Kätköilijän varusteet: Ilmatäytteinen kajakki

Pääsinpä Harjuksen mukaan pienelle kajakointiretkelle Advanced Elementsin ilmatäytteisellä kaksipaikkaisella kajakilla. Niinpä päätin kirjoittaa kokemusraportin tästä geokätköilijän varusteesta, jolla saarikätköjen haku onnistuu kätevästi.

Ennen itse asiaan menemistä pieni varoituksen sana: En omaa syvempää tietämystä kajakoinnista, joten tähän postaukseen kannattaa suhtautua tietyiltä osin vähän varauksella 🙂

Advanced Elements -kajakki

Kyseessä ei ole mitenkään halpa kätköilijän varuste. Advanced Elementsin kaksipaikkainen kajakki maksaa Kivenalla n. 1100 euroa ja yksipaikkainen n. 700 euroa. Hinnat ovat samaa luokkaa muuallakin, esim. Varuste.netissä ja Marinekaupassa.  Convertible -kanootti muuntautuu aukkopeitteellä yhden tai kahden hengen kanootiksi kätevästi. Silloin tällöin näitä on ollut myynnissä huuto.netissä ja torissa, joista kajakin saanee hieman halvemmalla hankittua.

Geokätköilykäyttöön ilmatäytteinen kajakki tuntuu täydelliseltä vaihtoehdolta. Kajakki menee suhteellisen pieneen tilaan ja sen saa auton takakonttiin jemmaan ja kun vastaan tulee saarikätkö, saa kajakin nopeasti käyttökuntoon. Myyntipuheet lupaavat, että kajakki on toimintakunnossa muutamassa minuutissa. Noh, mikä on kullekin muutama minuutti vaihtelee. Meillä meni 15-20 minuuttia rantaan saapumisesta ennen kuin pääsimme matkaan.

Kuva 1 - Kajakin käyttökuntoon saattaminen kestää n. vartin, kun ei pidä mitään kiirettä.
Kuva 1 – Kajakin käyttökuntoon saattaminen kestää n. vartin, kun ei pidä mitään kiirettä.

Kajakin keula- että peräosat on varustettu alumiinimuotein ja ulkokuori on kaksiosainen, runko-osa on paksua harmaata muovikangasta. Päällinen on vedenkestävää nailonkangasta. Kajakin päissä on jäykistelevyt. Lisäksi keulan ja perän sisällä on alumiiniset tukirangat, jotka antavat kiinteän, terävän muodon keulalle ja peräosalle.

Pohjakosketuksia kätköillessä usein tulee, mutta kun ei liikaa pohjaa kolistele, niin ilmatäytteinen kajakki kestää käytössä hyvin. Jalkatilat ovat riittävät, ja tavaraakin mahtuu mukaan jonkin verran. Keulassa ja perässä on narut joihin voi kiinnittää lisää varusteita. Kajakin päistä löytyy kantokahvat, joiden avulla kajakkia on helppo liikutella kuivalla maalla. Joskin melkein se on kahden hengen homma.

Kajakin mukana tulee säilytyspussi, jossa vene on helppo kantaa myös pelipaikalle pidemmänkin matkaa. Vene kyllä painaa jonkin verran (26 kg), joten ihan pahimmassa ryteikössä ei säkkiä jaksa raahata kovin pitkälle. Vene rullataan auki. Pohjalle voi asettaa lisävarusteena hankittavan backbonen, joka on käytännössä metalliputki, joka kootaan ja päissä olevien ankkurien avulla asetetaan oikealle paikalleen. Tämä antaa kajakille jäykkyyttä lisään ja tuntuu kahden hengen kajakissa varsin tarpeelliselta lisävarusteelta. Istuinaukkojen reunat täytetään ilmalla ja istuimien väliin asetetaan ilmalla täytetty “palikka”. Kajakin pohjalle asetetaan matto, joka täytetään ilmalla. Lisäksi kajakin sivuponttoonit täytetään ilmalla. Käsikäyttöisellä ilmapumpulla ponttoonien täyttö käy hujauksessa, eikä vaadi suuria ponnisteluja. Vielä penkit kiinni ja kajakki on valmis vesille.

Niinä muutamana kertana joina tällä Harjuksen kajakilla on tullut käytyä melomassa, runko on tupannut hieman jäämään jotenkin vinksalleen. Varmaan se johtuu käyttäjistä. Suurempaa ongelmaa tästä ei ole ollut, mitä nyt kajakki hieman puoltaa meloessa. Ei häiritsevästi kuitenkaan. Suuntavakaus kajakissa on kuitenkin todella hyvä ja sitä, että kajakki on ilmatäytteinen ei tule meloessa mietittyä juurikaan. Kajakki on myös vakaa, eikä kyydissä ollessa tule tunnetta, että kajakki kaatuisi ja tehtäisiin eskimokäännökset. Polkimet Advanced Elements -kajakkiin saa lisävarusteena. Niitä ei Harjuksen kajakissa ole, mutta ilmankin pärjää. Melat ovat kaksiosaiset ja osat kiinnitetään toisiinsa “lukitusmutterin” avulla. Sitten onkin edessä hankalin eli kajakkiin pujahtaminen.

Kajakkiin on helpointa pujahtaa jalat edellä matalalta laiturilta. Kätköpaikoilla tämmöstä laituria hyvin harvoin on ja välillä tahtoo olla hankala löytää edes sopivaa rantautumispaikkaa, kun liukas kallio nousee nopeasti tai sitten matalassa rannassa on liian matalaa, että pääsisi maihin. Kajakkiin nouseminen ja sieltä poistuminen toimii kuta kuinkin niin, että mela laitetaan selän taakse kajakin päälle ja toinen melan pää rantaan. Sitten tämän avulla nostetaan takapuoli lattiasta ja noustaan maihin. Kannattaa kyllä varautua siihen, että saattaa tarvita kastella jalat syystä tai toisesta. Toisaalta moni varmasti on ketterämpi kuin allekirjoittanut ja siten kajakista nouseminen käy helpommin.

Pelastusliivit on tietenkin syytä olla päällä kajakoidessa. Melominen on helppoa ja käy ensikertalaiseltakin hyvin. Hommassa usein kastuu (etenkin jos ei käytä tiivistä istuinaukon peitettä), joten siihen kannattaa varautua. Kuivatarvikkeet ja mm. kännykkä on syytä pakata mukaan vesitiiviiseen koteloon.

Käytön jälkeen kajakki puretaan ja pumpataan pumpulla tyhjäksi. Kotiin tullessa kajakki on syytä jättää jonnekin kuivumaan ennen sen pakkaamista kuljetuskassiin.

Kuva 2 - Kajakki menee mukavasti auton perään, vaikkei sitä pakkaisikaan säilytyskuntoon.
Kuva 2 – Kajakki menee mukavasti auton perään, vaikkei sitä pakkaisikaan säilytyskuntoon.
Kuva 3 - Kajakin lipuessa järvellä rauhallisesti tuntee olevansa lähellä luontoa.
Kuva 3 – Kajakin lipuessa järvellä rauhallisesti tuntee olevansa lähellä luontoa.

Yhteenvetona voi sanoa, että ilmatäytteinen kajakki sopii kätköilyyn todella hyvin, koska sen saa suhteellisen pieneenkin tilaan mukaan ja se on helppo kuljettaa kätköpaikalle. Lisäksi myös varastoitaessa kajakki menee varsin pieneen tilaan. Miinuspuolena on se, että kajakki maksaa enemmän kuin maltaat ja mansikat yhteensä. Melkeinpä pitää keksiä jotain muutakin käyttöä kajakille, että hankinta on perusteltu. Vaikka suunnitelmissa olisi hakea 1000 saarikätköä, niin jokaiselle purkille tulee hintaa euron verran jos kajakin kustannukset laskee per kätkö.

Tässä vielä valmistajan video yksipaikkaisen kajakin valmistelusta käyttöön

2 comments

  1. Itselläni on käytössä hieman kevyempi ilmatäytteinen inkkarikanootti. Kanootti on tsekkiläinen Gumotex Palava. Edelliseen verrattuna miinusta on suuntavakavuus ja jonkun verran kiikkerä, koska istutaan korkealla istuimella eli tällä laitteella punnitaan melojien sopu. Plussaa kätköilyn kannalta on kevyempi paino, kantavuus (240 kg) ja helpompi låhtö sekä rantautuminen.
    Paatissa on kaksi istuinta ja paikka kolmannelle jakkaralle. Kokemuksen mukaan rauhalliseen kasaamiseen menee 15 – 20 minuuttia aikaa kun yksin heiluu pumpun kanssa. Hankin tämän käytettynä ja hintaa oli tuolloin 300 euroa eli kyllä siinäkin saarikätkölle hintaa tulee, mutta ajatus olikin hankkia tämä lapin reissuille, jotta pääsee vesille siellä.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.