomattu.
Kamera näkymässä kuva on zoomattu.

Kun jompaa kumpaa toimintoa (Discover tai Log) painaa, aukeaa kamera näkymä, jossa keskellä on viivoilla erotettu alue, johon matkaajan koodia tulisi näyttää. Näkymässä kameran kuvaa on zoomattu aika tavalla, joten pienempikin teksti näyttää kuvassa isommalta. Zoomaustasoa voi säätää myös käsin normaaleilla kosketusnäytön zoomauseleillä (pinching). Asetuksista riippuen tulee kuvan ottamiseksi painaa nappia tai Auto Shutter -asetuksella kamera kuvaa koko ajan ja tunnistaessaan TB:n koodin laittaa se sen talteen kirjaamista varten. Näkymästä ei siis tarvitse poistua, jos vaikka haluaa skannata useamman koodin kerralla. Useampaa matkaajaa logatessa “piippailee” vain kameratilassa matkaajien koodit talteen ja kun on valmista, siirtyy valikkoon, josta valitaan mitkä matkaajat logataan. Sitten vain kirjoittaa tekstin, jolla matkaajan haluaa logata ja ohjelma kirjaa matkaajat nähdyiksi (discover) tai loggaa ne poimituksi kätköstä (Log toiminto).

Kätköön matkalaisia ei voi ohjelman avulla pudottaa. Se onkin ihan ymmärrettävää, koska muuten pitäisi jotenkin kertoa ohjelmalle mistä kätköstä on kysymys. Se tietysti onnistuisi GC-koodin avulla, mutta vaatisi naputtelua, joka taas on ohjelman filosofian vastaista.

Eräs hyödyllinen ominaisuus on matkaajien kuvausten tarkastelu. Kun skannaa TB:n koodin voi helposti tarkistaa matkaajan tavoitteen ja sen jälkeen voi arvioida haluaako matkaajan ottaa mukaansa vai jättää kätköön odottamaan seuraavaa. Tämäkin tietysti on aiemminkin ollut mahdollista geokätköilysovelluksilla, mutta niissä koodi tarvitsee naputella käsin.

Täydellistä ei ole olemassakaan

Myös geokolikoiden skannaus onnistuu.
Myös geokolikoiden skannaus onnistuu.

Onko tämä vähän liian hyvää ollakseen totta? No on se osittain. Sovelluksen kehittäjä sveitsiläinen Nicolas Camenisch (vasta lukioikäinen kaveri) on kehittänyt sovellusta varten oman OCR-kirjaston (Optical Character Recognition, optinen kirjainten tunnistus), joka on erikoistunut TB-koodien skannaamiseen. Hieno saavutus ja hyvää työtä OCR-kirjasto tekeekin. Välillä kuitenkin TB:tä saa hetken aikaa käännellä kameran edessä heijastusten vuoksi. Ohjelma soveltuu myös geokolikoiden koodien skannaamiseen, mutta koska kolikoiden tapauksessa tekstin koko, muoto ja väritys vaihtelee kovasti, ei ohjelma toimi geokolikoihin lähellekään niin hyvin kuin TB:ihin. Pimeässä skannaaminen onnistuu, sillä ohjelmasta saa halutessaan laitettua puhelimen kameran salaman päälle. Tarkempia skannailuvinkkejä voi katsoa vaikkapa ohjelman omilla sivuilla täällä.

Ohjelmassa on kuitenkin hyviä oivalluksia. Jos koodin skannaaminen ei ohjelmalla onnistu, niin sovellus avaa dialogin johon koodin voi syöttää käsin. Ystävällisesti tässä dialogissa näkyy kuva juuri näytetystä kolikosta tai TB:stä. Näin koodin kirjoittaminen käy näppärästi, vaikkei skannaaminen onnistunutkaan. Lisäksi jos haluaa jostain syystä logata matkalaiset GSAK:n avulla, niin vienti (export) GSAKiin onnistuu helposti suoraan ohjelmasta. Skannattujen TB/GC kuvien tallettaminen puhelimen kuvakirjastoon onnistuu myös.

Matkaajien kirjaamisen ammattilainen

Ohjelmasta on kaksi versiota: Ilmainen ja Pro -versio. Pro-versiossa myös kuvakirjastossa valmiina olevien kuvien skannaaminen onnistuu. Kuvasta valitaan kohta, josta seurantakoodia etsitään ja ohjelma hoitaa loput. Aiemmin mainittu kuvien tallentaminen kuvakirjastoon ja koodien vienti GSAKiin on myös Pro-version toimintoja. Pro-versiossa voi myös valita mitkä aiemmin skannatuista matkaajista logataan ja mitkä ei. Vinkkinä kerrottakoon, että syyskuun loppuun TBScanin pro-versio lähtee hintaan 2.99 eur. Syyskuun jälkeen hinta pompsahtaa 5 euroon.

Android -versiota ohjelmasta ei ole. Eikä kuulemma ole heti tulossakaan. Sen sijaan kehittäjän mukaan luvassa on uusia ominaisuuksia, koska kehittäjälle on sydämenasia, että käyttäjät pitävät sovelluksesta. Uusista ominaisuuksista tekijä suostuu mainitsemaan, että matkaajien loggauksiin on tulossa template-pohja. Tämän avulla voi esimerkiksi kaikki tietyllä kätköreissulla (tai miitissä) nähdyt matkaajat logata samalla tekstillä nopeasti.

Onko siitä mihinkään?

No kysymys tietenkin kuuluu, onko ohjelmasta mihinkään? TBScan kyllä täyttää tehtävänsä. Vaikkei automaattinen tunnistus ole täydellinen, niin se toimii yleensä TB-lätkien kanssa ja siitä on iso apu geokolikoiden kanssa. Pitkän aikaa otin valokuvan matkaajista, joihin törmäsin kätköllä ja joita en syystä tai toisesta voinut siirtää toiseen kätköön. Usein nämä kuva jäivät puhelimen muistiin lojumaan, enkä koskaan jaksanut niitä kirjata nähdyiksi. TBScanin avulla kuitenkin on tullut kirjattua kaikki kätköillä vastaan tulleet matkaajat nähdyiksi (tai sitten mukaan). Ohjelmaa on miellyttävä käyttää. Vielä kun logi-templatet saadaan mukaan, niin vieläkin parempi. Tämä oli kyllä selkeästi sellainen ohjelma, jota ei tiennyt kaipaavansa ennen kuin sen näki itse. Jos itse kiinnostuit, niin kannattaa ladata ilmaisversio ja kokeilla sillä ensiksi. Sitten jos tuntuu, että loppuja ominaisuuksia kaipaa, niin ei se hintalappukaan niin paha ole. Juo vaikka seuraavalla baarireissulla puoli tuoppia vähemmän.

Jos tunnistus olisi hieman nopeampi, eikä matkaajaa tarvitsisi käännellä kameran edessä, niin voisi TBscanille antaa täydet 5 tähteä. Mutta koska tunnistuksessa on vielä parantamisen varaa, annetaan 4 tähteä.

4starsJutun kuvien matkaajien koodit on tarkoitettu promokäyttöön, eikä niitä voi logata löydetyksi.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.