Haastattelussa Kumikamelista ja Eläkeläisistä tuttu muusikko ja geokätköilijä Toppo Koponen

Moni varmasti muistaa kun löysi geokätköilyn ja ihan uusi maailma aukesi. Aiemmin oli kätköjen ohi kulkenut niitä huomaamatta ja yhtäkkiä löysikin salatun maailman ympäriltään. Sen jälkeen maailmaa katsoo hieman eri silmin. Toinen geokätköilyn salattu maailma on itse geokätköilijät. Geokätköilyssä toimitaan
nimimerkin suojissa, eikä sitä oikein voi koskaan tietää kuka nimimerkin takaa paljastuu.

Oletko koskaan miettinyt geokätköileekö kukaan julkisuuden henkilö? Maailmaltahan näitä esimerkkejä löytyy: X-Menin Wolverinena tunnettu Hugh Jackman (kts. twiitti), Sabrina teininoitana tunnettu Melissa Joan Hart (kts. twiitti), Anthony Bourdain (kts. twiitti), sekä myytinmurtajien Kari (kts. twiitti) ja Grant (kts. twiitti). Lisäksi monia muitakin enemmän tai vähemmän kuuluisia ihmisiä on tavattu kätköllä.

Suomessakin kätköilijöitä on kymmeniä tuhansia ja joukkoon varmasti mahtuu myös kuuluisuuden henkilöitä. Ja vaikka ei välttämättä kätköä olisikaan tarkoituksella etsinyt on saattanut törmätä sellaiseen, kuten esim. Syyskuun kyy -musiikkivideota kuvatessa Lauri Tähkä, joka jätti terveisensä kätköpurkkiin pehmolelukätköllä Vasikkasaaressa (kuva alla).

tahka
Lauri Tähkän terveiset Pehmolelukätköllä Vasikkasaaressa Helsingin edustalla.
20160813_234314_HDR
Toppo Eläkeläisten keikalla Somerolla.

Kumikameli ja Eläkeläiset-yhtyeissä vaikuttava Toppo Koponen (taiteilijanimi Eläkeläiset -yhtyeessä Onni Waris) harrastaa myös geokätköilyä. Topolla on kirjoitushetkellä noin 2800 löytöä ja yli 50 omaa kätköä. Olimme niin onnekkaita, että saimme Topolta pienen haastattelun geokätköilyyn liittyen.

Ensimmäisenä tietenkin pitää kysyä, millaisista kätköistä mies pitää. Samoileeko hän mielellään metsissä vai lämmittääkö tekniset toteutkset tai urbaanikätköt enemmän miehen mieltä? Toppo kertoo, että selkeästi hänen suosikkejaan ovat erilaiset paikkaa esittelevät kätköt. Hyvänä kakkosena tulevat erilaiset tekniset oivallukset kätkötoteutuksissa, mies jatkaa. “Kätköharrastusta aloitellessa suurimpana yllätyksenä ja riemastuksena oli ihan omilta kotikonnuilta löytyvät ylläripyllärit niinkuin kalliolammet, hiidenkirnut, pirunkirkot, wanhat tanssilavat, autiotalot jne. Tämä meidän tuorein musiikkiprojekti eli Tekramütisch sai alkunsa kesällä 2014 erään itärajan geokätköreisun seurauksena, mutta siitä tarkemmmin tuolla alempana.“.

Toppo kertoo olevansa tradimies henkeen ja vereen. Ja kun miehen tilastoja vilkaisee, niin todellakin valtaosa löydöistä on tradeja. Toinen suosikkikätkötyyppi on Earthcachet, joihin innostus löytyi muutama vuosi takaperin Islannin kätköretkellä. Mystien ratkomiseen ei miehen kärsivällisyys riitä. Välillä hän kuitenkin pääsee loggaamaan mysteerikätkön elin- ja kätkökumppaninsa siivellä, mutta suostuu raapustamaan nimen vihkoon vain, jos hän on edes vähän ollut auttavinaan pulman ratkomisessa.

Toppo aloitti kätköilyn toukokuussa 2011. Kätköilyn aloittamisesta mies kertoo seuraavaasti:

Harrastamaan ajauduin ihan zägällä. Tuttavani Rättisitikka eli Citroen 2CV -piireistä oli kätkömies, on edelleen, ja jollain Rättisitikkaretkellä se puoliväkisin raahasi miut mehtään tonkimaan jotain pöpelikköä. Sen jälkeen se pakotti miut tekemään tunnarit Geocaching.comiin ja neuvoi mitenkä se eka kätkö logataan. Alussa se jäi muutamaan purkkiin, mutta sitten jollain fillarilenkillä rouvan kanssa ruvettiin katteleen mitä Joensuusta löytyy ja sen jälkeen se oli menoa 🙂 Mahtavan mukavaa hyötyliikuntaa, johon liittyy myös seikkailua ja metsästystäkin ilman että kukaan saa hauleja persnahkaan.

Kun tiedustelen mikä on ollut mieleenpainuvin kätköilykokemus, niin Toppo vastaa suorilta, että jo aiemmin mainittu Islannin retki, jolloin hän oli kiertänyt Ringroadia vuokra-autolla. Mutta pian kitarasankarille muistuu mieleen toinenkin reissu kotimaasta:

Kesällä 2014 kierreltiin Pohjois-Karjalan autiotaloja ja wanhoja tanssilavoja, joka poiki parikin jänskää juttua eli Tekramütisch -yhtyeen, jolla käytiin kuvaamassa liuta videoita kätköpaikoilla (en spoilaa) ja noilla wanhoilla tanssilavoilla joilla äänitettiin myös bändin 2 ekaa levyä. Tuolloin aloitin myös autiotalojen kuvaamisen, jota jatkoin vielä vuonna 2015 kun kierrettiin Pohjanmaata ja Kainuuta ja näistä kuvista kursittiin sitten Kumikameli -yhtyeen zipaleen “Meidän ei kannata jäädä tänne” video. Lähes kaikki videon kuvat on kätköpaikkojen lähistöltä (melkein spoilaan).

Jotta spoilaus olisi täydellinen, niin tässä vielä Kumikamelin ko. video:

Eikä unohdeta myöskään Tekramütischia. Tässä eräs heidän videonsa Onkamon lavalta (jossa muuten on myös kätkö).

Mutta palataanpa kätköilyyn. Toppo kertoo kätköilevänsä usein rouvansa kanssa: hää on erittäin kärsivällinen, rauhallinen, suunnitelmallinen ja huolellinen kätköilijä. Suunnittelee reittejä ja muita etukäteen, mie menisin enemmän zulu-pohjalta enkä tod. näk. löytäisi mitään. Siks hällä varmaan on paljon enemmän loggauksia ku miulla.

Keikkamatkat ja kätköily

Kun bändissä soittava henkilö kätköilee, niin väkisinkin tulee mieleen, että venyvätkö keikkamatkat samaan tapaan kuin muilla lomareissut yms., kun pitää tämän tästä pysähtyä kätkölle. Miten on – tuleeko keikkamatkoilla kätköiltyä?

– Yritän kyllä, mutta harmillisen usein aika tai kanssamatkustajien kärsivällisyys ei riitä. Jonkin verran kerkee esim. Saksan retkillä napsia Ratstetteja (=levähdysalue, toim.huom.) ja keikkapaikkojen lähistön purkkeja, mutta säälittävän vähäistä se on. Ja kun päivän on kököttäny hikisessä pikkubussissa niin kylmä huurteinen kyllä itelläkin on aika korkeella prioritettilistalla 🙂

Toppo kertoo myös, ettei keikoilta ole toistaiseksi kätköilyn takia myöhästytty, vaan ajoissa on ehditty soittamaan. Onneksi. Vielä. Mies naurahtaa, että heidän keikkakuskinsa on sen verran “julma hirvilö”, ettei suostu vartavasten purkeille pysähtelemään. No entäs muut muusikot? Löytyykö Topon bändeistä muita kätköilijöitä?

No Tekramütischin toinen heebo kätköilee kanssa, meillä on yhteinen TB:kin jonka hää tiputti Irlannin retkellä jonnekin mehtään. Eläkeläiset -yhtyeen rumpali kätköilee myös, oli rouvansa kanssa Islannissa ja keräsi vinon pinon tradeja.

Viinakätköjä vai geokätköjä?

katko06Monet Eläkeläiset -yhtyeen edesottamuksia seuranneet tietävät, että kyseinen orkesteri on tehnyt lukuisia viinakätköjä ympäri Eurooppaa keikkareissuillaan. Eläkeläiset-yhtyeen viinakätköjä löytyy ainakin Saksasta, Itävallasta, Sveitsistä, Tsekeistä ja Puolasta. Vihjeet osalle kätköistä on julkaistu heidän kotisivuillaan. Viinakätköjä on tehty jo paljon ennen geokätköilyn keksimistä. En malta olla kysymättä, mikä näiden vaikutus on Topon geokätköilyharrastukseen.

– Viinakätköily aloitettiin ennen geokätköilyharrastusta. Viinakätköily alkoi kun ruvettiin siirtymään lentämällä Saksaan aikaisemman autolla köröttelyn sijaan. Lentokoneeseen ei mahtunut takahuoneesta hamstratut väkijuomat, jotenka päätettiin sitten haudata ne maahan. Kartta sentään tehtiin, jotta löydetään jos tulee jano jollain myöhemmällä reisulla. Haudattiin muuten kerran sähköurutkin, mutta ne ei säilyny talven yli. Räjähtivät kun laittoi sähköt. Kerran haudattiin rumpalikin, se meinasi räjähtää kun heräsi hirveestä risukasasta yltäpäältä mullassa.

Mies paljastaa myös, että on juuri tekemässä viinakätköaiheista geokätköä. Kätkö on juttua editoitaessa jo julkastu (GC6QND0). Enteilevästi kätkön nimi on VIINAKÄTKÖ #1, joten mahdollisesti sarja saa vielä jatkoa. Kätköpurkki on vuoden 1998 Saksan rundilla litkitty alumiininen Danzka Vodka -puteli, Toppo paljastaa.

Eläkeläiset -yhtye, jossa Toppo siis soittaa sähköurkuja ja laulaa, on antanut aihetta useampaankin mysteerikätköön: Eläkeläisten raskaammat iltapäivätanssit, Humppa-arvoitus (arkistoitu) ja Humppa siellä soi! Tiedustelen, että onko Toppo koittanut näitä ratkoa ja onko ratkaisu syntynyt helposti.

– Rouvan kanssa ratkottiin yksi, olisko ollu Varkaudessa. Meinasi vähän hermostua minuun kun en tunnistanut kappaleita, vaikka oon ite ollu niitä tekemässä. Vaikeita olivat.

Ei siis ole mysteerinratkonta helppoa, vaikka aihe olisikin hyvin hallinnassa.

Nimimerkin suojassa

Toppo Koponen Earthcachella.
Toppo Koponen Earthcachella.

Kitaransoitto useissa yhtyeissä tuo julkisuutta ja etenkin Eläkeläiset ovat olleet suosittuja Suomessa ja Euroopassa. Ja ovathan he olleet mukaan Euroviisukarsinnoissakin. Tulee mieleen, että geokätköily on varmasti hyvä harrastus siinä mielessä, että kukaan ei tiedä kuka nimimerkin takana on. Niinpä geokätköily-yhteisössä ja logeissa voi esiintyä huoletta nimimerkillä, eikä kukaan tunnista. Antaako nimimerkki vapauksia, kun ei tarvitse esiintyä omalla nimellä?

– Enpä moista ole miettinyt. Soittohomma on miulla pelkkä harrastus ja siinäkin operoin höpöhöpönimellä. Siviilissä en juurikaan keekoile kaatokännissä sähköurkuja pieksäen tai hävyttömyyksiä ihmisille huudellen, Toppo kuittaa.

No mitenkä sitten miitit? Toppokin on muutaman miittiin osallistunut. Onko geokollegat tunnistaneet ja tulleet pyytämään nimmareita?

– Kaipa jotkut on tunnistanutkin, mutta en mie sielläkään ole liikenteessä “ettekö te tiijä kuka mie kuvittelen olevani” asenteella. Matala profiili, paras profiili. Hiljainen olen perusluonteeltani.

Toppo on innostunut geokätköilystä sen verran paljon, että on tatuoinut kämmensyrjäänsä TB:n. Voin vain kuvitella, kuinka hauskoja tilanteita tuosta syntyy, kun geokätköilijät bongaavat matkalaisen koodin keikalla ja alkavat tuijottamaan kättä, jotta saisivat koodista selvää. Toppo itse kertoo asiasta näin:

No kyllähän ne on ollu poikkeuksetta helevatin hauskoja tilanteita. Tuorein oli nyt Mikkelin Jurassic Rock festivaaleilla, jossa oltiin Eläkeläisillä päälavalla mekastamassa ja muutamat tyypit oli huomannu sitten jättiscreeniltä, että tuolla pöljällä on TB -tatska. Olivat sitten yrittäneet silmät sikkaralla saada tolkkua koodista vaan ei ollu onnistunut. Tulivat sitten keikan jälkeen moikkaamaan.
Toinen hauska sessio oli rouvan kanssa Islannin retkellä, oisko ollu Akureyrin yömestassa. Aamupalalla oli saksalainen pöytäseurue, joka tunnisti humppamusikeriksi ja lähettivät yhen hakemaan nimmaria johonkin paperilippuseen. Raapustin siihen sitten jottain kirkkovenettä ja ne huomas että Zun Teuhvel – tollahan on kans TB -kuvatus. Kaksi kärpästä yhellä iskulla. Jostain pressikuvista tuli kans loggauksia kun en älynny pitää piilossa.

Vielä loppuun on pakko kysyä kaikkien huulilla oleva kysymys: Kuullaanko joskus geokätköilijänhumppa?
Ei kuulla ainakaan meijän tekemänä, Toppo tokaisee.

Kiitokset Topolle haastattelusta! Muistakaahan, ettei sitä koskaan tiedä kehen törmää kätköllä.

Lopuksi vielä huikea Battle aiemmin mainitusta Jurassic Rockista, jossa Stam1nan Pekka Olkkonen ottaa mittaa Toposta

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.